Miniblack's logo

BOSTONINTERRIERI UKK

Usein kysytyt kysymykset

     Lue myös Miniblack's esittely oheisesta PDF-linkistä. EsittelyAnneli & AnneMikä on Miniblack's bostons?

Me olemme yksityishenkilöitä - kuusikymmppinen äiti Anneli ja vajaa nelikymppinen tytär Anne. Olemme molemmat hurahtaneet bostoneihin täysillä jo 80-luvulla. Bostoninterrierit on meille vain harrastus, tosin hyvin intohimoinen sellainen. Olemme toimineet bostonyhdistyksen hallituksessa eri tehtävissä vuosia. Olemme lisäksi innokkaasti seuranneet rakasta rotuamme ja sen kehitystä alusta alkaen kansainvälisestikin. "Miniblack's bostons" ei ole täten mikään kerho tai yhdistys, eikä yleinen - kysy me vastaamme- palsta, vaan kaksi rodusta innostunutta ihmistä. Lähes kaikilla koirien kasvattajilla on kansainvälisen koirajärjestön FCI:n ja Suomen Kennelliiton rekisteröimä kennelnimi, näin kaikki meidänkin kasvattamat pennut saavat saman "sukunimen" Miniblack's. Varsinaista kenneliä ei Suomessa ole juuri kellään. Ns. ammattikasvattajiakin on Suomessa hyvin vähän. Bostoneiden kasvatus on varsin kallista ja monet bostoneiden kasvatusta kokeilleet ns. pentujen tuottajat jättävät kasvattamisen hyvin pian koettuaan kalleuden.

Yleisesti ottaen kennelnimi ei kuitenkaan ole mikään laadun tae tai edes rotukoiraksi rekisteröiminen. Kennelnimikin on vain nimi ja sen omistava ihminen päättää itse mitä koiria käyttää jalostukseen ja millaisia "oman nimisiä" pentuja haluaa. Näin ollen erilaiset pentueyhdistelmät eivät ole samanarvoisia puhumattakaan samanlaisuudesta. Jos haluaa pelkän bostonin, niitä voi kysellä yhdistyksen pentuneuvonnasta. Jos haluat juuri meidän Miniblack's bostonin, niitä voi kysellä vain meiltä. Bostonyhdistyksen pentuneuvonnan jonossa jonottaminen ei auta, meihin tulee olla henkilökohtaisesti yhteydessä. Tiedoksi myös, että meillä ei ole koskaan myynnissä vanhempia koiriamme, sillä kaikki meidän omat koirat ovat lemmikkejämme, joita emme myy. Kaikki ne koirat, jotka meillä kasvavat aikuisiksi viemme myöhemmin - toivottavasti 15:n vuoden kuluttua - hautaan. Pennut ovat sitten eri asia, tosin niitäkin meillä on harvakseltaan.

1. Onko uros vai narttukoira sopivampi ensimmäiseksi koiraksi?

Yleisesti sanotaan että narttu on sopivampi ensimmäiseksi koiraksi, mutta bostoniin sanonta ei sovi. Kummankin sukupuolen kanssa pärjää yhtä hyvin, kunhan muistaa, että bostoninterrieri on aina oma persoonansa ja erittäin älykäs rotu: esim. nartut saattavat viehättävyydellään ohjata omistajaansa toimimaan haluamallaan tavalla! Uros sen sijaan paremminkin kerran opittuaan tekee minkä siltä vaaditaan eikä välttämättä koita laistaa sovituista pelisäännöistä. Mutta narttubostonikin voi olla "poikamainen" ja jopa kovapäinenkin ja toisaalta uros voi olla hyvinkin "pehmo". Kummankin sukupuolen edustaja saattaa innostuessaan ja varsinkin leikkiessään olla todella villi. Jos siis haluat perusrauhallisen ja tasaisen koiran, bostoni ei taida olla sopivin: bostonin luonteeseen kun kuuluu varaukseton innostuminen kaikesta kivasta.

