Ukkoset 9.9.2002

9.9.2002 oli sinä loppukesänä erittäin antoisa päivä. Olimme juuri lähdössä mökiltä kotiin päin (Jyväskylä - Helsinki / Vantaa), eli ajoimme suuren alueen läpi. Matkan aikana ei juuri muita pilviä näkynytkään kuin pelkkiä ukkospilviä. Osa kuvista otettu liikkuvasta autosta, joten siitä muutamat "vauhtiviivat" :)

Päivän ensimmäinen kuuropilvi lähestyy, kun vielä olimme mökin pihalla. Pilvi heitti pienen sadekuuron, koska pelkkä reuna osui kohdalle. Pilvi ei ainakaan meidän kohdallamme ukkostanut.


Matkalla huomioni kiinnittyi länteen, jossa selvästi pilviä alkoi kasaantumaan ja siitä oli selvästi muodostumassa ukkospilvi, eikä tuohon kauan aikaa mennytkään. Onni oli se, että pilvi liikkui saman suuntaisesti kuin me, joten pystyin seuraamaan sitä hyvän aikaa.


Pilvi "valmis". Pilvi levittäytyi suuremmalle ja suuremmalle alueelle etelään päin. Olimme ohittamassa pilven ja kolmannessa kuvassa solu näkyy upeasti jo takana.


Seuraava pilvi ei "leijunut" kovinkaan kaukana edellisestä. Muutama kilometri ja eteemme osui tälläinen. Tämä pilvi räpsi muutamia todella näyttäviä maasalamia. Viimeisestä kuvasta näkee, että solusta satoi rankasti vettä. Pilvellä oli myös näyttäviä vyörypilviä, joista hienoimmat eivät kuvissa kyllä näy.


Pilvi seurasi kotiin asti. Toisessa kuvassa näkyy länteen työntynyt "kieleke". Viimeisessä kuvassa näkyy miten pilvi tosin jo hajoaa.


Vielä illalla lipui ohi tälläinen. Räpsi minun näkemäni mukaan kaksi maasalamaa ja loput pilvessä. Pilvi heitti myös hetken kestäneen rankkasateen ja kokonaisen sateenkaaren. Kahdessa ensimmäisessä on myös hyvin näkyvissä pehmeäreunainen ja sumuinen alasin. Tähän eivät vielä tämän päivän myrskybongaukset loppuneet. Koko illan lipui ohi pieniä ja heikkoja ukkosia. Niitä löytyy tässä alla olevasta yksittäisten kuvien kokoelmasta. Alla olevien kuvien joukossa on myös yksityiskohtia joistakin yllä olleista isommista pilvistä.


Sekalaiset kuvat tältä päivältä