Jukka 6.a
                Kiina

Sisällysluettelo:

1.      Johdanto
2.      Faktaruutu
3.      Kartta, ilmasto, kasvillisuus, kaupungit jne.
4.      Alustava matkasuunnitelma
5.      Mitä valmisteluja tarvitsee?
6.      Matkakertomus
8.      Lähteet

Johdanto: Miksi valitsin Kiinan?

Kiina kiinnostaa minua siksi, että Kiinassa on erilainen kulttuuri kuin länsimaissa. Kiinassa kiinnostaa myös runsas väkiluku, ja Kiinan todella pitkä historia.

Faktaa:
Väkiluku:1,2mrd
Pinta-ala:9396960km2
Pääkaupunki: Peking (Beijing)
Rahayksikkö: yuan, renminbi.
Uskonnot:  Taolaisuus, Kungfutselaisuus, Buddhalaisuus
Bruttokansantuote:620usd/asukas
Suurimmat kaupungit: Peking, Shanghai, Xian, Tianjin
asukastiheys:130,2as/km2
Aikaero suomeen: 6h
Kielet: Mandariinikiina
Lukutaitoisuus:82%
Auton maatunnus: CN
 

      Kartta

Missä Kiina sijaitsee?

- Kiina sijaitsee suurimmaksi osaksi Itä- ja Keski-Aasiassa
- Kiinalla on 14 rajanaapuria ja ne ovat: Pohjois-Korea, Venäjä, Mongolia, Kazakstan, Kirgisia, Tadzikistan, Afganistan,          Pakistan, Intia, Nepal, Bhutan, Burma, Laos ja Vietnam

Minkälainen kasvillisuus ja ilmasto Kiinassa on?

Kiina on hyvin iso maa ja sen takia sen ilmasto ja kasvillisuus on hyvin vaihtelevaa. Kiina on maailman kolmanneksi suurin maa ja sen takia siellä on erittäin vaihteleva ilmasto. Esimerkiksi Pekingissä lämpötilä voi olla nollassa mutta Etelä-Kiinassa, kuten Hainanin saarella pelkkä veden lämpötila voi olla samaan aikaan yli 25celcius astetta. Sitten on vielä Himalaja ja kylmät vuoristoolosuhteet erikseen joten kyllä Kiinassa ainakin vaihtelevuuta riittää.
Himalaja on jättimäinen vuoristo, joka sijaitsee suurimmaksi osaksi Kiinan alueella. Jotkut ihmiset asuvat 4000km korkeudessa maailman suurimmalla ylängöllä tiibetissä, heidän tärkein eläimensä on jakki joka on sopeutunut elämään korkeilla vuorilla ja ylängöillä,  myös harvinaisen lumileopardin voi nähdä vuoristossa. Kesällä Himalajalla voi olla peräti 40astetta lämmintä kun taas talvisin voi olla saman verran pakkasta. Myös paljon vaaraa voivat aiheuttaa lumimyrskyt. Himalaja toimii valtavana luonnon esteenä, trooppiset etelä-aasian sateet satavat himalajan etelä-rinteille ja niinpä sateet eivät tule himalajan pohjoispuolelle saakka. Himalajan pohjois puolella taas puhaltavat ankarat jäämereltä asti tulevat tuulet, jotka puolestaan eivät tule etelä-puolelle saakka.  Muualla Kiinassa, varsinkin etelä- ja itäpuolella on paljon lehtimetsää ja ilmasto voi olla hyvinkin lämmin.  Lyhyesti sanottuna kiinasta löytyy lähes jokaista  kasvillisuus ja ilmasto tyyppiä.

Minkälainen eläimistö Kiinassa on?

Kiinassa asuu erittäin harvinaisia isopandoja, ne elelevät sichuanin metsissä. Nämä pandat esiintyvät myös maailman luonnon säätiön tunnuksena.  Sichuan on yksi kiinan suurimmista maakunnista, Sichuanin pääkaupunki on Chengdu, jossa asuu noin 3 000 000 asukasta.  Useimmat eläimet kiinassa vähenevät koko ajan koska kiina teollistuu niin nopeasti,  ja se on erittäin ikävä asia, koska Kiinassa on erittäin monipuolinen eläimistö. Sichuanissa  on ryhdytty kuitenkin suojelemaan isopandaa niin paljon, että isopandojen asuttamien metsien rajoja vartioi yötä päivää noin satatuhatta ihmistä vapaaehtoistyössä. Muita Kiinan erittäin harvinaisia eläimiä ovat esimerkiksi Jangtsessa esiintyvä Kiinanjokidelfiini, Kiinanalligaattori tai villikameli.

Mitkä ovat Kiinan suurimmat joet?

