Etusivulle
Harjoittelu

Triathlon lyhyesti:

 Triathlon on uinnin, pyöräilyn ja juoksun yhdistelmä.
Se on syntynyt Californiassa 1970- luvun loppupuolella. Aluksi kilpailumatkat olivat lyhyitä, eikä eri osuuksien pituuksia oltu määritelty tarkkaan. Vuonna 1978 järjestettiin Havaijilla ensimmäinen Ironman- kilpailu, joka saavutti 80- luvun alussa valtavan näkyvyyden ja sitä kautta myös kilpailijoiden tulvan. Siitä asti triathlonin kuninkuusmatkana on pidetty juuri Ironman- matkaa, jossa kilpailumatkat ovat 3,8 km uintia, 180 km pyöräilyä ja 42,2 km juoksua (= maraton). Koska kilpailu suoritetaan ilman taukoja ja yhden päivän aikana, on selvää ettei se sovellu kaikille (vaikka osanottajien joukosta löytyy yli 70- vuotiaitakin).

Suurin osa triathlonkilpailuista onkin lyhyempiä ja triathlonista löytyy siten monipuolista haastetta hyvinkin erikuntoisille urheilijoille. Suomessa suurin osa kilpailuista on noin tunnin kestoisia sprinttimatkoja, ja heinä- elokuussa kilpailukalenterista löytyy joka viikonloppu sopivia kilpailuja niitä haluavilla.

Seuraavassa kaikki tärkeimmät triathlonmatkat:

Sprinttimatka: 750 m uintia, 20 km pyöräilyä, 5 km juoksua
Perusmatka (olympiamatka): 1500 m uintia, 40 km pyöräilyä, 10 km juoksua
Puolimatka: 1900m uintia, 90 km pyöräilyä, 21 km juoksua
Täysmatka (Ironman-matka) 3800 m uintia, 180 km pyöräilyä, 42,2 km juoksua.

Triathlon on varsin tasa-arvoinen laji, sillä sekä miehillä että naisilla on samat matkat. Nuorilla ja kuntoilijoilla sen sijaan on usein lyhyemmät matkat kuin muilla ja varsinkin 10- 16- vuotiaille järjestetään kilpailuja ns. juniorimatkoilla.

Kuten kaikki urheilun ystävät varmaan huomasivat, oli Sydneyn olympiaohjelmassa mukana triathlon. Kilpailujen järjestelyt olivat onnistuneet ja koska yleisökin piti näkemästään, triathlon otettiin pysyvästi mukaan olympiaperheeseen. Matkana tulee olemaan jatkossakin ns. perusmatka, joka on noin 1/4 täysmatkan kestosta (siksi sitä kutsutaan myös varttimatkaksi).

Myös triathlonin sukulaislaji duathlon kuuluu seuramme lajivalikoimaan, ja tässäkin lajissa seurallamme on lukuisia Suomen Mestareita (mm. Juha Ristolainen, Jukka Kero ja Tommi Putkuri). Vaikka laji on vielä triathloniakin nuorempi, on siitä kehittynyt varsinkin Keski- Euroopassa erittäin suosittu ja myös kovatasoinen urheilumuoto. Suomessa duathlonin harrastaminen on jopa helpompaa kuin triathlonin, sillä duathlonin kilpailukausi on hieman pidempi kuin triathlonin.