◄◄Sivuston alkuun
    ◄ Manssilan rajavartiosto

Pataljoonan päiväkäsky N:o 2/40  (25.3.1940 puhe kotiutettaville)

Er. P 8:n upseerit, aliupseerit ja miehistö:

Kolme ja puoli kuukautta kestänyt sota maahamme hyökännyttä perivihollistamme vastaan on nyt päättynyt. Armeijamme menestyksellisestä taistelusta huolimatta on maamme joutunut luovuttamaan osan parhaintaan, kauniin Karjalamme melkein kokonaan viholliselle, joka ei ole sitä valloittanut eikä ole jalallaan tallannut. Syy tähän ei kuitenkaan ole teidän eikä yleensä armeijan. - Te olette joutuneet kantamaan raskaan taakan, ehkä raskaimman koko tällä rintamalohkolla.

Jo ennen sodan syttymistä jouduitte te suorittamaan raskasta ja vastuullista rajavartiointia hyvinkin vaikeissa olosuhteissa. Jo tämä aika vaati teiltä paljon, ennenkaikkea tinkimätöntä omakohtaista vastuuntuntoa ja oma-aloitteista toimintaa. Te ette tinkineet velvollisuuksistanne ettekä nurkuneet työnne raskautta. Kun sitten ryssä odottamatta, ilman edelläkäypää sodan julistusta hyökkäsi kotiseudullemme jouduitte te heti alusta pitäen torjumaan sen suunnattomien laumonen vyöryämisen. Raskaan viivytystaistelun aikana näytitte te, mihin pystyy rajan mies. Te näitte rakkaitten kotienne roihuavan ja muuttuvan raunioiksi, näitte rakkaitten pyhäkköjemme jäävän barbaarisen aronheimon armottomaan isännyyteen. Kaikesta tästä huolimatta te ette lannistuneet. Siirryttyämme sitten puolustustaisteluun, osasitte te sen taidon kuin ulkoa opittuna läksynä. Teidän kohdallanne rintama ei rakoillut. Kun sitten tuli käsky hyökätä, te ette epäröineet hetkeäkään. Sen todistavat sellaiset nimet kuin Ruokojärvi, Hippola, Lemetti, Repomäki, Kelivaara, Vorojenkivi, Ruunaviidanmäki, Ukonlamminmaasto ja lopuksi Lavajärvi. Te suorititte kaikissa näissä taisteluissa todella sankaritekoja.

Siirtyessämme nyt uuteen vaiheeseen, ei voitettuina, vaan voittajina, kohottakaamme päämme pystyyn tietoisina siitä mitä olemme tehneet. Ryssä ei ole voittanut meitä sodassa; se ei saa voittaa meitä masentamalla mieltämme. Kulkekaamme uljain mielin Korkeimpaan turvaten sitä tietä, jonka tuleva aika nyt meidän kuljettavaksemme asettaa.

Siis pää pystyyn, rohkeina kohden tulevaisuutta; "viell´ uusi päivä kaikki muuttaa voi".

 

Er. P 8:n komentaja: Kapteeni A. Nikula

Er. P 8:n adjutantti: Kapteeni J. Ränkipohja