Ilmestyskirjan selitys

Kirjoittanut Petteri Haipola  • 25.-26. kesäkuuta 2007 •  Muokattu 16. huhtikuuta 2009

Ilmestyskirja on yksi vaikeimpia Raamatun kirjoja ymmärtää. Sen profetiat ovat osittain toistoa Vanhan Testamentin profetioista, mm. Danielin, Sakarjan, Hesekielin ja Jesajan kirjojen eskatologisista profetioista (lopun aikaa koskevista profetioista).

Kristittyjen Raamatun tulkinta ja profetioiden ymmärtäminen menee usein pieleen sen vuoksi, että ajattelemme asioita länsimaisten kristittyjen kannalta. Meidän tulisi sen sijaan ajatella asioita juutalaisen näkökulmasta, sillä profetiat ovat juutalaisille annettuja ja kirjoitetut heidän maailmankuvastaan käsin. Näin ollen kaikki kansat, kansanheimot, sukukunnat ja kielet eivät tarkoita Raamatun profetioissa koko maailmaa vaan ne tarkoittavat Raamatun ajan tunnettuja maailmanvaltoja: Egyptiä, Assyriaa, Babyloniaa, Meedo-Persiaa, Kreikkaa ja Roomaa. Näistä viisi maailmanvaltaa olivat saaneet kuninkuuden ja tuhoutuneet ennen Ilmestyskirjan kirjoittamista.

Ne voivat olla ne viisi kuningasta, jotka olivat kaatuneet Johanneksen saadessa nähdä Jeesuksen Kristuksen ilmestyksen Patmos-saarella ollessaan, noin vuoden 95 jKr tienoilla (Ilm 17:10-11; 1:1ss.) (90-100 jKr). Kuudes oli Rooma ja seitsemäs ei ollut vielä tullut, mutta on islam ja sen yksi kuningas on kahdeksas eli Turkin ja Syyrian valtioliitto tai jompi kumpi yksin. (Danielin kirjan Pohjoisen kuningas, Dan 11:35-45.) Jos Danielin kirjan 11. luvun lopun profetia on jo toteutunut Ottomaanien valtakunnan aikana, niin silloin Ilmestyskirjan 17. luvun peto, jonka salaisuus paljastetaan, voi olla jokin muu kuin "Pohjoisen kuningas". Jäljelle jäävät vaihtoehdoiksi Kreikka (tai jokin sen alueista), Assyria (nykyinen Kurdistan), Babylonia (Irak), Persia (Iran) tai Egypti.

Raamatun profetioista, Ilmestyskirjasta, pedoista ja pedon merkistä on kattava selitys internetissä, jonka on laatinut Hanoch Ben Keshet (1993-2006). Hän on Jeesukseen uskova juutalainen eli messiaaninen juutalainen. Tiesitkö muuten, että kreikankielen sana 'kristitty' on kreikankielinen käännös hepreankielen sanalle, mikä on käännettynä 'messiaaninen'? Tämä tulee tietysti siitä, että me uskomme Messiaaseen Jeesukseen, joka on Israelin kansan luvattu Lunastaja ja koko maailman Vapahtaja, Pelastajamme. (1Joh. 4:13-15.)

Hanoch Ben Keshet:
Seven Empires and the Promised Kingdom of God
http://www.sevenempires.benkeshet.com/prophecy/index111.htm

Peto ja pedon valtakunta

Ilmestyskirjan peto on islam. Se nousee petona merestä eli kansojen paljoudesta aikojen lopulla. (Ilm 13:2; 17:15.) Peto muistuttaa leopardia eli pantteria, sillä on ikään kuin karhun jalat, sen kita on kuin leijonan kita ja se saa valtansa saatanalta. Nämä neljä pedon ominaisuutta muistuttavat Danielin kirjan seitsemännen luvun neljää petoa. (Dan 7:4-6.) Siinä olevat pedot eivät ole Hanoch Ben Keshetin mukaan peräkkäisiä maailmanvaltoja, jotka ovat jo kukistuneet, vaan ne ovat lähes yhtä aikaa ilmestyviä "kuninkaita" tai voimakkaita "kansoja" lopun ajan pedon valtakunnassa. Silloin on nouseva yksi ainoa pedon valtakunta, joka muodostuu neljästä voimakkaasta kansasta ja lisäksi kymmenestä kansasta, jotka ovat eri kansoja kuin nämä neljä tai voivat olla osittain myös samoja kansoja. (Ilm 17:7-18; Dan 7:7-11,17-27.)

Danielin kirjan seitsemännen luvun neljä petoa voivat olla yhtä aikaa vallassa lopun ajan maailmassa. Ne nousevat kansojen paljouden keskeltä (suuri meri Dan 7:2-3; Ilm 17:1, 15.), Lähi-Idästä ja Raamatun maailmasta, Israelin naapurikansoista. Siksi on kirjoitettu, että ne nousevat "maasta" ja ovat maan neljä kuningasta. (Dan 7:17.) Ne ovat keskenään riitaisia ja sotivat toisiaan vastaan, mikä on tyypillistä muslimimaille.

Danielin kirjan neljä petoa, jotka nousevat yhtä aikaa tai hallitsevat yhtä aikaa Lähi-Idässä ja Raamatun maissa, ovat seuraavat:

 1. Leijona, jolla on kotkan siivet: Babylon eli nykyinen Irak. (Dan 7:3-4.)
 2. Karhu, joka nostettiin toiselle kyljelleen, ja jonka suussa on kolme kylkiluuta hampaiden välissä: Persia eli nykyinen Iran. (Dan 7:5.)
 3. Leopardi, jonka selässä on neljä linnunsiipeä, ja jolla on neljä päätä: Aleksanteri Suuren Kreikka ja siitä lohjenneet neljä valtakuntaa, Makedonia, Traakia, Seleukidien valtakunta (Turkki, Syyria, Lähi-Itä ja Persia) ja Egypti. (Dan 7:6; vrt. 8:1-27; 11:1-4.)
 4. Kauhea, hirmuinen ja ylen väkevä peto, jolla oli suuret rautaiset hampaat, ja kymmenen sarvea, ja yksi muu sarvi (järjestyksessä yhdestoista) nousee muiden sarvien keskeltä, ja kolme sarvea reväistään juurineen irti sen edestä: lopun ajan peto, jonka hallitsija eli väärä profeetta nousee ehkä Turkista. Kymmenen kuningasta voivat viitata niihin kansoihin, jotka juonivat Israelia vastaan sen ympärillä Psalmin 83 mukaan, ja ne asuttivat aluetta, jota vastaa nykyään Saudi-Arabia, Jordania, Gaza, Palestiina, Libanon ja Syyria.

Ilmestyskirjan 13. luvun alun kuvaus pedosta vastaa Danielin kirjan kuvausta. Peto on leopardin näköinen, ja sen jalat ovat ikään kuin karhun jalat, ja sen kita on niin kuin leijonan kita. (Ilm 13:2.) Peto tulee siis alueelta, joka kattaa muinaisen Kreikan ja etenkin siitä lohjenneen Pohjoisen kuninkaan (Dan 11.) eli Seleukidien alueita, ja tästä erillisenä Irakin ja Iranin. Nämä riehuvat välillä toisiaankin vastaan (Dan 7:2, 5, 8, 24.), mutta niillä on yhteinen vihollinen: Israel. Ne vihaavat myös kristittyjä ja juutalaisia, niin että vainoavat pyhiä, ja sotivat heitä vastaan. Näin ollen pedon valtakunta on islamin uskoisten maiden valtioliitto, eikä esimerkiksi USA, EU, Venäjä, Kiina tai koko maapallon kattava yksi valtioliitto.

Danielin kirjan yhdestoista luku sisältää aikahyppäyksen, mahdollisesti jakeiden 28 ja 29 tai 35 ja 36 välissä. Siitä alkaen ilmoitettu profetia ei ole joidenkin historioitsijoiden mukaan toteutunut Antiokhos IV Epifaneen, eikä ottomaanien valtakunnan aikana eikä sen jälkeenkään ennen meidän aikaamme (vuonna 2008; poikkeuksen tulkinnoissa tekee muuan Albert James Dagert, mutta en puutu lainkaan hänen tulkintoihinsa tässä yhteydessä). (Dan 11:36-43) Tämän lisäksi Psalmi 83:3-9 sisältää profetian, joka ei ole koskaan toteutunut. Israel on sotinut mainittuja kymmentä kuningasta vastaan historian saatossa, mutta nämä eivät ole koskaan juonineet yhtä aikaa juonia Israelin tuhoksi aikomuksena hävittää valittu kansa maan päältä. Tämä profetia toteutuu lopun aikana juuri ennen Kristuksen tulemusta. (Kymmenen kuninkaan tai kansan välinen liitto Israelia vastaan, Ilm 17:12-18.)

Pohjoisen kuningas on Danielin kirjassa sama kuin nykyisen Turkin, Syyrian ja pohjoisen Irakin alueella sijaitsevan alueen hallitsija. Lopun aikana on nouseva kuningas tältä alueelta ja hän käy sotaan Egyptiä vastaan. (Dan 11:42.) Sitä ennen hän hyökkää Israeliin eli ihanaan maahan. (j.41) Ilmeisesti Egypti vastustaa tätä hyökkäystä, minkä vuoksi Syyria/Turkki joutuu liittolaisineen sotimaan myös Egyptiä vastaan. Syyrian/Turkin muita liittolaisia tässä ovat Libya (Raamatun Puut) ja Sudan (Raamatun Etiopia eli Kuusin maa, Dan 11:43): nämä ovat tunnettuja islamistisia valtioita, jotka vihaavat Israelia, Yhdysvaltoja ja kristittyjä. Islamin pyhä sota, jihad, on näille militanteille islamisteille kunnia-asia.

Pohjoisen kuningas eli lopun ajan röyhkeä petokuningas ei kunnioita isiensä jumalia, mutta hän kunnioittaa linnoitusten jumalaa, sitä jumalaa, jota hänen isänsä eivät tunteneet: eivät ainakaan samalla nimellä ja Koraanin kirjoitusten kautta, koska Koraania ei ollut vielä kirjoitettu. (Dan 11:36-39.) Syyrian alueella eläneet muinaiset seleukidit eivät tunteneet vielä Allahia, sillä profeetta Muhammed perusti islamin uskon vasta 600-luvulla jälkeen Kristuksen. Seleukidit hallitsivat Palestiinaa alkaen 312 eKr. Allah on tunnettu sodan jumalana eli linnoitusten jumalana, joka ei sääli vihollisiaan vaan julistaa pyhän sodan niin juutalaisille kuin myös kristityille.

Islam on ollut välillä heikko, mutta on ollut Rooman jälkeen ainoa maailman suurvalta, joka sijoittuu Raamatun ajan maailmaan, sen kansojen keskelle Lähi-itään (Palestiina, Syyria ja Irakin pohjoisosa eli Assyria), Vähään-Aasiaan (Turkki), Keski-itään (Irakin eteläosa eli Babylonia, Iran eli Persia, Afganistan ja Pakistan), ismaelilaisten alueelle (Saudi-Arabia ja Jemen, Arabian niemimaa arabeineen) ja Pohjois-Afrikkaan (Egypti, Libya eli Raamatun Puut ja Sudan eli Raamatun Etiopia tai Kuusin maa). Islam on se valta, joka uhkaa juutalaista valtiota ja uhittelee ruhtinasten ruhtinasta eli Jahvea vastaan. (Dan 11:36.) Islam ei tunnusta Jeshuaa Jumalan Pojaksi eikä sitä tee luonnollinen Israelkaan. Sen vuoksi Israelia kohtaa lopun aikana Jumalan rangaistus, mutta sen jäännös on pelastuva suuren ahdistuksen aikana. (Ilm 7:1-17; Sak 12-14; Hes 38-39, vrt. kuitenkin Ilm 20:4-10 eli kuvaako Hesekiel ehkä 1000-vuoden valtakunnan lopussa tapahtuvaa sotaa?)

Lopun ajan kymmenen kuningasta, ja Israelia vastaan sotivat kansat ja valtiot

Pohjoisen kuningas voisi olla Syyria tai Turkki tai näiden valtioliitto. (Dan 11:36-45.) Turkki on se alue, mistä Goog ja Maagog hyökkäävät Israeliin tuhannen vuoden rauhan ajan valtakunnan lopussa. (Ilm 20:4-10; Hes 38. ja 39. luvut) Nämä alueet kuulunevat jo ennen Kristuksen toista tulemusta Lähi-idässä (Keski-Aasiassa ja Pohjois-Afrikassa) valtaan nousevaan pedon valtakuntaan (islam). Sen kanssa pedon valtakuntaan kuuluu muitakin valtioita, jotka voimme nimetä jo nyt: (ehdokkaita)

 • 1. Turkki eli Goog ja Maagog, Pohjoisen kuningas (Hes 38:1-6; Dan 11:36-45.)
 • 2. Syyria, muinainen Assyria ja Kreikan jälkeen valtaan noussut pohjoisen kunigas, seleukidit (Seleukos I:n jälkeinen hallitsijasuku 312 eKr →) (Hes 38:1-6.)
 • 3. Libya eli Raamatun Puut (Dan 11:43; Hes 38:5.)
 • 4. Sudan eli Raamatun Etiopia tai Kuusin maa (Dan 11:43; Hes 38:5.)
 • 5. Libanon eli Tyyro, Gebal ja Siidon (Psa 83:7,8.)
 • 6. Palestiina ja Gazan kaista eli filistealaiset (Psa 83:7,8.)
 • 7. Jordania eli Edom, Mooab ja Ammon (Dan 11:41; Psa 83:7,8.)
 • 8. Saudi-Arabia eli ismaelilaiset ja osa Edomia (idumealaiset) (Psa 83:7,8.)
 • 9. Iran eli Persia (Meedia ja Persia) (Psa 83:9; Hes 38:5.)

Muita ehdokkaita ovat mm. idän kuninkaat ja muslimimaat (islamin uskoiset) muualta pedon valtakunnan alueelta. Ilm 16:12-18.

 • Afganistan
 • Pakistan
 • Intia
 • Bangladesh
 • Indonesia
 • Arabian niemimaan valtioista ehkä Jemen
 • Somalia

Pedon valtakunnan kymmenestä kuninkaasta kertovat mm. jakeet Psa 83:3-9, Dan 7:4-8,17-25 ja Ilm 17:12-18. Jakeessa Dan 7:24 kerrotaan, että näiden kymmenen joukosta nousee yksi ja kukistaa tai saa valtaansa kolme muuta kuningasta. Tämä on ehkä Turkki, joka käy sotaan Egyptiä vastaan. Libya ja Sudan joko liittyvät Pohjoisen kuninkaaseen, tai heidät alistetaan hänen valtaansa, riippuen siitä, mikä on oikea käännös jakeelle Dan 11:43.

