Rikas yrittää petkuttaa Raatoa ja hänen seuralaisiaan

Kun Raato oli saapunut seuralaisineen Vääryydenmaassa Riisto-nimiseen kaupunkiin, niin he panivat ensimmäisenä merkille sen, että kaupungissa vallitsi syksy, niin kuin aina ennenkin. Vuodenajat eivät kaupungissa koskaan vaihtuneet, mikä oli suuri ihme, mutta noitien ja velhojen suuri määrä asukkaiden joukossa selittänee tämän luonnottomuuden. Kaupungin puut olivat lehdettömiä syksyisiä puita, ja syysmyrskyt olivat repineet niistä osan juurineen irti. Puiden hedelmät lojuivat mätinä kaupungin kaduilla, eivätkä ne kelvanneet enää syötäväksi. Puiden oksia poltettiin toreilla ja riistetyt Vääryydenmaan kansalaiset lämmittelivät itseään nuotioiden äärellä.

Seuralaiset astuivat rautatieaseman edessä tilataksiin ja pyysivät kuljettajaa ajamaan heidät Kieron hallituspalatsiin. Kiero oli nimittäin kaupungin pormestari ja samalla koko Vääryydenmaan kuningas. Ei hän tosin kovin suurta numeroa korkeasta asemastaan pitänyt ja itse asiassa hän väittikin olevansa kaikkien palvelija, koska oli suurin veljien joukossa. Ei se saanut häntä silti uhraamaan itseään kenenkään edestä, mutta taitava manipuloija ja valhettelija kun oli, niin hän oli saanut uskolliset kannattajansa luulemaan, että hän eli ja toimi heidän parhaakseen, vaikka oli yksi suurimpia riistäjiä ja vääryydentekijöitä koko valtakunnassa.

Raato kysyi kohteliaasti taksikuskin nimeä. "Vilpillinen" hän vastasi, ja jatkoi mutkittelevaa ajoaan pitkin Riiston katuja. Sitten Vilpillinen kysyi seurueelta, että sopisiko heidän käydä tervehtimässä ensin hänen setäänsä Rikasta? Matkalaisia saattaisi kiinnostaa Rikkaan esittämä hyvä liikeidea, jonka turvin kaikki Vääryydenmaan kansalaiset olivat nyt matkalla kohti äärettömiä rikkauksia ja taloudellista riippumattomuutta. Pian oli koittava aika, jolloin senttejä sataisi taivaasta, ja puiden oksat olisivat täynnänsä kultaisia, hopeisia ja pronssisia hedelmiä. Niistä riittäisi vaurautta ja syötävää jokaiselle, eikä kenenkään tarvitsisi tehdä enää työtä, ja kaikilla olisi yllin kyllin yltäkylläinen elämä.

Vaikka Raatoa ja hänen seuralaisiaan ei erityisemmin maallinen rikkaus kiinnostanut, koska heillä oli parempi tavara, joka pysyi, niin lähtivät he kuitenkin mielenkiinnosta kuuntelemaan Rikkaan esitystä, mitä hänellä olisi tarjottavanaan.

Perillä Rikkaan kartanossa, joka sijaitsee Varkauden kaupunginosassa aivan kuninkaanpalatsin vieressä, vieraat ohjattiin pieneen kokoustilaan, johon pian myös Rikas saapui. Hän alkoi suuremmitta esittelyittä pitämään puhetta ihmepillereistä, joita nauttimalla arvon vieraat pysyisivät aina terveinä ja eläisivät iankaikkisesti. Kun he suostuttelisivat ystävänsä ja perheensä mukaan tähän liiketoimintaan, niin he rikastuisivat samalla, ja levittäisivät hyvinvointia myös muille.

Auttamalla muita rikastumaan olisi mahdollista rikastua myös itse. Tämä onnistuisi helposti, kun vain jokainen uusi verkoston jäsen liittäisi kaksi uutta jäsentä mukaan verkostoon, ja monistaisi tämän maailman parhaan liikeidean alalinjaansa.

Myynti- ja suosittelupuhe olisi parasta alkaa omasta äidistä tai isästä, joka voisi puolestaan olla kiinnostunut toisenlaisista ihmepillereistä, joita tankkiin panemalla voisi ajaa kokonaan ilmaiseksi, ja pelastaa maailman saastumiselta. Tämä olisi riskitön sijoitus eikä maksaisi mitään, sillä jokainen sijoitettu sentti toisi tuhatmäärin senttejä takaisin. Eikä tämä työ veisi lainkaan aikaa, koska sitä voisi tehdä vapaa-ajallaan!

