Elämää ennen ja nyt 
Myös muinaiset egyptiläiset osasivat viljellä ja hyödyntää maata. He asensivat joen viereen mitan johon oli hakattu mittoja. Kun vesi nousi tiettynä aikana tiettyyn kohtaan mittaa oli kaikki hyvin ja joki (Niili) tulvi oikeaan aikaan ja lannoitti maan. Vaikka heidän ympärillään oli aavikkoa piti Niili huolen siitä, että pellot pysyivät liejuisina ja mehevinä. Tulvan jälkeen aloitettin kylvötyöt. Ensin:

1 aurattin ja käännettiin peltoa, joskus käytettiin apuna eläimiä
2 seuraavaksi kylvettin siemenet ja peiteltiin niitä, että eläimet eivät pääsisi syömään siemeniä
3 kaikkein viimeiseksi korjattiin satoa

Silloin ei ollut kirjastoja muilla kuin eräällä kuninkaalla. Se ei toki ollut mikään kaikille avoinna ollut kirjasto johon marssittiin sisään ja lätkäistiin kirjastokortti pöytään. Tämä kuningas keräsi erilaisia savitauluja jotka olivat täynnä nuolenpää kirjoitustaa.

Näihin aikoihin oli vähän ihmisiä jotka osasivat luku- ja kirjoitustaidon. Kirjoitettiin nuolenpää kirjoituksella joka oli erittäin vaikeaa oppia, sen takia kirjurin työt olivat arvostettuja. Kirjoitettiin ruokokynillä papyrukselle tai savitauluille. Savitauluja käytettiin kouluissa.

Joissakin maissa oli myös suuria sotia joissa kuoli monia ihmisiä. Sotilaiden työ oli vaarallista, mutta monet pojat halusivat sotilaiksi sillä kivoimmat leikit olivat sota leikkejä ja sotilaiden ei tarvinnut osata lukea. Pienemmät pojat pelkäsivät koulua sillä isommat pojat kertoivat, että opettajat tulivat hyvin vihaisiksi jos koulussa tiputtaisi savitaulun lattialle. Sitten opettaja ottaisi korvasta kiinni ja taluttaisi ulos luokasta.

Papit olivat hengellisissä tehtävissä, he pitivät yhteyttä jumaliin. Jos joskus tapahtui jotakin hirveää ajateltiin, että jumalat olivat vihaisia, silloin uhrattiin jumalille ihmisiä. Yleensä uhrattavat ihmiset olivat alempisäätyisiä. Egyptiläisetkin rakastivat ja välittivät rakkaista ihmisistään jotka kuolivat, siispä hekin rakensivat toisilleen hautoja tai hautakammioita. Ylempiarvoisille ihmisille kuten Faaraoille pidettiin hienot juhlat. Sillä egyptiläiset uskoivat kuoleman jälkeiseen eläämään, mitä parempi ihminen oli sitä paremman ''roolin'' sai tulevassa elämässä.

Käytiin kauppaa, kaupattiin tavaroita, orjia, eläimiä, ruukkuja ja muita astioita sekä muita käsityöläisten tekemiä tavaroita. Orjat tulivat vierailta mailta joissa sotilaat olivat olleet retkillä. Käsityöläisten kauppatavaroihin kuuluivat mm. verkot jotka olivat kalastajille tärkeitä. Metsästäjat ja kalastajat tekivat työtä huviksi ja hyödyksi. 

Babyloniassa oli lakeja Hammurabin lait olivat kaikkein tärkeimmät. Vanha sanonat on sieltä asti:'' Silmä, silmästä ja hammas, hampaasta''.
Vieläkin on paljon lakeja, mutta ne eivät ole enään niin ankaria. Enään ei tarvitse pelätä, että astuu toisen varpaille.

Tähtitiede ei ollut vielä niin kehittynyttä kun nykyään, mutta tarpeeksi kehittynyttä ollakseen tehty niillä välineillä. Heillä oli tähtitorneja joilla he tutkivat tähtien, auringon ja kuun liikeitä. Myös jotkut planeetat näkyivät myös kirkkaina pisteinä. He olivat löytäneet ajan vuorokaudellle, tunnille, viikolle, kuukaudelle ja vuodelle.
 

Päivi Vihersaari