Pedon tavoitteena on kukistaa Israel lopullisesti hyökkäämällä sinne yhtä aikaa kolmelta ilmansuunnalta. Kolme kukistettavaa tai alistettavaa kuningasta voivat olla em. Egypti, Libya ja Sudan, tai sitten Edom, Mooab ja Ammon, jotka sijaitsevat nykyisen Jordanian alueella. (Dan 11:41, "hänen käsistään pelastuvat – eli ehkä ne alistetaan ilman tuhoamista Pohjoisen kuninkaan valtaan – Edom, Mooab ja ammonilaisten pääosa".) Turkki, Syyria, Saudi-Arabia, Iran, Irak, Libanon, ja ehkä myös Libya ja Sudan, alistavat mahdollisesti Jordanian valtaansa, jotta saavat hyökätä myös sen kautta Israelin kimppuun. (Psa 83:3-9; Dan 11:36-45; Ilm 17:12-18.)

Psalmissa 83 on kymmenen kuningasta määritelty lähelle Israelin valtiota. (Psa 83:3-9.) Katso kuvaa artikkelista Seven Empires, Ten Invaders:
http://www.sevenempires.benkeshet.com/prophecy/ten_invaders.htm

cma35psalmi83 (33K)

Näillä alueilla ei ole itsenäisiä kuningaskuntia niin montaa kuin Psalmin kirjassa, mutta Daavidin aikana siellä asuneista kansoista on rippeet jäljellä sekakansana eli nämä kansat ovat liittoutuneet toisiinsa ihmisen siemenellä profetian mukaan. (Dan 7:43.) Raamatun näkökulmasta käsin kymmenen kuningasta tai kansaa asuvat edelleen Palestiinassa ja sen ympärillä, vaikka nykyisiä valtioita ei kymmentä tällä alueella olekaan.

Raamatun jaottelu kansoihin poikkeaa nykyisestä valtiojaosta, mutta profetia toteutuu silti kirjaimellisesti. Psalmissa 83:3-9 mainitut kansat eli "kuninkaat" hyökkäävät Israeliin päivien lopussa. Heidän kanssaan käyvät sotaan Israelia vastaan myös monet muut kansat, joista ennustetaan Hesekielin kirjan 38. luvussa ja Ilmestyskirjassa puhuttaessa "idän kuninkaista". (Hes 38:1-6; Ilm 16:12-18.)

Ei peräkkäisiä maailmanvaltoja vaan yksi merestä nouseva peto

Danielin kirjan seitsemännen luvun pedot eivät ole Hanoch Ben Keshetin tulkinnan mukaan peräkkäin hallinneita maailmanvaltoja. Perinteisen tulkinnan mukaan ne olisivat olleet Babylonia (leijona ja kotkan siivet), Meedo-Persia (karhu), Kreikka (leopardi/ pantteri) ja Rooma (erilainen kuin muut, hirmuinen, kymmenen sarvea, vrt. Dan 7:4-8,17-25; Ilm 17:12-18.). Ne eivät ole kuitenkaan Ben Keshetin mukaan peräkkäisiä jo kukistuneita valtakuntia. Ne ovat yksi ja sama yhdellä kertaa ilmestyvä petovaltakunta, jossa on erityisesti neljä kuningasta muita tärkeämmässä roolissa lopun ajan sodassa Israelia vastaan. Nämä neljä kuningasta ovat ehkä seuraavat: Turkki, Syyria, Irak ja Iran. Näistä yksi on lopun ajan kasvoiltaan röyhkeä petokuningas, joka on taitava juonissaan ja hän aiheuttaa tuhoa pyhien kansalle eli Israelille keskellä rauhaa. (Ilm 13:2,3,12; Dan 8:22-25.) Hän voi olla Turkin tai Syyrian johtaja tulevina vuosina. Turkki on Maagogin ja Googin asuinsija, joten se on osa pedon valtakuntaa, koska Goog ja Maagog hyökkäävät Israeliin. (Hes 38 ja 39; Dan 11:36-45.)

Pedon valtakunnan neljä erityistä kuningasta voivat olla myös idästä tulevia kuninkaita kuten Iran, Afganistan, Pakistan, Intia ja Indonesia. Näistä saadaan kasaan 200 miljoonan sotilaan armeija, joka hyökkää kuivuneen Eufratin ylitse Israelia vastaan. (Ilm 9:13-21; 16:12-21.) Itse en tähän tulkintaan kuitenkaan usko, enkä ole varma siitä, onko ratsuväen lukumäärä 200 miljoonaa. Raamatun kielellä tällä suurella luvulla ilmaistaan ehkä erityisen suurta lukumäärää, mutta ei välttämättä tarkkaa lukua.

Pohjoisen kuningas eli Syyrian/ Turkin johtama liittoutuma kukistaa tai oikeammin alistaa valtaansa kolme kuningasta. (Dan 7:20,24.) Nämä kolme alistuvaa kansaa tai kuningasta voivat olla Edom, Mooab ja pääosa ammonilaisista jakeen Dan 11:41 mukaan, sillä ne säästyvät pedon hyökkäykseltä. Nämä kansat sijoittuvat nykyisen Jordanian alueelle. On siis mahdollista, että Turkki, Syyria, Libya, Sudan ja Saudi-Arabia alistavat Jordanian valtansa alle, jotta saavat käyttää sen maa-aluetta hyökkäykseen Israelia vastaan. Hyökkäykseen yhtyvät samalla "idän kuninkaat" (Ilm 16:12-18.) ja Assyria (Syyria) Eufrat-virran kuivuessa, niin että sen ylitse voidaan kulkea jalkaisin.

Turkki tai Syyria lähtee sotaan Egyptiä eli Danielin kirjan Etelän kuningasta vastaan aikojen lopulla. (Dan 11:40-45.) Tämä profetia ei ole vielä toteutunut. Egypti estää Libyaa ja Sudania osallistumasta "Pohjoisen kuninkaan" (Turkki ja Syyria) liittoutuman hyökkäykseen Israelia vastaan. Pohjoisen kuningas juonii petosta Israelia vastaan rauhan keskellä. (Dan 8:23-25.) Israel tavoittelee rauhaa ja lopulta sellainen saadaan aikaan, mutta sillä kustannuksella, että Israelista tulee haavoittuvainen arabimaiden edessä. Islamistit eivät solmi koskaan pysyvää rauhaa vihollistensa kanssa. He tyytyvät väliaikaiseen rauhaan, jotta voivat vahvistaa rivejään ja tuhota sen jälkeen petollisesti vastustajansa viimeiseen määrään asti. Israelin ja Lähi-idän rauhanneuvottelut ovat farssi, mikä päättyy muslimien valtaisaan hyökkäykseen rauhassa elävää ja suojatonta Israelin kansaa vastaan. (Hes 38:11.)

Pohjoisen kuningas (Syyria/Turkki) käy sotaa ja jakaa maata muille kuninkaille. (Dan 11:39.) Psalmin 83 Tyyro (Libanonissa), Edom, Mooab ja Ammon (Jordania) ynnä filistealaiset (Gazan kaista Israelissa ja Palestiinalaisvaltio) ovat mukana kymmenen kuninkaan liitossa ja hyökkäyksessä Israelia vastaan. (Psa 83:3-9; Dan 7:4-8,17-25; Ilm 17:12-18.) Nämä saavat vallan lyhyeksi ajaksi yhdessä pedon eli Pohjoisen kuninkaan (Syyria/Turkki) kanssa ja vihaavat porttoa, joka on siis kuva Jerusalemista ja Israelista, juutalaisista. He tuhoavat lopulta Israelin ja valloittavat Jerusalemin kaupungin. (Ilm 18:6-21; Sak 14:1ss.) Jerusalemin naiset raiskataan ja puolet kaupungin väestä viedään pakkosiirtolaisuuteen. (Sak 14:1,2.)

Katso artikkeli Seven Empires – Ten Invaders,
http://www.sevenempires.benkeshet.com/prophecy/ten_invaders.htm

Huomaa, ettei Daniel puhu uudesta Rooman valtakunnasta vaan Kreikasta, josta nousee neljä valtakuntaa. (Dan 8:22; lue 8:8,9,19-25.) Tästä valtakunnasta nousee seitsemännen luvun neljäs peto, joka on lopun ajan petovaltakunta. Siitä nousee yksi muita suurempi kuningas (islamilainen valtio/kansa) ja kukistaa kolme kuningasta. (Dan 7:4-8,17-28.) Peto on siten ensinnäkin maailmanvalta eli islam ja sitten vielä yksi sen valtioista tai kansoista, jonka kuningas on joutuva kadotukseen. (Ilm 19:20; 20:10.) Hän on Danielin kirjan "kasvoiltaan röyhkeä" kuningas eli Pohjoisen kuningas, Syyria/Turkki. (Dan 8:23-25.)

Kreikka jakaantui Aleksanteri Suuren kuoleman jälkeen ensin viiteen osaan seuraavasti: (1) Kassandros sai Makedonian, (2) Lysimakhos Traakian, (3) Antigonos I Vähän-Aasian (Turkki eli Anatolia), Syyrian ja Israelin (Palestiinan), (4) Seleukos I Babylonian ja Persian sekä (5) Ptolemaios Egyptin. Näiden viiden sotapäällikön välillä vallitsi valtataistelu ja kaikki muut olivat Antigonosta vastaan. Lopulta Seleukos I ja Lysimakhos kukistivat Antigonoksen Ipsoksen taistelussa vuonna 301. Seleukos ja Lysimakhos jakoivat Vähän-Aasian keskenään. Seleukos laajensi samalla hallitsemaansa aluetta myös Palestiinaan ja Syyriaan. Jäljelle jäi neljä kuningasta, joista suurinta aluetta hallitsi Seleukos I. Hänestä tuli seleukidien hallitsijasuvun kantaisä, jotka tunnetaan Raamatussa "Pohjoisen kuninkaina". (Dan 11.)

Seuraavassa kuvassa näkyvät nämä neljä kuningasta, jotka saivat vallan Aleksanteri Suuren jälkeen. (Dan 8:21,22.)

cma13kreikka301eaa (18K)

Hanoch Ben Keshet, Kreikka 301 eKr,
http://www.sevenempires.benkeshet.com/prophecy/greek_map_13.html

Turkki on Syyrian ohella yksi ehdokas Danielin kirjan Pohjoisen kuninkaaksi, kun lopun ajan "kahdeksatta" kuningasta ja sen hallitsijaa etsitään. (Ilm 17:7-11; Dan 8:23-25.) Pohjoisen kuningas hyökkää lopun aikana ihanaan maahan eli Israeliin. (Dan 11:36-43.) Pohjoisen kuninkaan valtakunta on osa muinaista Jaavanin valtakuntaa eli Aleksanteri Suuren Kreikkaa. (Dan 8:21,22; vrt. Ilm 17:7-11, "on ollut, ei ole, mutta on tuleva" " tarkoittaa Kreikkaa ja siitä irtaantunutta pientä sarvea, pohjoisen kuningasta, Dan 8:9-27.) Turkki oli ottomaanien aikana maailman suurvalta. (Osmanien valtakunta 1303–1923.) Islamilainen kalifi Umar Ibn al-Khattab oli jo sitä ennen vallannut Jerusalemin vuonna 638 jKr. Ilmestyskirjan ja Danielin kirjan lopun ajan hirmuinen petovaltakunta on tämän perusteella islam (kuolinhaava, joka parani, Ilm 13:4, 12.). Pohjoisen kuningas olisi siten Turkki tai mahdollisesti Syyria.

Neljä enkeliä Eufratin varrella ja neljä petoa Danielin kirjassa

Eufrat-virran neljä enkeliä ovat niiden islaminuskoisten valtojen enkeliruhtinaita, jotka hyökkäävät lopun aikana Israelin kimppuun. Danielin kirjassa puhutaan Persian enkeliruhtinaasta ja Israelin enkeliruhtinaasta. (Dan 10:13, 20; 12:1.) Samalla tavalla on pedon valtakunnan valtioilla oleva omat enkeliruhtinaansa.

Ilmestyskirja:
9:13 Ja kuudes enkeli puhalsi pasunaan; niin minä kuulin äänen tulevan kultaisen alttarin neljästä sarvesta, Jumalan edestä,
9:14 ja se sanoi kuudennelle enkelille, jolla oli pasuna: "Päästä ne neljä enkeliä, jotka ovat sidottuina suuren Eufrat-virran varrella."
9:15 Silloin päästettiin ne neljä enkeliä, jotka hetkelleen, päivälleen, kuukaudelleen ja vuodelleen olivat valmiina tappamaan kolmannen osan ihmisistä.
9:16 Ja ratsuväen joukkojen luku oli kaksikymmentä tuhatta kertaa kymmenen tuhatta; minä kuulin niiden luvun.
9:17 Ja tämänkaltaisilta minusta näyttivät hevoset ja niiden selässä istujat näyssä: ratsastajilla oli tulipunaiset ja tummansinervät ja tulikivenkeltaiset haarniskat; ja hevosten päät olivat kuin leijonain päät, ja niiden suusta lähti tuli ja savu ja tulikivi.
9:18 Näistä kolmesta vitsauksesta sai kolmas osa ihmisiä surmansa: tulesta ja savusta ja tulikivestä, jotka lähtivät niiden suusta.
9:19 Sillä hevosten voima oli niiden suussa ja niiden hännässä; niiden hännät näet olivat käärmeitten kaltaiset, ja niissä oli päät, joilla ne vahingoittavat.
9:20 Ja jäljelle jääneet ihmiset, ne, joita ei tapettu näillä vitsauksilla, eivät tehneet parannusta kättensä teoista, niin että olisivat lakanneet kumartamasta riivaajia ja kultaisia ja hopeaisia ja vaskisia ja kivisiä ja puisia epäjumalankuvia, jotka eivät voi nähdä eikä kuulla eikä kävellä.
9:21 He eivät tehneet parannusta murhistaan eikä velhouksistaan eikä haureudestaan eikä varkauksistaan.

Islam-tulkinnan heikkous on siinä, että ihmiset kumarsivat epäjumalankuvia. Islamin lain ja Koraanin mukaan ei saa kumartaa epäjumalankuvia. Ei niitä saa kumartaa juutalaisten, kristittyjen ja Raamatunkaan lain mukaan, mutta silti katoliset ja ortodoksit ja monet muut sitä harjoittavat. Esimerkiksi Etelä- ja Keski-Amerikassa katolisuus ja pakanuskonnot kuten voodoo elävät sulassa sovussa keskenään ja ovat sekoittuneet toisiinsa.

Juutalaisten nykyisiä tapoja en tunne, mutta Raamatun ennustuksen mukaan juutalaiset palvelevat epäjumalia diasporan aikana – ja miksei sen jälkeenkin? (5Moos 28:64.) En tiedä, miten yleistä muslimimaissa on epäjumalankuvien kumartaminen. Jos se ei ole yleistä, niin pedon valtakunta voi olla laajempi valtioliitto kuin vain arabit ja muslimit, mutta aika sen näyttää.

Tässä on vielä toinen Ilmestyskirjan kohta, missä puhutaan samankaltaisesta vitsauksesta ja sodasta.