Miniblack's uros ja narttu sekä selkeä sukupuolileima

2. Ovatko värivirheet yleisiä bostoninterrierillä?

Silloin tällöin syntyy värivirheellisiäkin pentuja. Värimääritys on määrätyiltä osin hyvinkin tiukka. Värivirheeksi lasketaan virheen sijainnista riippuen jo hyvinkin pieni "ylivalkoisuus": esim. ku onon sivulta silmän yli n. 1 cm levinnyt valkoinen on virhe, mutta toisaalta taas vatsan alta näkyvää valkoista tai takareiden ulkopuolelle reilustikin ulottuvaa valkoista ei välttämättä huomioida näyttelyarvostelussa, mikäli koira muuten on erinomainen. Virheeksi laskettavan vähän valkoista (=värimerkit puuttuvat lähes kokonaan tai täysin) bostoneilla on äärimmäisen harvoin. Värivirheellinen bostoni on kuitenkin bostoni ja löytää kodin siinä missä täydelliset värimerkitkin omaava. Värivirheet voivat olla varsin erikoisia ja jänniäkin: valkoisesta korvan päästä aina kokovalkoisiin, parilla mustalla "tahralla" varustettuihin yksilöihin.

3. Kuinka monta pentua pentueessa tavallisesti on?

Pentueissa on keskimäärin 3 pentua.

4. Minkä ikäisiksi bostoninterrierit elävät?

Bostoninterrieri kuuluu pitkäikäisimpiin rotuihin: 14 vuoden ikä ei ole omilla koirillamme mikään harvinaisuus.

5. Onko bostonilla jotain rotutyypillisiä sairauksia?

Ei ole tieteellisesti osoitettu, että bostonilla olisi rotutyypillisiä sairauksia. Hyvällä perushoidolla ja oikealla ruokinnalla bostoninterrieri on yleisterve rotu. Silmä- ja polvitutkimuksia suositellaan bostonillekin.

6. Tuleeko bostoni toimeen toisten koirien kanssa? Pärjäävätkö urokset keskenään?

Bostoni on avoin ja utelias rotu, joten se lähestyy toisia koiriakin ilman aggressioita. Se tekee mielellään tuttavuutta muiden koirien kanssa ja tulee erittäin hyvin toimeen toisten koirien kanssa. Bostoni ei myöskään ole " rasisti", joten rotu kuin rotu kokoon katsomatta hyväksytään kaveriksi. Isokin seurue uroksia leikkii ja seurustelee mielellään keskenään ilman machoilua. Useimmilla bostonin omistajilla onkin kaksi tai useampi bostonia. Ja onpa monella kaverinaan myös kissa tai kani!

Miniblack's pentuja

7. Tuleeko bostoninterrieri toimeen lasten kanssa?

Bostoni on lapsirakas rotu. Vaikka bostoni ei olisi pienestä pitäen lapsiin tottunutkaan, käy tutustuminen helposti, kunhan bostonille annetaan aikaa ja omaa päätösvaltaa tutustumisen etenemisnopeudessa: bostonit rakastavat pienten lasten huomiota ja hellyyden osoituksia!

8. Voiko bostoninterrierin kanssa harrastaa muutakin kuin näyttelyitä?

Ilman muuta voi. Bostonit ovat pärjänneet hienosti varsinkin agilityssä. Muutama on menestyksekkäästi harrastanut myös tottelevaisuutta ja jopa raunioita! Bostoni lähtee todella innokkaasti kokeilemaan vaikka mitä ja oppii nopeasti. Kyseessä on siis varsinainen "monitoimirotu".

Katso Miniblack's bostonin elämää videolta Video

9. Miten bostoninterrieri valmistellaan näyttelyä varten?

Bostoninterrieri on todella helppo laittaa näyttelykuntoon: perussiisteyden lisäksi vain viikset leikataan! Bostonin "peruskuntoon" kuuluu puhtaat korvat ja silmät ja leikatut kynnet. Näyttelyssä turkin pitää olla aivan puhdas. Bostonin turkki on kiiltävä ja sileä, joten se ei normaalioloissa juurikaan edes likaannu. Joskus turkki kaipaa harjausta, varsinkin karvanlähtöaikaan. Näyttelyä varten korvissa olevat "hapsut" voi myös siistiä (näytämme miten!). Näyttelyyn voi ottaa mukaan vaikkapa säämiskän, jolla pyyhkiä bostonin turkki juuri ennen kehään menoa.

10. Onko bostoni kylmänarka rotu?

Bostoninterrierillä ei ole turkissaan alusvillaa ja se on kylmänarka. Esim. märkä lumi kastelee ja kylmettää ihon ohuen turkin alta nopeasti. Pakkasilla jalat tahtovat jäykistyä, joten se ei tahdo ulkoilla pitkiä lenkkejä kovin kylmässä, mutta paremmilla säillä senkin edestä (bostoninterrieri on melkoisen väsymätön ulkoilija)! Kylmänarkuuskin on yksilöllistä: joku kestää pakkasia paremmin, joku huonommin.

