sivander.net/akvaario

  Etusivulle    Vallu    Akvaariot    Valokuvaus

 

Kallion kopioiminen
valamalla

Lateksimuotti

Tukimuotti

Muotin irroitus

Valaminen

 

 

 

 


Kallion kopioiminen valamalla

Etenkin suurissa yleisö-akvaarioissa on totuttu näkemään hienoja luonnollisen näköisiä kalliorakennelmia. Näiden rakennelmien mestari on Ruotsalainen Sune Holm, joka on tehnyt sisustuksia työkseen pitkän aikaa. Hän aloitti styrox -sisustuksista ja kehitti myöhemmin kuuluisat Back to Nature taustat. Syksyllä 2004 Sune piti aiheesta kurssin Helsingissä ja sen jälkeen sekä vanha styrox -tekniikka että uudempi valutekniikka on alkanut rantautua Suomeen.
 
Valutekniikka sinänsä on ollut kaikkien tiedossa jotka ovat tehneet kotiläksynsä hyvin. Tekniikka on esitelty akvaario kirjallisuudessa jo -80 luvulla. Sune on kuitenkin kehittänyt tätä tekniikkaa edelleen ja valmistanut täydellisiä jäljitelmiä joita on mahdoton erottaa aidosta.

Internetissä on kurssin jälkeen käyty vilkasta keskustelua aiheesta, ja omia kokemuksia on kerrottu muiden harrastajien käytettäväksi. Näissä ohjeissa on käsitelty lähinnä yksittäisten kivien valmistamista. Oma projektini valmistaa taustan jonka pituus on kaksi metriä ja korkeus 60 cm.
 
Tässä kerron vaiheet muotin valmistamiseksi. Kesä on aikaa jolloin muotti pitää valmistaa, valamisella ei niinkään ole kiirettä ilmojen suhteen, sen kun voi tehdä sisällä riippumatta ulkona olevasta pakkasesta. Valamisen liitän tähän sivustoon sitten kun olen sen itsekin suorittanut.
 
Luonnosta valitaan sopiva kalliomuodostelma. Kalliossa ei saa olla liian syviä onkaloita joihin muotti takertuu kiinni. Mittanauhalla tarkistetaan mitat sekä otetaan huomioon myös kuvion mitat syvyys suunnassa. Kannattaa myös katsoa ettei siinä ole muotoja jotka estävät myöhemmin tehtävän tukimuotin irrottamisen.