Kuka on Jumalan lapsi?

11-helmi-2010 07:25 AMKirjoittanut Petteri Haipola

 

Jumalan lapsi on jokainen, jossa on kristuksen henki – jossa Jumalan henki asuu. (Room, 8:9.) Jos sinä olet uskonut kristuksen vereen ja evankeliumin sanaan syntiesi anteeksisaamiseksi, niin sinä olet uskon kautta Jumalan lapsi kristuksessa Jeesuksessa. (Gal, 3:26) Pyhä henki tulee Jumalan tykö kääntyvään ihmiseen "uskossa kuulemisen kautta". (Gal, 3:1-14) Jos olet ottanut uskossa vastaan Jeesuksen kristuksen ja Jumalan armon, niin olet Jumalan lapsi ja toivossa pelastunut. (Joh, 1:12; Tiit, 3:3-7.)

Miten pysyt Jumalan lapsena?

Jos olet saanut Jumalan hengen, niin sinä olet Jumalan lapsi ja kelpaat isälle sellaisena kuin olet. Isälle kelpaamisen peruste on usko syntien sovitukseen kristuksen ruumiin ja veren uhrin kautta, ja kristus itse.

"Sillä hän on yhdellä ainoalla uhrilla ainiaaksi tehnyt täydellisiksi ne, jotka pyhitetään." (Heb, 10:14)

"Jeesus sanoi hänelle: 'Minä olen tie ja totuus ja elämä; ei kukaan tule isän tykö muutoin kuin minun kauttani.' " (Joh, 14:6)

Sinä kelpaat täydellisesti isälle elämäsi jokainen hetki, kun olet kristuksessa Jeesuksessa. Kelpaamisen peruste on alussa sama kuin lopussakin. Me voimme olla turvallisin mielin, niin kauan kuin turvaamme Jumalan armoon ja luotamme Jumalaan, emmekä itseemme. Jumala vie meissä alkamansa hyvän työn päätökseen asti, niin kuin on luvannut tehdä. (Fil, 1:6-11; Jda, 1:24-25)

Me emme pysy Jumalan lapsena tekemällä hyviä tekoja ja karttamalla syntiä, sen ansiosta. Tämä kaikki on tosin Jumalan vaikutusta meissä ja armossa kasvamista, mutta meidän ei tarvitse tehdä yhtään mitään, jotta pysyisimme kristuksessa. (Tiit, 2:11-14) Me pysymme uskon kautta, emme itsemme kautta, emmekä tekojemme kautta, ettei kukaan kerskaisi itsestään, ikään kuin pelastuminen olisi omia ansioita eikä armoa ja lahjaa. (Room, 11:20; Efe, 2:8-9; 1Kor, 4:7)

Jos olet Jumalan pojan uskossa, niin sinulle on ehkä sanottu, että lue paljon Raamattua, rukoile paljon, todista Jeesuksesta ja käy seurakunnan kokouksissa, niin sinä pysyt uskossa. Älä usko tällaista opetusta, sillä se ei ole Jumalan tahdon mukaista!

Sinä et pysy hurskaiden tekojen ja vanhurskaan elämäsi ansiosta kristuksessa. Sinä pysyt uskon kautta, jos pysyt, ja Jumala vaikuttaa sinussa sen uskon sanansa kautta. (Kol, 2:12; Room, 10:17; 1Piet, 2:1-2.) Jos sinun raamatunlukusi ja muu pyhä elämäsi on voittopalkinnon tavoittelusta johtuvaa, niin se voi johtaa pahimmillaan armon kadottamiseen ja kristuksen mitätöimiseen. (Gal, 5:1-4) Tämä siksi, että kukaan ei tule vanhurskaaksi "lain tekojen kautta", eikä kukaan pysy kristuksessa "uskon tekojen kautta", vaikka Jumala ne teot meissä vaikuttaakin. (Gal, 2:15-21; 2Tess, 1:11-12.)

