Multi 2D         Kauko Koistinen

Multi kaksi ruutua on nykyään kilpapelaajien paljon suosima konventio. Siinä yhdistyy kaksi tärkeää osatekijää: taloudellisuus tarjoamisessa (korkeammat kahden tason avaukset voidaan käyttää muille avauksille) sekä vastustajien tarjoamisen häiritseminen. Multiavauksesta on nykyään kehitetty lähes yhtä paljon versioita kuin on olemassa partnershippejä. Alkuperäinen "multicoloured" avaus, joka tässä esitellään , lupaa joko heikon kakkosen ylävärissä tai vahvan sangiavauksen. Kahden ruudun avaus kertoo siis: - 7-11 p, väh. kuuden kortin hertta, tai - 7-11 p, väh. kuuden kortin pata, tai - 21-22 ap, tasainen jakautuma Seuraavat kädet ovat tyypillisiä multiavaukseen:

	
	4		AQJ964		AQ9
	KQ10863		64		KQ95
	K7		J108		AK8
	J64		75		K106
Vastaajan yläväritarjous on aina "hakeva", avaaja passaa tai korjaa omaan pitkään yläväriinsä. Vahvalla sangikädellä avaaja tarjoaa alimman sangitarjouksen. Jos vastaaja tarjoaa esimerkiksi 2H, avaaja passaa pitkällä hertalla, tarjoaa 2S heikolla kakkosella padassa, tai tarjoaa 2NT 21-22ap tasaisella. Vastaajan patatarjoukseen avaaja suhtautuu samalla tavalla, näin herttaväri joudutaan siis kertomaan pykälää korkeammalla tasolla. Tästä johtuen vastaajan patatarjous kertoo paremman sopivuuden herttaväriin. Partneri avaa 2D multi. Mitä tarjoat vastaajana:
	87		5		Q87
	94		KJ87		K86
	KQ87		AK86		K10975
	Q8654		Q975		54
Ensimmäisellä kädellä tarjoa 2H. Jos partnerillasi on heikko kakkonen hertassa, hän passaa. Vastaavasti pitkällä padalla hän korjaa kahteen pataan, johon itse passaat. Vahvalla sangilla partneri tarjoaa 2NT, jonka korotat kolmeen sangiin. Toisella kädellä tarjoa 2S. Avaajalla on todennäköisimmin heikko kakkonen padassa, ja hän passaa siinä tapauksessa kahden padan vastaukseen. Jos kuitenkin partnerilla sattuisi kuitenkin olemaan herttaväri, hän tarjoaa kolme herttaa, jonka korotat täyspeliin. Kolmannella esimerkkikädellä hyppää kolmeen herttaan. Tarjouksen ensisijainen tarkoitus on vastustajien häirintä. On partnerilla kumpi tahansa yläväri, vastustajina on pisteylivoima puolellaan, mutta heidän on erittäin vaikea löytää näin korkealla tasolla oikeata sitoumustaan. Huomaa myös, että jos avaajalla on herttaväri, hän ei saa korottaa kolmea herttaa neljään - 3H ei ole suinkaan minkäänlainen inviitti, vaan pikemminkin ehkäisyluonteinen. Herttavärillä partneri passaa, patavärillä tarjoaa 3S ja vahvalla sangilla 3NT. Vastaajan vahva tarjous on kysely 2NT. Avaaja kertoo käsityyppinsä:
3C  = heikko kakkonen hertassa, maksimivoma (esim. 54 KQIO975 KJIO 85)
3D  = heikko kakkonen padassa, maksimivoma (esim. AKQ1097 76 1097 72)
3H  = heikko kakkonen hertassa, minimivoima (esim. 97 KJ9763 Q108 J7)
3S  = heikko kakkonen padassa, minimivoima (esim. AK9864 76 963 53)
3NT = 21-22ap, tasainen (esim. AQ98 KJ9 AKJ8 K9)
Kahden sangin kyselytarjouksen jälkeen täyspelivaatimus on voimassa, kaikki tarjoukset alle täyspelitason ovat kierrosvaatimuksia. Vastauksiin 3C ja 3D kyselijän kolme avaajan yläväriä on slammihakuinen tarjous pyytäen multiavaajaa kontrollitarjoamaan.
	4		AKQ64
	AJI0863		KQ64
	KJ		Q8
	964		AK

2D	multi		2NT 	kysely
3C	6 k. H,max	3H	sopii hertan valtiksi, tpv
4D	kontrolli	4NT	ässäkysely
5D	yksi ässä	6H	vaikuttaa kotipeliltä
Vastaajan kolme alaväriä on luonnollinen täyspelivaatimus. Avaaja tukee kuva dubbeltonilla tai paremmalla. Tuki ja oma väri näytetään seuraavasti: Alin ristitarjous lupaa tuen ja herttavärin, alin ruututarjous tuen ja patavärin. Ilman tukea avaaja tarjoaa ylävärinsä. Esim:
	2D	 3C
	3D	=tuki, pataväri
	3H	=ei tukea, herttaväri
	3S	=ei tukea, pataväri
	3NT	=21-22ap, tasainen
	4C	=tuki, herttaväri
Yhdeksän kertaa kymmenestä multiavaus pitää sisällään heikon kakkosen toisessa ylävärissä. Etenkin jos vastaajana on vahva käsi, voihän olla melko varma, ettei avaajalla ole vahvaa sangikättä. Jos vastaaja haluaa olla pelinviejänä multiavaajan ylävärissä, tarjoaa hän 4C, johon avaaja tarjoaa 4D herttavärillä ja 4H patavärillä. Vastaus neljä ristiä pyytää siis avaajaa tarjoamaan värinsä "alapuolelta". Pelinvienti on yleensäkin hyvä saada vahvempaan käteen, näin vastaajan käsi pysyy puolustajilta piilossa, eivätkä he myöskään pääse lähdöstä "haarukoimaan" vahvemman käden kuvakortteja. Jos vastustajat ovat mukana tarjoussarjassa multiavauksen jälkeen, on vastaajan yläväritarjous edelleenkin hakeva, avaaja joko passaa tai korjaa yläväriinsä. 2NT säilyttää myös merkityksensä kyselytarjouksena. Vastaajan kahdennus on rankaisua. Jos multiavaaja kahdentaa tai vastakahdentaa, kertoo hän tällä 21-22 ap tasaisen. Esimerkiksi tarjoussarjassa:
	Länsi	Pohjoinen	Itä	Etelä
	2D	pass		2H	2S
	?
avaajan kahdennus ei suinkaan lupaa kuuden kortin pataa ja 7-11p, vaan vahvan sangikäden. Jos avaajalla olisi heikko kakkonen padassa, hän passaisi tyytyväisenä.