TERVEYS JA JALOSTUSKISSOJEN GEENITUTKIMUS JA TERVEYSKYSELY

Helsingin yliopistossa on meneillään kissojen geenitutkimushanke, jonka yhteydessä myös eri roduilla on mahdollisuus päästä osaksi terveyteen liittyvää tutkimuhanketta. Tutkimukseen pääsemiseksi tarvitaan riittävä tieto rodun terveystilanteesta. Tätä varten toteutetaan terveyskysely, johon tarvitaan vastauksia kaikilta koratkissojen omistajilta. Koratin osalta vastauksia puuttuu vielä muutama kymmenen ja myös jo menehtyneiden kissojen tiedot ovat arvokkaita. Vastaa terveyskyselyyn osoitteessa: www.kissangeenit.fi niin autat omalta osaltasi rodun pääsemistä osaksi tätä tärkeää tutkimushanketta!


JALOSTUSOHJELMA

Suomen Koratrengas ry on vuosikokouksessaan 22.2.2009 hyväksynyt koratjalostuksen tavoiteohjelman. Ohjelma on päivitetty yleiskokouksessa 9.7.2016.

Ohjelman voit ladata tästä: jalostusohjelma.pdfTERVEYSKYSELY

Suomen Koratrengas ry seuraa tarkasti rodun terveystilannetta pitkäaikaisseurannalla. Terveystietojen keruuta varten yhdistys julkaisee terveyskyselyn. Kyselyn tarkoituksena on kartoittaa suomalaisten koratkissojen terveystilannetta mahdollisimman laajasti. Sekä lemmikkikissojen että jalostuskissojen tiedot ovat yhtä arvokkaita. Täytäthän jokaisesta kissastasi oman lomakkeen! Lomakkeen voit täyttää milloin vain ja myös uudelleen kissasi terveystilanteen muuttuessa. Erityisesti toivomme, että saisimme terveystietoja jo edesmenneistä kissoista ja vanhemmista korateista.

Kyselylomakkeen voit tulostaa tai tallentaa omalle koneellesi. Wordillä täytettävän lomakkeen voit täyttää koneella ja palauttaa sähköpostilla tai tulostaa ja palauttaa postitse, pdf-muotoisen voit tulostaa ja lähettää käsin täytettynä postitse. Palautustiedot löydät lomakkeesta. Mikäli et pysty avaamaan tai tulostamaan lomaketta, voit myös laittaa sähköpostia osoitteella korat@kolumbus.fi, niin toimitamme sinulle kyselylomakkeet (kerro montako kissaa) ja palautuskuoren.

terveyskysely Word-lomake

terveyskysely pdfDNA-ARKISTO

Suomen Koratrengas ry on vuosikokouksessaan 28.2.2010 perustanut DNA-arkiston. Arkistoon pyritään keräämään mahdollimman laaja otos suomalaisten korattien poskisolunäytteitä. Näytteitä kerätään yhdistyksen yhteiseen arkistoon, mutta yksittäiset jäsenet ja kasvattajat voivat halutessaan myös itse säilyttää näytteet kissoistaan. Alla olevista linkeistä voit ladata näytteenottolomakkeen ja -ohjeen.

näytteenottolomake (pdf)

näytteenotto-ohje (pdf)KASVATTAJAN TIETOPAKETTI

Aiemmin CD:llä julkaistu tietopaketti nyt netissä. Suomen Koratrengas ry:n kasvattajan tietopaketti on tarkoitettu palvelemaan yhdistyksen jäseniä, jotka kasvattavat tai ovat aloittamassa kasvatusta. Paketti sisältää hyödyllistä tietoa myös uroksen omistajalle.KISSOJEN GEENIPANKKI

Suomen Koratrengas ry suosittelee, että kaikki koratinomistajat tukevat kissojen geenipankin toimintaa lähettämällä kissastaan verinäytteen pankkiin. Näytteitä voidaan käyttää tutkittaessa perinnöllisyyden osuutta mm. astmassa ja muissa korateilla esiintyvissä sairauksissa ja siten edistää rodun terveyttä tulevaisuudessa. Verinäytteen voi otattaa esim. leikkauksen tai rokotusten yhteydessä.

Lisätietoa ja näytteiden lähetysohjeet: www.kissangeenit.fiGM1- ja GM2-TESTIT KORATEILLA

FIFen kasvatussäännöt edellyttävät, että kaikki kasvatukseen käytettävät koratit on testattu GM1- ja GM2-gangliosidooseja aiheuttavien geenivirheiden varalta, ellei muuten ole osoitettu niiden olevan vapaita geenivirheistä. Sairaudet periytyvät resessiivisesti, joten kantajallakin voi kasvattaa, mutta sitä ei saa yhdistää toiseen kantajaan. Aiemmin testit piti ottaa aina verinäytteestä, joka lähetettiin Auburnin yliopistoon USAan tai saksalaiseen laboratorioon (www.laboklin.fi). Nyt testin voi ottaa myös poskisolunäytteestä, joka lähetetään VGL Laboratorioon USA:aan tavallisena postina. Testin voi tilata ja maksaa luottokortilla netissä, josta löytyy myös näytteenotto-ohjeet: VGL Cat Tests. Koratrenkaan sihteeri auttaa tarvittaessa ja voi tilata testin, jos et omista luottokorttia.

Jotta GM1- ja GM2-testit ovat pätevät ja merkitään Kissaliiton rekisteriin, on näyte otettava eläinlääkärin toimesta, joka täyttää Kissaliiton DNA-testilomakkeen. Tämä lomake ja laboratoriosta saatu testiraportti toimitetaan rotukirjaajalle.

Käytännössä vain tuontikissoja tarvitsee testata, koska Suomessa ei tällä hetkellä ole enää geenivirheiden kantajia kasvatuksessa. Suomesta ostetun kissan rekisterikirjassa on tieto GM-statuksesta, joka on osoitettu vanhempien tai esivanhempien testeillä. Lisätietoa gangliosidooseista mm. jalostusohjelmassa.VÄRITESTIT KORATEILLA

Korateista voidaan DNA-testillä testata, kantavatko ne resessiivisiä värigeenejä (suklaa tai naamio). Omistaja voi itse ottaa poskisolunäytteen. Näytteen voi lähettää VGL Laboratorioon USA:aan tavallisena postina. Testin voi tilata ja maksaa luottokortilla netissä, josta löytyy myös näytteenotto-ohjeet: VGL Cat Tests.

Koratrenkaan sihteeri auttaa tarvittaessa ja voi tilata testin, jos et omista luottokorttia. Jos tiedon haluaa kissansa rekisteritietoihin, laboratorion testiraportti toimitetaan rotukirjaajalle.TERVEYSTIETOA JA ARTIKKELEITA

Kissojen tartuntataudeista ja terveydenhoidosta (Suomen Kissaliitto ry:n julkaisu)

Kissanpentujen rokottamisesta (Suomen Kissaliitto ry:n terveys- ja hyvinvointitoimikunnan tiedote)

Kissan terveys: FIP (julkaistu Korvalehdessä 2/2009)

Kissan terveys: Kissarutto (julkaistu Korvalehdessä 2/2009)

Kissan terveys: Pienen rodun kasvattamisesta (julkaistu Korvalehdessä 1/2007)

Kissan terveys: Plasmasolustomatiitti (julkaistu Korvalehdessä 1/2006)

Kissan terveys: Calici (julkaistu Korvalehdessä 4-2005)

Kissan terveys: Herpes (julkaistu Korvalehdessä 3-2005)

GM1- ja GM2-gangliosidoosit koratkissoilla (julkaistu Kissa-lehdessä 2/1999)