Tässä välissä Raato sanoi Rikkaalle, että he eivät tarvitsisi tuollaisia ihmepillereitä, koska he eläisivät joka tapauksessa iankaikkisesti, sillä heidän Herransa oli kuollut heidän syntiensä tähden ja noussut ylös kuolleista, niin että uskomalla häneen oli mahdollista saada kaikki synnit anteeksi ja iankaikkinen elämä hänen luonaan Jumalan valtakunnassa. Siellä ei olisi enää itkua eikä parkua eikä hammasten kiristystä, sillä kaikki entinen olisi mennyt.

Tulevassa maailmassa ei ole enää sairautta eikä kuolemaa, eikä mitään kirousta ole siellä oleva. Jumalan lapset ovat siellä kuin enkelit, joten liikkuminenkaan ei tuottaisi ongelmia, niin että bensapillereitä he eivät siellä tarvitsisi. Ja mitä maanpäälliseen elämään tulee, niin he pärjäsivät vallan hyvin nykyisellään, kun vain etsivät ensin Herran vanhurskautta ja luottivat kaikessa Jumalaan, heidän Isäänsä.

Tämä puhe vain yllytti Rikasta puhumaan lisää loistavista ideoistaan. Hän sanoi itsekin uskovansa Jeesukseen, ja hänellä oli Jumalan sana vakuutena siitä, että kuulijat saisivat jokaista hänelle ja hänen järjestölleen lahjoittamaansa tuhatta euroa kohti satatuhatta euroa takaisin, koska Jeesus itse on luvannut sen heille. Ja kun nämä satatuhatta sitten lahjoitettaisiin hänelle ja hänen järjestölleen, niin siitähän tulisi jokaiselle jo kymmenen miljoonaa euroa puhdasta voittoa. Ja kaikki tämä ilmaiseksi ja lahjana, sillä Jumala on sen heille antava, jos he vain uskoisivat Jumalan sanaa!

Tähän Raato sanoi, että raha ei tipu alas taivaasta, ja se on tällaisissa pyramidihuijauksissa aina pois pyramidin alimmilla tasoilla olevilta lahjoittajilta, kun vain harvat organisaation johtajat pyramidin huipulla rikastuvat heidän lahjoittamiensa rahojen turvin. Kyse on siis laittomasta rahankeräyksestä ja pyramidipelistä. Mitä taas uskoon tulee, niin jos uskovainen antaisi omastaan vain siitä syystä, että saisi lahjoituksensa satakertaisesti tai moninkertaisesti takaisin, niin hänen motiivinsa olisivat ahneus ja rahanhimo, mikä on jo itsessään syntiä. Jotkut kristityt ovat lävistäneet itsensä monella tuskalla ja eksyneet pois uskosta, kun ovat halunneet rikastua. Rahan himo on kaiken pahan juuri ja Jumalan lasten tulee karttaa sitä niin kuin ruttoa tai muuta tarttuvaa kulkutautia.

Rikas alkoi nyt hieman hermostua, koska huomasi, että Raato oli hyvin perillä asioista ja tunsi hänen liiketoimintansa salaisuuksia. Koska hänellä ei ollut muuta keinoa pettää kuulijoitaan, alkoi hän syyttää Raatoa ja hänen ystäviään.

— Te olette köyhiä ja syntisiä kurjuusteologeja! Olette vääriä tuomareita ja rakkaudettomia panettelijoita, kun käytte Jumalan silmäterän kimppuun valheidenne kanssa! Te pilkkaatte Pyhää Henkeä, kun arvostelette ja tuomitsette meitä!

Te olette epäuskoisia valehtelijoita ja herjaajia! Teillä ei ole siksi, että te epäilette Jumalan sanan lupauksia, ettekä usko niitä sellaisena kuin ne on Raamattuun meitä varten kirjoitettu!

Te ryvette vielä synneissänne, mutta me Jumalan lupauksiin luottavat ja uskon sanaa käyttävät valitut pyhät olemme sellaisia kuin Kristus on maan päällä. Te ette ymmärrä mitään hengellisiä viisauksia, mutta meillä on parempi tieto ja kaikki Jumalan lupaukset puolellamme. Te olette sairaita ja me pysymme terveinä, koska me uskomme ja meissä vaikuttaa voimallinen Uskon Sana!

