KORATIN ALKUPERÄ

Koratin historia on hyvin pitkä. Ensimmäinen kuvaus koratista löytyy thaimaalaisista teksteistä vuosilta 1350-1767. Teksteissä kuvatuista onnea tuovista kissoista löydämme kolme tämän päivän länsimaista (burma, siamilainen ja korat). Näistä ainoastaan korat muistuttaa täysin thaimaalaisia esi-isiään. Kotimaassaan korat on edelleen onnentuojakissa. Koratpariskunta on arvokkaimpia lahjoja mitä nuoripari voi häälahjaksi saada, onhan se vaurauden ja hyvän onnen symboli. Koratteja ei yleensä myydä, vaan niitä annetaan kunnian ja arvonannon osoituksena.

Länsimaihin ensimmäiset kasvatukseen käytetyt koratit tulivat 1950- luvulla. Tällöin amerikkalainen Mrs. Jean Johnson sai lahjaksi koratpariskunnan. Seuraavan kymmenen vuoden aikana tuotettiin Thaimaasta viitisenkymmentä korattia lisää. Rotua suojelemaan perustettiin yhdistys korattien omistajille - The Korat Cat Fancy Association. Koska korat on yksi harvoista alkuperäisistä luonnonroduista, päätettiin, ettei niiden kasvatuksessa saa käyttää mitään muuta rotua ja että ainoastaan kissat, joiden esivanhemmat voidaan jäljittää Thaimaahan, voidaan rekisteröidä koratiksi.

Skandinaviassa koratin kasvatus sai alkunsa vasta 1970-luvulla kun norjalainen Elfi Kleive aloitti kasvatuksen. Suomeen ensimmäinen korat, GIC Pimai's Sri Di-Di, saapui Norjasta vuonna 1987. Ensimmäinen Suomessa rekisteröity korat-pentue syntyi vuonna 1988. Rajojen sulkeutuminen Norjaan ja Ruotsiin hidasti kasvatusta Suomessa. Vuoden 1990 lopussa Suomeen tuotettu uros, IP&GIC Dongalas Friscus, sai uutta vauhtia kasvatukseen. Vuoden 2008 alussa Suomessa oli yli 400 korattia ja lisää odotettavissa.

Näyttelyissä koratit ovat pärjänneet hienosti rodun pienuudesta huolimatta. Europe Championiksi tai Europe Premioriksi on valmistunut jo lähes 30 korattia, ensimmäisenä EC Rataekora Lisu, DM vuonna 1990.