Mitä oikein etsit?

Kirjoittanut Petteri Haipola 01-Dec-2018 03:23 PM

Olin aiemmin kristitty. En ole enää. Pidän kohtuuttomana kristinuskon vaatimukset totena pitämisen suhteen. Ei ole oikeamielistä vaatia ihmisiä pitämään totena asioita, joita he eivät voi tietää ja asettaa ne ns. pelastumisen ehdoksi. Raamatussa on paljon muutakin, mikä tekee sen kuvaamasta Jumalasta puolueellisen ja väärämielisen tuomarin. En voi uskoa sellaiseen Jumalaan, jonka moraalitaju ja käytös on huonompi kuin omani. En voisi ikinä rangaista synnin tekijän lapsia vanhempien synneistä, mutta Raamatun Jumala tekee niin, kun on antanut yhden ihmisen tekemän synnin johtaa kiroukseen, jonka seurauksena jopa viattomat kärsivät ja kuolevat lopulta.

Jos pelastumisen ehto olisi Jumalan olemassa olon ja Raamatun kertomusten totena pitäminen, niin Jumalan pitäisi ilmoittaa itsensä selvemmin ja todistaa Raamatun kertomusten totuudellisuus. Nyt Jumala on vaiti eikä puhu mitään. Vain kristityt uskovaiset puhuvat Jumalan puolesta ja yrittävät epätoivoisesti todistaa Raamatun kertomuksia tosiksi. Tieteellinen Raamatun tutkimus ja maalaisjärki ovat osoittaneet monet Raamatun kertomukset epätosiksi. Ei ole mitään syytä uskoa niihin.

Usko ei ole järkevää, kun sillä tarkoitetaan sellaisten asioiden totena pitämistä, joita ei voida tietää tai todistaa. Meille riittää se, että pidämme mahdollisena järkevältä kuulostavia asioita, joita emme voi todistaa tai tietää. Niihin ei tarvitse uskoa. Jos joku uhkaa rangaistuksella sen vuoksi, että et pidä totena joitakin kertomuksia, joita kukaan ei voi todistaa todeksi, niin kyseessä on todennäköisesti huijaus ja valhe. Älä usko sellaisia väitteitä, mutta voit silti pitää niitä mahdollisesti tosina, jos ne ovat järkeviä.

Voit lukea aiempia ajatuksiani kristinuskosta tämän linkin takaa. Olen aikeissa kirjoittaa vielä jotakin aiheesta "helvetti" (käännettyjä tekstejä muilta, unitaariveljien kanssa pohdittuja asioita ja yhden aloittamani kirjan), joten seuraa päivityksiäni. Viimeisten kuukausien mukanaan tuoma tieto tekee vihdoin mahdolliseksi kirjoittamisen, jahka minulla riittää aikaa ja tahtoa siihen. Monet kristityt eivät tiedä sitä, että opit ihmisen elämän jatkumisesta henkenä tai sieluna ruumiin kuoleman jälkeen ja helvetistä eivät ole alkuisin Raamatun kirjoittajilta vaan pakanauskonnoista.

Olen nykyään agnostikko. En usko mitään enkä keneenkään. Pidän mahdollisena erilaisia järkeviä asioita. Pidän uskoa osittain vahingollisena ihmiskunnalle. Usko saa aikaan erimielisyyksiä, riitoja, vihaa, vainoa, sortoa, kiusaamista, väkivaltaa ja jopa tappamista. Jos kukaan ei uskoisi vaan pitäisi mahdollisena erilaisia järkeviä oletuksia, niin ketään ei tarvitsisi vihata ja kohdella väärin uskon vuoksi. Kukaan ei väittäisi olevansa ehdottomasti oikeassa ja niin tarve hyökätä vääräuskoisia tai väärässä olevia vastaan lakkaisi. Tämä koskee sekä ateisteja että eri uskontojen kannattajia. Kaikki taistelevat eri tavalla uskovia vastaan, mutta jos kukaan ei uskoisi mitään, niin sota loppuisi tarpeettomana. Älä siis usko mitään, mutta pidä mahdollisena järkeviä oletuksia!

 
 

Valid CSS!