INTERFACEN ENSIMMÄISEN VAIHEEN ESITTELY (30.9.1997)

       
Interface eli 800 surmanluotia on trilleri, rakkaustarina, tietokonepeli ja katastrofipsykologinen kaupunkiromaani kansalaistottelemattomuutta kapitalismiin sekoittavan mediayrityksen monimuotoisista juonista lietsoa kiihtyvä kollektiivinen paniikki julkisen, yksityisen ja digitaalisen maailman sokkeloisille valtaväylille.

Paitsi perinteinen postmoderni romaani Interface on myös ainutlaatuinen interaktiivinen täsmäfiktio, joka yhdistää kirjan, kirjeet, kotisivut ja sähköpostin toimivaksi kokonaisuudeksi, josta lukija voi muokata mieleisensä yli kymmenellä eri tavalla. Yksin tai yhdessä kirjailijan kanssa. Ensimmäistä kertaa suomalaisen kirjallisuuden historiassa.

1. INTERFACE PERINTEISENÄ POSTMODERNINA ROMAANINA (172 sivua, 125 mk, graafinen suunnittelu Marjaana Virta)

Kymmenen esimerkkiä romaanin henkilöistä ja tarinoista, juonista ja juonijoista:

1. Kansalaistottelemattomuuden menettelytapoja omalla toiminnallaan uudistava virtuaaliseksiin seonnut entinen pörssimeklari ja optiohuijari.

2. Teknofiliaan erikoistunut hypnoterapeutti, jonka yhä oudommin oirehtivia potilaita poliisikin jäljittää.

3. Omille mailleen turhautumissimulaattoria rakentava sotaleikkialan pienyrittäjä.

4. Ääriliikkeiden hyväksyttävyyden lisäämisellä taloudellista hyötyä lypsävä mediakonsultti, joka huolehtii myös julkisuusnarkomaanien urasuunnittelusta.

5. Eurooppalaista kulttuuriperintöä setvivä skandinaavisen humanismin surutyöryhmä, joka perustaa Työläisen asekaupan, tehokkaan yhdistelmän voimaa ja viisautta.

6. Trash-elokuvafestareita pyörittävä kunnianhimoinen multiseksuaali, joka on luonut
keinottelukelpoisen omaisuuden sadomasokistiseen kulinarismiin keskittyvällä ravintolaketjulla.

7. Joukko irtisanottuja sosiaalityöntekijöitä, jotka myyvät uudentyyppistä järjestystä entisten asiakkaidensa elämään.

8. Vapaa-aikanaan aikuisten piilokameraa ideoiva mainospiirtäjä, joka joutuu naamioitumaan aina vain paremmin julkaistuaan kulttisarjakuvan uusavuttomista uusnatseista.

9. Käsitetaiteilija, joka sekä suunnittelee että toteuttaa sarjan ennennäkemättömiä rikoksia demokratisoidakseen juridisten porsaanreikien hyväksikäyttöä.

10. Asianajotoimisto Snellman&Schweinhund, postmoderni painajainen, joka on aina pari askelta edellä - tai yhden jäljessä voidakseen paremmin puukottaa selkään.

Interface on 90-luvun tärkein ja törkein romaani. Luhistuuko Suomi kun toisen sukupolven tietokonepeliä aletaan testata virtuaalimaailman ulkopuolella? Entä kuka on tilannut presidentille muoviräjähderasvaimun? Lue mitä tapahtuu ja päätä mitä voisi tapahtua. Tämä on mahdollista, mutta ei pakollista, koska Interface on lukijaystävällinen täsmäfiktio. Se vastaa toivomuksiin paremmin kuin perinteinen kirja tai valmiiksi rastitettu cd-rom. Hanki tämä harvinaisuus ja tutustu tulevaisuuden kirjallisuuteen jo tänään.

