otsokkoteksikuva

Lähikuvauksesta

Lähikuvauksella tarkoitetaan pienten yksityiskohtien kuvaamista läheltä. Voidaan puhua lähikuvauksesta, makrokuvauksesta ja mikrokuvauksesta riippuen siitä, miten ”lähelle” mennään eli millainen suurennussuhde kuvan ja kuvattavan asian välillä on.

Tällä sivustolla käsittelen lähi- ja makrokuvausta, jota voi harrastaa tavallisella kameralla - myös kännykkäkameralla. Kuvaaminen läheltä on tullut hyvin suosituksi koska sen avulla saadaan usein hyvin yllättäviä kuvia ja saadaan tutustua ympäröivän maailman pieniin yksityiskohtiin, joiden olemassaolosta ei ole aavistustakaan.

Mitään ihmevermeitä ei tarvitse omistaa alkuun pääsemiseksi. Kompaktikameroissa on usein ns. makroasetus, jonka avulla kuvausetäisyys voi kutistua jopa alle yhteen senttimetriin. Toisaalta rahaa voi pistää järjestelmäkameraan ja siihen hankittaviin lähikuvausta helpottaviin laitteisiin vaikka miten paljon. Itse olen käyttänyt aluksi Canonin järjestelmäkameroita filmiaikana (FTb ja F1) ja sen jälkeen Pentaxin filmi ja digijärjestelmäkameroita. Tämän vuoksi laitteistokuvat ovat pääosin Pentaxin laitteita.

Lähikuvausta käsitteleviä sivustoja ja kirjallisuutta löytyy paljon. Tämä on yksi niistä. Tämä sisältää aika paljon teoriaa ja laitepohdintoja sekä muuta aiheeseen liittyvää sälää.

valokuvaaja kuvaamassa
lähikuva valkovuokosta

päivitetty 28.9.2021

laskuri