SADONKORJUU

Aihekokonaisuus Kuutti 2 Koulun ympäristötieto

Tuulikki Salon linkkilista

 
Puutarhan hedelmät ja marjat kuvia Viljan tuntee vihneistä
Omena Vehnä
Luumu ja kirsikka Ohra
Mansikka Kaura
Vadelma Ruis
Pensasmustikka Leivän reitti 
Karviainen ja herukat Leikit   Askartelu Muuta mukavaa
Viljan salaisuudet (reseptejä)
   
   
Vihannekset kuvia Metsän antimet kuvia ja tekstiä
Tomaatti Ahomansikka 1 ja 2
Kurkku Mustikka 1 ja 2
Kurpitsa Puolukka 1 ja 2
Paprika Villivadelma 1 ja 2
Herne Karpalo 1 ja 2
Kukkakaali Suomuurain
Erilaiset salaatit  Marjamatka  Marjapeli  Palapeli   Värityskuvat
  Marjameininki (herkkuohjeita) Marjaherkut Marjaretki
Sipuli Kantarelli 1
Persilja Suppilovahvero 1
Ruohosipuli Lampaankääpä 1
Tilli Herkkutatti 1 ja  Muut tatit
Minttu Haaparousku  Muut rouskut
Oregano Myrkylliset sienet  Sienimyrkky
Basilika Valkokärpässieni  näyttää pienenä erilaiselta
  Myrkkyseitikki
  Niilo Nupikan sieniseikkailu
Juurekset kasvavat maan alla  kuvia Mitä sienet ovat?
1   Porkkana Testaa tietosi  Luontoportin kuvat  Pinkka
1   Nauris Muistipeli
1   Retiisi    Sieniä ja sillä sipuli
 1  Punajuuri   Lajituntemus
1   Lanttu Kielo
Mukulakasvi 1   peruna, Rosamunda Sudenmarja
Leikkejä  Askartelu Oravanmarja
Erilaisia tehtäviä kasviksista
 

Salaattikulho-liikuntaleikki

Lapset jaetaan neljään ryhmään ja kukin ryhmä menee istumaan huoneen nurkkaan lattialle. Ryhmän jäsenet voidaan merkitä joillakin tunnuksilla. Ensimmäinen ryhmä on tomaatit, toinen kurkut, kolmas paprikat ja neljäs vaikka sipulit (tai lapset voivat itse ehdottaa mitä salaattiaineita olisivat). Kun ohjaaja huutaa "kurkut ja sipulit" nämä ryhmät vaihtavat paikkaa. Ryhmä, joka ensimmäisenä istuu paikoilleen, saa pisteen. Ohjaaja laskee pisteitä. Näin eri ryhmien paikkoja vaihdellaan. Kun ohjaaja huutaa "salaattikulho", kaikki ryhmät vaihtavat paikkaa.

 

Hedelmäsalaatti -leikki

Hedelmäsalaattileikissä leikkijät istuvat ringissä tuoleilla, joita on yksi vähemmän kuin leikkijöitä. Johtaja nimeää jokaiselle leikkijälle hedelmän. Leikkijöiden määrän mukaan valitaan kuinka monta hedelmää otetaan mukaan. Hedelminä voivat olla esimerkiksi omena, banaani, appelsiini ja päärynä. Hedelmiä jakaessa on syytä ottaa huomioon, että jokaista hedelmää tulee suurin piirtein yhtä monta.

Kun jokaisella on hedelmä, johtaja asettuu piirin keskelle ja huutaa jonkun hedelmän nimen. Tällöin kaikki esim. omenat nousevat pystyyn ja vaihtavat keskenään paikkaa. Keskellä olija pyrkii pääsemään jollekin paikalle ja näin se, joka jää ilman paikkaa, joutuu keskelle. Mikäli keskellä olija haluaa laittaa kaikki hedelmät juoksemaan, hän huutaa "hedelmäsalaatti" ja kaikkien täytyy vaihtaa paikkaa

Myrkkysieni

Tarvitaan n. 10 erilaista pikkuesinettä, esim. legopalikoita tai kinderyllätyksiä.

Sienenpoimija menee hetkeksi toiseen huoneeseen ja sillä aikaa muut leikkijät valitsevat yhden esineistä " myrkkysieneksi" .

Poimija kutsutaan paikalle, ja hän alkaa poimia koriin tms. tavaroita yksitellen. Hänen ottaessa käteensä merkityn sienen, toiset huutavat yhteen ääneen " MYRKKYSIENI!" . Pomija nimeää seuraavan sienenpoimijan (sellaisen, joka ei ole vielä ollut).
 

 

Hillopurkkihippa

Yksi lapsi valitaan hillovarkaaksi, toiset ovat hillopurkkeja keittiössä. Hillopurkeille jaetaan pieni kuvalappu, jossa on jokin marja, eli siitä on kyseinen hillo tehty (jos on iso ryhmä, voi olla useita saamaa lajia). Lappua ei näytetä muille.

Hillovaras tulee keittiöön ja huhuilee erilaisia keksimään hilloja nimeltä. Jos joku lapsi on mainitun sorttinen hillo, hän nousee ja juoksee karkuun sovittuun kellariin turvaan. Jos varas saa hillopurkin kiinni, tästä tulee vuorostaan varas. Vanha varas jää kiinniottoapulaiseksi.