Keinuhevonen

 

Miten voisi kirjoittaa lapsille historiasta, kun heidän elämänsä kulkee tässä ja nyt? Lapsen muistojen arkku on vielä kevyt. Siinäpä oli kirjailijalle pähkinä purtavaksi. Eräänä päivänä sen sitten keksin, kun satuin löytämään oppikirjaa varten tekemäni vanhat muistiinpanot. Olin haastatellut iäkästä Aune-tätiäni 1920-luvun joulunvietosta Niemelässä. Laskin, että isäni, Paavo, oli ollut silloin 5-vuotias ja Aune kymmenen. Siinäpä päähenkilöitäni! Ja niin syntyi uusin kirjani Keinuhevonen.


Isoisän veistämä keinuhevonen Vauhti kulkee lapsisukupolvelta toiselle ja näin voin kuvata lasten arkea ja juhlaa eri vuosikymmneinä. Ensimmäisessä osassa kerron Paavon ja hänen sisartensa joulun jännittävistä tapahtumista Niemelässä vuonna 1920. Paavo saa joululahjaksi tuoransa (isoisänsä) veistämän keinu-hevosen, Vauhdin.  

   Keskimmäisessä osassa siirrytäänkin 25 vuotta eteenpäin eli sodan jälkeiseen pula-aikaan vuoteen 1945. Silloin Maija, Kalevi ja Aulikki elävät juhannusaikaa Hietalassa. Voin kertoa teille salaisuuden, jonka olen paljastanut vain harvoille ja valituille. Hietala on lapsuudenkotini ja… No,  kaikkea en tässä halua paljastaa, mutta sama Vauhti onkin siirtynyt Hietalaan. Miten, se selviää kirjasta, jos luet sen!

   Kolmannessa osassa hujahdetaan jo nykyaikaan, ehkä sinun kanssasi samassa tai viereisessä kerrostalossa asuvaan perheeseen, jossa syysloma on alkanut ankeissa merkeissä. Ei hätää! Isovanhemmat tupsahtavat lapsenvahdeiksi ja voi sitä menoa ja meininkiä. Entä se keinuhevonen? Voin lohduttaa, että Vauhtikin saattaa asua nyt kaupungissa. Ehkä sinäkin voit sen jonain päivänä löytää.

Kirjaa  saa kirjakaupoista, Lasten Keskuksesta

tai suoraan osoitteesta  paulamaria.moilanen@gmail.com omistuskirjoituksella varustettuna hintaan 15 €

sis. alv. ja toimituskulut.

Kansikuva Kirsi Haapamäki, graafinen ulkoasu Maikki Rantala

 
Lue lisää Keinuhevosesta Päivi Lukkarilan blogistahttp://paivilukkarila.wordpress.com/2012/02/08/paula-moilanen-keinuhevonen/#commentshttp://paivilukkarila.wordpress.com/2012/02/08/paula-moilanen-keinuhevonen/#commentshttp://paivilukkarila.wordpress.com/2012/02/08/paula-moilanen-keinuhevonen/#commentsshapeimage_4_link_0shapeimage_4_link_1