Käännetyt alavärikorotukset Kauko Koistinen Oletko koskaan saanut pelata kahta alaväriä, kun vastaaja on korottanut avaajan yksi alaväriä kahteen? Et varmaan montaakaan kertaa. Jos vastapuoli on koskaan kuullutkaan balansoinnista, et pysty ostamaan sitoumusta kahdella alavärillä. Tämän vuoksi vastaajan heikko korotus alavärissä kannattaa tehdä samantien kolmen tasolla. Korotus kolmeen ristiin/ruutuun kertoo voimaa n.6-9p. Tuen pituus pitää olla väh. viisi korttia, neljä korttia riittää, jos käsi on muuten epätasainen. Tuplakorotus kieltää neljän kortin ylävärit, ja lupaa yleensä epätasaisen käden. Tarjous on periaatteessa estoluonteinen, avaaja jatkaa vain erittäin vahvalla kädellä. Korttisi:
	8
	975
	KJI07
	Q10975 
Avaa partneri kummalla tahansa alavärillä, korota kolmeen. Korttisi:
	Q108   K9   J963   Q763 
Nyt oikea vastaus partnerin alaväriavaukseen on yksi sangi. Yli puolet voimasta on lyhyissä väreissä, ja sitäpaitsi käsi on aivan liian tasainen hyppykorotukseen. Korttisi:
	K1086
	75
	KJ754
	106 
Tarjoa yksi pata partnerin yhteen ruutuun. Ylävärivastaus on aina ensisijainen. Hyppy kolmeen ruutuun saattaa toimia hyvänä estotarjouksena, mutta mahdollinen patatäyspeli jää myös varmasti löytämättä. Tuplakorotuksen jälkeen avaaja saa jatkaa vain erittäin vahvalla kädellä. Väritarjous kolmentasolla näyttää pitojakolmea sangia varten. Sopivalla kädellä avaaja voi myös tarjota suoraan täyspelin, joko alavärissä tai sangissa.Korttisi:
	AK
	75
	AQIO875
	AJ2 
Avaat yksi ruutu ja partneri korottaa kolmeen ruutuun. Tarjoa kolme pataa. Et suinkaan kerro nyt neljän kortin pataväriä. Partnerin ruutukorotus kielsi neljän kortin ylävärit, joten patatarjouksesi kertoo vain pidon värissä. Jos partnerilla on herttapito, pitää hänen tarjota kolme sangia. Vastaajan korotus kahteen alaväriin on siis vahvempi tarjous. On sopimuskysymys, pelataanko sitä vain inviittivoimaisena, 1012p, jolloin 2NT voisi olla hyvin TPV korotus. Tai miksei toisinpäin? Kaksi sangia Limit-korotus ja kaksi alaväriä TPV. Kaplan-Sheinwoldin mukaan yksinkertainen korotus on kierrosvaatinius, luvaten voimaa väh. 10 p ilman ylärajaa. Näin pelaten kahta sangia voidaan pitää luonnollisena tarjouksena. Esitän seuraavassa tanskalaisen Svend Novrupin kehittämät jatkot yksinkertaiseen korotukseen alavärissä, tässä variantissa vastaajan kaksi alaväriä on täyspelivaatimus. Avaajan uusi väri kahden tasolla on luonnollinen tarjous luvaten väh. neljän kortin värin. Ensisijassa tarjous hakee kolmea sangia, mutta myös 4-3 ylävärivaltti tulee joskus kysymykseen.
	KQI07	AJ8
	75	106
	AQIO86	KJ72
	Q3	KJ76
	
	1D	2D
	2S	3S
	4S 
Avaaja tarjoaa toisella vuorollaan luonnollisen kaksi pataa hakien lähinnä sangitäyspeliä. Vastaajan kolme pataa kertoo kolmen kortin tuen, neljää korttia hänellä ei kahden ruudun vastauksen jälkeen voi olla. Avaajan kolme alaväriä kertoo maksimiavauksen, vähintään n. 16p. Tähän vastaajan kolmen tason väritarjous lupaa minimin, ja kieltää pidon tarjotussa värissä. Esim. kolme pataa kieltää pata-, mutta lupaa herttapidon. Kolme sangia vastaajalta kertoo minimin, mutta lupaa pidot yhteistä alaväriä korkeammissa väreissä.
	KQ	AJ10
	75	J9
	AQ8	K1072
	KQS642	AJ97
	1C	2C
	3C	3H
	5C 
Avaajan kolme ristiä lupaa lisäarvoja. Vastaajan kolme herttaa kieltää pidon, mutta lupaa ruutuhollin. Patapidosta tarjous ei kerro vielä mitään. Avaaja näkee, ettei täyspeli sangissa tule kysymykseen ja tarjoaa suoraan viisi ristiä. Jos vastaajan punaiset kuvat vaihtavat paikkaa (S K9 ja D J1072), on hänen toinen tarjouksensa kolme sangia. Kun vastaaja jatkaa kolmeen alaväriin neljällä, esim. sarja 1D - 2D - 3D - 4D, lupaa hän lisäarvoja (väh. n. 16p.)ja slammikiinnostusta. Muita vastaajan neljän tason tarjouksia, esim. 1D - 2D - 3D - 4H, voidaan pelata joko lyhyttä väriä näyttävänä tai vahvan kuvakombinaation (esim. AK, KQJ) kertovana. Jos avaamalla ei ole neljän kortin yläväriä eikä lisäarvoja, joutuu hän tarjoamaan kaksi sangia. Tarjous ei kerro sivuväripidoista mitään, avaaja vain kieltää kaksi yllämainittua asiaa. Kahden sangin jälkeen kumpikin pelaaja tarjoaa pitoja alhaaltapäin.
	A85	62
	J92	A83
	87 	K42
	AK974	Q1062
	lC	2C
	2NT	3D
	3S	3NT 
Avaajan kaksi sangia kieltää lisäarvot ja neljän kortin ylävärit. Kolme ruutua lupaa pidon värissä, johon avaajan kolme pataa kertoo pata-, mutta kieltää herttapidon. Avaajan hyppy kolmen tasolle on slammi-inviitti ja lupaa sopimuksen mukaan joko lyhyyden tai voimakeskittymän. Tuplahyppy lupaa renonssin ja lisäarvoja.
	AKQ5	42
	AQ76	KJ2
	-	10532
	JI0973	AKQ2
	1C	2C
	4D	4H
	4NT	5S
	5NT	6H
	7C 
Neljä ruutua kertoo renonssin ja herttaa kontrollin. Neljä sangia on RKCB, johon renonssinäytön jälkeen näytetään ainoastaan "kiinnostavia" ässiä. Viisi sangia pyytää vastaajaa näyttämään mahdollisia alävärikuninkaita, ja kuuden hertan jälkeen avaajan on helppo laskea kolmeentoista.