Ukkonen ja pallosalama 18.7.2003

Matkalla mökille jossain Tikkurilan - Mäntsälä välillä. Huomasin heti kun pääsin Lahdenmoottoritielle nämä lupaavat pilvet kaukana horisontissa. Toisessa kuvassa näkyy jopa overshooting top. Olin tosin tietoinen että jotain tälläistä varmasti näkyisi, koska Porthanian sadetutka tuli vilkaistua ennen lähtöä.


Piirteet alkoivat pikkuhiljaa hahmottua. Viimeisen kuvan kohdilla alkoi jo näkymään salamoita, joita pilvi iski erittäin tiuhaan. Kuvat otettu suunnilleen Hartolan kohdalla ja tässä vaiheessa jo tiesin, että mökillä oli mukava ilma ;-)


Sade oli kovaa..


..varsinkin pilven alla ;-) Kuva antaa aivan liian hyvän kuvan näkymästä. Kuva ei ole otettu rankimman sateen aikaan.


Pääsin mökin pihaan ja eno sekä kummitäti istuivat vitivalkoisina grillikatoksessa, kuin "olisivat nähneet aaveen". Täti rupesi kertomaan, että keittiöön oli hetki sitten tullut pallosalama. Juoksin oikopäätä keittiöön katsomaan tilanteen. Mitään ei näyttänyt olevan rikki. Keittiössä oli hyvin kuuma ja ilmassa leijaili ihmeellinen haju (otsoni ?). Sain heidät sisään näyttämään mitä tapahtui ja pallosalama oli kuulemma tullut toisessa kuvassa olleesta pistorasiasta, vasemmalta puolelta. Ensimmäinen kuva on kohdasta, jossa pallosalama suunnilleen leijui. Pistorasiassa näkyy pieni musta pilkku keskellä, jota ei ennen ole ollut. Täti oli ollut keittiössä kun pallosalama tuli pistorasiasta. Hän oli lähtenyt hitaasti peruuttamaan kammariin, kun pallosalama oli leijunut pistorasian edessä. Eno tuli keittiön ovesta samalla hetkellä sisään ja ehti hetken aikaa nähdä pallosalaman, kun se räjähti kuin tykillä olisi ammuttu. Kuulemma korvissa soi pitkän aikaa sen jälkeen. Lopulta selvisi, että mökin seinästä oli palanut puhelinjohto tapahtuman aikana. Seuraavana päivänä Soneran kaverit kävivät korjaamassa. Ikävää, että tulin hieman liian myöhään paikalle.. olisi ollut ainekset oikein mielenkiintoiseen kuvaan.


Pilvi oli jo oikeastaan mennyt ohi, kun huomasin sen takareunassa tämän mammatusryppään. Kamera ei vaan taltioinut sitä mitenkään kovin hienolla jäljellä. Onneksi kameratilanteeseen on tulossa pian parannus :-)