Ent. Salmilaiset ry. toiminta 2009 Mellunmäessä

7.5.2009
torstai 17-19
Pagintšuppu
Kevät-Miikulan praasniekka - uuden toimipaikan avajaiset
Mellunmäen uusi pappi isä Jyrki toimitti rukoushetken ja kertoi Salmin  praasniekkaperinteestä.
Paginanvedäi ja sekretari kertoivat seuran suunnitelmista, kahvitarjoilu. 27 osanottajaa
9.5.2009
lauantai 15-18
Jäsentilaisuus
Keskustelua yhdistyksen toiminnan kehittämisestä,   puheenjohtaja alusti keskustelun, 
yhteistyön kehittäminen muiden raja-karjalaisten yhdistysten kanssa.
Kahvitarjoilu, osanottajia
klo 18 Hallituksen kokous

 

3.9.2009
torstai 17-19
Pagintšuppu
Anja Rouhola ja Leo Mirala pagisivat livvikse da toiset mugan enzimäsen tzuasun.
16 osanottajaa, kahvitarjoilu
5.9.2009
lauantai 15-18
Jäsentilaisuus
Pertti esitteli Karjalan Kielen Seuran toimintaa, Karjalan ja  karjalan kielen historiaa
Tiistaiseuran Aira Semi hoiti kahvi- ja piirakkatarjoilun, hinnan 2€ maksoi jokainen osallistuja,  18 osanottajaa

 

1.10.2009
torstai 17-19
Pagintšuppu
Leo Mirala esitti projektorilla kotisivuillaan olevia Salmin  kylien kuvia ja tietoja. Keskustelua historiatietojen keräämisestä.
7 osanottajaa
3.10.2009
lauantai 15-18
Jäsentilaisuus
Pokrovan praasniekka. Pertti Lampi kertoili karjalaisten juhlien vietosta. Lokakuun 1. päivänä oli Pokrovu eli Neitsyt Marian suojelupäivä.
Viktoria Alatalo (tverin karjalainen, laulunopettaja ja kuoron johtaja) esitti kirkkosalissa kymmenkunta laulua, kuten vanhan Isä meidän rukouksen, Hyvää päivää miun lintusein, Yksi ruusu on kasvanut laaksossa, Kaunis koivu, Ljuuli ljuuli -kehtolaulu, Pieni tyttö sinisilmä sekä useita venäläisiä lauluja.
Tiistaiseuran Aira Semi hoiti hyvän kahvitarjoilun. Sen ääressä keskustelua pitkään.
Osanottajia 14.

 

5.11.2009
torstai 17-19
Pagintšuppu
Pertti piti esityksen karjalaisen kulttuurin historiasta:
Karjalasta on kerätty kansanrunoutta sekä suhteelisesti että absoluuttisesti eniten maailmassa. Livvin kieltä esitetään Maailman perintökohteeksi. Lisäksi Pertti kertoi salmilaisista taiteilijoista.
Karjalaista kyläelämää -Eino Mäkisen filmiä vuodelta 1936 ei saatu käyttöön koska sen esittämisestä olisi pitänyt maksaa 1500 euroa. Se esitetään myöhemmin jolloin  sen saa ilmaiseksi. Sen sijaan Pertti esitti Päämajan uutiskatsauksia Hyökkäävät kamerat sekä Elsa Mäkelän "Evakon valitus" moderneja itkuvirsiä.
Leo kertoi uusimmista tutkimustuloksistaan, Ontrusovan luostarista saaduista tiedoista, sekä Lunkulassa keksityn ikiliikkujan ja turbiinimyllyn tarinan, lisäksi Uljanoffin neljä patenttia.
Aira hoiti kahvitarjoilun.
Osanottajia ennätysmäärä 23. Johtui tehostetusta tiedotuksesta, s-postia  tai tekstiviesti jokaiselle jolla on s-postiosoite tai kobratzu (kännykkä).
 
7.11.2009
lauantai 15-18
Jäsentilaisuus
Pertti kertoi karjalaisten historiasta. Yleensä kansanrunojen kerääjät 1800-luvulla eivät pysähtyneet Salmiin, he eivät osanneet kieltä ja Pietarin vaikutuksesta runoniekkojen määrä oli ehkä vähentynyt. Salmista on kerätty silti satoja kansanrunoja. Pertti esitti runon Pedron akku. Salmi oli autonomian aikana varakas pitäjä, johtuen vilkkaasta kaupankäynnistä Pietariin.

Kasvatustieteilijä  Eeva Riutamaa oli kutsuttu esittelemään väitöskirjatutkimustaan "Lapsen ääni". Hän kerää tietoa evakkolasten kokemuksista. Hänen äidinpuolen sukulaiset ovat Mantsinsaaresta Peiposia.
Toisena tutkijana Hellä Neuvonen-Seppänen esitteli tutkimussuunnitelmiaan toisen polven karjalaisista.. Hänen äitinsä puolen ukki on Poraleita Kirkkojoelta ja mummo Monosia Lunkulansaaresta. Molempien tutkijoiden esitysten johdosta virisi vilkas keskustelu.
Aira hoiti kahvitarjoilun, osanotajia oli 15.

 

3.12.2009
torstai 17-19
Pagintšuppu
Anja da Leo pagisivat livvikse. Enzimäne tcuassu luvettih  Muumipeikoin Tiedoiniekan hattu -kirjua. Se on aloittelijoil luvettavakse hyvä kirju. Ozanottajii oli 13 hengie, ei koufitarjoiluu.
5.12..2009
lauantai 15-18
Jäsentilaisuus
Pikkujoulu eli Rastavan juhla.
Aluksi glögitarjoilu, sitten hyvää riisipuuroa riittävästi ja kahvi sekä torttu. Aira ja Lahja hoitivat kaiken hienosti. Passsibo!
Laulettiin muutama karjalankieline laulu,
Pertti kertoi karjalakielen rintaman kuulumisia, karjalankieli sai virallisen statuksen, Muumiepeigoin kirja karjalaksi ja historiallinen tapahtuma: kaksi päivää aikaisemin Pertti ojensi juuri julkaistun karjalankielisen Kalevalan tasavaltamme presidentille.
Leo kertoi Salmin tietoen keräämisestä. Muu aika seurusteltiin. Osanottajia oli 55 henkeä.

6.12. Itsenäisyyspäivänä oli neljän hengen kunniavartio sankarivainajien haudoilla Lapinlahden ort. hautausmaalla.

◄◄Sivuston alkuun
   ◄ Salmilaisten sivulle