Opetusta Jeesuksesta ja Jumalasta: ohjeita Raamatun tutkimiseen

Julkaissut Petteri Haipola  •  15.9.2013  •  Muokattu 13.3.2016

Messias ja kristus ovat sama asia hepreasta ja kreikasta suomennetussa muodossa. Messias tarkoittaa "voideltua". Sanalla viitataan "öljyllä voiteluun", joka suoritettiin kuninkaalle, profeetalle ja ylimmäiselle papille virkaan astujaisissa. Jeesus on näitä kaikkia, joten häntä sanotaan sen vuoksi "messiaaksi".

Israel odotti yhtä tiettyä "messiasta" ja "profeettaa", joka Jeesus on. Tämä profeetta oli samalla oleva "Jumalan poika". (5Moos. 18:18; 2. Sam 7:14; Psa. 2:7; 89:27-28; Jes. 9:5-6) Daniel kutsui häntä nimellä "ihmisen poika", jota nimeä Jeesus itsestään käytti. (Dan. 7:13-14)

Juutalaisille oli siis selvä, että Jeesus ja hänen opetuslapsensa väittivät hänen olevan se luvattu messias ja Daavidin sukua oleva Israelin kuningas, jota he olivat odottaneet vapahtamaan Israelia ja olemaan valona pakanoille. (Jes. 42:6) Kansa ensin uskoi Jeesukseen ja otti hänet viimeisenä pääsiäisenä kuninkaana vastaan Jerusalemissa (hoosianna Daavidin poika!). Mutta pian he kääntyivät Jeesusta vastaan fariseusten ja ylipappien yllyttämänä. Niin he ristiinnaulituttivat herransa ja vapahtajansa, mutta Jumala herätti hänet ylös kuolleista niin kuin Jeesus oli ennustanutkin Vanhan testamentin profetioita mukaillen.

Jeesus opetti opetuslapsiaan rukoilemaan isää Jumalaa hänen nimessään. (Matt. 6:9 "isä meidän..."; Joh 16:23) Niin apostolit sitten tekivät. (Apt. 4:24-31) He rukoilivat isää Jumalaa, joka on tehnyt yksin taivaan ja maan ja meren ja kaiken, mitä niissä on. Samalla tavalla he julistivat evankeliumia: he sanoivat isän Jumalan luoneen yksin kaiken, mutta Jeesusta he kuvasivat vanhurskaana miehenä, jonka Jumala on herättänyt ylös kuolleista ja antanut hänelle vallan tuomita eläviä ja kuolleita (Apt 17:22-31). Juutalaisille he todistivat kirjoituksista sen, että Jeesus on kristus (Apt 18:5, 28).

Jeesus kristus kuvasi ilmestyksessään valtaistuimella istuvaa isää, joka on ainoa kaikkivaltias Jumala ja saa yksin kunnian kaiken luomisesta (Ilm 4:8-11; 10:6; 14:6-8). Jeesus saa myös kunnian ja ylistyksen, koska on antanut itsensä viattomana karitsana uhriksi Jumalalle ja on arvollinen avaamaan isältään saamansa kirjakäärön sinetit (Ilm 5). Isä Jumala on luonut Raamatun mukaan yksin kaiken, mitä on (Jes 42:1-8; Psa 33:6-9; Snl 3:19; Jer 10:2; 51:15; 2Moos 20:11; 1Moos 1-2).

Jumalan pojalla on valta antaa syntejä anteeksi, koska hän on saanut sen ja kaiken muun vallan isältään (Matt 28:18) . Huomaa, että hän on saanut elämänkin isältään. (Joh. 5:26) Jeesus on itse asiassa saanut kaiken isältään: hänellä ei ole mitään sellaista, mitä hän ei olisi saanut isältään (Joh 5:17-30).

Jos Jeesus olisi Jumala niin kuin isä on Jumala, niin ei hän tarvitsisi mitään isältään. Nyt hän on kuitenkin ihminen ja on ihmisenä esikuvana meille, jotka seuraamme häntä.

Jeesus sovitti meidät myös ihmisenä, sillä vain synnitön ihminen voi kärsiä rangaistuksen puolestamme ja sovittaa meidät isän kanssa. Jumala ei voi kuolla, koska hän on kuolematon, joten Jumala ei ole voinut kärsiä rangaistusta puolestamme, mutta kiitos Jumalalle: Jumalan poika Jeesus kristus on kärsinyt rangaistuksen puolestamme, niin että me saamme anteeksi pahat tekomme, kun uskomme Jeesukseen! (Matt 26:26-28; Room 5:12-21; 1Tim 2:3-7; 1Kor 15:1-47; Hebr 2-10).

Pakanuskonnoissa uskottiin, että jumala tai jumalat tulevat ihmiseksi eli inkarnoituvat tai että jumala voi jopa syntyä ihmislapseksi. Nämä pakanalliset uskomukset ovat siirtyneet katolisen kirkon kautta ns. kristinuskoon, mutta profeetat, Jeesus ja apostolit eivät niin uskoneet.

Anna itsellesi aikaa näiden asioiden kanssa. Voi mennä vuosia ennen kuin alat ymmärtää kirjoituksia siten kuin kirjoittajat ovat tarkoittaneet ne ymmärrettäviksi. Yritä päästä irti tavasta, että pidät ennalta totena katolisilta isiltä seurakuntasi kautta perimäsi opetukset (kolminaisuus- ja kaksiluonto-oppi). Lue ja tutki kirjoituksia avoimin mielin, niin että voit tarvittaessa uskoa toisin, jos huomaat "isien" erehtyneen. Vain siten voit löytää totuuden: pitämättä etukäteen totena kenenkään ihmisen Raamatun selityksiä.

Lue tästä linkistä lisää tästä aiheesta.

Lue ohjeita Raamatun tutkimiseen tämän linkin takaa.

Sivun alkuun