Kaikki yhdes nukkumassa - sängyssä

11. Mitä bostoninterrierit syövät? Ovatko ne nirsoja ruuan suhteen?

Suosittelemme perusruuaksi hyvälaatuista, koiratarvikeliikkeistä saatavaa kuivamuonaa. Useimmat bostonit syövät kuivamuonaa mielellään ja makua ja tuoksua voi lisätä lisäämällä annokseen hieman kotiruokaa. Ennen luovutusikää pentumme kokeilevat monenlaista kotiruokaa kuivamuonan lisäksi: puuroa, makaronia, jauhelihaa, kalaa, juustoa, jne. ja pennut saavat mukaan uuteen kotiinsa listan kokeilluista ruoka-aineista ja tietysti tiedon, mikäli jokin ruoka-aine ei ole sopinut. Pennut saavat mukaansa myös meillä syötettävää kuivamuonaa, jolloin pikkupennun ei tarvitse ympäristön vaihdon lisäksi tottua heti uuteen ruokaan. Bostoninterrierin pentu on todella helppo opettaa nirsoksi! Pikkupentu syö aluksi n. neljä kertaa päivässä ja omistaja menee helposti lankaan, jos ruoka ei maistukaan, koska niin pienen pennun on syötävä vähän kerrallaan mutta usein. Helposti käy niin, että pikkupennulle yritetään turhaan keksiä vaikka mitä gourmet-herkkuja! Ruoan pitää kuitenkin olla kunnollista ja jokaiselle pennulla löytyy varmasti jokin ruoka-aine, mitä se ei voi vastustaa.

12. Karkailevatko bostoninterrierit?

Bostonilla ei ole metsästysviettiä, joten se ei ole niitä karkailuherkimpiä koiria: sillä ei ole luontaista viettiä lähteä esim. jäniksen perään. Bostonin paikka on siinä missä koti, rakkaimmat ihmiset ja omat lelut. Ihmisystävällisyytensä vuoksi se haluaa olla omistajiensa lähellä, mutta on toisaalta hyvin utelias ja näköpiirissä olevat ihmiset kyllä kiinnostavat kovasti... Kesämökeillä yms. sellaisissa paikoissa missä ei ole autoteitä lähellä bostonit usein oleilevat pihalla vapaana. Jokaisen koiran omistajan tulee kuitenkin muistaa, että koiran turvallisuus on omistajan vastuulla: omistajan on siis pidettävä huolta siitä, että ympäristö on turvallinen!

13. Typistetäänkö bostoninterrierien häntiä tai korvia?

Ei typistetä. Kaikenlainen typistäminen on sitä paitsi nykyään kielletty Suomessa ja useimmissa merkittävissä kennelmaissa. Bostoninterrieri syntyy töpöhäntäisenä. Häntä on yleensä vain pieni "nappi" takapuolessa, joskus myös muutaman sentin mittainen "koukku". Bostoninterrierin korvatkin ovat aivan "luomut". Ne tosiaan pysyvät pystyssä ilman leikkelyä. Bostonipennun korvat ovat yleensä n. luovutusikään mennessä nousseet kokonaan pystyyn, mutta yksilöllisiä eroja on paljon. Monella pennulla esim. toisen korvan pää lerppuu pitkäänkin. Pennun rokotukset saattavat saada korvat ne lerpahtamaan uudestaan väliaikaisesti. Rodun kotimaassa Amerikassa bostoninterrierien korvia typistetään vielä jonkin verran.

14. Tulevatko Bostonit toimeen muiden rotuisten kanssa esim. isommat rodut?

Kyllä bostonit tulevat erinomaisesti toimeen kaikkien eläinten kanssa, oli kyse sitten isoista koirista, kissoista, linnuista, hevosista tai vaikka marsuista. Bostonimme ovat hyvin sosiaalisia, kilttejä ja sopeutuvaisia. Meidän bostoninterriereitä asuu monissa bokseriperheissä, jopa sellaisissa missä on monta bokseria ja bostoni. Boksereiden kanssa bostoninterriereitä asuu lukuisia, lisäksi bostoneita on mm. Rottweiler- ja Dobermann-perheissä sekä muiden isojen käyttökoirarotuisten koirien kaverina. Yhteiselämä sujuu, mikäli kaikki koirat ovat koulutettuja - myös bostoni.