Rikas jatkoi tätä vuodatustaan, mutta Raato teki ystävineen jo lähtöä pois hänen luotaan. Raato sanoi lähtiessään Rikkaalle vielä näin:

— Juuri sinun ja sinunkaltaistesi tähden tulee Jumalan sana pilkatuksi pakanoiden keskuudessa. Sinä olet kaltaistesi kanssa häpeäksi Jeesuksen Kristuksen ristille ja nimelle. Sinä riistät vähäosaisia kartuttaaksesi omaa varallisuuttasi toisten kustannuksella. Sinä valehtelet ja levität petoksia seurakuntiin ja maailman ihmisille, ja käytät vielä Herran nimeä saadaksesi vääryyden avulla taloudellista voittoa ja hyötyä itsellesi. Sinä väännät Jumalan sanaa vinoon omaksi kadotukseksesi, ja niiden turmioksi, jotka sinua ja sinun opetuksiasi seuraavat.

Sinä anot Jumalalta kuluttaaksesi kaiken himoissasi. Vaikka saisit kuinka paljon omaisuutta tahansa, niin olet sen rikoksella ja petoksella itsellesi hankkinut riistämällä hyväuskoisia ihmisiä, joita sinä käytät surutta hyväksesi oman itsesi rikastuttamiseksi. Vatsa on sinun jumalasi ja maallisiin on sinun mielesi.

Sinä luulet olevasi synnitön, niin kuin Jeesus synnitön on, mutta sinä ryvet koko ajan synnissä. Ahneus, rahan himo, oman kunnian tavoittelu, ylpeys, itsekkyys, rakkaudettomuus, valheet, petokset ja kaikkinainen paha himo ovat ilmeisiä sinun elämässäsi, mutta olet sokea omalle paatumuksellesi, etkä näe syntejäsi. Niinpä sinun syntisi pysyy, mutta Jumalan lapset saavat ne anteeksi, koska he tuntevat omat syntinsä ja katuvat niitä.

Olet oikeassa siinä, että me uskovat Jumalan lapset olemme niin kuin Kristus maan päällä, mutta me emme ole silti synnittömiä, emmekä ole Kristus itse. Me olemme armahdettuja syntisiä, jotka rakastamme toinen toistamme niin kuin Kristus on meitä rakastanut, ja annamme itsemme alttiiksi toistemme edestä. Me emme riistä veljiämme, vaan autamme toinen toistamme Herran iloon. Ja meidän osamme tässä maailmassa on sama kuin Kristuksen osa.

Meitä vihataan ja vainotaan ja maahan poljetaan ja rikki sahataan, ja kaikki tämä tapahtuu meille Herran sanan mukaan, koska maailma on vihannut Jeesusta ennen meitä, eikä tunne häntä, joka meitä rakastaa, ja on antanut itsensä alttiiksi meidän edestämme. Kun meidän käy niin kuin Herramme on käynyt, niin se riittää meille. Me emme etsi maista kunniaa, emmekä tämän maailman rikkauksia, sillä me luemme kaiken sen roskaksi meidän Herramme Jeesuksen tuntemisen rinnalla.

Sinä luulet omistavasi kaiken, vaikka et omista mitään. Etkö tunne kirjoituksista sitä, että Jumalan voima tulee väkeväksi heikoissa? Etkö tiedä sitä, että autuaita ovat hengellisesti köyhät, mutta rikkaat Jeesus on oksentava ulos suustaan ja lähettävä tyhjänä pois luotansa? Etkö ole lukenut Herran sanoja, kun hän puhuu sinun kaltaisistasi näin:

— Ei jokainen, joka sanoo minulle: 'Herra, Herra!', pääse taivasten valtakuntaan, vaan se, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon. Moni sanoo minulle sinä päivänä: 'Herra, Herra, emmekö me sinun nimesi kautta ennustaneet ja sinun nimesi kautta ajaneet ulos riivaajia ja sinun nimesi kautta tehneet monta voimallista tekoa?' Ja silloin minä lausun heille julki: 'Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät.'

Kaiken tämän sanottuaan Raato hyvästeli Rikkaan ja lähti seuralaisineen apostolin kyydillä kohti kuninkaan palatsia, veljensä Kieron kotia, joka sijaitsi Rikkaan naapurissa. Matkalaiset eivät olleet langenneet maailman viettelyksiin, lihan himoihin, elämän korskaan ja Rikkaan heille langettamaan ansaan, koska he seurasivat tarkoin meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen sanoja ja apostolien opetuksia. Tämä sai koko seurueen hyvälle tuulelle. Niin he kiittivät yksimielisesti Isää Jumalaa siitä armosta, joka oli heille annettu. He saivat olla edelleen köyhiä tämän maailman silmissä, mutta silti he omistivat kaiken sen rikkauden, jonka Isä oli heille antanut, ja yhä vielä antava on.

Seuraava sivu | Edellinen sivu | Sivun alkuun