Ilmestyskirja:
16:12 Ja kuudes enkeli vuodatti maljansa suureen Eufrat-virtaan, ja sen vesi kuivui, että tie valmistuisi auringon noususta tuleville kuninkaille.
16:13 Ja minä näin lohikäärmeen suusta ja pedon suusta ja väärän profeetan suusta lähtevän kolme saastaista henkeä, sammakon muotoista.
16:14 Sillä ne ovat riivaajain henkiä, jotka tekevät ihmeitä; ne lähtevät koko maanpiirin kuningasten luo kokoamaan heidät sotaan Jumalan, Kaikkivaltiaan, suurena päivänä.
16:15 - Katso, minä tulen niinkuin varas; autuas se, joka valvoo ja pitää vaatteistansa vaarin, ettei hän kulkisi alastomana eikä hänen häpeätänsä nähtäisi! -
16:16 Ja ne kokosivat heidät siihen paikkaan, jonka nimi hebreaksi on Harmagedon.
16:17 Ja seitsemäs enkeli vuodatti maljansa ilmaan, ja temppelistä, valtaistuimelta, lähti suuri ääni, joka sanoi: "Se on tapahtunut."
16:18 Ja tuli salamoita ja ääniä ja ukkosenjylinää; ja tuli suuri maanjäristys, niin ankara ja suuri maanjäristys, ettei sen vertaista ole ollut siitä asti, kuin ihmisiä on ollut maan päällä.
16:19 Ja se suuri kaupunki meni kolmeen osaan, ja kansojen kaupungit kukistuivat. Ja se suuri Babylon tuli muistetuksi Jumalan edessä, niin että hän antoi sille vihansa kiivauden viinimaljan.
16:20 Ja kaikki saaret pakenivat, eikä vuoria enää ollut.
16:21 Ja suuria rakeita, leiviskän painoisia, satoi taivaasta ihmisten päälle; ja ihmiset pilkkasivat Jumalaa raesateen vitsauksen tähden, sillä se vitsaus oli ylen suuri.

Pedon valtakunnan neljä valtiota tai kansaa tai kuningasta voisivat olla samat kuin Danielin kirjan 7. luvun neljä petoa, jotka nousevat Ben Keshetin tulkinnan mukaan maasta yhtä aikaa eivätkä peräjälkeen.

Pedon valtakunnassa olisi 10 kuningasta, näiden lisäksi 1 kuningas, joka kukistaa 3 kuningasta, ja sitten olisi erikseen idän kuninkaat, ja Hesekielissä mainitut kansat ruhtinaineen. (Psa 83:3-9; Hes 38:1-6; Dan 7:7-11,17-28; Ilm 17:12-18) Danielin kirjan "kasvoiltaan röyhkeä kuningas" (Dan 8:23-25.) olisi Pohjoisen kuningas (Dan 11:36-45.). Hän ei ole yksi niistä kymmenestä kuninkaasta, koska ne kymmenen antavat voimansa, valtansa ja kuninkuutensa tälle pedolle, joka on itse kahdeksas niistä seitsemästä, jotka mainitaan Ilmestyskirjan 17. luvussa. (Ilm 17:7-18. )

Pedon valtakuntaan kuuluu siis muitakin kuin idän kuninkaat ja 10 kuningasta. Siihen kuuluvat mm. Sudan ja Libya, ehkä Pohjoisen kuninkaan alistamana, ehkä sen liittolaisena, riippuen siitä, miten on oikein kääntää Danielin kirjan profetia jakeessa 11:43. (Dan 11:43; Hes 38:5.) Toisen käännöksen mukaan Pohjoisen kuningas alistaa Libyan ja Sudanin jalkojensa alle, toisen käännöksen mukaan nämä liittyvät Pohjoisen kuninkaaseen.

Googin ja Maagogin alueella olevat ruhtinaat eivät myöskään kuulu 10 kuninkaan joukkoon ja sieltä nousee pohjoisen kuningas. (Hes 38:1-6; Dan 11:36-45.) Googin ja Maagogin pääruhtinaiden, Mesekin, Tuubalin, Goomerin ja Toogarman alue sijoittui Hesekielin ja Babylonian valtakunnan aikana Välimeren ja Kaspienmeren väliselle alueella, pohjoisena rajanaan Kaukasus-vuoristo Mustanmeren ja Kaspianmeren välissä. Sieltä lopun ajan armeija on myös hyökkäävä Israelin kimppuun. (Hes 39:1,2; Jooel 2:20.)

Tässä on tarkka käännös Jooelin kautta tulleesta profetiasta.

Jooel:
2:20 Mutta minä sinusta kauaksi pois pohjoisen [armeijan], ja ajan sen hedelmättömään ja autioon maahan. Sen kasvot ovat itäistä (tai muinaista) merta kohti ja takamus kaukaisinta (läntistä) merta (Välimeri) kohti. Ja sen löyhkä ja paha katku nousee, sillä se on tehnyt suuria tekoja.

Ja tämän vakuudeksi Babylonian kartta siltä ajalta, jolloin Hesekiel kirjoitti profetiansa. (590-573 eKr)

cm8babylonia568eaa (20K)

Hanoch Ben Keshet, Babylonia 568 eKr,
http://www.sevenempires.benkeshet.com/prophecy/babylonian_map_8.html

Jakeiden Ilm 9:13-21 kuvaannollinen tulkinta

Kuvaannollinen tulkinta ei tunnu uskottavalta, koska paikat, ajat ja lukumäärät ilmoitetaan niin tarkasti tässä. Samoiten kuvaus ratsastavista sotajoukoista ja niiden tuhovoimasta ovat kirjaimellisen kuvauksen kuuloista. Nykyaikaiset taisteluhelikopterit ja hävittäjät ja panssarivaunut sopivat hyvin noihin kuvauksiin. Niistä voi saada surmansa 1/3 ihmisistä... jollakin alueella.

Vertauskuvallisen tulkinnan mukaan "hevosten voima on niiden suussa" kuvaa ihmisten valhettelua. Häntä on taas valheprofeetta. Pää, jonka suu valehtelee, kuvaa hallitsijoita.

Jesaja:
9:14 Vanhin ja arvomies on pää, mutta profeetta, joka valhetta opettaa, on häntä.

Tässä olisi vertauskuva hengelliseen haureuteen ja valheisiin uskomiseen. Väärät opettajat ja profeetat valhettelevat itsepetoksessa tai tahallaan saadakseen itselleen hyötyä: kunniaa, mainetta, arvostusta, rahaa, seksiä ja johtavia paikkoja seurakunnassa. Taikuus (velhoudet), varkaudet, murhat ja haureus voisivat olla hengellistä itsepetosta ja huijausta, mitä epärehelliset ja sydän saastaa täynnä olevat tekopyhät iljetykset harjoittavat.

Islam ja Pohjoisen kuningas

Kun Ilmestyskirjassa sanotaan, että "peto oli ollut, se ei enää ole, mutta se on tuleva" (Ilm 17:7-11.), niin se ei kumoa tätä tulkintaa. Islam on maailmanvaltana peto, joka nousee merestä ja sillä on seitsemän päätä ja kymmenen sarvea, joissa on kymmenen kruunua. (Ilm 12.) Pedon päissä ei ole enää kruunuja, koska ne seitsemän päätä eli valtakuntaa ovat osa historiaa viimeisen pedon noustessa merestä. Lohikäärmeellä sen sijaan on seitsemän päätä ja seitsemän kruunua, koska kruunut kuvaavat valtaa, jonka saatana on antanut kaikille ihmisten perustamille maailmanvalloille. (Ilm 12:3.) Pedon päässä on kymmenen kruunua, koska kymmenen kuningasta ovat saaneet vallan pedolta juuri sinä aikana, kun tämä viimeinen peto nousee merestä. (Ilm 13; 17; Dan 7.)

Kymmenen päätä eli kymmenen kuningasta saavat vallan yhdessä pedon kanssa vähäksi aikaa ja antavat kuninkuutensa pedolle, joka on Ilmestyskirjan 17. luvussa kahdeksas peto, joka on yksi niistä seitsemästä. (Ilm 17:7-11.) Koska islam ei ollut vielä olemassa Johanneksen saadessa kuulla nämä sanat ja nähdä ilmestyksen, niin islam ei voi olla yksin kahdeksas peto vaan sen täytyy olla ollut olemassa jo ennen Rooman valtakautta. Näin ollen peto on osa Aleksanteri Suuren Kreikasta, nimittäin sen Pohjoinen kuningas, josta Daniel kertoo. (Dan 11, erityisesti 36-45.) Tämä "kasvoiltaan röyhkeä kuningas" saa aikaan ihmeen paljon tuhoa keskellä rauhaa pyhien kansalle eli Israelille. (Dan 8:23-25.) Ilmestyskirjan 17. luvun kahdeksas kuningas on siten Danielin kirjan neljännen pedon yksi sarvi eli kuningas eikä se ole maailmanvalta vaan Kreikan pohjalle tai alueelta nouseva lopun ajan valtakunta, osa laajempaa pedon valtakunnan kokonaisuutta, islamin uskoisten valtioliittoa. (Ilm 17:7-11; Dan 7:7-10,17-25)

Pohjoisen kuninkaita olivat Kreikan valtakunnassa ns. seleukidit tai seleukidien hallitsijasuku Aleksanteri Suuren kuoleman (323 jKr) jälkeen. Heidän hallitsemiltaan alueilta nousee lopun aikana uusi Pohjoisen kuningas, joka hyökkää Israeliin ja Egyptiin, koska Egyptillä on rauhansopimus Israelin kanssa ja se on arabien silmissä petturi pyhässä sodassa juutalaisia ja kristittyjä ja koko maailman eriuskoisia vastaan. (Dan 11:36-45.)

Islam on tässä selitetyllä tavalla Ilmestyskirjan seitsemäs kuningas. (Ilm 17:9-11.) Kahdeksas kuningas on muinaisen Kreikan pohjoisen valtakunnan eli seleukidien hallitseman alueen kuningas, mikä viittaa Turkkiin tai mahdollisesti Syyriaan. Kahdeksas kuningas on sama kuin kuolinhaavan saanut islam, ja hän on myös kerran kukistuneen ottomaanien valtakunnan ja Aleksanteri Suuren Kreikan valtakunnan pohjoisosan kuningas (viittaa Turkkiin). Tällä tavalla sekä Ilmestyskirjan että Danielin kirjan profetia pysyy koossa ilman suuria ristiriitoja. Mitään parempaakaan selitystä en ole näille profetioille toistaiseksi löytänyt.

Ulos Babyloniasta

Jumala kutsuu Jeesukseen uskovia ulos portosta eli suuresta Babylonista lopun aikana. (Ilm 18:1-5.) Perinteisesti on luultu, että tämä on kutsu kristityille ulos roomalais-katolisesta ja ekumeenisesta portosta. Raamatun profetioiden mukaan suuri Babylon ja portto ei ole kuitenkaan Rooma vaan Jerusalem (ja Israel eli Israelin kansa, johon kuuluvat kaikki 12 Israelin sukukuntaa, jotka ovat yhdistyneet yhdeksi kansaksi profetian mukaan Hes 37:17-28.).

Israel on langennut jo vanhan liiton aikana pois Herraa seuraamasta ja tehnyt huorin pakanakansojen epäjumalien kanssa. (Jer 3:1-11; Jer 2. ja 7. luvut; Hes 16; 23; Hoos 2:1-7/1:9-2:5.) Jumala tahtoo pelastaa oman kansansa eli Jeshuaan uskovat juutalaiset ja arabit Jerusalemista ennen kuin hänen vihansa päivä koittaa. (Sak 14:1, 2.) Tätä tarkoittaa Herran kehotus hänen kansalleen lähteä ulos suuresta Babylonista. (Ilm 18:1-5; vrt. Matt 24:15-23; Ilm 12:6,14.) Osa pelastuukin ja lähtee nopeasti kotkan siivillä eli Jumalan varjeluksella autioon paikkaan pois saatanan näkyvistä. (Ilm 12:6, 14; 2Moos 19:4.)

Jumala ei tahdo, että Jerusalemin naiset raiskataan ja järjestää valituille pakopaikan erämaahan. (Ilm 12:6,14; vrt. Matt 24:15-23; Sak 13:8,9; 14:1,2 ja Hesekielin luvut 38 ja 39.) Lopun ajan sota kestää seitsemän vuotta. (Hes 39:9.) Sinä aikana ainakin osa Israelista joutuu pedon valtaan, mutta osa valtakunnasta pelastetaan erämaahan tai autioon paikkaan pedon hyökkäykseltä, missä kansaa elätetään 3,5 vuotta. (Ilm 12:6,14.) Danielin kirjassa mainitaan Israelin kansan yhden osan hajaannus, mikä voisi tarkoittaa tätä asiaa tai sitä, että 1/3 kansasta palaa omaa maahansa lopun aikana. (Dan 12:7.) Sen jälkeen menee vielä noin 3,5 vuotta ennen Herran tulemusta ja ratkaisevaa taistelua Joosafatin laaksossa, Jerusalemin pohjoispuolella. (Dan 12:9-13; Jooel 3; Ilm 19:11-21; Hes 39.)

Harmageddonin taistelu ei ole ehkä viimeinen, sillä sen jälkeen tulee vielä vitsauksia (raesade), ja mahdollisesti porton tuhoutuminen. (Ilm 16:12-21; 17-18.)

Jumalan tarkoitus uloskutsulle on se, etteivät Messiaaseen uskovat juutalaiset ja arabit joutuisi kärsimään samaa rangaistusta luopio-Israelin kanssa pedon tuhotessa pyhän kaupungin. (Ilm 17:12-18; 18:6-10; Sak 14:1,2.) Vertauskuvallisesti se on kehotus tunnustaa Jeshua Messiaaksi ja sanoutua irti juutalaisten epäuskosta Messiasta Jumalan Poikaa kohtaan. Samalla se on kehotus kristityille sanoutua irti väärästä uskonnollisuudesta ja epäjumalanpalveluksesta, mitä esimerkiksi vauvoja kastavat laitoskirkot katolisen kirkon johdolla harjoittavat. Katolinen, luterilainen, reformoitu ja kalvinistinen kirkko ovat tappaneet aikoinaan kastajia eli tunnustavia ja rauhaa rakastavia tosi kristittyjä, mikä kertoo niiden kirkkojen alkuperän ja mädän hedelmän.

Huomaa, että peto eli islamin valtakunta on se, joka rankaisee Israelia ja Jerusalemia riisuen sen paljaaksi ja alastomaksi, syöden sen lihan ja polttaen sen tulessa. (Ilm 17:12-18; 18:1-9.) Kuninkaat ja kauppiaat, jotka ovat tehneet huorin Israelin kanssa ja juopuneet sen haureuden viinistä ovat Israelia ympäröiviä pakanakansoja, joiden epäjumalia Israel on palvonut historian saatossa ja sulautunut näihin kansoihin. (Ilm 17:1-6; 18:3-5, 9-19; 2Aik 33.) Jerusalem on samalla kolmen pääuskonnon pyhä kaupunki: juutalaisten, kristittyjen ja muslimien. Muslimit itkevät, kun näkevät pyhän kaupunkinsa palon. (Matt 24:15-20.) Islaminuskon, juutalaisuuden ja nimikristityn maailman kauppiaat itkevät suuren kaupungin paloa, kun eivät saa enää kaupaksi kallisarvoista tavaraa ja ihmissieluja. (Ilm 18:1-24.)