Kiinan suurin joki on Jangtse, joka on maailman kolmanneksi pisin joki.  Jangtse on 6300 kilometriä pitkä ja enimmillään peräti 183 metriä syvä, eli se on maailman syvin joki.  Joskus Jangtsea on sanottu Kiinan pääkaduksi, koska se hyvin merkittävä liikenneväylä. Jangtsen monista sivujoista suurin on Han joki, joka yhdistyy Jangtseen Wuhanin kaupungin kohdalla. Muut Kiinan suurimmat joet ovat Keltainenjoki ( Huang He ) ja Länsijoki ( Xi Jiang ).

Mitkä ovat Kiinan korkeimmat vuoret ja syvimmät syvängöt?

Kiinan korkein vuori on Mount Everest ( 8848m ), joka sijaitsee aivan Nepalin ja Kiinan rajalla. Kiinan ja maailman toiseksi korkein vuori on Mt Godwin Austen eli näin paremmin tunnettuna K2. Vaikka Kiinassa on paljon korkeita vuoria on Kiinassa myös joitakin syvänköjä kuten Turfanin syvänkö, joka sijaitsee 154 metriä merenpinnan alapuolella.
 

Alustava matka suunnitelma:
Päivä1: Lennän Pekingin lentokentälle aurinkomatkojen lennolla  ja yövyn China World Trade Centerin kupeessa sijaitsevassa China worldissä.
Päivä2: Tutustun kaupunkiin ja käyn kielletyssä kaupungissa. Syön lounasta kiinalaisessa ravintolassa. Käyn illalla Pekingin eläintarhassa.
Päivä3: Käyn katsomassa taivaallisen rauhan aukiota ja käyn landao tavaratalossa. ajattelin käydä Lamatemppeliä katsomassa.
Päivä4:Lähden kiinanmuurille retkelle. Ja siinä meneekin varmaan koko päivä.
Päivä5: Lähden junalla Xianiin, junamatka kestää kyllä aika kauan. Saavun Xianiin ja yövyn Hyatt Regency Xian nimisessä hotellissa.
Päivä6: Ihailen Xianin nähtävyyksiä.
Päivä7: Lähden Junalla Chengduhun. Yövyn Minshan hotellissa.
Päivä8: Katselen Chengdun kauniita nähtävyyksiä ja maisemia.
Päivä9: Matkustan junalla Shanghaiin ja yövyn
Päivä10: Katselen Shanghain suurkaupunkielämää ja käyn katselemassa Jangtsea.
Päivä11: Matkustan Shanghaista Pekingiin ja lennän Pekingistä takaisin Suomeen

Mitä valmisteluja tarvitsee?

- rokotuksista tarvitaan poliota ja jäykkäkouristusta
- pitää muistaa, että vesijohto vettä ei ulkomaalaisten kannata juoda
- kannattaa miettiä tarkkaan mihin kaupunkiin menee, koska useissa kaupungeissa puhutaan huonosti muita kieliä kuin      Kiinaa
- pitää olla suojautunut malariaa vastaan

Matkakertomus

Päivä1: Saavuin Pekingiin ja ihmisten paljous kyllä yllätti minut totaalisesti. Hotellini oli minusta tosi hieno ja onneksi siellä osattiin Englantia. Kaikenlaiset kyltit tai isot mainos julisteet vaikuttivat ihan oudoilta, koska niissä oli satoja erilaisia kirjoitus merkkejä. Muutenkin Kiinaan saapumisessa oli niin paljon kaikkea uutta, että päätin syödä ihan tavallista länsimaista ruokaa.

Päivä2: Nukuin Kiinan aikaa yhteentoista asti, mutta silti väsytti todella paljon, koska suomen aikaa se on vasta kuusi.
Söin vähän leipää ja hedelmiä, jotka olin eilen ostanut. Sen jälkeen lähdin vähän kävelemään ja tutustumaan kaupunkiin.
Kahdelta Kiinan aikaan menin syömään lounasta  Kiinalaiseen ravintolaan. Ruoka oli hyvää, eikä sen tilaamisesta tullut ongelmaa, koska sielläkin osattiin hyvin englantia. Herkullisen ja runsaasti maustetun lounaan jälkeen lähdin katsomaan yhtä Kiinan kuuluisimmista nähtävyyksisitä. Jo kielletyn kaupungin lähestyminenkin oli hienoa, kun valtavat 12metriä korkeat muurit tulevat aina vain lähemmäksi ja lähemmäksi. Kielletty kaupunki on täynnä erilaisia upeita rakennuksia ja niiden ihailuun  meni koko loppu ilta ja iltapäivä, joten en ehtinyt käydä katsomassa eläintarhan ihmeitä.