 

2. INTERFACE ELI 800 SURMANLUOTIA INTERAKTIIVISENA FIKTIONA

 

Interfacen osat 1 ja 2 muodostavat romaanin kirjana painetun ja kaikille lukijoille yhteisen julkisen osan. Niiden lisäksi jokainen lukija voi muokata Interfacea mieleisekseen jopa kahdellatoista eri tavalla ja luoda siitä siten itselleen yksityisen ja henkilökohtaisen version, aivan uudenlaisen uniikkikappaleen. Tähän kirjallisuuden historiassa ainutlaatuiseen hankkeeseen pääsee osalliseksi vähällä vaivalla ja halvalla hinnalla täyttämällä ja postittamalla kirjan sisältämän tilauskupongin. Romaanin painos on rajoitettu (350), jotta kirjailijan olisi mahdollista vastata muutos- ja täydennystilauksiin kohtuullisessa ajassa. Interfacen hinta on painettu niin alas kuin mahdollista lukijoiden osallistumisen rohkaisemiseksi.

Tarjolla ovat seuraavat vaihtoehdot:

1. Vaihto.  Lukija saa haluamiensa jaksojen tilalle uudet (enintään 10 jaksoa).

2. Laajennus. Lukija saa valitsemiensa jaksojen tilalle niiden laajennetut versiot (enintään 10 jaksoa). Tämä voi tarkoittaa keskustelujen jatkumista, yksityiskohtien tarkentumista, uusia henkilöitä, käänteitä tai näkökulmia.

3. Muunnelma. Tämän vaihtoehdon avulla lukija voi luoda eräänlaisia solmuja tai risteyksiä haluamiinsa kohtiin romaania. Muunnelmajakso ei korvaa alkuperäistä vaan molemmat sisältyvät romaaniin, ne elävät enemmän tai vähemmän ristiriitaisina ja toisensa pois sulkevina rinnakkain samassa tarinassa. Muunnelmia voi tilata enintään 10.

4. Linkki. Jos näyttää siltä, että kahdessa jaksossa käsitellään samaa tapahtumasarjaa, mutta on hieman hämärää mitä jaksojen välillä on ehtinyt tapahtua, lukija voi tilata kolmannen jakson, joka luo ymmärrettävyyttä lisäävän sillan jaksojen välille ja näyttää siis jotain aiemmin piiloon jäänyttä tai jätettyä. Linkkien avulla saa yhdistää enintään kuusi paria jaksoja. Niitä saa vetää myös trilogian aikaisempiin itsenäisiin osiin eli romaaneihin Nonstop ja Semtext.

5. Henkilö. Lukijan valitsemasta henkilöhahmosta kerrotaan lisää 5-10 jakson verran. Kyseeseen voivat tulla myös eläimet ja ihmisen ja koneen yhteenliittymät.

6. Tarina. Lukijan valitsemasta, ehkä vain maininnalla sivuutetusta sivujuonesta tai sisäkertomuksesta kerrotaan lisää 5-10 jakson verran.

7. Teema.  Lukijan löytämää tai nimeämää teemaa syvennetään 5-10 jakson verran.

8. Toivomus. Lukija saa sijoittaa haluamansa henkilön ja tapahtuman romaaniin.

9. Kysymys. Kirjailija vastaa enintään viiteen Interfacea koskevaan kysymykseen.

10. Jatko. Lukijalla on tilattavinaan kolme 10 jakson mittaista jatkoa Interfacelle. Ensimmäinen niistä sijoittuu aikaan ennen romaanin alkua, toinen sen ensimmäisen ja toisen osan väliin ja kolmas romaanin lopun jälkeen.

11. Mesenaattiversio. Sisältää jaetun copyrightin. Ainoa suhteellisen kallis optio.

 

12. Kirjoittaminen. Jokaisella tilaajalla on oikeus lisätä Interfaceen itse kirjoittamiaan jaksoja, jotka julkaistaan kirjailijan kotisivuilla. Edellyttää vähintään yhden muun muokkausvaihtoehdon tilaamista.

13. Lisäksi Interfacen 2.osa kasvaa vähitellen 1.osan laajuiseksi näillä kotisivuilla.

Lisätietoja kirjassa.

TÄYDENNYSTEN TILAUSAIKA PÄÄTTYI 31.12.1998, JONKA JÄLKEEN INTERFACE SIIRTYY VAIHEESEEN 2, JOSSA INTERAKTIIVISUUS HOITUU PÄÄOSIN SÄHKÖPOSTIN VÄLITYKSELLÄ. 


Takaisin pääsivulle                 
INTERFACE, VAIHE 2

(1.1.1999 ALKAEN)