Jumala index

Kirjoittanut Petteri Haipola 13. tammikuuta 2009  • Muokattu 23.10.2011

Tässä hakemistossa on Jumalaa käsitteleviä kirjoituksiani. On tärkeää, että puhumme oikein Jumalasta sen mukaan, mitä hänestä on kirjoitettu pyhiin kirjoituksiin, Raamattuun. Jos annamme Jumalasta erilaisen kuvan kuin Raamatun kirjoitukset, niin annamme väärän todistuksen Jumalasta. Se ei ole varmaankaan Jumalalle mieleen, emmekä mekään sitä voi tahtoa.

Ole rohkea ja näe vaivaa kirjoitusten tutkimisessa

Rohkaisen jokaista tutkimaan tätä aihetta Raamatusta ja lähdeteoksista mahdollisimman puolueettomasti. Vaikka kaikki kristityt sanovat saaneensa oppinsa suoraan Raamatusta, niin meihin on vaikuttanut sen yhteisön opit, jossa olemme kasvaneet kristittyinä, tahdoimmepa sitä tai emme. Kun olemme lukeneet Raamattua, niin olemme lukeneet sitä osittain tietämättämme siten, että olemme etsineet sieltä vahvistusta etukäteen muilta oppimillemme tulkinnoille. Kun luemme näin puolueellisella tavalla Raamattua, on erehtymisen mahdollisuus erittäin suuri. Pyri sen vuoksi tutkimaan tätä aihetta uudestaan mahdollisimman puolueettomasti.

Unohda se, mitä muut varmaksi väittävät ja mitä olet heiltä oppinut. Älä anna heidän pelkonsa peljättää sinua. Meitä on uhkailtu ikuisella tuomiolla ja yhteisöstä erottamisella, jos uskomme tässä asiassa eri tavalla kuin muut yhteisömme jäsenet. Jumala ei toimi kuitenkaan ihmisten sanojen ja käskyjen mukaan. Hän ei tuomitse vilpitöntä totuuden etsijää, joka näkee vaivaa kirjoitusten tutkimisessa. Raamatun tutkiminen ja erilaisten oppien analysointi eivät ole syntiä, joka johtaisi kadotukseen. Vilpitön erehtyminen opin asioissa ei sekään johda kadotukseen.

Monet ihmisten laatimat opin määritelmät ovat niin vaikeatajuisia, että tavalliset uskovaiset eivät jaksa niihin edes perehtyä, puhumattakaan, että ymmärtäisivät niitä (kolminaisuusoppi ja Jeesuksen kaksiluonto-oppi). Niillä ei ole loppujen lopuksi mitään käytännön merkitystä arkielämässä ja pyhityksessä (herralle erottautumisessa: vanhurskaudessa vaeltamisessa ja synnistä erossa pysymisessä). Koska edes kirjanoppineet eivät näitä oppeja täysin ymmärrä tai pysty niitä tyhjentävästi selittämään, niin miten olisi oikein vaatia tavallisia uskovaisia tunnustamaan niitä todeksi?

Sen sijaan, että oppineet pystyisivät todistamaan näitä oppeja aukottomasti todeksi, jäävät ne sisäisesti ristiriitaisiksi ja salaperäisiksi mysteereiksi, jotka "on vain uskottava", koska järki ei voi niitä käsittää. Tämä on väärä tapa suhtautua Jumalan sanan opetukseen, sillä Jumalan sanat ovat selviä sanoja ja antavat yksinkertaisille ymmärrystä, kun ne avautuvat. (Psa 12:7; 119:130) Jumalan sanan opetukset on annettu sitä varten, että ne ymmärrettäisiin. (Matt 15:10; 2. Tim. 3:13-16)

Ole siis rohkea ja luja: anna itsellesi aikaa vuosia ja vuosikymmeniä tämän aiheen tutkimiseen. Älä ota lopullista kantaa minkään tulkinnan puolesta tai vastaan, ennen kuin olet perehtynyt asiaan riittävän laajasti ja olet ymmärtänyt sen, mitä ehkä varmaksi väität. Anna Raamatun kirjoitusten muodostaa mielessäsi näkemys oikeasta ja totuudenmukaisesta opista. Jos et saa täyttä varmuutta oikeasta tulkinnasta, niin älä asetu minkään tulkinnan puolelle ja toista vastaan. Sinun ei tarvitse sitä tehdä eikä Jumalakaan sinulta sitä vaadi. Jumalalle on mieleen se, että olemme rehellisiä ja tunnustamme avoimesti, jos emme tiedä jotakin asiaa tai ymmärrä sitä riittävän hyvin, niin että voimme olla siitä täysin varmoja.

Tutki Raamattua niin, että Vanha testamentti on kokonansa totta. Se oli Jeesuksen ja apostolien Raamattu. Uusi testamentti ei saa kumota Vanhan ilmoitusta ja opetusta. Sen tulee täydentää ja selittää sitä, mutta se ei saa kumota sitä. Kun tutkit Uutta testamenttia Vanhan valossa, niin saatat löytää totuuden tästäkin aiheesta, niin kuin kaikista opetuksista. Mutta älä hätäile äläkä kiirehdi. Älä ole kerkeä muodostamaan mielipidettä ja ilmaisemaan sitä muille; ottamaan kantaa jonkin tulkinnan puolesta ja jotakin toista tulkintaa vastaan.

Älä asetu joitakin ihmisiä ja ryhmiä vastaan ja toisten puolelle. Sellainen on puolueellisuutta ja lahkohenkeä. Sanoudu siitä irti ja tutki kirjoituksia avoinna niille ajatuksille, jotka kirjoituksista itsestään kirjoittajien ja Jumalan tarkoittamalla tavalla sinulle avautuvat. Unohda se, että toiset kerskaavat siitä, miten "Henki on heitä opettanut" ja "Pyhä Henki johdattaa heidät kaikkeen totuuteen". Niin sanovat kaikki eri tavalla tästä ja mistä tahansa aiheesta uskovat "kristityt".

Et voi tietää, ketkä ovat saaneet opetusta Jumalalta (hänen hengeltään) ja ketkä ovat erehtyneet, ennen kuin olet itse tutkinut Raamattua puolueettomasti ja ilman sisäistä pakkoa todistaa ennalta oppimasi ja omaksumasi tulkinta todeksi. Anna sen tähden itsellesi aikaa ja näe paljon vaivaa sanan tutkimisessa. Vain sillä tavalla Jumalan henki valaisee sinua ja avaa ymmärryksesi käsittämään kirjoitukset. Sen jälkeen sinun ei tarvitse vedota "pyhän hengen auktoriteettiin" ("pyhä henki on minua opettanut"), kun osoitat kirjoitusten avulla, mitä profeetat, Jeesus ja apostolit ovat näistä asioista todella sanoneet. Jokainen voi tutkia omakohtaisesti kirjoituksia ja väitteitä, joissa kaikissa vedotaan kirjoituksiin, mutta vain ne väitteet ovat tosia, jotka kestävät terveen koettelun kirjoitusten avulla.

Kirjoituksiani Jumalasta

Sivun alkuun