Päivä3: Heräsin jo yhdeksältä, ja kävin nauttimassa herkullisen aamupalan. Halusin käydä eläintarhassa, joten päätin jättää lamatemppelin pois kuvioista. Ensiksi menin kuitenkin katsomaan maailman isointa aukiota, eli taivaallisen rauhan aukiota. Ei siinä muuta ihmeellistä ollut kuin se, että se oli niin valtavan iso. Kello oli kaksitoista kun saavuin eläintarhalle. Eläintarhassa oli paljon eläimiä joita en ollut ennen nähnyt, mutta parhaiten mieleen jäi Isopandan näkeminen. Lounaan söin kahdelta eläintarhan kahvilassa. Päätin lähteä   landao tavarataloon ostamaan matkamuistoja ja muuta kivaa. Ensin meinin hotellille hakemaan rahaa, onneksi tavaratalo oli melko lähellä hotellia. Siellä oli kyllä todella paljon kaikkea tavaraa, eikä hintatasokaan ollut kovin paha.
Ostin sieltä kaksi lautasta, joissa oli Kiinalaisten tekemiä maalauksia. Ostin myös vähän ruokaa, yhden paidan ja lippalakin.

Päivä4: Minun piti herätä jo kuudelta, koska retkelle lähdettiin hyvissä ajoin. Lähdimme bussilla ajamaan pohjoiseen jossa muuri kulkee. Kiinan muurin lähestyminen oli hienoa, koska kaukaa katsottuna näki hyvin miten pitkälle se jatkuu. Kun olimme paikan päällä lähdin opastetulle retkelle. Välillä liikkuminen oli tosi rankkaa, koska joutui kulkemaan todella pitkistä portaista ja tuulikin puhalsi todella kovaa. Muurin päältä näkyi todella pitkälle. Koko reissu oli todella hieno ja kovasta tuulesta huolimatta sääkin oli upea. Kun tulin takaisin olin todella väsynyt ja koko loppu päivän vain lepäsin.

Päivä5: Junani oli tarkoitus lähteä 12.00 joten minulla ei ollut kovin kiire aamulla. Heräsin yhdeksältä ja menin aluksi syömään herkullisen aamupalan. Yhdeltätoista olin pakannut ja olin valmiina lähtemään juna-asemalle. Junani lähti hiukan myöhässä, mutta se ei haitannut minua ollenkaan, koska matka tulisi kuitenkin kestämään todella kauan. Vasta myöhään illalla tulin perille Xianiin  ja yövyin Hyatt Regency Xian nimisessä hotellissa.

Päivä6: Heräsin vasta yhdeltätoista ja menin syömään aamupalaa. Kahdeltatoista lähdin opastetulle kierrokselle katsomaan Xianin lähistöllä olevaa terrakotta sotilas hautaa. Paikka oli todella hieno, haudassa on noin 7000 sotilasta ja hevosta. Harmi vain, että sieltä ei saanut ottaa valokuvia, koska veistokset haurastuvat siitä. Kävin myös katsomassa vanhan kaupungin muureja, jotka olivat todella leveät.

Päivä7:  Lähden yhden junalla Chengduhun. Menin aamupäivällä viellä katselemaan Xianin kaupunkia ennen lähtöäni. Junamatka meni hyvin ja yövyin Minshan hotellissa niin kuin pitikin.

Päivä8: Heräsin kymmeneltä. Olin päättänyt mennä katsomaan Chengduun lähistöllä olevia kuninkaitten hautakumpuja. Lähdin matkalle puoli kaksitoista ja sää oli melko pilvinen. Hautakummut olivat varsin mielenkiintoisia, koska niihin pääsi sisälle käymään. Söin lounasta kello kaksi ja ajattelin sen jälkeen lähteä tutustumaan kaupunkiin. Chengduun kaupungin katukuvaan kuuluu yllättävän paljon melko uusiakin taloja.  Chengduun lähistöllä taas on paljon vanhoja ja korkeita temppeleitä.

Päivä9: Lähdin jo kello kymmenen junalla Chengduusta kohti Shanghai'ia. Shanghai on selvästi yksi maailman suurimmista kaupungeista, juna-asemallakin oli  todella paljon ruuhkaa. Pääsin kuitenkin melko hyvin hotelliini.

Päivä10: Menin katsomaan Shanghaista vähän matkan päässä virtaavaa Jangtsea. Jangtse on todella upea näky. Se on vähän niin kuin Kiinan muuri, jatkuu molempiin suuntiin silmänkantamattomiin. Kävin myös joissakin tavarataloissa ja väkeä kyllä riitti.

Päivä11: Matkustin Shanghaista Pekingiin ja lensin takaisin Suomeen.

Kuvia Opitin Kuvagalleriasta (aukeavat vain Opit-ympäristössä):
Buddha
Emalityö
Kaupunki
Kiinalaisen miehen asu
Maisema

Muita linkkejä
http://www.aurinkomatkat.fi/frameset.asp
http://www.maailmanympari.net
http://opit.wsoy.fi/opit7/LMS_mainindex.asp
http://xian.regency.hyatt.com/
http://www.chinats.com/minshan/index.htm
http://www.chinattic.com/hotels/hotel_php3/hotel.html?hotel_nb=29&country=china
 

Lähteet:
Netti: Aurinkomatkat, Maailmanympäri, Lomalle, Opit
Kirjat: Maailma nyt, Kiinan nähtävyyksiä, Oppikirja, Aikamatka