Ukkoset 6.9.2002

Tämä oli päivä, jolloin iski Etelä-Suomeen kenties vuoden rajuin ukkosmyrsky. Yöllä oli myös ukkonen, mutta se oli vasta harjoittelua tulevaan. Ikävä kyllä myrsky raivosi jo ennen klo. 8 aamulla, joten jouduin kouluun lähtemään kesken kaiken, joten kuvaaminen jäi hieman huonolle mallille. Tässä kuitenkin jotain, vaikkakin pilvi oli yhtä mössöä, jossa ei pahemmin kuvattavia yksityiskohtia ollut.

Yöllä heräsin ukkosen jyrinään n. klo 3:30. Se oli hetken kestänyt melko heikko ukkoskuuro. Tämän yhden öisen salamavideon verran sain esityksestä taltioitua. Melko onneton esitys jokatapauksessa.


Aamulla n. klo 7 (kuten tutkakuvasta näkyy) tuli päälle toinen ukkoskuuro. Pilvessä ei mitään kuvaamista ollut. Pelkkää mössöä, jonka näkee kahdesta ensimmäisestä kuvasta, joten ei enempää kuvia siitä. Tutkakuvassa näkyy Etelä-Suomen päällä salamointia ja se on juuri tämän ukkosen aikaansaantia. Myös pohjoisempana oli ukkosta. Tämä vain oli aloittelua seuraavalle ..


Tästä se myräkkä vasta syntyi. Tässäkään pilvessä ei kauheasti ollut kuvattavaa, mutta enemmän kuin edellisessä. Lisäksi sain kaksi salamaa nauhoitettua. Koskaan en muistaakseni ole ennen nähnyt tälläistä salamointia. Yli 10sec taukoa ei tullut kovinkaan montaa kertaa. Kouluun päästyäni valot vain välkkyivät ja ukkonen jylläsi pihalla. Oli ikävä katsoa sitä luokan ikkunasta. Lisäksi myräkkä aiheutti paljon tuhoa. Puita oli kaatunut ja läheisen kaupan varaston varashälyttimet pärähtivät päälle itsestään. Pieniä sähkökatkoja oli koko ajan. Lopulta pilvi meni ohi ja jatkoi matkaansa kohti koillista.


Vielä lisää seurasi. Pilvestä työntyi viivamainen suppilo ? Muistuttaa joitain todella ohuita tornadoja, joita näkee jenkkiläisissä storm chasing ohjelmissa. Luulin viivaa aluksi vain lentokoneen viivaksi, mutta pilvet olivat hyvin matalalla ja mikään lentokone ei noin ohutta viivaa jätä näin matalalla. Eikä siitä kyllä konetta lentänytkään. Lopuksi suppilo käpertyi "kasaan" mutkalle ja räsähti pariksi pilven riekaleeksi. Olen ennenkin nähnyt suppilopilven, mutta en näin pitkää ja ohutta luikeroa. Maahan asti tämäkään ei kyllä ylettynyt. Viimeinen tutkakuva kertoo selvästi miten raju ukkonen oli kyseessä. Salamointi on juuri tästä myrskystä. Erittäin raju ukkosmyrsky siis. Ei paljon kuvattavaa, mutta salamoinnin ja tuhojen puolesta erittäin raju. Salamatutkan kuva siis ennen myrskyn kohdalle tulemista. Jatkuva jyly kuului kyllä hyvissä ajoin. Enempää mainittavia kuvia ei tästä paivästä siis ole, koska kuvattavaa pilvessä ei yksinkertaisesti ollut. Salamoita olisi varmasti voinut bongata enemmänkin, mutta minulla ei ollut aikaa siihen tuona päivänä.