Suunnistusdokumentteja

Ratasymbolien muutos ISOM2000 -> ISOM2017

IOF on määrittelyt symbolinumerot uudelleen vuoden 2018 alusta voimaan tuleville kartoille. Ongelmaksi tulee se, että OCAD piirtää itse rastinumerot ja rastiväliviivat itse kiinteillä symbolinumeroilla. Tästä johtuen OCAD 12 versiolla piirrettyjä ratamerkintöjä ei voi suoraan käyttää OCAD 11 versiolla. Tuo kyllä onnistuu kikkailemalla numeroilla ja tekemällä välisymboleja. Rakentavasti kritisoiden olisin nähnyt asiaan parikin keinoa välttää OCAD 12 pakkohankinta:

  1. Kun OCAD 12 versiosta kirjoitetaan OCAD 11 (tai aiempi) ratasuunnitteluohjelma, niin samalla muutetaan symbolinumerot vanhemman version mukaisiksi.
  2. IOF olisi hyvin voinut määrittää uudet symbolit vanhojen perään. Olisi vältytty konfliktilta.
  3. OCAD ratasuunnittelu määrittelee pistesymboleille ratasuunnittelua varten vaihtoehtoiset toiminnot: Lähtö, rasti, maali tai rastinmäärite. Viivakohteille voi myös valita onko se ratasuunnittelun viitoitus. Tekstisymboleille voi valita ominaisuudeksi: Radan otsikko, hajonta (viesti) tai kilpailunumero (viesti). Luulisi olevan helppoa lisätä myös viivakohteelle ominaisuus rastiväliviiva ja tekstille ominaisuus rastinumero tai lastinumero (kaikki kohteet). Nyt OCAD käyttää noihin kiinteitä numeroita eikä niitä voi muuttaa.
Lisäinfoa: Uudet ratasymbolit[PDF] Symbolien muutos ISOM 2000 -> ISOM2017


Päivitetty 2.4.2018