Tuntuu ehkä oudolta, että taivas ja pyhät ja apostolit ja profeetat riemuitsevat Jerusalemin tuhosta. (Ilm 18:20.) Näin kuitenkin tapahtuu, sillä on aika maksaa Israelille palkka sen haureudesta. Kun vilja leikataan ja vihan viinikuurna poljetaan, niin veri kuohuu hevosten kuolaimista 1600 vakomitan päähän kaupungin ulkopuolelle. (307 km, Ilm 14:14-20.) Tuo kaupunki voi olla Jerusalem, vaikka tätä tulkintaa vastustetaan hyvin voimakkaasti kristittyjen keskuudessa. Muistakaa, että Jeesus profetoi tästä kertoessaan tulemuksestaan. Hänen valtakunnastaan maan päällä eli Israelista leikataan pois ne, jotka eivät häntä rakasta ja ovat epäjumalanpalvelijoita. (Matt 13:41-43.) Surmattuja on oleva ehkä 2/3 koko kansasta, mutta 1/3 pelastuu ja näkee vapahtajansa. (Sak 12:10; 13:8, 9.)

Pedon valtakunnan aikana luopiojuutalaiset antavat ilmi oman perheväkensä, kaikki ne, jotka uskovat Jeesukseen Messiaanaan. (Matt 24:10-14.) Toki näitä profetioita ja luopumusta voi soveltaa laajemmin, niin että ne koskevat myös luopunutta kristillisyyttä. (2Tess 2:7-12; 1Tim 4:1-11.) Aitoja kristittyjä vainotaan, vangitaan ja tapetaan, jopa niin, että omat perheenjäsenet antavat heitä ilmi. Tämä on totta jo nyt entisissä kommunistimaissa (Kiina, Pohjois-Korea, Vietnam) ja muslimimaissa (Indonesia, Pakistan, Afganistan, Iran, Irak, Syyria, Jordania, Saudi-Arabia, Sudan, Libya).

Herra käyttää islamia välikätenä, jonka kautta hän rankaisee luopio-Israelia ennen tämän kääntymistä takaisin Herran tykö ja korotetuksi tulemista. Tuhannen vuoden valtakunnan aikana Israel on korotettu kansa ja pakanat tulevat saamaan opetusta Jerusalemista, missä Jeesus istuu tuomarina ja pyhät tuomitsevat hänen apunaan maassa. (Ilm 20:4-9; Jes 2:1-4; 65:17-25, 66:13-24; 1Kor 6:3.) Tätä edeltää Harmageddonin taistelu. Lopulta Herra tuhoaa muslimien sotajoukot suunsa henkäyksellä. (Sak 14:3-21; 2Tess 1:3-10; 2:7-12; Ilm 16:12-21; 19:11-21; Jes 11:10-16.)

Danielin kirjan luvut 7 ja 11

Danielin kirjan 7. luvun toinen peto on karhu, jonka suussa on kolme kylkiluuta. (Dan 7:5.) Perinteisesti tämä on tulkittu peräkkäisten maailmanvaltojen tulkinnassa (1. leijona, jolla on kotkan siivet = Babylonia, 2. karhu = Meedo-Persia, 3. Kreikka ja 4. Rooma) siten, että Meedo-Persia valloitti Lydian, Babylonian ja Egyptin, mitkä olisivat ne kolme kylkiluuta karhun suussa. (valtakausi 539-330 eKr) Hanoch Ben Keshetin mukaan ilmestyksessä ei ole kuitenkaan peräkkäisiä petoja vaan yhdellä kertaa meren kuohunnasta (=kansojen kuohunta Psa 2:1-12) ja maasta (Raamatun ajan maailma, Dan 7:17.) nouseva neljän kuninkaan ja kymmenen kuninkaan liitto, joka nousee vastustamaan Israelia, eikä muu maailma voi tai tahdo sitä estää.

Ilmestyskirjan pedon jalat ovat niin kuin karhun jalat. Danielin kirjassa samainen karhu kukistaa kolme kuningasta pois tieltään tai alistaa ne tahtoaan palvelemaan, minkä vuoksi sillä on suussaan kolme kylkiluuta. (Ilm 13:2; Dan 7:5, 17-25.) Kylkiluut voivat olla Edom, Mooab ja pääosa ammonilaisia eli nykyinen Jordania, joka joutuu antamaan islamin joukoille luvan hyökätä Israeliin alueensa kautta. (Dan 11:41.) Nämä kolme kylkiluuta voisivat olla siten ne samat kolme kuningasta, jotka repäistään pedon edestä juurineen pois. (Dan 7:7-8, 24.) Toinen vaihtoehto kukistuville kolmelle kuninkaalle on se, että kyse on Egyptistä, Libyasta ja Sudanista. (Dan 11:43.) Pedon valtakuntaan kuuluva Pohjoisen kuningas on voittava Egyptin, joko yhdessä Libyan ja Sudanin kanssa, tai alistamalla nekin valtaansa, koska Egypti on tehnyt rauhansopimuksen Israelin kanssa eikä päästä suosiolla petoa Israelin kimppuun alueensa kautta. (Dan 11:40-45, libyalaiset=Libya ja etiopialaiset=Sudan.)

Pohjoisen kuninkaan (Turkki/ Syyria) loppu tulee eikä kukaan auta häntä sen kohdatessa. (Dan 11:44-45.) Siihen aikaan on oleva suuri ahdistuksen aika, jollaista ei ole koskaan ennen ollut. (Dan 12:1, 2; Matt 24:15-20; Ilm 7:14.) Tästä suuresta ahdistuksesta tulevat ne Messiaaseen uskovat juutalaiset ja kristityt arabit, jotka ovat maksaneet hengellään pedon valtakunnassa siitä, etteivät ole ottaneet pedon merkkiä ja kumartaneet petoa tai pedon kuvaa. (Ilm 7:13-17; 14:9-13; 15:2; 20:4.) He saavat voiton pedosta ja sen kuvasta ja sen nimen luvustaj ja pääsevät kuolemansa jälkeen Herran tykö. He ovat niitä, jotka nousevat ylös näiden asioiden tapahtuessa ensimmäisessä ylösnousemuksessa ja hallitsevat tuhat vuotta Karitsan kanssa. (Ilm 20:4-9; Dan 12:1,2.)

Tässä on arveluni siitä, mitä pedon luku ja pedon merkki voivat tarkoittaa (ks. myös viides kohta, joka on päivitys 13.2.2017):

 1. Pedon nimi: islam (tai Muhammed tai Mahdi tai Isa eli islamin väärä Jeesus Messias, jota he odottavat takaisin maan päälle ennen viimeisen tuomion täytäntöönpanoa ja ikuista Allahin eli islaminuskon valtakuntaa)
 2. Pedon luku: 666 eli ihmisen luku eli ihmisen perustama maanpäällinen valtakunta, joka saa valtansa ja voimansa saatanalta. (Ilm 12:3,9; 13:2,16-18.) Pedon luku tulee ehkä muslimien lepopäivästä eli perjantaista, joka on viikon kuudes päivä. Väärän lain noudattaminen on kuin epäjumalanpalvelusta Jahven silmissä. (5Moos 6:4-9; 2Moos 13:8-10.) Muslimit ovat muuttaneet ajan ja lain eli tooran, Raamatun kirjoitukset. (Dan 7:25.)
 3. Pedon lukua ei ole käsketty laskea, vaan meidän tulee päätellä, ketkä ovat pedon joukossa ja nimessä toimivat ihmiset. He ovat muslimeita, jotka tulevat Allahin nimessä ja vannovat Allahin nimeen. (lue lisää)
 4. Pedon merkki on väärän lain paneminen muistolauseena otsaan (sana mielessä) tai käteen (sanan käytännön toteutus). Se on Allahin nimi ja Allahin nimeen elävissä muslimeissa oleva merkki. (lue lisää)
  1. Pedon merkki: valheen sana eli islaminusko ja Koraani. (Ilm 13:16-18; vrt. 5Moos 6:4-9; 2Moos 13:9, 10; Snl 3:3.) Ostaminen ja myyminen: ellei tunnusta islaminuskon tunnustusta, ei voi ostaa eikä myydä pedon valtakunnassa. (Islaminuskoisen uskontunnustus: "Ei ole muuta jumalaa kuin Allah, ja Muhammed on Allahin sanansaattaja".) On helppo havaita, ketkä eivät kumarru pakolliseen rukoukseen viidesti päivässä, joten mitään näkyvää merkkiä ei tarvita, vaikka sellainenkin voidaan kehittää: mikrosiru ihon alle tai tatuointi tms. merkki.
 5. Pedon merkki voi olla katolisten isien laatimat väärä uskontunnustus ja harhaopit (lue artikkeli Pedon merkki)

Pedon valtakausi kestää 42 kuukautta. Juutalaisen kalenterin mukaan se on 1260 päivää. (Ilm 13:5-8; 11:2.) Se on ”hetki”, minä aikana kymmenen kuningasta saavat vallan yhdessä pedon kanssa. (Ilm 17:12-18; Dan 7:17-25.) Daniel puhuu ajasta ja kahdesta ajasta ja puolesta ajasta, mikä tarkoittaa noin kolmen ja puolen vuoden jaksoa aikojen lopussa. (Dan 7:25.) Enkeli puhuu Israelin kansan yhden osan hajotuksen loppumisesta, mikä kestää 3,5 vuotta. (Dan 12:7) Danielissa on mainittu myös 2300 aamua ja yötä, 1290 ja 1335 päivää, mitkä ovat vielä arvoitus, mitä ne tarkoittavat. (Dan 8:13,14,26; 12:11,12.) Asia paljastuu Jumalan lapsille lopun aikana. (Dan 12:9-13.)

Danielin kirjan luku 2

Islaminuskoisten pedon valtakunta tuhotaan Kristuksen tulemuksessa. Sen tuho ei tapahdu ihmisten käsien kautta vaan Messias Jeshua saapuu tuhannen tuhansien pyhine enkeleineen ja tuhoaa pedon valtakunnan heittäen petokuninkaan sekä väärän profeetan elävänä tuliseen järveen, joka tulta ja tulikiveä palaa. (Dan 2:34,35,40-45; 7:26-28; 2Tess 1:7-10; 2:7-12; Ilm 19:11-21.) Myös Israelin kansan uskottomat huomaavat silloin itsensä ulosheitetyiksi. (Jda 1:14,15; Matt 13:41-43.) Samalla pakanakansat saavat tuta Jumalan voiman ja vanhurskaat tuomiot, kun Herra kaitsee heitä rautaisella valtikallaan. (Ilm 2:26,27; 19:11-20:9.) Pyhät ja valitut hallitsevat yhdessä Kristuksen kanssa tuomiten jopa enkeleitä. (Ilm 5:9,10; 1Kor 6:3.)

Danielin kirjan toisen luvun patsaan rautaiset jalat kuvaavat Rooman valtakuntaa. Se ei ollut heikko ja vahva yhtä aikaa vaan se oli vahva valtakunta. (Dan 2:31-45.) Rooman valtakunnan jälkeen on tullut "Raamatun maailmaan" vain yksi suuri valtakunta, islamilainen valtakunta. Sitä kuvaamassa on Hanoch Ben Keshetin mukaan Danielin kirjan näyn rautaa ja savea olevat jalkaterät. (Dan 2:33,41-43.) Siinä kansojen siemenet ovat sekoittuneet toisiinsa ja se on osittain luja kuin rauta, mutta siinä on myös saven heikkoutta. Tämä valtakunta on sisäisesti ristiriitainen ja kansat sodassa toisiaan vastaan. Sunnit ja shiiat taistelevat toisiaan vastaan (Irak ja Iran). Heikkous näkyy myös islamilaisen valtion taantumana muinaisen turkkilaisen Osmanien valtakunnan tuhon jälkeen. (valtakausi 1453 - 1919/1923 jKr, mutta rappio alkoi jo 1800-luvulla) Se on kuitenkin edelleen voimakas maailman mahti ja omistaa valtaosan maailman rikkauksista öljyvarojensa ansiosta. Islam on lisännyt myös sotilaallista vaikutustaan ja on varteenotettava tekijä tulevissa kahakoissa. Islam on levinnyt uskontona kaikkialle maailmaan. Maailmassa on 45 valtiota, joiden väestön valtaosa on islamilaisia ja islaminuskoisten arabiliiga käsittää 21 valtiota. (Vuoden 2007 tilanne)

Pedon valtakunta tuhotaan Kristuksen tulemuksessa, ei siis ihmiskäden voimasta. (Dan 2:34-35,40-45.) Messias Jeshua on se vuori, mikä kasvaa iankaikkiseksi valtakunnaksi, joka tarkoittaa maan päällä kuitenkin vain tuhannen vuoden ajanjaksoa, jolloin Kristus hallitsee yhdessä pyhien kanssa. (Dan 7:13-14; Jes 9:5,6; Ilm 20:4-9; Hebr 12:18-29.)

Pedon valtakunta maan päällä Ilm 16:10

Peto saa kaiken voimansa paholaiselta, saatanalta. (Ilm 13:2,4.) Saatana kuvataan Ilmestyskirjassa lohikäärmeenä, jolla on seitsemän päätä, kymmenen sarvea ja sen päissä on seitsemän kruunua. (Ilm 12:3.) Seitsemän päätä tarkoittavat muinaisia maailmanvaltoja: Egyptiä, Assyriaa, Babyloniaa, Meedo-Persiaa, Kreikkaa, Roomaa ja islamia. Kruunu päissä tarkoittaa sitä, että ne ovat saaneet kuninkuutensa saatanalta ja hallinneet hänen voimastaan. Ne eivät ole tulevia maailmanvaltoja vaan menneitä, kun eletään lopun aikana.

Johannes näki merestä nousevalla pedolla olevan seitsemän päätä ja kymmenen sarvea, mutta päissä ei ollut kruunuja. (Ilm 13:1; 17:3,9,12.) Sen sijaan sarvissa oli kruunut. Päissä ei ollut kruunuja, koska seitsemän maailmanvaltaa olivat kukistuneet historiassa ja tämä kahdeksas sai vallan yhdessä kymmenen kuninkaan kanssa. (Ilm 17:12-18.) Kruunut sarvissa tarkoittavat sitä, että kymmenen kuningasta saa vallan pedon kanssa vähäksi aikaa eli ne kuninkaat saavat vallan silloin, kun peto nousee merestä. (Ilm 17:9-12.) Kruunun merkitys on siis voima ja mahti, mikä valtakunnalla on ja se on peräisin paholaisesta. On silti syytä huomata, että maailmanvallat ja niiden kuninkaat palvelevat loppuviimein vain Jumalan suurta suunnitelmaa toimien koston välikappaleena luopiokansaa vastaan. (Ilm 17:17; Jes 10:5-34; 37:26ss.; 45:1ss; Jer 27:1ss.)

