sivander.net/akvaario

  Etusivulle    Vallu    Akvaariot    Valokuvaus

 

Malawiakvaariomme iltavalossa

Tietoa omasta harrastuksesta

Malawijärvi

Malawiakvaario

Akvaristista malawiharrastajaksi

Suodatus

 

 

Akvaristista Malawiharrastajaksi 

Akvaarioharrastuksen alkaessa polkea paikoillaan, aloin kyllästyä koko harrastukseen ja suunnitella koko harrastuksen mahdollista lopettamista. Lopettamista kannattaa mielestäni kuitenkin harkita tarkoin, olin harrastanut akvaariota jo yli kaksikymmentä vuotta, eikä luovuttaminen vaikeuksien tullessa kohdalle kuulu kunnon akvaristin luonteeseen.
Lopettamiselle oli olemassa myös paljon mielekkäämpi vaihtoehto; erikoistuminen. Kun ongelmat harrastuksessa oli selvitetty itselle ja tehty oikeat johtopäätökset, oli aika ratkaista mitä harrastuksen kanssa tehdään.

Useimmiten vaikeudet johtuvat huonoista tai muuten sopimattomista vesiolosuhteista sen hetkisille kaloille. Silloin varteenotettavana ratkaisuna ongelmiin oli, että vaihdetaan kalakanta sellaiseksi joka soveltuu niihin vesiolosuhteisiin, jotka on kohtuudella järjestettävissä 
Jos käytetty vesi on liian pehmeää eikä PH tahdo pysyä tarpeeksi korkealla, niin silloin ollaan onnellisessa asemassa, sillä se on hyvin helposti korjattavissa kovuutta lisäämällä. Mutta jos käy toisinpäin, kuten minulla, eli PH pyrkii nousemaan liian ylös ja Amazonbiotoopissa kasvit kuihtuvat ravinteiden ja hiilidioksidin puutteeseen ollaankin jo visaisemman ongelman edessä

Kovan kaivoveden pehmentäminen on kallista ja hidasta puuhaa, etenkin jos vesi on niin itsepäistä ettei se pehmene millään kantojen lisäämisellä, turveuutteilla, parkkihapolla eikä PH miinuksilla. Viimeisenä keinona epätoivon pyörteissä akvaristi otti suolahappoa ja pudotti sillä PH:n kahteen vain todetakseen että se nousee jälleen takaisin lähtö lukemiinsa seuraavaksi aamuksi. Viimein löytyi kuitenkin ratkaisu tähänkin pulmaan. Ioninvaihdin on laite, jolla vedestä saadaan poistettua kaikki vieraat ionit. Tällöin vedestä tulee äärettömän pehmeää, äärettömän puhdasta ja äärettömän kallista. Lisäksi vedenvaihdot vievät aikaa monta tuntia. Tällaisessä tapauksessa harrastuksen lopettaminen käy väkisinkin mielessä, mutta vain hetken.

Ratkaisuvaihtoehtoja oli mielessä kaksi. Ensimmäinen oli miniriutta akvaario, jossa PH saisi olla kaikessa rauhassa yli kahdeksan niin kuin merivedessä kuuluu. Toisena vaihtoehtona olivat Tangajika-, tai Malawijärven kirjoahvenet. Loppujen lopuksi vilkaisu pankkikirjaan ratkaisi ongelman hyvin nopeasti, ja miniriutat saivat unohtua. Kuultuani kauhujuttuja Malawiahventen riitaisuudesta ja pitovaikeuksista, päätin ponnekkaasti ryhtyä Malawi harrastajaksi.