Heprean- ja kreikankielen tekstin muuntaminen html-koodiksi

Tämä sivu on tarkoitettu avuksi web-sivujen tekijöille, jotka tarvitsevat html-koodausta mm. heprean- ja kreikankielten sanoja varten. Erityisen hyödyllinen on muuntolaatikko, jonka avulla voidaan muuttaa heprean- ja kreikankielistä tekstiä html-koodille. Muuntolaatikon on laatinut Markku Immonen ja se on kopioitu sivulta http://www.saunalahti.fi/wpoet/fin/char.html asiakirjasta nimeltään "Merkistöistä".

Immosen sivustolla on paljon hyödyllisiä neuvoja, mitä maallikot kuten minä voivat hyödyntää. Katso lisää hänen tekemästään html-oppaasta.

Html-elementit
http://www.saunalahti.fi/wpoet/fin/htmlref.htm

Unicode

Kopioi laatikkoon mitä tahansa tekstiä kielillä kreikka, venäjä, heprea, georgia, armenia, arabia, persia (farsi), hindi, tamili, thai, kiina, japani tai korea ja JavaScriptillä tehty työkalu muuntaa kaikki koodipaikan 127 yläpuolella olevat merkit Unicode-desimaalikoodeiksi. Tästä voi olla hyötyä, jos haluat käyttää web-sivulla ISO-8859-1-enkoodausta. Yleensä kuitenkin kannattaa käyttää UTF-8:aa, jolloin kaikki merkit voidaan syöttää sellaisenaan ilman desimaalikoodeja.

Voit kopioida esimerkiksi tekstin
αμην ερχου κυριε ιησου
ja painaa "Muunna" näppäintä, niin saat tekstin html-koodin.


  

Raamattuja ja Uusia testamentteja – myös alkukielillä on online-versioina seuraavissa osoitteissa:

Kreikankielen aakkoset ja muut merkit

Kreikankielen merkkejä voi tehdä Unicode- ja html-koodeilla. Katso:

Monikielisten web-sivujen tekeminen

Voit tehdä monikielisiä artikkeleita muuttamalla Windows käyttöjärjestelmän näppäimistön toimimaan useammalla kielellä. Kreikankielinen näppäimistö saadaan käyttöön menemällä Ohjauspaneeliin ja sieltä valitaan

  1. Aluekohtaiset ja kieliasetukset
  2. Kielet/ Tekstipalvelut ja syöttökielet: Tiedot
  3. Asennetut palvelut: valitse hiiren kursorilla (hiirellä) "Näppäimistö" ja paina "Lisää"
  4. Valitse "Näppäimistöasettelu ja syöttömenetelmä" kohtaan "Kreikkalainen 220" tai "kreikkalainen Polytonic", jos sinulla on se asennettuna ja paina OK.
  5. Valitse "Asennetut palvelut" kohdasta "Suomi - kreikkalainen Polytonic" tai "kreikkalainen" ja paina "Käytä"
  6. Paina "Käytä" ja OK:ta sen jälkeen poistuttaessa Ohjauspaneelista.

Jos ei onnistunut, niin kokeile vaihtaa edellisessä listassa kohdassa 3) Oletuskieleksi "suomi - kreikkalainen (Polytonic)"; oletuksena pitäisi olla "suomi - suomalainen".

Kun valitset kohdasta 3) vaihtoehdon "Kielipalkki - Näytä kielipalkki työpöydällä", niin työkaluriville näytön alaosaan tulee ikoni, mistä kielen voi vaihtaa kesken ohjelman ja tehdä kaksikielisiä artikkeleita melkein missä vain tekstieditorissa: Word, Notepad, Outlook ja Outlook Express.