Raamatunlukeminen, rukous, Jeesuksesta todistaminen ja kristityn elämä Jumalan seurakunnassa eivät tietenkään estä sinua pelastumasta, vaan edesauttavat sinun hengellistä kasvuasi, kun olet sisäistänyt armon ja saanut Jumalan lahjan, iankaikkisen elämän. Silloin sinun ei tarvitse ahertaa oman pelastumisesi eteen, koska olet jo kokonaan pelastunut!

Sinä et ole kymmenen vuoden päästä yhtään enemmän pelastunut kuin mitä nyt olet, jos kerran olet kristitty ja Jumalan lapsi. Pyhä vaellus ja vanhurskas elämä eivät tuo mitään lisää sinun asemaasi Jumalan lapsena, joka on armosta sinulle annettu, ja jossa asemassa armosta myös pysyt, jos olet pysyäksesi. Sinä kelpaat isälle elämäsi jokainen hetki kristuksen kautta, kun hänessä olet ja elät ja vaellat. Olet saanut levon töistäsi ja kuollut pois laista elääksesi Jumalalle, joten älä anna raskauttaa itseäsi uudestaan lain ikeen alle.

Älä siis tee mitään pysyäksesi kristuksessa. Lakkaa yrittämästä itse itsesi pelastamista, jos olet langennut sitä yrittämään. Vaikka vaeltaisit kuinka hyvin tahansa ja karttaisit kuinka taitavasti tahansa syntiä, niin et pelastu pyhän vaelluksesi ja itsesi kautta, vaan yksin armosta kristuksen veren tuoman lunastuksen ja syntien anteeksisaamisen kautta. Sen sijaan, että tekisit jotakin pysyäksesi kristuksessa, saat luottaa Jeesukseen kaikessa. Sinä saat uskoa häneen sielusi pelastukseksi.

Jumala antaa sinulle synnit anteeksi itsensä tähden: ei sen vuoksi, että sinä ansaitset saada synnit anteeksi, tai että Jumalan täytyisi ne sinulle anteeksi antaa. (Jes, 43:25) Ei Jumalan tarvitsisi antaa kenellekään syntejä anteeksi, mutta koska hän rakastaa meitä, niin hän on armollinen ja antaa meille synnit anteeksi, niin että me pelastumme vanhurskautettuina hänen armonsa kautta, emme tekojen kautta, vaikka niitä miten paljon hyvänsä tekisimme. Me olemme jo pelastuneita uudestisyntymisen pesun ja Pyhän Hengen uudistumisen kautta, joten miksi yrittäisimme enää pelastaa itseämme? (Tiit, 3:3-7)

Meidän ei tarvitse tehdä mitään, jotta meistä tulisi Jumalan lapsia, jos kerran kristuksessa Jeesuksessa olemme. Mikä se sellainen lapsi on, joka tekee hyviä tekoja ja karttaa syntiä sen vuoksi, että hänestä tulisi isänsä lapsi? Yhtä vähän kuin luonnollisen lapsen tarvitsee tehdä hyvää ja karttaa pahaa, tarvitsee meidänkään elää Jumalan tahdon mukaan, jotta tulisimme Jumalan lapsiksi.

Me olemme jo Jumalan lapsia ja Jumala itse vaikuttaa meissä hänen tahtonsa tapahtumista, joten ei lapseksi tulemisemme ole kiinni siitä, miten hyvin me onnistumme uskossa vaeltamaan ja käskyjä pitämään. Jokainen meistä tekee syntiä vielä uskovanakin, eikä edes synnitön vaellus riittäisi tuomaan meille pelastusta, sillä ellei menneitä syntejä ole saatu anteeksi kristuksen uhrin tuoman sovituksen kautta, niin ei kukaan voisi pelastua.

