Tekstin ja tietokuvan liitto

 

Repun salaisuuden on kuvittanut graaffinen suunnittelija ja kuvittaja Ulla Etto.


Tietokuvitus on vaativaa, aikaa vievää ja monenlaisiin lähteisiin perustuvaa työtä. Usein taitelija joutuu tekemään kuvan kirjailijan muistikuvien ja selitysten perusteella, kun näkyvää dokumenttia

ei enää ole olemassa tai sitä ei löydy. Vanhat valokuvat antavat jonkinlaista tukea, mutta yleensä ne ovat mustavalkoisia ja epätarkkoja.

   Taitava tietokuvitus yhdistää tiedon ja tunnelman samaan kuvaan. Ulla Etto on taikonut muistikuvani eläviksi lukijan silmien eteen. Kirjailijan on välillä pitänyt selvittää, mistä päin aurinko paistaa vaikka aamupäivällä kello yhdeksän. Katsoja ei usein huomaakaan tällaisia yksityiskohtia, mutta tietokuvan pitää olla mahdollisimman oikein. Teksti ja kuvat tukevat toisiaan, välillä ne käyvät keskustelua keskenään eli antavat kertomukseen jotain enemmän. Nämä kirjani kuvat ovat kerta toisensa jälkeen yllättäneet minut. Toivottavasti myös sinä löydät niistä iloa ja ennen kaikkea sitä tietoa, mikä niihin on talletettu.

Kirjaa  saa kirjakaupoista, Lasten Keskuksesta

tai suoraan osoitteesta  paulamaria.moilanen@gmail.com omistuskirjoituksella varustettuna hintaan 25 €

sis. alv. ja toimituskulut.

 

"Jaakon Aino oli kylän ompelija. Hänen kamarissaan oli hienoja muotilehtiä, joista voi valikoida leningin mallin. Äiti osoitteli kuvia ja suunnitteli Maijan uutta pukua. Kamarin kakluunia ei ollut aamulla lämmitetty. Maija seisoi paitasillaan ja paleli. Aino mittaili häntä joka puolelta. Ompelijan kovat sormet ja mittanauhan epämiellyttävän kylmä kosketus paljaalla iholla saivat Maijan sävähtelemään.

   – Kuinka pitkä helma laitetaan? Aino kysyi äidiltä.

   – Laita vain reilusti kasvunvaraa. Tyttöhän on venynyt kesästäkin monta senttiä, äiti opasti ja käänsi lehteä aikuisten mallistoon.

   – Pitäisi itsellekin jotain uutta hommata, mutta en saanut sopivaa kangasta Osuuskaupasta. On tämä aina vain yhtä puutetta ja säännöstelyä. Kaikki on vieläkin sodan jälkeen kortilla."

Ote luvusta Kylmät sormet ja mittanauha

Lue kirjan arvostelu Rouva Huun blogistahttp://lastenkirjahylly.blogspot.fi/2014/09/koulutiella-sukupolvien-ketjussa.htmlhttp://lastenkirjahylly.blogspot.fi/2014/09/koulutiella-sukupolvien-ketjussa.htmlhttp://lastenkirjahylly.blogspot.fi/2014/09/koulutiella-sukupolvien-ketjussa.htmlshapeimage_1_link_0shapeimage_1_link_1