Vallan varjoissa

 

Kaarina Hannuntytär on kutsunut palvelukseensa Britan, entisen sisäpiikansa Turun linnasta. Elämä Pirkkalan Viikin kartanossa vaikeutuu, kun Erik XIV ja Juhana-herttua riitaantuvat. Veljessodan mainingit hyökyvät voimalla myös Ylä-Satakunnan yli. Myös Juhana-herttuan entinen jalkavaimo palvelijoneen joutuu kokemaan sodan seuraukset. Kuninkaiden mielivallan alla ihmiset tukeutuivat toisiinsa selviytyäkseen vastoinkäymisistään. Kaiken keskellä Brita kamppailee omien ristiriitaisten tunteittensa kanssa. Onko hänellä oikeus onneen ja omaan perheeseen? 


Historiallisiin todellisiin tapahtumiin perustuva tarina kertoo naisten ja lasten sitkeydestä 1500-luvun lopulla. He joutuvat kärsimään miestensä ja isiensä kohtalon säädystään riippumatta tavalla tai toisella.


”Vallan varjoissa on jännittävä ja huolellista taustatyötä vaatinut historiallinen romaani, jossa aikakauden tuntemus todella näkyy tekstistä ja sen yksityiskohdista. Vetävä juoni tempaa lukijan mukaansa. Vallan varjossa kohderyhmänä ovat nuoret ja aikuiset.” (Ote arvostelusta)


Vallan varjoissa on itsenäinen jatko edelliselle kirjalleni Herttuan hovissa, joka valittiin Junior Finlandia -ehdokkaaksi 2007.


NÄYTE


Jos turvaa ei ole


Ilta alkaa viilentyä Myllyrannassa ja kostea nurmikko havahduttaa lopulta Britan. On lähdettävä pakaritupaan nukkumaan, että jaksaisi herätä aamulla virkeänä kukonlauluun. Näistä masentavista ajatuksista hänen on päästettävä irti. Loppuillan hän päättääkin ajatella vain Olavia. Niin, nuori kappalainen saa hänet tavallisesti haaveilemaan valoisasta tulevaisuudesta. Miksi tänään ajatuksiin hiipii epävarmuutta ja alakuloa? Olavia ei ollut näkynyt Viikissä, vaikka Britan oli odottanut häntä koko kevään. Kaksi lyhyttä viestiä hän oli sentään saanut. Mikä miestä pidätteli, kiireet kappalaisen työssä vai jokin muu syy? Kun kuninkaan kuriiri tai pappilan postirenki poikkesi portille kirjelähetyksiä tuomaan, Brita on juossut ensimmäisenä niitä vastaanottamaan. Eihän se kuulunut ollenkaan sisäpiian työhön. Häntä hävettää oma malttamattomuutensa. Kohta joku huomaa asian, ja hänestä tulee kartanossa yleinen pilkan kohde.

  Henrik näkee Britan nousevan ylös. Hän vetäytyy kauemmaksi, sillä nuori mies ei halua pelästyttää tyttöä. Yhtäkkiä hän huomaa kahden huovin lähestyvän täyttä laukkaa kohti Myllyrantaa. Hevosten suut vaahtoavat ja kyljet kiiltävät märkinä. Miehillä näyttää olevan kiivas kisa meneillään. Kun edellä oleva huomaa neitosen rannalla, hän vetää suitsista niin, että ratsu nousee takajaloilleen. Brita nostaa kauhistuneena kätensä suojaamaan itseään hevosen kavioilta. Jäljessä tuleva huovi kiertää Britan toiselle puolelle ja hyppää ratsun selästä tytön eteen.

  Henrik ei kuule, mitä miehet sanovat, mutta tytön pelästynyt olemus saa voudinrenkiin vauhtia. Hän juoksee kohti sotamiehiä ja huutaa niin kovaa kuin kykenee:

   - Brita-neito! Rouva äitinne odottaa! Muut ovat jo tulossa! 

   Huovit kääntyvät katsomaan huutajaa ja sitten edessään seisovaa neitosta. Olisiko tuo vaatimattomasti pukeutunut nuori nainen Viikin kartanon säätyläisiä? Juoksija näyttää kyllä vakuuttavalta. Ehkä on varminta jättää juttu kesken. Miehet nousevat harmistuneina ratsuilleen ja karauttavat tiehensä. 

  Brita lysähtää ruohikolle istumaan ja peittää kasvonsa käsillään. Hänen koko ruumiinsa vapisee säikähdyksestä.

  - Ei mitään hätää enää Brita. Onneksi vouti näki sinun lähtevän tänne ja käski tulla katsomaan, että kaikki on hyvin, Henrik selittää ja istuu varovasti sisäpiian viereen.

  - Kiitos sinulle, Brita hengähtää sitten, kun kykenee puhumaan. - Ei täällä tavallisesti ketään liiku. Voi, miten minä säikähdin! Turussa kyllä jouduin kestämään huovien huuteluja, mutta siellä ne eivät kuitenkaan uskaltaneet sen enempää hätyytellä. Mistä ihmeestä keksit kutsua minua Kaarina-rouvan tyttäreksi? Onneksi puhuit ruotsia, etteivät mokomat osanneet epäillä.

  - Arvasin, ettei voudinrengin arvovalta huoveja vastaan riittäisi. Enkä ole mikään hyvä tappelijakaan, Henrik naurahtaa hämmästyneenä jo itsekin keksinnöstään.

Kirjaa  saa kirjakaupoista, Cultura Oy:stä

ja suoraan osoiteesta paulamaria.moilanen@gmail.com

ja pyydettäessä omistuskirjoituksella varustettuna!

15 € sis. alv. ja toimituskulut.

Kannen anfangi Kirsi Haapamäki ja graafinen ulkoasu Kari Ripatti

Päähenkilö: keskiaikainen elämäntapa


Paula Moilanen: Vallan varjoissa. Kuv. Kirsi Haapamäki. Cultura. 168 s. 26 e


NUORTENKIRJAT. Paula Moilasen historiallista romaania Vallan varjoissa markkinoidaan nuorten lisäksi myös aikuisille. Ja mikäs siinä.

   Kirja on itsenäinen jatko-osa kirjalle Herttua hovissa - Elämää 1500-luvun Turussa (2007). Moilanen on hyödyn-

tänyt kattavasti keskiajasta tehtyä tut-

kimusta ja arkistolähteitä, mutta hän sulauttaa työlään taustoituksen luon-

tevaksi osaksi fiktiivistä kerrontaa.

   Yksittäisten henkilöiden siajasta ro-

maanin pääosassa on  keskiaikainen elämäntapa. Juhana-herttuan entinen jalkavaimo Kaarina totuttelee lapsineen uuteen elämäntilanteeseen Pirkkalan Viikin ja Vääksyn kartanoissa. Tuke-

naan hänellä on neuvokas sisäpiika Brita. Lukija eläytyy Britan arkisiin toi-

miin, joihin pienet lemmenleiskahduk-

set tuovat romanttista lisäväriä.

   Nuorempia lukijoita ajatellen kirjan teksti on ladottu turhan tiuhaan. Kirsi Haapamäen taidokkaat alkuvinjetit ovat jääneet painojäljeltään harmillisen tummiksi.

Päivi Heikkilä- Halttunen

(Arvostelu Helsingin Sanominssa)