Pedon yksi päistä oli ikään kuin kuoliaaksi haavoitettu, mutta se parani. Peto ei ollut Johanneksen aikana olemassa, mutta oli ollut ennen Johannesta ja oli myös tuleva. (Ilm 17:7-11.) On syytä huomata, etteivät seitsemäs ja kahdeksas kuningas ole välttämättä molemmat maailmanvaltoja vaan toinen voi olla yhden maailmanvallan kuningas ja toinen maailmanvalta. Peto paljastuu, kun pidämme nämä asiat mielessä ja listaamme tunnettuja maailmanvaltoja Lähi-Idässä, jonka keskellä Israel sijaitsee.

 • 1. Egypti (1850-723 eKr)
 • 2. Assyria (723-612 eKr)
 • 3. Babylonia (612-539 eKr)
 • 4. Persia tai Meedia ja Persia eli Meedo-Persia (539-330 eKr)
 • 5. Kreikka ja siitä jakaantuneet a) Makedonia, b) Traakia, c) Seleukidit: Vähä-Aasia, Syyria, Israel, Iran ja maat Indukseen asti, ja d) Egypti. (330-63 eKr)
 • 6. Rooma (63 eKr - 410 jKr Länsi-Rooma /1453 jKr Itä-Rooma eli Bysantti)
 • 7. Islam (610 Muhammedin ensimmäinen näky/622 islamin ajanlaskun alku → 1453 Bysantin ja sen pääkaupungin Konstantinopolin valloitus → Ottomaanien valtakunnan lopullinen hajoaminen 1919/1923)

Rooma ei sovi lopun ajan pedoksi, koska se oli olemassa Johanneksen aikana, mutta lopun ajan peto ei ollut silloin olemassa. (Ilm 17:8-11) Viimeinen peto on yksi viidestä ensimmäisestä pedosta ja sen pää on saanut kuolinhaavan, mikä parani. (Ilm 13:3,12; 17:9-11.) Kun tutkitaan näitä viittä muinaista valtakuntaa ja niiden asemaa nykyään, niin havaitaan, että vain islam on edelleen suuri mahti ja maailmanvalta. Muut ovat menettäneet asemansa maailman valtiaina. (Puhutaan Raamatun maailmasta, ei koko maapallosta.) Näin ollen islamin täytyy olla kahdeksas pää eli vuori eli kuningas eli maailmanvalta, jonka kuolinhaava parani. Islam oli välillä heikko, mutta on noussut uudelleen maailmanvallaksi ja pelottavaksi voimatekijäksi Lähi-Idässä, minne Raamatun tapahtumat painottuvat myös lopun ajan profetioissa. Näin ollen voimme melkoisella varmuudella uskoa, että islam on kahdeksas kuningas eli yksi noista seitsemästä pedon päästä, joka on itse kahdeksas ja herännyt henkiin kuolinhaavan saatuaan.

Daniel näki näyn lopun ajan petovaltakunnan synnystä. (Dan 7) Näky pitää yhtä Ilmestyskirjan näyn kanssa. (Ilm 13) Merestä nouseva peto on leopardin näköinen, ja sen jalat ovat ikään kuin karhun jalat, ja sen kita on niin kuin leijonan kita. Lohikäärme antaa sille valtaistuimensa ja suuren vallan. (Ilm 13:3.) Tämä on yhtenevä Danielin kirjan kuvauksen kanssa, missä on ilmoitettu neljä petoa: leijona, karhu, leopardi ja ylen hirmuinen peto, jolla on kymmenen sarvea. (Dan 7:7,8,17-25; vrt. Ilm 13:1-3; 17:7-17.) Sarvet kuvaavat kuninkaita, jotka saavat vähäksi aikaa vallan yhdessä pedon kanssa ja nämä sarvet antavat kuninkuutensa pedolle, kunnes Jumalan sanat täyttyvät. Psalmi 83:3-9 kertoo nimeltä ne kymmenen kuningasta, mistä tässä puhutaan ja ne ovat kartassa seuraavalla sivulla:

map35 (33K)

Lähde: Hancoh Ben Keshet, Ten Invaders
http://www.sevenempires.benkeshet.com/prophecy/ten_invaders.htm

Kartasta voidaan nähdä, että hyökkääjät tulevat nykyisistä valtioista, jotka ovat Palestiina (ja Gaza), Libanon, Syyria, Jordania ja Saudi-Arabia. Näiden lisäksi hyökkääjiä tulee Maagogin ja Googin alueilta eli nykyisen Turkin seutuvilta, mahdollisesti Mustan meren ja Kaspian meren alueelta Kaukasiasta (Azerbaidzan ja Dagestan) sekä Iranista (Persia). (Hes 38:1-10.) Pohjois-Afrikasta hyökkäävät islamistiset Sudan (Raamatun Etiopia tai Kuus) ja Libya (Raamatun Puut).

map37 (26K)

http://www.sevenempires.benkeshet.com/prophecy/gog_and_magog.htm

Lähde: Hancoh Ben Keshet, Seven Empires, Gog and Maagog

Näiden lisäksi idän kuninkaat ovat mukana hyökkäyksessä ja se tarkoittaa mahdollisesti Afganistania ja Pakistania sekä muita islaminuskoisia maita: Intia, Bangladesh, Indonesia. (Ilm 9:13-21; 16:12-21.)

Danielin kirjan jakeet 11:40-43 pitänevät yhtä Psalmin 83 jakeiden 3-9 ja Ilmestyskirjan kymmenen kuninkaan profetian kanssa. (Ilm 17:12-18.) Danielin mainitsema Pohjoisen kuningas oli muinainen Seleukidien valtakunnan kuningas, jonka hallintoalueeseen Turkki, Syyria ja Irak kuuluvat. Tämä hyökkää ihanaan maahan eli Israeliin ja saa tuekseen Sudanin, (Raamatun Etiopia eli Kuusin maa) ja Libyan (Puut). Näin ollen profetian sanan lopun ajan petovaltakunnan valtiot alkavat olla hyvin tarkasti koossa.

map13 (18K)

Hanoch Ben Keshet, Kreikka 301 eKr,
http://www.sevenempires.benkeshet.com/prophecy/greek_map_13.html

Pedon valtakunnan valtiot ovat mahdollisesti nämä nykyiset valtiot:

 • 1. Turkki (Vähä-Aasia: Goog ja Maagog, Mesek, Tuubal, Goomer, Toogarma, Hes 38-39.)
 • 2. Syyria (Assyria, Psa 83:9; Dan 11:36-45.)
 • 3. Libanon (Tyyro, Gebal, Psa 83:8.)
 • 4. Gaza ja Palestiina (filistealaiset, amalekilaiset, Psa 83:8.)
 • 5. Jordania (Edom, Mooab, Ammon, hagrilaiset, Psa 83:7,8.)
 • 6. Libya (Puut, Hes 38:5; Dan 11:43.)
 • 7. Sudan (Etiopia eli Kuus, Hes 38:5; Dan 11:43.)
 • 8. Saudi-Arabia (ismaelilaiset ja Edom eli idumealaiset, Psa 83:7,8.)
 • 9. Iran (Persia, Hes 38:5.)
 • 10. Irak (Babylon, Dan 7:4.)

Näiltä alueilta löytyvät Psalmin 83 kymmenen kuningasta (Psa 83:3-9; vrt. Ilm 17:12-17; Dan 7:17-25.), Hesekielin mainitsemat Goog ja Maagog sekä muut ruhtinaat ja kansat sillä alueella "pohjan perillä", ja Danielin kirjan Pohjoisen kuningas (Dan 11:29-45).

Voi vain hämmästellä sitä, miten tarkasti Jumala on ilmoittanut lopun ajan tapahtumat ja Israelia vastaan hyökkäävät kansakunnat nimeltä ne mainiten. Nämä profetiat ovat ajalta noin 1000 - 536 eKr ja ne koskevat meidän aikaamme: lopun ajan pedon valtakuntaa ja Israelia. (Aasaf, Daavidin hovisäveltäjä, vv. 1010-970 eKr, Hesekiel 593-570 eKr, Daniel 604-536 eKr.) Profetioiden toteutuminen on yksi väkevimpiä merkkejä siitä, että Raamattu on Jumalan sanaa ja hänen Henkensä ilmoitusta maailmalle sekä ennen kaikkea seurakunnalle.

Israelin valtakunnan asema pedon puristuksessa

Peto puhuu pilkkaavia sanoja Jumalasta ja herjaa taivaassa asuvia. (Ilm 13:5-10) Hänellä on valta tehdä tätä 42 kuukautta. Hän voittaa pyhät ja vie heitä vankeuteen. Tämä on yhtäpitävä Danielin kirjan profetioiden kanssa. Niissä kerrotaan, miten Israelin kansa tulee petokuninkaan pettämäksi ja tämä saa paljon aikaan tuhoa juonillaan keskellä rauhan aikaa. (Dan 8:22-26.) Huomaa, että Daniel puhuu pyhien kansasta, joka tarkoittaa Israelia – ei pakanakristittyjä. (Dan 8:24.) Ilmestyskirjassa ei voida puhua kristityistä vastaavassa kohdassa, sillä Raamattu ei ole ristiriidassa itsensä kanssa. (Ilm 13:7-10; 17:12-18.)

Danielin kirjassa mainitaan 2300 iltaa ja aamua. (Dan 8:9-17,26.) Petokuningas ylpeilee sotajoukon ruhtinasta vastaan ja tältä otetaan pois jokapäiväinen uhri. Jerusalemiin rakennetaan uusi temppeli, missä papit uhraavat Jahvelle uhreja Mooseksen käskyjen mukaan. Jokapäiväisen uhrin poistamisen jälkeen menee Danielin kirjan mukaan vielä 1290 päivää. (Dan 12:7-13.) Sitten siellä lukee: "Autuas se, joka odottaa ja saavuttaa 1335 päivää." (Dan 12:7,11,12.) Minulle nämä ajat ovat vielä kysymysmerkkejä enkä osaa selittää niitä. Lopun aikana viisaus kuitenkin lisääntyy ja on odotettavissa, että joku Jumalan sanan palvelija paljastaa nämäkin asiat Pyhän Hengen johdossa ristiriidattomasti.

2300 päivää ja 3,5 vuotta nivoutuvat tällä tavalla jotenkin toisiinsa. Harmageddonin taistelu sijoittuu myös lopun aikaan, mutta ei ole ehkä viimeinen taistelu, koska sen jälkeen on vielä raevitsaus ja ehkä myös porton tuhoaminen, jos tapahtumat ovat aikajärjestyksessä, mitä niiden ei tarvitse olla luvuissa 17-19. (Ilm 16:13-21; 19:11-21; Sak 14:3-9; Hes 39; Jooel 3.) Daniel palajaa osaansa päivien lopulla, joten eivätköhän nämäkin luvut jotenkin vielä selviä. (Dan 12:9,13.)

Raamatun "koko maailma" ja "kaikki kansat"

Kun peto saa valtaansa kaikki sukukunnat, kansat, kielet ja kansanheimot, niin se ei tarkoita koko maapallon väestöä ja aluetta. (Ilm 13:7.) Se tarkoittaa Israelin kansan läheisyydessä asuvia kansoja ja kieliä, "Raamatun maailmaa". Kristityt eksyvät tulkinnoissaan, koska katsovat asioita kristittyjen näkökulmasta. Raamattua ei ole kirjoitettu kristittyjen näkökulmasta vaan Israelin kansan näkökulmasta käsin. Silloin Raamatun maailma ei ole koko maapallo eikä etenkään nimeltään kristitty maailma. Raamatun maailma tarkoittaa kulloisenkin ajan valtakuntaa, maailman suurvaltaa, mikä on sijoittunut aina samoille alueille, missä myös Israelin kansa asuu luvatussa maassa kaiken keskipisteenä.

Kristittyjen pitää luopua samalla sanan ’kaikki’ toistuvasta väärin ymmärtämisestä. Raamatussa ’kaikki’ ei tarkoita "kaikkia maailman yksilöitä" vaan tiettyä joukkoa, joka käsittää osan maailman ihmisistä. Kun peto sotii pyhiä vastaan, niin tämä sota rajoittuu Israelin alueeseen eikä se tarkoita pedon sotaa nimeltä kristittyjä tai kristittyjä vastaan. (Ilm 13:7; 17:12-18.) Danielin kirjassa "pyhät" tarkoittaa aina Danielin omaa kansaa, Israelin kansaa. (Dan 9:19,24; 8:24; 12:1.) Se ei tarkoita koskaan pakanoita.

Esimerkkejä Raamatun "koko maailmasta"

Luukkaan evankeliumi:
2:1 Ja tapahtui niinä päivinä, että keisari Augustukselta kävi käsky, että kaikki maailma oli verolle pantava.

Koko maailma käsitti silloisen Rooman valtakunnan noin 6–4 eKr. Siihen eivät kuuluneet Amerikan, Aasian, Australian, Afrikan ja Pohjois-Euroopan valtiot sekä kansat.

Esra:
1:1 Kooreksen (Kyyroksen), Persian kuninkaan, ensimmäisenä hallitusvuotena herätti Herra, että täyttyisi Herran sana, jonka hän oli puhunut Jeremian suun kautta, Kooreksen, Persian kuninkaan, hengen, niin että tämä koko valtakunnassansa kuulutti ja myös käskykirjassa julistutti näin:
1:2 "Näin sanoo Koores, Persian kuningas: Kaikki maan valtakunnat on Herra, taivaan Jumala, antanut minulle, ja hän on käskenyt minun rakentaa itsellensä temppelin Jerusalemiin, joka on Juudassa.

Persian valtakuntaan eivät kuuluneet Amerikan, Aasian, Australian, Afrikan ja Euroopan kansat, vaikka "kaikki maan valtakunnat" oli Herra antanut Kooreksen hallittavaksi.

Daniel:
2:37 Sinä, kuningas, olet kuningasten kuningas, jolle taivaan Jumala on antanut vallan, voiman, väkevyyden ja kunnian
2:38 ja jonka käteen hän on antanut ihmiset, missä ikinä heitä asuu, ja kedon eläimet ja taivaan linnut, asettaen sinut kaikkien niiden valtiaaksi: sinä olet se kultainen pää.

Nebukadnessar oli saanut Jumalalta "käteensä kaikki ihmiset, missä ikinä heitä asuu", mutta hänen johtamansa Babylonia ei pitänyt sisällään kansoja Amerikassa, Aasiassa, Afrikassa, Australiassa ja Euroopassa. Huomaa, että Daniel sanoi nämä sanat Herran Hengen johdossa. "Kaikki" ei siten tarkoita Raamatussa "kaikkia maailman ihmisiä ja kansoja".

