Chase 24.7.2006

Jo edellispäivänä tiesin, että tänään ukkostaa. Suunnitelma oli aamulla ensin katsoa, että mihin aikaan alkaa tapahtua ja missä. Lähtö oli siis pikainen ja päätös oli tehtävä nopeasti. Päivästä tulikin kohtuu mukava, vaikka se viimeinen puristus puuttuikin.

Matkalla jossain Heinolan tai Lusin kohdilla kohti Jyväskylää. Pilven piirteet alkoivat pikkuhiljaa hahmottua.


Ensimmäinen kuvaustauko jossain ennen Hartolaa. Pilvi liikkui sivuttain minusta pois päin, joten jatkoin matkaa pohjoiseen asettuaakseni sen tielle rakeiden toivossa. Lähdin siis parempiin asemiin, jotta pilvi jyräisi suoraan yli. Eero Karvinen oli suuri apu puhelimen päässä antaen tietokoneelta tietoja, niin ei itse tarvinnut älyluuria kokoajan näpytellä näpit sauhuten. Jyrinä ja salamat olivat lupaavia.


Tässä vaiheessa pilvi räpsi kohtuu harvakseltaan - tosin suurin osa maapaukkuja. Pilvestä työtyi langan laiha suppilo jossain näillä main. Yritin ottaa kuvaa, mutta zuumatessani en meinannut löytää ohutta kohdetta. Siinä säheltäessä se oli jo kadonnut. Ohessa myös alla olevasta videosta kaapatut salamat.


Ulkona alkoi olemaan erittäin hämärää. Todella upea tunnelma itseasiassa. Salamat iskivät koko ajan lähemmäksi ja lähemmäksi. Muutama auto ajoi ohitse ja ihmiset tuijottelivat, kun hihhuloin yksinään peltoaukealla kameran kanssa bongari -paita päällä. Ehkä "Hyvä sää on makuasia" -teksti selvensi hieman tilannetta.


Pilvessä oli havaittavissa jonkinasteista pyörteilyä, mutta mitään pikku suppiloa suurempaa ei silti syntynyt ainakaan minun kohdalleni. Tässä vaiheessa salama löi todella lähelle n. 30-80m päähän ja päätin lähteä pois heilumasta aukealta. Toisaalta tässä vaiheessa alkoi jo pudottamaan vettä, joten vetäydyin autoon suojaan. Ikävästi juuri näillä main alkoi todellinen räiske salamoiden osalta, mutta kova sade esti niiden saalistamisen kennolle. Odottelin rakeita niitä kuitenkaan saamatta. Lopulta oli ruokatauon paikka Teboililla. Samalla vaihdoin taas tiedot Karvisen Eeron kanssa ja pähkäilin, että pitäisikö vielä lähteä ihan täysin Jyväskylään asti. Olin puhelimestani nimittäin katsonut tutkakuvia ja pohjoisesta lähestyi jyskälää mielenkiintoisen näköinen kuuronauha.


En tiennyt, että lähteäkkö enää pohjoisemmaksi vai ei, joten kävin eräässä tietämässäni "näkötornissa" lähellä mökkiäni tsekkaamassa tilanteen. Taivas oli täynnä töppyröitä ja katselin niitä hetken. Yksi oli yltise muiden; todella laaja-alainen alasin etelän suunnalla oli melko kaunis näky. Karvisen Eero katseli samaa pilveä Jyväskylästä.


Mökki oli siis lähettyvillä, joten päätin käydä siellä, koska siellä oli väkeä. Noh mökillä oli sitten taas sattunut ja tapahtunut; "pallosalama" oli "jälleen" käyny vierailulla. Se oli tullut hälyttimestä, jonka avulla joskus oli kuullut puhelimen soivan ulos asti. Kyseinen kapistus on ollut seinällä "koristeena" toimettomana lähes niin kauan kuin muistan. Kuitenkin hyvää jälkeä ukkonen oli saanut aikaan. Silminnäkijähavaintojen mukaan tuosta kapistuksesta oli iskeytynyt "tuuletusraosta" tulipallo pihalle. Jokainen vetäkööt oman johtopäätöksensä, mikä se sitten loppujen lopuksi on ollut. Itse en tiedä.


Lopulta tein päätköksen lähteä ajamaan kotiin. Mitään ei kaiketi ollut enää tulossa. Lupaavalta näyttänyt kuuropilvinauha oli lässähtänyt melko totaalisesti. Yllättäen meno jatkui kotona Vantaalla. Näin vielä 10-20 yöllistä salaman välähdystä pk -seutua lähestyneestä ukkosesta, joka jonkin ajan päästä kuoli. Mukava lopetus päivälle silti. Joka tapauksessa kotiin ajaessa näin tälläisen hassun "Hellraiser" -töppyrän (se siitä ainakin tuli minulle mieleen). Lisäksi hiipuva ukkonen kummiteli edessäpäin. Pilven hännässä idässä oli vielä jotain eloa sentään.


Tässä vielä sadetutkan kuva tuosta isosta möröstä, sekä päivän salamasaldo.


Tässä vielä video, jonka tein. Jyrinää, komeaa pilveä sekä pari maapaukkua. Tiivistelmä päivän tapahtumista. Video on n. 13mb ja tarvitsee DIVX -codecin toimiakseen. Sen saat täältä.