Bongausta

Täältä löytyy muutamia perus- myrskynbongaus asioita (ei kokeneille). Pää-asiassa sitä helpottavaa asiaa.

Ukkosen ennustamista ? Noh, nyrkkisääntö on, että ukkoskuuro (normaali ukkossolu) tarvitsee paljon cumulus pilviä muodostuakseen. Ukkosen mahdollisuus on suuri, jos päivä on kostea ja lämmin, sekä heti aamusta taivaan täyttää cumulus pilvet. Mitä aiemmin, sen parempi. Vielä parempi on, jos jotkut niistä alkavat kasvaa (näin lähes aina käy). Näitä kasvavia cumuluksia kannattaa juuri seurata. Niistä yleensä kehittyy kuuropilviä ja mahdollisesti ukkoskuuroja. Yleensä ukkospilvi muodostaa selkeän alasimen muodon. Se on hyvä tunnusmerkki. Monesti olen seurannut kasvavia cumuluksia ja vähitellen niihin alkaa muodostumaan sadejuovat.

Entäs netissä olevat salamatutkat ? Ne ovat todellakin hyviä apuvälineitä, tosin ne omaavat suuria heittoja. Sen takia ei koskaan pidä luottaa ainoastaan yhden salamatutkan ennustuksiin, vaan seurata muutamaa vuorotellen. Monesti olen huomannut, että yksi tutka on pimeä joltain alueelta ja toinen taas rekisteröi sieltä salamaniskuja. Tähän alle pistän muutaman hyvän salamatutkan, jotka kannattaa huomioida. Enemmän tutkia löydät esimerkiksi täältä.

Salamatutkaimia

Ukko'o'Matic

Paras. Kerää dataa monelta eri tutkaimelta. Tutkasta kannattaa seurata leikkauspisteitä (siniset ruksit). Ne kertovat yleensä totuuden kaikkein parhaiten.

Espoo

Hyvä tutka pk -seudun seuraamiselle (ja hieman pidemmälle), vaikka näyttääkin hieman alkeelliselta. Tutka näyttää yleensä oikein ja rekisteröi yleensä myös heikompien ukkosten iskut. Jotain heittoa tässäkin joskus havaittu, kuten varmasti lähes kaikissa tutkissa. Tämä tutka rekisteröi iskut hyvin, mutta näyttää aika pahasti pieleen.

Ahvenanmaa

Tarkka tutka, joka näyttää luotettavasti lounaasta ja Ruotsista lähestyvät ukkoset, sekä varauksella myös Virosta. Iskujen rekisteröinti ei aivan yhtä herkkää, kuin esim. Espoolla.

Kuopio

Tätä tutkaa pidän hyvin suuressa arvossa. Se näyttää kiitettävän pitkälle (tosin Virosta tulevia ukkosia ei hirveän nopeasti havaitse tällä) ja on ollut minun mielestäni melko luotettava.

Eurooppa

Tämä ei kovin tarkkaa tietoa anna, koska kartan mittakaava on niin suuri. Mutta tällä on hyvä katsoa missä päin Eurooppaa suunnilleen jyrisee.

Sadetutkia

Helsinki TestBed

Loistava sadetutka, joka ei aina ole kaikille avoin. Suosittelen lämpimästi.

Kauppalehti Presso

Vaatii rekisteröitymisen ja lehden tilaamisen (10e/kk).

Entäs jos olen esimerkiksi autolla liikkeellä ilman tietokoneen käyttö mahdollisuutta ? Silloin voit yrittää kuunnella salamoita autosi radiolla (voit kuunnella myös ihan normaalilla koti radiolla :). Suurimmassa osassa radioita on MW (Medium waves) ja LW (Long waves) alueet. Joissain radioissa on AM alue ja se on sama kuin MW. Ukkosen aiheuttamat häriöäänet kuuluvat radiossa napsauksina ja räsäyksinä. Parhaiten ne kuuluvat LW ja MW alueilla (joissain radioissa on myös SW alueet = Short Waves). MW (AM) ja LW toimivat hyvin ukkosen bongaamiseen muutaman sadankilometrin sisällä. Kauemmaksi kuuntelu vaatii sitten VLF radion yms. virityksiä, mutta ei mennä nyt niihin. Pitkiltä, eli LW aalloilta, ukkosen kuulee siis jo hyvin kaukaa. Jos kuulet räsähdyksiä jo MW aalloillakin, niin tiedät ukkosen olevan melko lähellä. Paras taustaääni ukkosen kuuntelulle on tasainen suhina. Säädä siis radiosi niin, ettei sieltä kuulu mitään kanavaa. Yöllä räsähdykset kuuluvat parhaiten MW asteikon oikeasta laidasta, eli n. 1600 khz:n kohdilta. Päivällä taas ukkoset kuuluvat parhaiten LW alueilla aivan vasemmasta laidasta, jostain 140 khz:n tietämiltä. Räsähdyksien määrä ja tiheys määräytyy siis aivan siitä, miten kova ukkonen on tiedossa ja miten usein se räpsii salamoita. Hyvä tapa päiväs aikaan on myös se, että jos esimerkiksi ukkosen räsähdyksiä kuuluu vain LW aalloilla, tietää sen olevan kaukana. Jos jonkin ajan päästä räsähdyksiä alkaa kuulumaan myös MW aalloilla, tietää ukkosen lähestyvän. Tässä nyt nämä asiat pähkinänkuoressa. Enemmän tietoa ja kattavamman kirjoitelman radioukkosesta löydät esimerkiksi täältä. Yksi vinkki miten voit myös testata tätä kotioloissa ilman ukkosta. Säädä radiosi ennen mainituille taajuuksille / alueille ja naksuttele huoneen valoja.