KANS & FIN & S MVA FIN AVA FIN TVA V-00 Foxforest No Speed Limits "TOPI", synt. 13.3.1999

Kuvia Topista

Koiristamme ainoana Topi on väriltään blue and tan eli sininen. Tosin se on käytännössä musta selästään, mikä ei ole oikea väri.

Topi oli jo alkuun taas aivan erilainen luonteeltaan. Muut sentään huilasivat pentuaikana muutaman tunnin päivässä, mutta ei Topi. Sen häntä starttasi aamulla ja sammui illalla. Väliin jäävän ajan se touhusi koko ajan. Se on luonteeltaan hyvin täynnä itseään johtuen siitä, että annoimme sen kasvaa kuin elopellossa. Sen kanssa vain leikittiin ja touhuttiin ensimmäinen vuosi. Suunnaton itserakkaus ja -luottamus näkyykin sen kaikissa toimissa. Sen on päästävä ensimmäisenä joka paikkaan kotona, kylässä ja metsässä.

Topi on myös hermorakenteeltaan erittäin hyvä. Se palautuu nopeasti tilanteista eikä pelkää mitään. Se suhtautuu erittäin ystävällisesti kaikkiin ihmisiin, mutta kukkoilee muille uroksille, tosin riitaa haastamatta. Se rakastaa rapsuttelua, minkä eteen se saattaa istua oravana vaikka kuinka kauan ja pyyhkiä nenäänsä äännellen samalla vaativasti. Harva pystyy vastustamaan sitä - se on rakastettava koira.

Patukat saavat aikamoista kyytiä muilta koiriltamme, mutta ei Topilta. Se kanniskelee leluja ylpeänä ympäriinsä ja käy näyttämässä niitä kaikille, myös toisille koirille. Tämä tuntui meistä alkuun oudolta; olemme aina joutuneet hankkimaan rivakkaan tahtiin uusia patukoita yms. rikkoutuneiden tilalle.

Näyttelyissä Topi on pärjännyt erinomaisesti voittaen mm. Messarin Paras Pentu -kilpailun vuonna 1999 sekä sijoittumalla Mikkelin KV-näyttelyssä sijalle BIS-2 vuonna 2000. Yksi ulkomaan cacib on saatu Ruotsista 2000 (juttu) ja yksi Belgiasta 2004. Pentueita Topilla on kuusi, joista yksi Norjassa ja yksi Saksassa. Jälkeläisistä menestynein on F. No Mercy "Solo", joka voitti rotuyhdistyksen Vuoden Kaunein Borderi -kisan vuonna 2001. Topi rakastaa kehässä esiintymistä, minkä myös näkee siitä. Sen mielestä maailman paras temppu on edessä seisominen... Näyttelyissä se ei ole käynyt vuosiin, mutta osallistui kesällä 2007 Borderterrierikerhon erikoisnäyttelyyn ollen PU2!

Agilityssa Topi ei ole niin tykittävä kuin muut koiramme. Se kuitenkin kehittyy koko ajan Peten oppiessa ohjaamaan sitä paremmin. Se on huomattavasti varovaisempi radalla kuin muut huolimatta sen kovasta itsetunnosta. Nousuputki alkoi vuonna 2004, jolloin siitä tuli agilityvalio. Karsinnoissa se oli kahdeksas (juttu) ja SM-kilpailuissa neljäs (juttu). Vuonna 2005 Topi pääsi maajoukkueeseen ja sijoittui siellä sijalle 4 joukkuekilpailussa.

Tokossa Topi on todella lupaava. Se pääsi suoraan voittajaluokkaan, jossa muutaman kisan jälkeen sai ykköstuloksen ja siirtyi erikoisvoittajaan. Se on reipas ja iloinen kehässä ja kovasti motivoitunut, jonka takia sen kanssa on erittäin hauskaa harjoitella. Tänä vuonna 2007 siitä tuli kuin tulikin tottelevaisuusvalio. Lue lisää tokopalstalta.

Luonnetestissä Topi sai 214 pistettä.

Topi on valloittava persoona. Orava-asento on edelleen in, samoin syliin tunkeminen vaikka väkisin. Se rakastaa hellyyttä. Tarpeen tullen siitä löytyy kyllä terrieri-luonnettakin. Ilolla ajattelemme sen vanhenemista - millainen siitä vielä tuleekaan.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Topin vanhenemista emme päässeet näkemään, sillä se kuoli kotipihallemme kesäisenä aamuna 19.7.07. Rakas pieni Topi, meillä on niin ikävä sinua.

Topi in memoriam

Takaisin Koiramme-sivulle