Näytin oppilaille ruusupavun siementä ja he saivat arvailla, mikä se on. Joku keksi että kyseessä on papu. Seuraavaksi utelin heiltä, minkä pavun siemen on kyseessä. Vinkkinä oli, että etuliitteenä on jonkun kukan nimi. Oppilaat arvailivat aivan ihania ja uusia nimiä: voikukkapapu, orvokkipapu jne... Seuraava vinkki oli, että kukka kasvaa puutarhassa ja kasvihuoneessa ja liittyy juhlaan. Sitten tuli oivallus: ruusupapu!

Kuvan taimista näkee hyvin, miten ne kurottavat valoa kohden. Valkoista ruukkua on juuri käännetty. 

 

Ruusupavun siemenen istutussyvyyttä pohdittiin ja vertailukohteena oli aikaisempi pienen pieni männynsiemen, joka istutettiin ½ cm:n syvyyteen. Kaikki ymmärsivät, että isompi siemen pitää laittaa syvemmälle multaan kuin pieni siemen. Yhden purkin peitimme ruukulla ja mietimme, miten se kasvaa erilaiseksi kuin valossa varttuvat. Joidenkin mielestä se ei menesty vaan kuolee. Toisten mielestä se taas kasvaa paremmin. Kukaan ei maininnut, että siihen ei tule lehtivihreää.

Tässä on pimeässä ja peitettynä kasvaneet taimet. Niiden varret ovat vahvemmat ja pidemmät kuin valossa kasvaneilla. Lehdet ovat selvästi keltaiset. Päätimme antaa kasvin tästä eteenpäin kasvaa valossa. Jo parin tunnin jälkeen lehdissä huomasi vihreitä sävyjä. Loppupäivästä ne eivät enää erottuneet koko ajan valossa kasvaneiden kasvien lehdistä.

 

Viikko edellisen kuvan ottamisesta. Ruusupavut ovat kasvaneet jo näin pitkiksi ja niille laitettiin tukilangat, joita pitkin kasvit kiipeävät ylöspäin. 

Viikko on taas kulunut ja ensimmäiset kasvit yltävät jo kattoon.