Oppikirjat

 

Mielenmaisemani 3

Ohtakari

Käsialaharjoituksia 3 Käsialaharjoituksia 4

WSOY

Vernerin lukemisto 5

Vernerin lukemisto 6

WSOY


Hyvä SUOMI -sarjan oppi- ja tehtäväkirjoja kahdeksan nimikettä luokille 3. - 6.

Opettajankirjoja edellisiin

kahdeksan nimikettä.

WSOYSUOMI-sarjan oppi- ja tehtäväkirjoja kahdeksan nimikettä luokille 3. - 6.

Opettajankirjoja edellisiin

kahdeksan nimikettä.

WSOY

Oppikirjailijan historiaa

Edelliselle sivulleLehmakirja.htmlLehmakirja.htmlshapeimage_5_link_0

Minä ja SUOMI -sarja

erityisluokkiin, S2-opetukseen ja eriyttämiseen luokille 3. - 9. OPH

Tämä sivu on vasta tekeillä. Kiitos käynnistä.

Oppikirjailija, työn sankari?


Oppikirjoja tehdään useimmiten työryhmissä kireissä aikatauluissa. Itselläni tämä kokemus kesti yli kaksikymmentä vuotta. Koen tuon ajan itselleni hyvin tärkeänä kirjoittamiskoulutuksena. Miksi, siitä tässä lyhyt kuvaus.

   Kustantaja kutsuu tekijät töihin, määrää tavoitteet, raamit, aikataulut, kokouspaikat ym. Yhdellä allekirjoituksella olet lupautunut vuosikausien puurtamiseen tuntemattomien ihmisten kanssa tiiviissä yhteiselossa. Sinun on sopeuduttava erilaisiin kompromisseihin ja persooniin. Omat tavoitteet on soviteltava toisten tavotteisiin. On löydettävä yhteisymmärrys siitä, millaista kirjaa tai kirjasarjaa ollaan synnyttämässä. Ideointivaiheen jälkeen rakennetaan yhteinen työsuunnitelma. Urakka aikataulutetaan ja saat oman osasi kirjoitettavaksi seuraavaan kokoukseen mennessä.

   Työryhmä kokoontuu viikonlopuksi parin kolmen viikon välein ympäri vuoden käsittelemään ”kotiläksyjä”. Aikaansaannoksesi käydään läpi. Sinun on kestettävä ryhmän tiukka palaute ja korjattava tekstisi. Pahimmassa tapauksessa koko urakkasi hylätään ja ideoidaan uudestaan. Asiasisällön jälkeen hiotaan tekstisi kieliasu. Sitten sovitaan seuraavat kotiläksyt.   

   Kun käsikirjoitus valmistuu, se lähtee toimittajalle, palautteen antajille, mahdollisille kokeilijoille ja jopa markkinoijille lausunnoille. Ja taas korjataan ja hiotaan. Kun oppikirjailijat puurtavat opettajan töiden lisäksi vuodessa neljäkin (oppi-, tehtävä- ja opettajankirjaa) teosta markkinoille, vapaa-ajat, lomat ja yöunet ovat satunnaisia.

   Palkintona tästä urakoinnista olen oppinut kirjoittamaan jonkinmoista tekstiä, perehtynyt suomenkielen saloihin ja pedagogian taitoihin, päässyt sinuiksi tietotekniikan kanssa, tutustunut kustannusmaailmaan ja uskaltautunut markkinointiturneilla suurtenkin yleisöjen eteen. Parasta puuhassa ovat kuitenkin ne elinikäiset ystävät, joita olen matkan varrella saanut.