Alla eräs hyvä esimerkki yhteiselon sujuvuudesta. Kuvassa on ainoastaan yhden perheen koirat kuvattuna. Pienin Quattro-boston (Miniblack's Watch Me Quick), painaa vain 6 kg, mutta hän on laumassa isoin "pomo" ja varsinainen egoisti. Lisäksi kuvan bostonit Quattro ja Kenna käyttävät perheen suurinta jäsentä - Amerikan Akitaa - tyynynä ja sen häntää peittona ;-) Yhden perheen kaikki viisi koiraa, näistä kaksi bostonia

15. Millainen pentu olisi minulle sopiva ja mistä saa luotettavaa lisätietoa rodusta?

Mietimme aina tarkkaan jokaisen pennun kohdalla, millainen koti olisi juuri sille pennulle sopivin ja paras. Erityisesti luonteet vaikuttavat pennun valintaan hyvin paljon. Lisäksi osa ihmisistä haluaa ehdottomasti nartun ja osa uroksen, tällaisetkin seikat on otettava huomioon.

Haluamme kuulla kaikista pennuistamme jatkossakin eli meiltä voi ja tulee kysellä myös ne ns. tyhmätkin kysymykset. Tyhmiä kysymyksiä ei nimittäin ole, ainoastaan ajattelemattomuutta ja laiskuutta, jos ei kysy itseään askarruttavia ongelmia. Meidän pentujemme omistajat saavat mukaansa uuteen kotiin hyvin selkeät, kattavat ja kirjalliset koiranhoito-ohjeet sekä syöttöohjeet. Näillä ohjeilla pärjää tosi pitkälle. Ei pidä koskaan myöskään uskoa sinisilmäisesti nykypäivänä niin yleisiä netin keskustelupalstojen ns. "koira-asiantuntijoita". He eivät välttämättä edes tunne rotua saati heidän kokemuksensa koirankasvatuksesta voi perustua hyvin lyhyenajan koiran omistukselle. Bostoneita meillä on ollut yli 20 vuotta ja koiriakin näihin vuosiin mahtuu lukuisia. Lisäksi tiedämme ja tunnemme muitakin bostoneita sekä Suomessa että ulkomailla. Kaikki tämä vasta antaa kattavan pohjan kasvatusneuvojen antoon. Sarkastisesti voisi sanoa että, Netin "parhaimmat" asiantuntijathan tunnistaa, joka käänteessä täydellisen tietämättömyyden antamasta suuresta varmuudesta. Usein myös 'koirien kasvatuksesta' eniten tietää juuri ne, jotka eivät ole olleet kasvatuksen kanssa missään tekemisissä. Näin ollen ota meihin aina yhteys, mikäli on pieneltäkin tuntuvia ongelmia.

Lisätietoa rodusta saa esim. erilaisista ja kattavista koirakirjoista tai bostonyhdistyksen nettisivuilta osoitteessa www.toydogs.net/bostons. Yksi mahtava tietopaketti bostoneista löytyy erään bostonharrastajan nettisivuilta. Sieltä löytyy lähes kaikki ja vähän enemmän, mitä bostonin omistajan ja rotuun höyrähtäneen olisi hyvä tietää. Katso ja ihastu www.bostoninterrieri.fi -osoitteessa. Netin erilaisiin keskuskustelupalstoihin ja niissä kirjoittaviin muka koira-asiantuntijoihin kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella. Voit myös lukea erilaisia blogeja tai elämää bostonin kanssa - palstoja. Näistä voi parhaassa tapauksessa saada hauskalla tavalla vinkkejä jokapäiväiseen elämään bostonisi kanssa.

Ohessa on Miniblack's bostoninterriereitä arkisissa ympyröissä. Bostonimme elävät kotioloissa ja ovat perheenjäseniämme. Siksi on ensiarvoisen tärkeää löytää jokaiselle kasvatillemme hyvä ja sopiva koti. Katso suloisten kasvattiemme kuvia ja ihastu!

Miniblack's bostoninterriereiden kuvia


     Read the description of our Miniblack's bostons, see pdf-file. Introduction
     Du kan läsa uppvisning av vår Miniblack's bostoner, se pdf-fil. Presentation
     Prospect po russkij po russkij

Lue myös rotumääritelmä, mikäli haluat oppia tästä rodusta enemmän.. Valitse mieleisesi kieli.
englanniksi rotumääritelmän selittävä osio ruotsiksi venäjäksi saksaksi suomeksi

Takaisin

© Copyright Miniblack's 2001 - All rights reserved
e-mail: miniblacks@gmail.com