DANIEL MEDELPLAN
 
 

Daniel Medelplan (1657-1737) on tullut tunnetuksi ennen kaikkea hänen aapisestaan. Isonvihan aikaan Suomessa ei ollut yhtään toimivaa kirjapainoa, ja lopulta tuli puutetta  lukemisen opetteluun sopivista kirjoista. Tässä tilanteessa Pälkäneen papisto tilasi Daniel Medelplanilta oman aapisen. Medelplan kaiversi aapisen 28 sivun tekstin puulaatoille, painoi laatoilla aapisia ja huolehti muusta kirjanvalmistukseen liittyvästä.


Koukeroisen fraktuuratekstin kaivertaminen peilikuvana on vaatinut ääretöntä tarkkuutta. Tämän lisäksi Medelplanin oli keksittävä sodan puutteellisissa oloissa keinot valmistaa painoväriä - ehkä jopa paperia - ja puristusväline. Kuvanveistäjä Allan Frilander on pohtinut ansiokkaasti näitä käytännön kysymyksiä kirjassaan "Daniel Medelplan ja hänen aapisensa". Kirjaa on myynnissä museolla. Aapinen, "Lasten paras tawara" oli Pälkäneellä myös ahkerassa käytössä: Isonvihan jälkeisissä piispantarkastuksissa seudun asukkaat saivat kiitosta hyvästä sisälukutaidosta.
 

Medelplanin aapista ei ole säilynyt jälkipolville, sillä viimeinen tunnettu kappale tuhoutui Turun palossa 1827. Asiakirja - ym. tekstien perusteella tiedetään aapisen painovuosi (1719), painatusmenetelmä sekä mm. se kiintoisa seikka, että aapisen viimeisellä sivulla oli kukon kuva. Tämä onkin vanhin tiedossa oleva, suomenkielistä aapista koristanut aapiskukko.  Aapiskukon leikkaaminen puuhun oli Daniel Medelplanille "rutiinia", olihan hän toiminut alkuaan kuvienkaivertajana Turun akatemian kirjapainossa.


Medelplanin aapisteko ja elämänvaiheet ovat innoittaneet kirjoittamaan runoja (F.M. Franzén, Hilkka Kailanpää), kertomuksia (K. Vilkuna, A. Karimo) ja kokoillan näytelmän (T. Peltomo). Medelplan mainitaan matkakirjallisuudessa (G. Acerbi), tietosanakirjoissa ja bibliofiilien artikkeleissa. Medelplan on kiehtonut myös kuvataiteilijoita aina näihin päiviin saakka (I. Vainio, A. Karimo ja A. Frilander). Pälkäneen vaakunaan on saatu aihe hänen elämäntyöstään. Vuonna 2005 tämä suurmies on saanut vihdoin oman museon. Pälkäneen vanhan Pyhän Mikaelin kirkon (rauniokirkon) läheisyydessä on jo pitkään ollut Daniel Medelplanin muistomerkki. Myös aapisen syntysijoilla, Taurialan (Kukkolan) kyslässä, on hänen työstään kertomassa muistokivi museon vieressä. Museomökin verannalla järjestetään pienimuotoisia taidenäyttelyjä.
     
  Alkuun