Anteeksiantaminen

Jeesus ja apostolit opettivat anteeksiantamisesta niin, että kristityn tulee antaa kaikki häntä vastaan tehdyt synnit anteeksi, mutta se ei tarkoita seurakuntakurista ja esivallan lakien noudattamisesta luopumista. Muutenhan me eläisimme anarkiassa!

Kun annamme synnit anteeksi niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet, niin päästämme irti vihasta ja herkiämme kiukusta. Se johtaa vapautumiseen ja rauhaan sydämessä.

Jos janoamme kostoa, toivomme pahaa meitä vastaan rikkoneille, kiroamme heitä, emmekä anna heille anteeksi, niin meistä tulee katkeria ja pahansuopia ihmisiä. Kostonhimo ja viha sitovat meidät kiinni syntiin, mistä voi olla pahimmillaan seurauksena kadotukseen joutuminen oman sydämemme pahuuden vuoksi.

"Sillä jos te annatte anteeksi ihmisille heidän rikkomuksensa, niin teidän taivaallinen Isänne myös antaa teille anteeksi; mutta jos te ette anna ihmisille anteeksi, niin ei myöskään teidän Isänne anna anteeksi teidän rikkomuksianne." (Matt, 6:14-15)

Vapaaksi katkeruudesta

Jos me vihaamme meitä vastaan rikkoneita ja olemme katkeria heitä kohtaan, niin me emme voita sillä mitään. Meidän oma olomme on silloin paha ja me myrkytämme myös lähimmäistemme elämän katkeruudellamme. Katkeran ja kostonhimoisen ihmisen lähellä on paha olla, joten ei liene ihme, että Isä tahtoo vapauttaa meidät katkeruudesta.

Oletko miettinyt, miten vihasi ja kostonhimosi vaikuttaa siihen henkilöön, jota vihaat, ja jolle olet katkera, jos olet langennut anteeksiantamattomuuden syntiin? Se ei yleensä vaikuta häneen millään tavalla. Hän elää täysin tietämättömänä siitä, että sinä vihaat häntä, ja vaikka hän tietäisi sinun vihaavan häntä, ei hän anna sen vaikuttaa omaan oloonsa. Ja vaikka antaisi vaikuttaa, niin että hänelläkin on paha olla sinun vihasi ja katkeruutesi vuoksi, niin mitä sinä siitä hyödyt? Sinä lisäät katkeruudellasi ja anteeksiantamattomuudella vain kaikkien pahaa oloa, ja kasaat syntiä synnin päälle, kunnes pahimmassa tapauksessa armo otetaan sinulta pois. Anna siis anteeksi niille, jotka ovat sinua vastaan rikkoneet ja päästä irti vihasta, sillä vain siten saat rauhan sydämellesi ja saat elää rakkaudessa vihollisiasi kohtaan.

Kirjoituksia anteeksiantamuksesta ja katkeruudesta vapautumisesta

Sivun alkuun