Daniel:
3:7 Sentähden, heti kun kaikki kansat kuulivat torvien, huilujen, kitarain, harppujen, psalttarien, säkkipillien ja kaikkinaisten muiden soittimien äänen, lankesivat kaikki kansat, sukukunnat ja kielet maahan ja kumartaen rukoilivat kultaista kuvapatsasta, jonka kuningas Nebukadnessar oli pystyttänyt.

3:31 "Kuningas Nebukadnessar kaikille kansoille, kansakunnille ja kielille, jotka asuvat kaiken maan päällä: suuri olkoon teidän rauhanne!

5:18 Sinä kuningas! Korkein Jumala antoi sinun isällesi Nebukadnessarille kuninkuuden, voiman, kunnian ja valtasuuruuden.
5:19 Ja sen voiman tähden, jonka hän oli hänelle antanut, vapisivat kaikki kansat, kansakunnat ja kielet ja pelkäsivät hänen edessään. Hän tappoi, kenen hän tahtoi, hän jätti henkiin, kenen hän tahtoi, hän ylensi, kenen hän tahtoi, hän alensi, kenen hän tahtoi.

Edelleenkään kaikki kansat eivät olleet Nebukadnessarin ja Babylonian vallassa, mutta silti Raamatussa sanotaan niiden kuuluneen Baabelin kuninkaan valtaan. On selvää, etteivät kaikki kansat, kansanheimot, sukukunnat ja kielet tarkoita koko maapalloa vaan ainoastaan "Raamatun maailmaa": alueita Lähi-idässä, Vähässä-Aasiassa, Pohjois-Afrikassa ja Keski-idässä, minkä keskipisteenä on Jerusalem ja Israel, pyhä maa.

Peto vainoaa Israelia ja sotii sitä vastaan

Peto sotii siis Israelin kansaa vastaan ja vangitsee sen kansan pyhät eli Messiaaniset juutalaiset. (Ilm 13:7-10.) Tämäkään ei riitä vaan hän lopulta tappaa ne, jotka eivät suostu kumartamaan häntä ja ottamaan pedon merkkiä itseensä. (Ilm 13:14-18; 14:9-13; 15:2; 20.4.) Huomaa, että vaikka Johannes kirjoitti kaikkien pedon valtakunnassa ottavan pedon merkin, niin silti on olemassa joukko ihmisiä, jotka eivät sitä ota. (Ilm 13:16; 20:4.) Merkin torjuvat ja pedon kumartamisesta kieltäytyvät valitut ja pyhät ovat Jeshuaan uskovia arabeja sekä juutalaisia pedon valtakunnan alueella. Muut alistuvat pedon valtaan, koska vaihtoehto on nälkä ja kuolema, sillä ilman merkkiä ei kukaan voi ostaa tai myydä pedon valtakunnassa. Tänä aikana tulevat myös ilmiannot tavallisiksi, sillä Jeshuan seuraajien piilopaikat ja piilottelijat annetaan ilmi. (Matt 24:10-14.)

Väärä profeetta on Ilmestyskirjan toinen peto, joka nousee maasta. (Ilm 13:11-16; 16:13; 19:19-21.) Se tekee ihmeitä ja saa tulenkin lankeamaan taivaasta. Väärä profeetta eksyttää kansaa pedon valtakunnan alueella ja saa heidät tekemään pedon kuvan: sen pedon kuvan, joka sai kuolettavan haavan, mutta parani. (Ilm 13:3,11-15.) Tämä peto on Danielin kirjan pohjoisen kuningas eli Syyrian/ Turkin alueilla vaikuttava kuningas. (Dan 11:36-43.) Myös Irakin pohjoisosa kuului aikoinaan Assyrian valtakuntaan, joten myös Irak tai osa siitä voi osallistua hyökkäykseen Israelia vastaan. (Psa 83:9.)

Väärä profeetta eli Ilmestyskirjan toinen peto on mahdollisesti joku luopio-israelilainen tai sitten hän on väärä Jeesus, jota islaminuskoiset odottavat maan päälle ennen viimeistä tuomiota ja Allahin ikuista valtakuntaa. Väärää Jeesusta ennen saapuu myös Mahdi, joka on islaminuskoinen väärä hallitsija ja Messias. (Ilm 13:11-15; 16:13-15; 19:19-21.) Väärä profeetta pakottaa kansan rukoilemaan ensimmäistä petoa, jonka kuolinhaava parani. (Ilm 13:4,12-15.) Koska islam on ensimmäinen peto, niin hän saa kaikki pedon valtakunnan alueella rukoilemaan islaminuskon käskyn mukaan Allahia kolme tai viisi kertaa päivässä. Joka kieltäytyy tästä, niin hänet voidaan vangita tai jopa tappaa. Ostaminen ja myyminen on sallittua vain niille, jotka tunnustavat väärää uskontunnustusta: "Ei ole muuta jumalaa kuin Allah ja Muhammed on hänen profeettansa". Jos joku kieltäytyy kumartumasta rukoukseen ja polvistumaan Allahin edessä, niin hänet voidaan jopa tappaa. (Ilm 13:15-18.)

Väärä profeetta saa ihmiset tekemään ensimmäisen pedon kuvan ja antaa sille hengen, niin että se puhuu. (Ilm 13:12-15.) Ensimmäisen pedon kuva, joka puhuu, voi olla Mahdin tai väärän Jeesuksen kuva tai sitten se on ymmärrettävä vain kuvaannollisesti. Kuva voi olla tosin myös joku imaami tai profeetta, jonka puhuessa TV:stä tai hologrammina ihmiset kumartuvat Mekkaan päin rukoilemaan Allahia.

Jossakin vaiheessa lopun ajan tapahtumia Jerusalemissa on kaksi väkevää Jumalan profeettaa, jotka profetoivat 42 kuukautta. (Ilm 11:1-3.) Peto pilkkaa Jumalaa 42 kuukautta eli noin 3,5 vuotta. (Ilm 13:5.) Israelin kansan yhden osan pako autioon paikkaan ja sen elättäminen siellä kestää 1260 päivää eli "ajan ja kaksi aikaa ja puoli aikaa" (3,5 vuotta). (Ilm 12:6,14; Dan 12:7; 7:25.) Israelin kansan yksi osa eli mahdollisesti pyhä jäännös lennätetään erämaahan suojaan pedon hyökkäykseltä 1260 päivän ajaksi. (3,5 vuotta) Nämä 3,5 vuoden ajanjaksot liittyvät jollakin tavalla toisiinsa, mutta en ole saanut vielä selville, puhutaanko niissä samasta ajanjaksosta vai kahdesta tai kolmesta perättäisestä 3,5 vuoden ajanjaksosta.

Myös jae Dan 9:27 on mielletty joidenkin oppineiden kuten Ben Keshetin Raamatun tulkinnoissa koskemaan ainakin puolen vuosiviikon osalta lopun aikoja eli pedon valtakuntaa. Puoli vuosiviikkoa on 3,5 vuotta ja vuosiviikko on 7 vuotta. Kyseinen jakso on kuitenkin vielä osin peitetty silmiltämme, mitä kaikkea siihen sisältyy. (Dan 9:24-27) Olen tehnyt tästä profetiasta erillisen tutkielman, jonka voit lukea tästä pdf-artikkelista: Danielin kirjan 9. luku jakeet 24–27 pdf.

Ilmestyskirjassa kymmenen kuningasta sotivat Karitsaa vastaan, mutta Karitsa on voittava heidät ja kutsutut ja valitut ja uskolliset voittavat hänen kanssaan. (Ilm 17:14.) Tämä jae sopisi suoraan kristittyihin, jotka ovat vahvoja loppuun saakka eivätkä luovu pois Herrasta kiusausten keskellä. Islam-tulkinnan mukaan sen on oltava kuitenkin Israelin kansan jäännökseen kuuluva valittujen joukko, jotka saavat lopulta voiton taistelussa petoa vastaan ja mahdollisesti myös jonkin pienemmän voiton ennen lopullista voittoa ja sitä edeltävää Israelin yhden osan hajaannusta. (Sak 12:1-13; 13:8,9; 14:1-9; Dan 12:7; 11:36-45 aikaväli jakeiden 34 ja 35 välissä.)

Sakarjan kirjan profetian mukaan 2/3 Israelin kansasta tuhoutuu, mutta 1/3 viedään tulessa koeteltavaksi ja puhdistettavaksi. (Sak 13:8,9.) Tämä voi sopia yhteen Danielin kirjan yhden osan hajaannuksen ja valittujen lopun ajan koetuksen kanssa. (Dan 12:7-13; vrt. Ilm 12:6,14ss.) Ilmestyskirjassa kuvataan Israelin ja idän kuninkaiden välistä sotaa, missä kuolee 1/3 ihmisistä. (Ilm 9:13-21.) Tämän profetian sovittaminen pedon valtakuntaan ja islamiin on ongelmallista, koska siinä puhutaan kuvien kumartamisesta, mikä on yleensä kiellettyä muslimeilta. (vrt. kuitenkin pedon kuvan kumartaminen, Ilm 13:12-15.) Nähtäväksi jää, mikä on näiden profetioiden oikea tulkinta ja toteutuminen.

Kuvaannollinen vai kirjaimellinen tulkinta?

Raamatussa on paljon kohtia, mitä ei tule ymmärtää ja tulkita lainkaan konkreettisesti eli kirjaimen mukaan. Ihminen ei ole kivi, puu, oksa, vehnänjyvä, lammas tai peto, vaikka häntä sellaiseksi kuvataan. Nämä kuvaukset kertovat ainoastaan joitakin ominaispiirteitä kuvattavasta asiasta, mutta kuvattava asia ei ole itse asiain olemus. Ihminen on ihminen eikä lammas tai kivi.

Tässä on vielä pohdittavaa siitä, onko syytä tulkita kirjaimellisesti vai kuvaannollisesti asioita.

Vuori ja vuoret

Ilmestyskirja:
17:9 Tässä on ymmärrys, jossa viisaus on: Ne seitsemän päätä ovat seitsemän vuorta, joiden päällä nainen istuu; ne ovat myös seitsemän kuningasta;
17:10 heistä on viisi kaatunut, yksi on, viimeinen ei ole vielä tullut, ja kun hän tulee, pitää hänen vähän aikaa pysymän.
17:11 Ja peto, joka on ollut ja jota ei enää ole, on itse kahdeksas, ja on yksi noista seitsemästä, ja menee kadotukseen.

Tässä kohdassa vuoret tarkoittavat kuninkaita eli valtakuntia. Viisi vuorta oli kukistunut Johanneksen saadessa ilmestyksen Jeesukselta: Egypti, Assyria, Babylonia, Meedo-Persia ja Kreikka. Kuudes vuori eli kuningas oli silloin vallassa: se on Rooma. Seitsemäs vuori eli kuningas ei ollut vielä tullut, mutta se oli tuleva ja pysyvä vähän aikaa. Se on islam ja sen lopun ajan pedon valtakunta, minkä johdossa on Syyria/ Turkki eli Pohjoisen kuningas. (Dan 11:36-45.) Muistakaa, ettei Psalmin 83:3-9 profetia ole koskaan toteutunut eikä myöskään tuo Danielin kirjan viitteenä mainittu profetia.

Tämän kohdan perusteella portto eli suuri Babylon istuu seitsemän vuoren päällä, mikä tarkoittaa näitä muinaisia valtakuntia. Istuminen tarkoittaa tässä kohden sitä, että Israel on elänyt pakkosiirtolaisena tai orjuutettuina näissä valtakunnissa, jokaisessa niistä. Rooma ei sovellu millään tavalla Raamatun portoksi, koska roomalaiset eivät ole olleet pakkosiirtolaisena tai orjina näissä valtakunnissa.

Toinen tapa tulkita porton istuminen pedon selässä on porton maantieteellisen sijainnin ajatteleminen. Kun katsot kartalta muinaisia valtakuntia, tämän maailman valtiaita, niin huomaat Israelin olleen selässä tai hyvin keskeisellä paikalla, maan navalla niin sanoakseni. (Hes 38:12.) Israel toisin sanoen istuu pedon selässä eli muinaisen maailman mahtavimpien valtakuntien päällä. (Egypti, Assyria, Babylonia, Meedo-Persia, Kreikka, Rooma ja viimeisimpänä islam.)

Miksi Raamatussa sanotaan, että Israel on tehnyt huorin näiden valtakuntien kuninkaiden kanssa? Miksi nainen eli Israel on juovuksissa pyhien verestä? (Ilm 17:1-6.) Israel on tappanut Jumalan lähettämät profeetat ja antautunut palvelemaan pakanoiden epäjumalia. (Matt 23:29-39; Jer 2-3,7. luvut; 2Aik 33.) Ensimmäiset Jeesuksen opetuslapset olivat juutalaisia, mutta heidän kansanmiehensä tavoittelivat heitä tappaakseen heitä ja vainosivat kaikkialla, missä he julistivat evankeliumia Kristuksen Jeesuksen nimestä. (Apt 4:1-21; 5:17-33; 7:54-60; 8:1-3; 9:1,2,23; 13:45,50; 14:4-6,19; jne.) Israel on juovuksissa profeettojen, apostoleiden ja Jeesuksen todistajien verestä. Se on tehnyt huorin pakanakansojen kuninkaiden kanssa ja palvellut niiden epäjumalia tappaen Jumalan profeetat. (Ilm 18:24; Matt 23:35-37.) Rooma ei sovi siitäkään syystä portoksi, ettei se voinut tappaa Vanhan testamentin profeettoja, koska sitä ei ollut silloin olemassa.

Huorintekeminen maan kuninkaiden kanssa sopii myös roomalais-katoliseen ja siitä eronneisiin kirkkoihin: ortodoksinen, reformoitu, kalvinistinen, luterilainen ja anglikaaninen kirkko. Nämä ovat vainonneet kastajia eli tosi kristityitä kaikkina aikoina ja säätäneet kastajat lain käskyn nojalla tapettaviksi. Kastajia onkin tapettu 1600-luvulle asti näissä Jeesukselle vihamielisissä nimikristityissä valtakunnissa. Roomalais-katolinen kirkko ei sovellu kuitenkaan portoksi ja suureksi Babyloniksi, sillä sitä ei ole ollut olemassa ennen toista vuosisataa jälkeen Kristuksen tai ajanlaskumme alun. Sen sijaan portto on istunut Vanhan testamentin ajan vuorien päällä eli ollut maailmanvaltojen kuninkaiden selässä ja keskuudessa. (Ilm 17:9-10.)

Näin ollen roomalais-katolinen kirkko sopii ainoastaan porton tyttäreksi, mutta ei "maan porttojen ja kauhistusten äidiksi". (Ilm 17:5.) Vain Israel ja Jerusalem täyttää tämän kriteerin, vaikka se oudolta monille kuulostaakin, koska Israel on Jumalan kansa ja Jerusalem sen pyhä kaupunki. Raamatun mukaan luopio-Israel on kuitenkin aina kärsinyt rangaistuksen epäjumalanpalvonnasta ja Herrasta luopumisesta. Niin on käyvä myös viimeisenä aikana. Israelin ja Jerusalemin korotusta edeltää sen kärsimä tuomio. Kunnian edellä käy aina nöyryytys ja vain alennetut korotetaan Jumalan kirkkauteen.

