sivander.net/akvaario

  Etusivulle    Vallu    Akvaariot    Valokuvaus

 

Malawiakvaariomme iltavalossa

Tarina makeanveden
mureenasta

Uusi lemmikki

Suolakalaa

Onnellinen meriakvaristi

Lopun alkua

 

Mureenakuvat
ÓVille Valkeajärvi

Tarina makeanveden mureenasta 

Kultamureena, Gymnothorax tile 
Talvella 96 -97 näin Jyväskylässä ihmeellisen otuksen.
Se maata köllötteli paikallisen akvaarioliikkeen myyntialtaassa ja haukkoi henkeään. Ihmeellinen mato oli tuo elukka, näytti ihan mureenalta mutta eiväthän mureenat elä makeassa vedessä.

Kauppiaalta asiaa tiedustellessani kuulin että elukka on "makean veden mureena" ja kotoisin jostain Australiasta. Tarkempaa nimeä ei hänestä saanut ulos sen enempää kuin hoito-ohjeitakaan. Hnä ei tiennyt mitä kalalle tulee syöttää sen enempää kuin millaisessa vedessä sitä tulisi hoitaa. Järkevästi ajatellen tuollainen eläin tulisi ehdottomasti jättää kauppaan. Mutta kykeneekös akvaristi järkevään ajattelutapaan; ei kykene.

Seuraavina päivinä vietin kaikki ruokatunnit kyseisessä liikkeessä ja vaadin kauppiasta ottamaan selvää myymälässään majailevasta eläimestä. Tässä kaikki mitä saatiin irti.

Kala on kotoisin Australiasta, tarkempaa kotipaikkaa ei saatu selville. Siinä kaikki; siis täydelliset hoito-ohjeet. 

Mureenoita oli kaupassa kaksi kappaletta eikä kumpikaan suostunut koskaan syömään siellä käydessäni. Molemmat makasivat altaan pohjalla haukkoen raskaasti henkeään. Kauppias tosin sanoi: "Joo, se syö yöllä". 25 vuotta akvaariokaloja katselleena minusta alkoi kuitenkin näyttää selvältä että kalat tekevät kuolemaa kauppiaan altaassa. Näin ollen laitoin kotona 20cm pitkälle mureenalle akvaarion valmiiksi, ja parin päivän päästä olin onnellinen mureenan omistaja.