Aatos Åkerblom negatiivinen digitointi 

Digitoin tällä haavaa originellin, poikamies Aatos Åkerblomin (1916-1997) noin 16000 negatiiviruutua (kinokoko, 6 x 6 cm, 6 x 9 cm, sekä ns. vakoilukamerakoko, väri ja mustavalko). Projekti alkoi vuonna 2006 ja jatkunee vuosia.

Erä on erään amatöörikuvaajan kulttuurihistoriallinen aarre, ilmeisesti suurin yksityinen negatiivikokoelma Itä-Uudeltamaalta. Kuvat sisältävät mielenkiintoista paikallisdokumentaatiota koko Itä-Uudeltamaalta ja monesta muustakin paikasta. Nykyiset Villa Åkerblomin omistajat, eli nykyään Villa Aaltosen uudet asukkaat, ovat luovuttaneet negatiivit allekirjoittaneelle digitointia varten. Materiaalin juridiset oikeudet siirtyivät allekirjoittaneelle 22.12.2006. He toivoivat että saatan kuvat pikkuhiljaa Itäuusmaalaisten iloksi. Negatiivit olivat sattumalta säilyneet miltei 10 vuotta laatikossa Aatoksen kuoleman jälkeen ja ne siirtyivät talokauppojen myötä Villa Aaltosen omistajille. - Aatos Åkerblom kulki poikamiehenä kameransa kanssa ympäri kotiseutuja dokumentoiden kaikki muutokset ja näkymät. Mutta Aatos lähti myös seikkailemaan pidemmälle. Hän ajoi esim. kertoman mukaan polkupyörällä Loviisasta Nastolan (loppuosa matkasta bussilla) Uusikylän asevarikolle kuvaamaan 14.8.1965 sattunutta valtavaa räjähdystä (4 kuollutta ja 69 loukkaantunutta). Alueen tiukasta vartioinnista huolimatta Aatos tottuneena metsämiehenä käveli alueelle metsän kautta ja kuvasi ilmeisesti ensimmäisenä kaikki tuhot. Aatos sai muutamasta kuvasta sievoisen summan. Tosin armeijan miehet yrittivät saada hänet poliisin avustuksella kuulusteluihin tämän seikkailun jälkeen. Aatos sen sijaan moitti heti kättelyssä viranomaisia siitä, että alue oli jätetty vartioimatta ja yksityishenkilönä hän täten joutui vaaraan kun hän eksyi alueelle. Komissaari oli sormea ohimon vieressä pyöritellen (= "tuo on tärähtänyt") näyttänyt armeijan edustajalle, että tätä miestä on turha tämän enempää haastatella, se ei tule johtamaan mihinkään. Hänestä kerrotaan myös, että hän erakkona, saksankieltä hallitsevana, lähti vakoilukameralla seikkailemaan DDR:ään - ja siellä hänet vangittiin.  Kotona Loviisassa Aatoksen mehiläispesät kuolivat ennen kuin Aatos vapautettiin myöhään syksyllä. Samoin loviisalaiset kertovat että hän oli BRD:n puolella kiivennyt Naton alueen aidan yli kuvaamaan - yhtä huonolla menestyksellä. Osa tarinoista saattavat olla legendaa, mutta, esim. Uusikylän asevarikko löytyy runsaasti dokumentoituna - Aatoksen negatiivien kertomana.

Collectors Muut messut Övriga mässor Postikortit - Postkort Loviisanseutu nostalgisia postikortteja Aatos Åkerblom Loviisanseudun valokuvia - Lovisanejden på foto Frecko Grönvall Loviisanseudun valokuvia - Lovisanejden på foto Aatos okända i Östra Nyland Loviisan kaitafilmifestivaalit Lovisa smalfilmsfestival
Lasinegatiivien digitointi Restaurering av glasnegativ  Muiden negatiivien digitointi - Övrig negativdigitering  eddie.bruce@kolumbus.fi

  Created Febr. 1997 Updated 17.2.2012 

Ostamme Loviisaa ym. ym.  Vi köper Lovisa mm. mm. Eddien kuvapalsta Loviisan Sanomissa index

  Värinegatiivien digitointi ja restaurointi on ehkä vielä vaativampaa kuin mustavalkonegatiivien digitointi. Tähän aikaa ja hikeä vaativaan työhön olen saanut tukea OTTO A. MALMS DONATIONSFONDENILTA. Ensimmäiset värikuvat olivat esillä 27.10. 2007 Loviisassa. Alla oleva värikuva on kuvattu jossain Itä-Uudeltamaalta kesällä 1958. Vanhat negatiivit, kuten tämä, ovat perin haalistuneet ja maallikko ei tunnista niitä värinegatiiveiksi, mutta Nikon Super Coolscan 9000ED filmiskanneri tekee ihmeitä, kun jaksaa säätää monipuolisia kuvankäsittely ja korjausohjelmia. Tietenkin kuvia pitää vielä käsitellä Photoshop-ohjelmassa. Kaikenkokoisten negatiivien lisäksi, kyseisellä filmiskannerilla voi digitoida myös diapositiiveja jne. Värinegatiivien korjausohjelmat ovat hyvät ja naarmut ja hyvin huonot värit saadaan korjattua, mutta sen sijaan mustavalkonegatiivien naarmuja ym. tämän skannerin ohjelmat eivät pysty korjaamaan. Naarmut pitää korjata Photoshopilla tms. ohjelmalla.

Digitering av originalets, Aatos Åkerbloms (1916-1997) ca 16000 negativrutor (kino, 6x6cm, 6x9cm, samt minimala s.k. spionkameraformat). 

 Digitaliseringen och utställningen av de svartvita negativen stöds med stipendium av Kalevala Korun Kulttuurisäätiö . Aatos-partiet är en kulturhistorisk skattkammare. Aatos har dokumenterat alla förändringar i Östnyland, butiker från insidan och utsidan, byggen, hus, vyer osv.. Men han har också åkt iväg med cykel, moped, buss, båt eller taxi till olycksställen mm. i omnejden. Aatos Åkerblom var en ensam varg som säkerligen kände sig både som dokumenterare och ofta säkert också som konstnär. 

- Aatos Åkerbloms färgnegativ, börjande från 1950-talet, är ett kanske än mera krävande digitaliseringsprojekt p.g.a. mögel, fuktskador och färgförändringar. Detta projekt understöds av Otto A. Malms donationsfond. Första färgbilderna visades i Lovisa den 27.10.2007. Titta även på postkort som tillsvidare gjorts på detta och andra material.