Jesaja:
2:1 Sana, jonka Jesaja, Aamoksen poika, näki Juudasta ja Jerusalemista.
2:2 Aikojen lopussa on Herran temppelin vuori seisova vahvana, ylimmäisenä vuorista, kukkuloista korkeimpana, ja kaikki pakanakansat virtaavat sinne.
2:3 Monet kansat lähtevät liikkeelle sanoen: "Tulkaa, nouskaamme Herran vuorelle, Jaakobin Jumalan temppeliin, että hän opettaisi meille teitänsä ja me vaeltaisimme hänen polkujansa; sillä Siionista lähtee laki, Jerusalemista Herran sana."
2:4 Ja hän tuomitsee pakanakansojen kesken, säätää oikeutta monille kansoille. Niin he takovat miekkansa vantaiksi ja keihäänsä vesureiksi; kansa ei nosta miekkaa kansaa vastaan, eivätkä he enää opettele sotimaan.
2:5 Jaakobin heimo, tulkaa, vaeltakaamme Herran valkeudessa.
2:6 Sillä sinä olet hyljännyt kansasi, Jaakobin heimon, koska he ovat täynnä Idän menoa, täynnä ennustelijoita niinkuin filistealaiset, ja lyövät kättä muukalaisten kanssa.
2:7 Heidän maansa tuli täyteen hopeata ja kultaa, eikä heidän aarteillaan ole määrää; heidän maansa tuli täyteen hevosia, eikä heidän vaunuillaan ole määrää.
2:8 Heidän maansa tuli täyteen epäjumalia, he kumartavat kättensä tekoa, sitä, minkä heidän sormensa ovat tehneet.
2:9 Silloin ihminen masentuu ja mies painuu maahan, mutta älä anna heille anteeksi.
2:10 Mene kallion kätköön, piiloudu maan peittoon Herran kauhua ja hänen valtansa kirkkautta pakoon.
2:11 Ihmisten ylpeät silmät painuvat maahan, miesten korskeus masentuu, ja sinä päivänä Herra yksinänsä on korkea.
2:12 Sillä Herran Sebaotin päivä kohtaa kaikkea ylpeää ja korskeata ja kaikkea ylhäistä, niin että se maahan painuu,
2:13 kaikkia Libanonin setripuita, noita korkeita ja ylhäisiä, kaikkia Baasanin tammia,
2:14 kaikkia korkeita vuoria ja kaikkia ylhäisiä kukkuloita,
2:15 kaikkia korkeita torneja ja kaikkia vahvoja muureja,
2:16 kaikkia Tarsiin-laivoja ja kaikkea kallista ja ihanaa.
2:17 Silloin masentuu ihmisten ylpeys, ja miesten korskeus painuu maahan, ja sinä päivänä Herra yksinänsä on korkea.
2:18 Mutta epäjumalat katoavat kaikki tyynni.
2:19 Silloin mennään kallioluoliin ja maakuoppiin Herran kauhua ja hänen valtansa kirkkautta pakoon, kun hän nousee maata kauhistuttamaan.
2:20 Sinä päivänä ihmiset viskaavat pois myyrille ja yököille hopea- ja kultajumalansa, jotka he ovat tehneet kumarrettaviksensa.
2:21 Ja he menevät vuorenrotkoihin ja kallionkoloihin Herran kauhua ja hänen valtansa kirkkautta pakoon, kun hän nousee maata kauhistuttamaan.
2:22 Luopukaa siis ihmisistä, joilla on vain henkäys sieramissa, sillä minkä arvoiset he ovat!

Kirjaimellisen väärän tulkinnan mukaan Himalaja, Andit, Alpit ja muut vuoret luhistuvat maahan lopun ajan katastrofien aikana. Tämän johdosta Jerusalemin kaupungissa oleva matala kukkula, temppelin vuori, on oleva maapallon korkein vuori tuhatvuotisessa valtakunnassa. Kuulostaako tämä uskottavalta Raamatun selitykseltä? Ei. Se onkin virheellinen tulkinta, missä on jälleen kerran ajateltu Raamatun puhuvan koko maapallosta eikä vain Israelista ja sen naapureista.

Oikea kirjaimellinen tulkinta on se, että Herran tulemuksessa Jerusalemin lähistöllä olevat vuoret ja kukkulat sortuvat maahan. Tämä on seurausta maanjäristyksestä ja luonnonmullistuksista, mikä muokkaa sen alueen maan pinnan muotoa, niin että Gebasta (10 km luoteeseen Jerusalemista) Rimmoniin Jerusalemin eteläpuolelle ulottuva tasanko (ilmeisesti kaupunki Simeonin ja Juudan rajalla, muinainen Een-Rimmon, Joos 15:32; 19:7,13; 1Aik 6:77/62.) on oleva ylhäisin sillä alueella. (Sak 14:10) Jumala antaa sataa kaatosateita ja suuria raekiviä Israelin vihollisten päälle, niin että nämä menehtyvät näistä vihan maljoista. Jeesuksen suusta lähtevät tulen liekit tuhoavat vastustajat, niin että he kuolevat ruumiillisesti Jumalan sanan ennustuksen mukaan: kuoleman syy voi olla esimerkiksi meteorisade. (Ilm 6:12-17; 8:7-13; 11:19; 16:19-21; Sak 14:3-16; Hes 38:22; 2Tess 1:3-10; 2:7-12; Ilm 19:11-21; vrt. Joos 10:11.)

Kaikki ne pakanakansat virtaavat Jerusalemiin tuhatvuotisen valtakunnan aikana, jotka ovat olleet mukana hyökkäyksessä Israelia vastaan. (Sak 14:16-19.) Jälleen kerran on huomattava se, ettei vastaavissa kohdissa tarkoiteta koko maapallon väestöä vaan ainoastaan pedon valtakunnan alueella vaikuttaneita pakanakansoja, jotka hyökkäsivät Israelia vastaan. (Jes 66:15-24.) Raamatussa ei puhuta kaukaisista kansoista muilla mantereilla, mutta on oletettavaa, että he kuuluisivat Kristuksen rauhan ajan valtakunnan vallan alaisuuteen. (Ilm 20:4-9; 5:9,10.)

Huomatkaa, miten Jesajan kirjan toisen luvun profetian loppuosa pitää yhtä Ilmestyskirjan kuudennen luvun ennustuksen kanssa. (Jes 2:19-22; Ilm 6:15-17.) Kuinka muuten voisi ollakaan, sillä Raamatun sana toteutuu kirjaimellisesti. Pedon valtakunnan kuninkaat ja ylhäiset ja rikkaat ja suuret etsivät suojaa Karitsan vihan päivänä luolista ja rotkoista, mutta eivät pääse pakoon tulevaa tuomiota.

Hengellisen ja kuvaannollisen tulkinnan mukaan vuori tarkoittaa Jeesusta Kristusta ja hänen valtakuntansa tulemista maan päälle, tuhat vuotta kestävää rauhan valtakunnan aikaa. (Dan 2:34,35,45; Ilm 19:11-20:9; 2:26,27: 5:9,10.) Huomatkaa, että Siionin vuori on muualla Raamatussa Jeesuksen vertauskuva. (Hebr 12:18-29.) Herran vuorelle pääseminen tarkoittaa Jumalan läsnäolossa olemista ja pysymistä. (Psa 15.)

Hebrealaiskirje:
12:18 Sillä te ette ole käyneet sen vuoren tykö, jota voidaan käsin koskea ja joka tulessa palaa, ettekä synkeyden, ette pimeyden, ette myrskyn,
12:19 ette pasunan kaiun ettekä äänen tykö, joka puhui niin, että ne, jotka sen kuulivat, pyysivät, ettei heille enää puhuttaisi;
12:20 sillä he eivät voineet kestää tätä käskyä: "Koskettakoon vuorta vaikka eläinkin, se kivitettäköön";
12:21 ja niin hirmuinen oli se näky, että Mooses sanoi: "Minä olen peljästynyt ja vapisen";
12:22 vaan te olette käyneet Siionin vuoren tykö ja elävän Jumalan kaupungin, taivaallisen Jerusalemin tykö, ja kymmenien tuhansien enkelien tykö,
12:23 taivaissa kirjoitettujen esikoisten juhlajoukon ja seurakunnan tykö, ja tuomarin tykö, joka on kaikkien Jumala, ja täydellisiksi tulleitten vanhurskasten henkien tykö,
12:24 ja uuden liiton välimiehen, Jeesuksen, tykö, ja vihmontaveren tykö, joka puhuu parempaa kuin Aabelin veri.
12:25 Katsokaa, ettette torju luotanne häntä, joka puhuu; sillä jos nuo, jotka torjuivat luotaan hänet, joka ilmoitti Jumalan tahdon maan päällä, eivät voineet päästä pakoon, niin paljoa vähemmän me, jos käännymme pois hänestä, joka ilmoittaa sen taivaista.
12:26 Silloin hänen äänensä järkytti maata, mutta nyt hän on luvannut sanoen: "Vielä kerran minä liikutan maan, jopa taivaankin."
12:27 Mutta tuo "vielä kerran" osoittaa, että ne, mitkä järkkyvät, koska ovat luotuja, tulevat muuttumaan, että ne, jotka eivät järky, pysyisivät.
12:28 Sentähden, koska me saamme valtakunnan, joka ei järky, olkaamme kiitolliset ja siten palvelkaamme Jumalaa, hänelle mielihyväksi, pyhällä arkuudella ja pelolla;
12:29 sillä meidän Jumalamme on kuluttavainen tuli.

En usko kirjaimelliseen Raamatun tulkintaan Ilmestyskirjan profetioiden kohdalla kuin soveltuvin osin, vaikka jotkut kristityt uskovat maailman laajuisiin katastrofeihin ja meteorisateisiin ynnä muihin mullistuksiin, niin että kaikki saaret katoavat maapallolta, vuoret luhistuvat ja mantereet yhdistetään yhteen ynnä muita valtavia muutoksia. En usko, että katastrofeja tapahtuu tässä mittakaavassa, vaikka niitä jonkin verran tapahtuukin – pääasiassa pedon valtakunnan alueella. (Hes 38:22.) Taivaitten voimat järkkyvät, maanjäristyksiä tapahtuu ja leiviskän painoisia (21,25–53,12 kg) rakeita sataa Israelin vihollisten niskaan, mutta nämä katastrofit ovat pikemmin paikallisia kuin koko maapalloa koskevia. (Matt 24:29; Ilm 16:18-21; Hes 38:22; Jes 34.)

Kirjaimellinen tulkinta sopii vallan mainiosti Raamatun selittämiseen ja opettamiseen. On vain varottava, ettei ammu ylitse kirjaimellisessa tulkitsemisessa ja osaa rajata maantieteelliset alueet sekä esimerkiksi sanojen "kaikki" ja "jokainen" koskemaan vain tiettyä joukkoa koko maapallon ja sen historian väestöstä.

Tähdet Raamatussa

Kuka uskoo, että seuraavissa jakeissa puhutaan kirjaimellisesti auringosta, kuusta ja tähdistä?

Ilmestyskirja:
12:1 Ja näkyi suuri merkki taivaassa: vaimo, vaatetettu auringolla, ja kuu hänen jalkojensa alla, ja hänen päässään seppeleenä kaksitoista tähteä.
12:2 Hän oli raskaana ja huusi synnytyskivuissaan, ja hänen oli vaikea synnyttää.
12:3 Ja näkyi toinen merkki taivaassa, ja katso: suuri, tulipunainen lohikäärme, jolla oli seitsemän päätä ja kymmenen sarvea, ja sen päissä seitsemän kruunua;
12:4 ja sen pyrstö pyyhkäisi pois kolmannen osan taivaan tähtiä ja heitti ne maan päälle. Ja lohikäärme seisoi synnyttämäisillään olevan vaimon edessä nielläkseen hänen lapsensa, kun hän sen synnyttäisi.

Aurinko, kuu ja tähdet jakeessa yksi eivät ole varmastikaan oikeita taivaankappaleita vaan kielikuvia ja vertauksia jostakin muusta todellisesta asiasta, vaikka tekstissä ei sanota sen olevan vertausta. Asia voidaan kuitenkin ymmärtää ja hylätä kirjaimellinen tulkinta vääränä. Jakeessa neljä olevat tähdet voivat sen sijaan olla esimerkiksi meteoriitteja, vaikka nekin saattavat olla vertauskuvallista ilmoitusta.

Joosef näki unen, missä aurinko kuvaa hänen isäänsä Jaakobia, kuu hänen äitiään Rebekkaa ja tähdet Jaakobin muita poikia eli Joosefin veljiä.

1.Mooseksen kirja:
37:9 Ja hän näki vielä toisenkin unen, jonka hän kertoi veljilleen ja sanoi: "Minä näin vielä unen: katso, aurinko ja kuu ja yksitoista tähteä kumarsivat minua."
37:10 Ja kun hän kertoi sen isälleen ja veljilleen, nuhteli hänen isänsä häntä ja sanoi hänelle: "Mikä uni se on, jonka sinä olet nähnyt? Olisiko minun ja äitisi ja veljiesi tultava kumartumaan sinun eteesi maahan?"
37:11 Ja hänen veljensä kadehtivat häntä; mutta hänen isänsä pani tämän mieleensä.

Joosef on esikuva Jeesuksesta Kristuksesta sen lisäksi, että hän oli todellinen Egyptin maan hallitsija, vallassa toinen heti faaraon jälkeen. (1Moos 41:38-45.)

Ilmestyskirjan kuvaus auringolla vaatetetusta vaimosta, kuusta hänen jalkojensa alla ja kahdestatoista tähdestä seppeleenä vaimon päässä, ovat pelkästään kuvakielisiä vertauksia jostakin muusta asiasta kuin taivaankappaleista, vähän samaan tapaan kuin edellä mainitussa Joosefin näkemässä unessa. Ilmestyskirjassa aurinko kuvaa Jumalan vanhurskautta, vaimo Israelin kansaa ja 12 tähteä Israelin 12 sukukuntaa.

Lohikäärmeen maahan pyyhkäisemät tähdet (1/3) voivat niin ikään tarkoittaa israelilaisia, mutta tämä selitys on vielä osittain hämärän peitossa minulta. Kuu voisi tarkoittaa tässä kohdassa pedon valtakuntaa, joka on Israelin jalkojen alla. Koska peto on islaminuskoisten arabikansojen liitto Israelia vastaan ja Jerusalem istuu porttona sen selässä (Ilm 17.), niin kuu vaimon jalkojen alla kuvaa mahdollisesti islaminuskoisten pedon valtakuntaa. Tässä on yhtymäkohta Rebekkaan, joka oli Jaakobin enon Laabanin tytär. Laaban asui Harranissa Mesopotamiassa eli muinaisen Babylonian alueella. (1Moos 27:43; 28:1,2.) Kuu kuvaa siten Babylonia, kun puhutaan pakanoista ja Jumalan vihollisista. (islaminuskoiset arabit)

Se, mitä maahan pyyhkäistyt tähdet (1/3) jakeessa Ilm 12:4 tarkoittavat, jää vielä osin arvoitukseksi. Vaihtoehtoja ovat:

 • (1) 1/3 Israelin kansasta,
 • (2) meteoriitteja,
 • (3) langenneita enkeleitä ja
 • (4) muita ihmisiä kuin Israelin kansaan kuuluvia. (joko taivaassa tai maan päällä)

Joissakin Raamatun kohdissa enkeleitä ja ihmisiä verrataan tähtiin. (Fil 2:15; Jda 1:13; 1Moos 37:9-11; Job 38:7.) Tähdet eivät ole siten aina kirjaimellisesti tähtiä, kun ne mainitaan Raamatussa.

