Scottish Fold - luppakorvakissa

 

 

Taustaa

Scottish Fold -rotu tunnetaan parhaiten luppakorvistaan. Kaikilla Foldeilla ei ole luppakorvia, vaan pentueeseen voi syntyä niin pystykorvia kuin luppakorviakin. Luppakorvat voivat olla vain puolestavälistä taittuneet (single fold) tai taitos voi sijaita ihanteellisesti aivan korvan juuressa, jolloin korva kääntyy heti juurestaan alaspäin (triple fold). Tai sitten korvat voivat olla taittuneet tältä väliltä. Korvat myös "elävät" koko Foldin elinajan, luppakorvat nousevat pystyyn esimerkiksi silloin kun kissalla on pentuja tai se on stressaantunut. Luppakorvaista kissaa kutsutaan Scottish Foldiksi, ja pystykorvaa Scottish Straight:si.

Luppakorvaisuuden aiheuttaa epätäydellinen dominoiva geeni, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että ei kumpikaan, ei pysty- eikä luppakorvageeni dominoi toista. Tästä syystä Foldid syntyvät "normaaleilla korvilla" ja korvat alkavat taittua neljän ensimmäisen elinviikon aikana. Kaikkien korvat eivät taitu, mutta yhtälailla pystykorvilla on sama, taitoksen aiheuttava geeni.

Rotu on tunnustettu kaikissa amerikkalaisissa kissäjärjestöissä (ACA 1973, ACFA ja CFA 1974). Fife, jonka alaisuuteen Suomen Kissaliitto kuuluu, ei ole vielä hyväksynyt rotua. Rotu on hyvin suosittu Yhdysvalloissa, jossa Foldie-pentua joutuu jonottamaan. Sikäläisillä kasvattajilla on käytössään jonotuslista- systeemi, ja pentua joutuu jonottamaan yleensä vähintään n. 6 kuukautta, ja kauemminkin, mikäli on etsimässä määrätynlaista pentua. Myös euroopassa kasvateaan Foldeja, ja eurooppalainen tyyppi poikkeaa hieman amerikkalaisesta tyypistä.

 

Näyttelyt ja kasvatus

Tällä hetkellä Scottish Fold ei saa osallistua Fife-näyttelyihin. Sinänsä kiellolla ei ole merkitystä, sillä ei-hyväksyttynä rotuna se ei voisi kuitenkaan kilpailla serteistä. Fife ei hyväksynyt Scottish Foldia roduksi toukokuussa 2003 jolloin Foldi-asia oli käsittelyssä. Päätös perustui lähinnä australialaisen eläinlääkärin Malikin case-tutkimukseen, jossa hän oli tutkinut kuutta sairasta Foldia. Näillä kuudella Foldilla oli ollut eri asteisia muutoksia luustossa, ja "tutkimuksen" johtopäätös oli, että 100% Foldeista on sairaita. Case on luettavissa osoitteessa http://www.ava.com.au/content/avj/9902/99020085.pdf . Foldin kasvattajat olivat pöyristyksissään päätöksestä olla hyväksymättä Foldia. Kasvattajiin ei oltu yhteydessä etukäteen ja kuuden Foldin "tutkimus" on vähintäänkin kyseenalainen peruste olla hyväksymättä rotua, jota kasvatetaan useissa maissa ja tuotetaan terveitä pentueita selektiivisellä kasvatuksella.

Lähin paikka missä Foldinsa kanssa voi käydä näyttelyissä lienee Tallinna, jossa järjestetään pari kertaa vuodessa WCF:n (the World Cat Federation) kissanäyttely, johon myös foldit ovat tervetulleita. Näyttelyihin pääsee helposti mukaan ja niissä on mielenkiintoista tutkailla muita foldeja.

Kasvattajat ovat tällä hetkellä odottavalla mielellä. Kasvatustyö jatkuu, oli rotu Fife-hyväksytty tai ei. Useiden muiden kissajärjestöjen näyttelyihin Foldi on kuitenkin tervetullut, eikä kissan ihana luonne siitä miksikään muutu, tunnustaako joku sen roduksi vai ei. Hieman ilkein mielin totean, että jos joku lääkäri joskus tekee "tutkimuksen" vastaanotollaan käyneistä suomalaisista joilla on astma, onko tämän niin sanotun tutkimuksen tulos se että 100% suomalaisista sairastaa astmaa?

