HK3 Muskett Rita "Riitta"
s. 12.02.97-20.03.2008

B 0/0, silmät OK
KÄY1 SA

e. FIN KVA HK3 Muskett Juuli
i. FIN MVA & KVA JK3 Onnimannin Barre

Ms D, F, G ja H pentueiden emä

KoiranetRiitta tuli alunperin kotiimme Jarkon "yllytyksestä". Itse olin ensin sitä mieltä, etten olisi vielä uutta koiraa tarvinnut, kun pojukin oli vasta kuusi vuotta. Toisaalta tilanne pennun ottamiselle oli tuolloin ideaali, kun olin juuri jäänyt töistäni pitkälle sairaslomalle allergian vuoksi.
Lopullisesti asian ratkaisi soitto kasvattajalle. Fiksuna ihmisenä hän sanoi, että jos kerran aion harrastaa koiran kanssa saan valita pennun ensimmäisenä. Hieman kyllä nolotti paikan päällä pähkäillä minkä pennun ottaisi, kun muut pennunostajat odottivat valintavuoroaan vieressä.

Riitta oli pennusta lähtien erittäin vilkas ja temperamenttinen. Mutta samalla myös nartuksi erittäin dominoiva. Tämä aiheuttikin nuorempana joitain ongelmatilanteita. Itsensä uhatuksi kokiessaan Riitta kun ei taatusti jäänyt "kaivelemaan nenäänsä".
Probleemeja pentuna aiheutti myös sen loputon saalisvietti. Jahdattaviksi kelpasi kaikki autoista ja junista lähtien. (koulutuskenttämme sijaitsi junanradan vieressä). Liina olikin kova sana alkutreeneissä.
Kun koiralle tuli ikää lisää ja harjoitusmääriä lisättiin, tuli asioiden kääntöpuoli esiin. Riitta oli väsymätön työskentelijä, aina valmis toimintaan. Rohkeutta ja nopeutta riitti kamppailla kentällä maalimiehen kanssa ja metsässä pitkäjänteisyyttä hakutyöskentelyyn.
Ihmetystä aiheutti myös koiran suuri palveluhalukkuus , halu miellyttää ohjaajaansa. Tämähän on yleensä enemmänkin tyypillistä paimenkoirille kuin rottiksille.

Suojelutulosta ei Riitalle sitten koskaan kumminkaan saatu. Kahdesti käytiin kokeessa: ensimmäisellä kerralla jäi tulos kiinni jäljestä ja toisella tottiksesta. Hausta yksi voi1, ja useita "vähän vaille" ykkösiä... nyt kumminkin jo 10 vuotiaana on Riitta ansaitulla eläkkeellä, joten tähän saaliiseen tyytyminen tällä kertaa :)
Neljä pentuetta on Riitalla ollut, ja tietty tämäkin hieman rajoittanut harjoittelua ja kilpailemista. Tällä saralla näkynyt ehkä parhaiten Riitan erittäin hyvä laatu käyttökoirana; jälkeläiset olleet lähes poikkeuksetta palveluhalukkaita ja viettikestäviä.

Ainut suurempi vastoinkäyminen tähän asti on ollut ristisiteen tapaturmainen katkeaminen vuoden vanhana, mikä ei sinänsä ollut mikään ihme koiran vilkkauden ja vauhdin huomioonottaen. Toipuminen tästä katkaisi silloin treenit joksikin aikaa.

 


 

 

 


 

    

Webdesing: Saara Leinonen                           © Heidi Helin P. 0400 900 821 - Jarkko Johansson P. 0400 706 419 -    - e-mail: musanterin@kolumbus.fi