"Eikä yksikään asukas sano: "Minä olen vaivanalainen." Kansa, joka siellä asuu, on saanut syntinsä anteeksi." (Jes, 33:24)

"Ja sinä, lapsukainen, olet kutsuttava korkeimman profeetaksi, sillä sinä olet käyvä herran edellä valmistaaksesi hänen teitään, antaaksesi hänen kansalleen pelastuksen tuntemisen heidän syntiensä anteeksisaamisessa, meidän Jumalamme sydämellisen laupeuden tähden" (Luuk, 1:76-78a.)

Ovatko kaikki ihmiset Jumalan lapsia?

Kaikki ihmiset eivät ole Jumalan lapsia. Osa on paholaisen lapsia. Paholaisen lapsen tunnistaa siitä, että hän ei rakasta Jumalan lapsia eikä Jumalaa ja rikkoo hänen käskyjään vastaan, eli elää laittomuudessa. (1Joh, 3.1-5:4; vrt. Tiit, 2:11-2:14) Osa heistä jopa suorastaan vihaa meitä, sillä he vihaavat myös Jeesusta, vaikka sanoisivat häntä rakastavansa. (Joh, 15:17-22) Jos joku ei pidä Jeesuksen sanoja eli ei noudata niitä, niin hän ei rakasta Jeesusta, vaikka mitä sanoisi ja mitä tekisi. (Joh, 14:14-24; 12:42-50; Matt, 7:21-29.)

Jumala ei lue kaikille ihmisille syyksi syntiä. Kun lapset syntyvät tähän maailmaan, niin he eivät ole vielä paholaisen lapsia. Jumala lukee kristuksen tuoman sovituksen heidän hyväkseen ja armahtaa heitä siihen asti, kunnes pitää heitä vastuullisina omasta elämästään ja teoistaan. (Room, 5:12-21) Elleivät he tuolloin usko Jeesukseen ja ota vastaan Jumalan armoa, niin he joutuvat hengellisen kuoleman kautta tuomion alle, kadotettuun tilaan. (Room, 7:7-14) Tästä on vielä mahdollista nousta ylös uuteen elämään, kun Jumala kutsuu. (Luuk, 15:11-32; Job, 33:14-33; Joh, 6:44; Room, 2:4-5; 1Piet, 2:12)

Jos et ole vielä Jumalan lapsi, niin lue Raamattua ja kuuntele uskovien todistusta Jeesuksesta. Voit tulla uskoon ja saada lapseuden hengen Jumalan sanan kuulemisen kautta. (Gal, 3:11-14; Room, 10:13-17.) Älä anna joidenkin uskovien huonon esimerkin lannistaa sinua, kun he tekevät syntiä ja häpäisevät Jeesuksen nimen synnintekemisellään. (Room, 2:17-27; Hebr, 6:4-6; Fil, 3:18-21.) Ei meistä kukaan ole niin täydellinen, että voisi ilman lankeemuksia elää. Ota vastaan Jumalan armo, ettei se käy kohdallasi turhaksi. (2Kor, 6:1-2)

Sinä voit olla itse esikuvana muille, jos Jumala sinussa tahtomista ja tekemistä niin paljon vaikuttaa, että pystyt vaeltamaan esimerkillisesti ja evankeliumin arvon mukaan. (Fil, 1:27-30; 2:12-16.) Jos olet langennut syntiin, niin älä menetä toivoasi. Kelpaat edelleen kristuksen Jeesuksen tuoman sovituksen kautta isälle, kun uskot evankeliumin sanaan. Jeesus voi nostaa sinut ja minut uuteen elämään isän tahdon mukaan, vaeltamaan valossa vanhurskauden palvelijoina.

Isä rakastaa sinua, eikä hylkää sinua koskaan. Luota kaikessa Jumalaan ja Jeesukseen; hän pelastaa sinut.

"Ja herra itse käy sinun edelläsi, hän on sinun kanssasi, hän ei jätä sinua eikä hylkää sinua; älä pelkää äläkä arkaile." (5Moos, 31:8.)

Sivun alkuun