Taide Vionojan näyttelyt

Veikko Vionoja v.1994

Vionoja-säätiön 30v. juhlanäyttely virtuaalisena: Veikko Vionojan maalauksia 15.6.-16.8.2020

Kesällä 2020

ripustuksen Veikko Vionojan näyttelyyn on toteuttanut Esa Riippa ja myös alakerrassa on Veikko Vionojan eri tahoilta tuotuja töitä. Taide Vionojan pohjalainen pihapiiri lampaineen kutsuu taas tutustumaan rauhalliseen ilmapiiriinsä. Vanha Korpelan talo on myös avoinna ja siellä esitetään Yleltä saatua Eeli Aallon Veikko Vionojasta kertovan dokumentin koostetta. Korpelan tuvassa on Veikon ja muiden veljesten kädenjälki edelleen näkyvissä. Luhtiaitassa taas esitetään Ateneumista lainattua Hannu Pakarisen filmiä Veikko Vionojan elämästä ja taiteilijan tiestä (tehty v.2010 Ateneumin näyttelyä varten.) Tervetuloa näyttelyyn!

Näyttely on avoinna kesällä 2020,
alkaen maanantaina 15.6. ja päättyen 16.8.
tiistaista sunnuntaihin klo 11-18.
Maanantaisin näyttely on suljettu.

Näyttelyssä on myynnissä myös taidekirjoja, kortteja, painokuvia ja litografioita. Maksuvälineinä käteinen ja pankki- ja luottokortit.

Aukioloaikoina on mahdollista tutustua myös pihapiirin vanhoihin rakennuksiin; Korpela-taloon ja tuulimyllyyn.

Taide Vionoja sijaitsee tien nro 63 varressa, Kaustisen ja Toholammin puolivälissä. Tien varrella on Taide Vionoja -opastetaulut.

Yläkerran näyttelytila

AIKAISEMMAT NÄYTTELYT:

KESÄ 2010
30.10.2009 tuli kuluneeksi 100 vuotta Veikko Vionojan syntymästä, jonka kunniaksi järjestettiin juhlanäyttely kesällä 2010. Näyttelyn teemana oli henkisyys Veikko Vionojan taiteessa.

KESÄ 2011
Tämän kesän näyttelyssä oli professori Veikko Vionojan ennen näkemättömiä teoksia mm. ensimmäiseltä ulkomaan matkalta vuonna 1954 Tanskaan, ensimmäinen öljymaalaus vuodelta 1928 ja sota-aiheinen teos. Näyttelyssä on lisäksi esillä ns. perusnäyttely alakerrassa. Tämän Vionoja itse aikanaan ripusti ja on siten siinä muodossaan edelleen. Yläkerrassa oli uusien töiden lisäksi harvemmin esillä olleita maalauksia.

KESÄ 2012
Kesällä 2012 esillä oli graafikko Esa Riipan "Grafiikkaa menneiltä vuosilta" Vionojan henkeen.


Kesällä 2013
Taide Vionojan kesänäyttelyssä oli Veikko Vionojan töiden lisäksi hänen veljensä Voitto Laineen puutöitä, jotka edustavat pohjalaisen käsityötaiteen hienoa perinnettä. Mukana oli pienoisveistoksia, huonekaluja ja erikoisuutena viulu,jonka kaulaa koristaa naisen kasvot. Voitto Laine oli myös taitava pelimanni, niinpä kansanmusiikin heleyden voi aistia hänen puutöissäänkin. Piha-aitassa oli viikolla 26 esillä Kyllikki Paavolan tekstiilitaidetta, hän oli silloin itse paikalla esittelemässä omien töidensä lisäksi isänsä Voitto Laineen käsityötaidetta.

Kesällä 2014 Taide Vionojan näyttelyn teemana on Vionoja: Muoto- ja henkilökuvia. Ehdottomasti tunnetuin näyttelyn teoksista on muotokuva presidentti Urho Kekkosesta. Taulu on lainassa Pohjalaiselta valtuuskunnalta (Botta) Helsingistä.Tämä taulu lienee ollut hyvin harvoin varsinaisissa näyttelyissä esillä, vaikka se on sijainnut pitkään ao. talon ravintolan seinällä. Muut taulut esittävät keski-pohjalaisia julkisia henkilöitä ja Vionojan perhepiirin ihmisiä. Luonnollisesti esillä on myös vähemmän tunnettuja henkilökohteita.

KESÄ 2015

Tämän kesän näyttelyssä on esillä professori Veikko Vionojan grafiikkatöistä noin 50 %.Ullavan kunta hankki 1980-luvun lopulla kaikki siihen asti valmistuneet grafiikan lehdet ja tämän jälkeen on kokoelma täydentynyt vuosittain. Näin ollen Ullavassa on Suomen suurin Veikko Vionojan grafiikkakokoelma, jonka nykyisin omistaa Kokkola kaupunki, johon Ullavan kunta taannoin liittyi. Esillä on myös ennennäkemättömiä vedoksia.

KESÄ 2016
Tämän kesän näyttelyssä on esillä kokkolalaisen akvarellimaalarin Esa Tiaisen teoksia.

KESÄ 2017


Kesän 2017 näyttelyssä oli VEIKKO VIONOJAN PIIRUSTUKSIA TALVISODASTA JA KANNUKSEN MUTKALAMMILTA. Suomi 100 juhlavuoden kunniaksi Vionoja-säätiö oli koonnut Veikko Vionojan piirustukset talvisodasta ja Kannuksen Mutkalammin kylämaisemista yhteiseksi näyttelyksi.

KESÄ 2018
Tänä kesänä yläkerran näyttelyssä on esillä Elina Förstin maalauksia.

Lisätietoa Elina Förstistä tässä artikkelissa

LISÄKSI
Aitassa on esillä Juha Laitalaisen valokuvanäyttely: Veden äärellä.

KESÄ 2019
Tänä kesänä yläkerran näyttelyssä oli esillä Esa Riipan grafiikkaa 24.6.-25.8.

ULKONA PIHAPIIRISSÄ
oli esillä Seppo Kalliokosken veistoksia 24.6.-25.8.:

LISÄKSI
Tänä kesänä aitassa oli esillä Ulla Nikulan valokuvanäyttely 24.6.-25.8.: Spirit Animal.