Thaimaa     
 

Mikä on Thaimaan pinta-ala ja asukastiheys?

Thaimaan pinta-ala on 513 000 neliökilometriä ja asukkaita siellä on 61,2milj.,maan asukastiheys on 114,7 as/km2, virallinen kieli on thai, se on Kaakkois-Aasian kolmanneksi suurin valtio Indonesian ja Myanmarin jälkeen. Pinta-alasta 40% on vuoristoista ja loput tasankoa. Thaimaassa viljeltyä aluetta on 38% ja metsää 30%.

Minkälainen ilmasto Thaimaassa on?

Thaimaassa on trooppinen monsuuni-ilmasto ja kolme vuoden aikaa: sadekausi toukokuusta lokakuuhun, viileä kausi marraskuusta helmikuuhun ja kuuma kausi maaliskuusta toukokuuhun, kuumana kautena lämpötila voi nousta reilusti yli neljänkymmenen asteen, kun taas Pohjois- ja Koillis-Thaimaassa voi vuodenvaihteen lämpötilat laskea jopa lähelle nollaa ja vuoristoissa on joskus jopa satanut lunta. Thaimaan kylmin lämpötila ikinä oli 0,1 celciusastetta Loein maakunnassa tammikuun 13,1955.

Minkälaisia erillaisia alueita Thaimaassa on?

Keski-Thaimaa voidaan jakaa kahteen osaan. Ylemmässä osassa on paljon vuoristoja, kun taas alempi on veden ympäröimää tasankoa. Keski-Thaimaan tärkein ja samalla pääkaupunki on Bangkok ja siellä on myös maan pääsatama, Bangkokissa ja sen esikaupunki-alueessa asuu yli kymmenen miljoonaa ihmistä ja on ylivoimaisesti maan suurin kaupunki. Thaimaan muinaiset loisteliaat pääkaupungit Sukhothai ja Ayutthaya  kuuluvat tähän alueeseen

Mitkä ovat Thaimaa rajanaapurit?

Thaimaalla on yhteistä maarajaa neljän naapurimaansa kanssa, Myanmarin kanssa maaraja on yhteensä 6663km,Kambodzan kanssa 803km,Laosin kanssa maaraja on 1754km ja Malesian kanssa 506km.

Mikä on Thaimaan pääelinkeino?

Maan pääelinkeino on yhä maanviljelys. Turismi ja teollisuus ovat  Thaimaalle myös tärkeitä tulonlähteitä.

Mikä on Thaimaan pääuskonto?

93% maan asukkaista on buddhalaisia (buddhalaisuudelle ei ole kuitenkaan hyväksytty valtionuskonnon asemaa),5% islamilaisia ja 2% kristittyjä.
 

Mikä on Thaimaan rahayksikkö?
 

Thaimaan rahayksikkö on Baht. 1Baht vastaa euroissa 2,5 centtiä. Erillaisia seteleitä on 5 kappaletta: 20, 50, 100, 500, 1000. Jokaisessa kolikossa ja setelissä on kuninkaan kuva.
 

Thaimaan historiaa

Toisen maailmansodan aikana valtakuntaa johti Pibul Songgramin johtama armeija ja Thaimaasta tuli Japanin liittolainen. Se oli välttämätöntä. Japanilaismiehityksen aukaan Thaimaalaiset antoivat apuaan Liittoutuneiden sotilaille.
Vuonna 1946 kunigas Rama IIX kuoli hämärissä olosuhteissa ja hänen seuraajakseen nousi veli , nykyinen kuningas Bhumibol Adulyadeij. Hän on tänäpäivänäkin erittäin kunnioitettu hallitsija.

 Matkapäiväkirja

Aion mennä viikon matkalle Thaimaahan helmikuun 11. 2002.Matkaani oli yhdistetty kaupunki- ja rantaloma, toisin sanoen olin alkuviikon Bangkokissa ja loppuviikon Hua Hinissa. Finnairin suora lento Helsingistä Bangkokiin kestäisi noin 10 h.
Asuin keskellä Bangkokia hienossa hotellissa. Tutustuin tähän 6 milj. asukkaan kaupunkiin omin päin sekä osallistuin järjestettyihin retkiin. Sain nähdä että Bangkok oli täynnä yllätyksiä ja vastakohtia. Buddhalaisessa temppelissä ihailin upeata käsityö taitoa ja tutustuin Buddhalaisuuteen. Bangkokin kaduilla katukeittiöiden huumaava tuoksu houkutteli nauttimaan eksoottisia herkkuja. Tutustuin Bangkokin päänähtävyyteen joka on tärkeä pyhiinvaelluskohde eli suureen palatsiin jossa kaikki kuninkaat ovat asuneet. Tein retken kuuluisalle Kwan-joelle ja ajoin pitkähäntäveneellä.
Loppuviikon olin Hua Hinissa, jonne matka Bangkokista kestäisi noin 4 h. Lepäsin hienolla hiekkarannalla ja nautin kala- ja äyriäisherkkuja Thaimaalaiseen tapaan. Näin krokotiili- ja elefanttiesityksiä. Palasin viikon jälkeen hyvin virkistyneenä ja monia kokemuksia rikkaampana.
 

Tietolähteet:

Linkit: www.thaimaa.net
            www.maailmanympari.net/karttapallo/thaimaa
            http://www.mission.fi/tyoalue/thaimaa.html