Fifen suositus Foldien kasvatuksesta : http://www.fifeweb.org/en/wp/breeds/breeds_sfold_en.html . Vaikkakaan Fife ei salli Foldien osallistua näyttelyihin, on se silti luonut suosituksen koskien Foldien kasvatusta. Suositus ei ole kasvattajia sitova. Foldie-pennut saavat rekisterikirjan samoin kuin muutkin rotukissat, ainoastaan "non"- rotutunnisteen edessä kertoo, että rotu ei ole hyväksytty Fifessä. Kissa-lehdessä oikaistiin kesällä 2004 virheellinen, jo melkein vuoden ajan kummitellut "tieto", että Foldeja ei muka rekisteröitäisi. Todella hämmästyttävää, että suhteelliseen laajaan jakeluun päätyvään lehteen voidaan painaa niinkin vakavaa tiedotetta tutkimatta tarkemmin asian todenperäisyyttä. Tämä kuvastaa hyvin, miten suuret ennakkoluulot rotua kohtaan on olemassa, varsinkin niillä jotka "tietävät" rodusta (ainakin kuulopuheiden perusteella).

Fifen kokous, jossa päätettiin olla hyväksymättä Foldia Fife-roduksi, on luettavissa sivulla http://www.fifeweb.org/en/wp/events/events_ga_min2003_04_en.html , kelaa aikalailla alaspäin, kohta 2.7.3. Huomatkaa, miten hatarilla perusteilla rotu "hylättiin"!

 

 

 

Ulkonäkö

Scottish Fold on keskikokoinen, lihaksikas kissa. Kissan pää näyttää pyöreältä joka suunnasta katsottuna, viiksityynyt ovat hyvin kehittyneet. Korvan kärjet ovat pyöreät, ja korvat ovat taittuneet eteen ja alaspäin. Silmät ovat suuret ja pyöreät, kaukana toisistaan, värin on oltava sopusoinnussa turkin värin kanssa. Kaula on lyhyt, vartalo ja jalat ovat lyhyet, tassut ovat pyöreät. Häntä on keskipitkä, joustava, kärkeä kohti kapeneva. Foldeilla on useita hyväksyttyjä värejä.

 

 

 

Luonne

Foldit ovat ystävällisiä, avuliaita kissoja, jotka osallistuvat mielellään omistajansa puuhiin. Foldit eivät ole kovin äänekkäitä eivätkä kovin aktiivisia. Foldit leikkivät mielellään, mutta usein hauskinta on leikkiä omistajansa kanssa. Useilla foldeilla on hauska tapa istua takajalkojensa päällä, jolloin ne näyttävät aivan saukoilta tai preeriakoirilta!

 

Terveys

Yleisesti ottaen Foldit ovat terveitä, kestäviä kissoja, joiden keskimääräinen elinikä on n. 15 vuotta. Foldien "terveysongelmista" on puhuttu paljon, ja vieläkin on vallalla yleinen harhaluulo, että Foldeilla esiintyisi runsaasti luun kasvuhäiriöitä. Sama geeni, joka aiheuttaa luppakorvaisuuden, saattaa joissakin tapauksissa aiheuttaa ongelmia luustoon: lähinnä sellaisissa tapauksissa, jolloin molemmat vanhemmat ovat luppakorvaisia. Tällöin geenin vaikutus tavallaan "tuplaantuu". Kasvatuksen alkuaikoina tätä ongelmaa ei tiedetty, mutta nykyisin kasvattajat ovat tietoisia asiasta. Luppakorvaisen kissan kanssa käytetään joko brittiläistä lyhytkarvaa tai scottish straight- kissaa. Lisäksi Yhdysvalloissa kasvatukseen käytetään myös amerikkalaista lyhytkarvaa.

Koska scottish foldin taustalla on brittiläinen lyhytkarva, jonka taustalla puolestaan saattaa usein olla persialaiskissa, PKD-testi olisi hyvä tehdä kissalle. Foldien korvat puhdistetaan samoin kuin muidenkin kissojen, ainakaan oman foldini korvat eivät likaannu sen enempää kuin muidenkaan kissojeni korvat.

 

 

Foldimme Bonitan oma sivu / Our Foldie Bonita

 

 

 

 

 

Linkkejä

Fold- kirjoja

Scottish Fold Fanciers keskustelupalsta, kotisivulla mm paljon valokuvia

Linkkejä maailman Foldie-sivuille

Foldie- kauppa netissä!

Foldien historia- vanhoja kuvia -näin kaikki alkoi v. 1961

http://users.skynet.be/cvdp/scottish/index.html - folditietoutta

 Scottish Fold   

                                               Päävalikkoon/ to the main page