sivander.net/akvaario

  Etusivulle    Vallu    Akvaariot    Valokuvaus

 

Malawiakvaariomme iltavalossa

Tietoa omasta harrastuksesta

Malawijärvi

Malawiakvaario

Akvaristista malawiharrastajaksi

Suodatus

 

Rakenteluohjeita

Akvaarion sisustaminen styroxilla

Hiekkasuodatin

Hapeton suodatin

Valutussuodatin

 

 

Hapettoman suodattimen rakennus 

Tavallinen akvaarion suodatin muuttaa akvaariossa olevat typpiyhdisteet nitraatiksi, joka jää veteen ja poistuu akvaariosta vain vettä vaihtamalla. 

Nitraatti on normaalisuodatuksella typpikierron viimeinen aine, jota kasaantuu koko-ajan akvaarion veteen kunnes nitraatin määrää laimennetaan vettä vaihtamalla.

Jotta typen kierto saataisiin täydellisesti vietyä loppuun saakka tarvitaan anaerobisissa eli hapettomissa olosuhteissa työskenteleviä bakteereja. Nämä bakteerit muuttavat nitraatin kaasumaiseksi typeksi, joka haihtuu akvaarion vedestä.

Hapeton suodatintorni perustuu tähän menetelmään. Itse olen tälläisiä valmistanut helpoiten pätkästä viemäriputkea jonka paksuus on 75 mm ja pituus siten että se yltää muutaman sentin vedenpinnan yläpuolelle.


 

Viemäriputken alapäähän laitetaan muhviin sopiva tulppa. Tulppaan porataan kaksi 4mm reikää, josta vesi pääsee tulemaan ulos.
Yläpäähän sovitetaan pieni suihkuputki, johon otetaan vesi ulkosuodattimen poistoputkseta pienellä sivuhaaralla. Letkuun laitettavalla kuristimella säädetään vesimäärä suodattimessa siten että sinne menee vettä suunnilleen samoin kun sumutepulloa käyttämällä eli hyvin vähän.

Itse suodatintorni on täytetty biogranulaatilla alhaalta ylös saakka.

Periaatteena on että vesi kulkee ylhäältä alaspäin ja joutuu matkalla hapettomaan tilaan jossa anaerobiset bakteerit pääsevät nitraatin kimppuun ja tekevät siitä kaasumaista typpeä. Siis jos kaikki menee hyvin.


Hapettoman tilan vaarana on että suodattimesta ei tulekkaan ulos kaasumaista typpeä vaan nitraatti pelkistyy takaisin nitriitiksi. Itselläni tosin ei ole koskaan sen kanssa ongelmaa ollut. Omassa akvaariossani ei vesilaitoskaan löytänyt nitriittiä lainkaan.


Aivan täydelliseen nitraatin poistoon en ole itse päässyt, mutta jos laite poistaa nitraattia omalta osaltaan ja loppu hoidetaan vedenvaihdolla niin ollaan aika hyvässä tilanteessa. Altaassani on kuitenkin nitraatti aina ollut alle 10 mg.

Mikään suodatin ei kuitenkaan korvaa täysin osittaista vedenvaihtoa ja halvin suodatin on aina pätkä muoviletkua jolla lasketaan vanha vesi viemäriin.