Jumalan pojat ovat seuraavassa sama kuin Jumalan enkelit. Ne voivat olla myös langenneita enkeleitä. (1Moos 6:4.)

Job:
38:7 kun aamutähdet kaikki iloitsivat ja kaikki Jumalan pojat riemuitsivat?

Psalmit:
148:1 Halleluja! Ylistäkää Herraa taivaista, ylistäkää häntä korkeuksissa.
148:2 Ylistäkää häntä, kaikki hänen enkelinsä, ylistäkää häntä, kaikki hänen sotajoukkonsa.
148:3 Ylistäkää häntä, aurinko ja kuu, ylistäkää häntä, kaikki kirkkaat tähdet.
148:4 Ylistäkää häntä, te taivasten taivaat, te vedet taivasten päällä.

Daniel:
12:3 Ja taidolliset loistavat, niinkuin taivaanvahvuus loistaa, ja ne, jotka monta vanhurskauteen saattavat, niinkuin tähdet, aina ja iankaikkisesti.

Jooel 3:
Koko tämä luku voi olla kuvausta Harmageddonin taistelusta sen ohella, että puhe on kuvaannollista. (vrt. Ilm 16:12-21; Sak 14:3-9)

Matteuksen evankeliumi:
24:29 Mutta kohta niiden päivien ahdistuksen jälkeen aurinko pimenee, eikä kuu anna valoansa, ja tähdet putoavat taivaalta, ja taivaitten voimat järkkyvät.
24:30 Ja silloin Ihmisen Pojan merkki näkyy taivaalla, ja silloin kaikki maan sukukunnat parkuvat; ja he näkevät Ihmisen Pojan tulevan taivaan pilvien päällä suurella voimalla ja kirkkaudella.
24:31 Ja hän lähettää enkelinsä suuren pasunan pauhatessa, ja he kokoavat hänen valittunsa neljältä ilmalta, taivasten ääristä hamaan toisiin ääriin.

Tässä viimeisessä kohdassa tähdet tarkoittavat ilmeisesti meteoriitteja tai oikeita tähtiä, joissa tapahtuu jotakin mullistavaa. Jos kyse on oikeista tähdistä, niin ne eivät putoa maahan, mutta katoavat tähtitaivaalta. Jeesus sanoi tästä, että "taivaiden voimat järkkyvät" mikä on varmasti kuvaus todellisista mullistuksista meidän näkemässämme tähtitaivaassa ja ilmakehässä. Maan päälle sataa taivaasta tulta ja tulikiveä, valtavia rakeita, mitkä ovat meteoriitteja. (Hes 38:22; Ilm 16:21; 11:19; 6:12-14; vrt. Joos 10:10,11.) Ihmiset pelkäävät, kun näkevät tämän kaiken tapahtuvan, mutta uskovaiset voivat nostaa päänsä ylös, sillä nämä ovat merkkejä siitä, että Herran tulemus on lähellä. (Luuk 21:25-27; Mar 13:24-27.)

On kuitenkin joitakin kohtia, missä tähtiä verrataan langenneisiin enkeleihin. Heinäsirkkavitsauksen tähti on enkeli. (Ilm 9:1ss.) Saatana ja hänen kanssaan langenneet enkelit heitetään lopun ajalla maan päälle, missä heillä on vain vähän aikaa jäljellä. (Ilm 12:7-18.) He vainoavat uskovia ja Israelin kansaa yllyttäen riivaamiaan ihmisiä sotaan näitä vastaan. (Ilm 20:1-3.)

Raamatussa kerrotaan, että langenneita enkeleitä on syvyydessä, kahlehdittuna tulevaa tuomiota varten. (Jda 1:6; 2Piet 2:4.) Vangittujen enkeleiden lisäksi on olemassa riivaajahenkiä ja demoneita, jotka kiertelevät maan päällä ja asuvat joidenkin jumalattomien sydämissä. (Matt 12:22,43-45.) Myös saatana kiertelee ja kuljeksii maata pitkin villiten ihmisiä kapinaan Jumalaa vastaan lietsomalla epäuskoa heihin ja rohkaisten ihmisiä syntiin. (Job 1:7; Efe 2:1-3; 6:12; 2Kor 2:11; 1Piet 5:8; Ilm 20:1-10.)

Seuraava Jesajan kirjan kohta puhuu myös tähdistä.

Jesaja:
14:13 Sinä sanoit sydämessäsi: 'Minä nousen taivaaseen, korkeammalle Jumalan tähtiä minä istuimeni korotan ja istun ilmestysvuorelle, pohjimmaiseen Pohjolaan.

Jesaja puhuu kuvaannollisesti enkelistä, joka korottaa itsensä yli muiden enkeleiden, vaikka kirjaimen perustasolla se on kertomus Babylonian kuninkaasta. Huomaa, ettei ilmestysvuori ole tässä kuvauksessa maan päällä oleva vuori. Se on hengellinen vertauskuva, mikä tarkoittaa valtaa ja kuninkuutta tai Jumalan läsnäolossa olemista. Kuvauksen kuningas (tai enkeli) aikoi korottaa itsensä Jumalan valtaistuimelle, ilmestysvuorelle. (Jes 14:11-20.) Hänen aikomuksensa oli siten nousta Jumalaksi Jumalan paikalle eli hän nousi kapinaan Jumalan Herruutta vastaan. (Vrt. Hes 28:11-20.) Samaan kapinaan on syyllinen jokainen ihminen, joka ajattelee olevansa oman itsensä herra eikä alistu Jumalan valtaan vaan kapinoi häntä vastaan ja rikkoo Jumalan käskyjä. (vrt. Hes 28:1-10.)

Samankaltainen kertomus on Hesekielin kirjassa. Siinä on Herran sana Tyyron ruhtinaasta, joka sisältää paljon kuvaannollista puhetta enkelistä, joka on langennut syntiin. Vaikka Tyyro oli kaupunki nykyisen Libanonin alueella Välimeren rannikolla, niin tämä kuvaus ei sovellu suoraan sen kaupungin kuninkaaseen. Kirjaimellinen tulkinta on mahdoton, koska tämä samainen ruhtinas käyskenteli Edenin puutarhassa säihkyväin (tai tulisten; engl. 'fiery') kivien keskellä. Huomaa tässäkin kohdassa vuoren vertauskuvallinen merkitys mahdollisen kirjaimellisen merkityksen ohella.

Hesekiel:
28:11 Ja minulle tuli tämä Herran sana:
28:12 "Ihmislapsi, viritä itkuvirsi Tyyron kuninkaasta ja sano hänelle: Näin sanoo Herra, Herra: Sinä olet sopusuhtaisuuden sinetti, täynnä viisautta, täydellinen kauneudessa.
28:13 Eedenissä, Jumalan puutarhassa, sinä olit. Peitteenäsi olivat kaikkinaiset kalliit kivet; karneolia, topaasia ja jaspista, krysoliittia, onyksia ja berylliä, safiiria, rubiinia ja smaragdia sekä kultaa olivat upotus- ja syvennystyöt sinussa, valmistetut sinä päivänä, jona sinut luotiin.
28:14 Sinä olit kerubi, laajalti suojaavainen, ja minä asetin sinut pyhälle vuorelle; sinä olit jumal'olento ja käyskentelit säihkyväin kivien keskellä.
28:15 Nuhteeton sinä olit vaellukseltasi siitä päivästä, jona sinut luotiin, siihen saakka, kunnes sinussa löydettiin vääryys.
28:16 Suuressa kaupankäynnissäsi tuli sydämesi täyteen väkivaltaa, ja sinä teit syntiä. Niin minä karkoitin sinut häväistynä Jumalan vuorelta ja hävitin sinut, suojaava kerubi, pois säihkyväin kivien keskeltä.
28:17 Sinun sydämesi ylpistyi sinun kauneudestasi, ihanuutesi tähden sinä kadotit viisautesi. Minä viskasin sinut maahan, annoin sinut alttiiksi kuninkaille, heidän silmänherkukseen.
28:18 Paljoilla synneilläsi, tekemällä vääryyttä kaupoissasi, sinä olet häväissyt pyhäkkösi. Niin minä annoin sinun keskeltäsi puhjeta tulen; se kulutti sinut. Ja minä panin sinut tuhaksi maahan kaikkien silmäin edessä, jotka sinut näkivät.
28:19 Kaikki tuttavasi kansojen seassa ovat tyrmistyneet sinun tähtesi. Kauhuksi olet sinä tullut, eikä sinua enää ole, hamaan ikiaikoihin asti."

Lopun aikana on taivaasta putoava tähti, joka avaa syvyyden kaivon. Sieltä nousee heinäsirkan näköisiä olentoja, joilla on lupa vahingoittaa niitä ihmisiä, joilla ei ole elävän Jumalan sinettiä otsissaan.

Ilmestyskirja:
9:1 Ja viides enkeli puhalsi pasunaan; niin minä näin tähden, taivaasta maan päälle pudonneen, ja sille annettiin syvyyden kaivon avain;
9:2 ja se avasi syvyyden kaivon, ja kaivosta nousi savu, niinkuin savu suuresta pätsistä, ja kaivon savu pimitti auringon ja ilman.

9:3 Ja savusta lähti heinäsirkkoja maan päälle, ja niille annettiin valta, niinkuin maan skorpioneilla on valta;
9:4 ja niille sanottiin, etteivät ne saa vahingoittaa maan ruohoa eikä mitään vihantaa eikä yhtään puuta, vaan ainoastaan niitä ihmisiä, joilla ei ole Jumalan sinettiä otsassaan.
9:5 Ja niille annettiin valta vaivata heitä viisi kuukautta, vaan ei tappaa heitä; ja ne vaivasivat, niinkuin vaivaa skorpioni, kun se ihmistä pistää.
9:6 Ja niinä päivinä ihmiset etsivät kuolemaa, eivätkä sitä löydä; he haluavat kuolla, mutta kuolema pakenee heitä.
9:7 Ja heinäsirkat olivat sotaan varustettujen hevosten kaltaiset, ja niillä oli päässään ikäänkuin seppeleet, kullan näköiset, ja niiden kasvot olivat ikäänkuin ihmisten kasvot;
9:8 ja niillä oli hiukset niinkuin naisten hiukset, ja niiden hampaat olivat niinkuin leijonain hampaat.
9:9 Ja niillä oli haarniskat ikäänkuin rautahaarniskat, ja niiden siipien kohina oli kuin sotavaunujen ryske monien hevosten kiitäessä taisteluun.
9:10 Ja niillä oli pyrstöt niinkuin skorpioneilla ja pistimet, ja pyrstöissänsä niillä oli voima vahingoittaa ihmisiä viisi kuukautta.
9:11 Niillä oli kuninkaanaan syvyyden enkeli, jonka nimi hebreaksi on Abaddon ja kreikaksi Apollyon.

Voi olla, että nämä heinäsirkat ovat demoneja, jotka saavat aikaan ruttoa, paiseita tai jotakin muuta vaivaa niissä ihmisissä, jotka eivät ole Herran omia. Tämä vitsaus ei ole kuitenkaan kuolemaksi, vaikka ihmiset kuolemaa toivovatkin.

Myös ihmisiä verrataan tähtiin.

Filippiläiskirje:
2:15 että olisitte moitteettomat ja puhtaat, olisitte tahrattomat Jumalan lapset kieron ja nurjan sukukunnan keskellä, joiden joukossa te loistatte niinkuin tähdet maailmassa,

Juudaan kirje:
1:13 rajuja meren aaltoja, jotka vaahtoavat omia häpeitään, harhailevia tähtiä, joille pimeyden synkeys ikuisiksi ajoiksi on varattu.

Tähdet ovat tässä jakeessa jumalattomia ja Herrasta luopuneita kahdesti kuolleita ihmisiä. (Jda 1:12.)

Ilmestyskirja:
1:16 Ja hänellä oli oikeassa kädessään seitsemän tähteä, ja hänen suustaan lähti kaksiteräinen, terävä miekka, ja hänen kasvonsa olivat niinkuin aurinko, kun se täydeltä terältä paistaa.
...
1:20 Niiden seitsemän tähden salaisuus, jotka näit minun oikeassa kädessäni, ja niiden seitsemän kultaisen lampunjalan salaisuus on tämä: ne seitsemän tähteä ovat niiden seitsemän seurakunnan enkelit, ja ne seitsemän lampunjalkaa ovat ne seitsemän seurakuntaa."

Tässä jaksossa Jeesuksen Kristuksen kädessä olevat tähdet ovat enkeleitä, mikä sana on suomeksi "sanansaattaja" tai "lähettiläs". Onkin tulkittu siten, että enkelit olisivat näissä tapauksissa sanansaattajia, jotka toimittivat Johanneksen kirjoittamat kirjeet Aasian (Turkin alue Raamatussa eli nykyinen Vähä-Aasia) seitsemälle seurakunnalle. Jotkut pitävät näitä tähtiä eli enkeleitä seurakuntien kaitsijoina, mutta apostolien aikana ei ollut vielä yhden johtajan järjestelmää voimassa, joten tämä selitys ei pidä paikkaansa. Sana 'angelos' tarkoittaa muutenkin sanansaattajaa tai lähettilästä ja Jumalan enkeliä eikä kaitsijoita, joille on omat terminsä Raamatussa (presbyteros ja episkopos).

Palaan vielä kertaalleen Ilmestyskirjan toisen luvun profetiaan. Israelin 12 sukukuntaa ovat siis 12 tähteä.

Ilmestyskirja:
12:1 Ja näkyi suuri merkki taivaassa: vaimo, vaatetettu auringolla, ja kuu hänen jalkojensa alla, ja hänen päässään seppeleenä kaksitoista tähteä.

Auringolla vaatetettu vaimo on Israel ja kuu hänen jalkojensa alla on Ilmestyskirjan meri eli arabimaat eli islam eli neljäs peto. Jerusalem (tai Israel) ratsastaa pedolla, joten peto on sen jalkojen alla ja on siis kuu auringon jalkojen alla. (Ilm 17:3.) Lopulta petoa eli merta ei enää ole, koska se heitetään elävältä tuliseen järveen, joka tulta ja tulikiveä palaa. (Ilm 19:19-21; 20:10; 21:1.) Samoin käy väärälle profeetalle, joka on Ilmestyskirjan luvun 13 toinen peto. Ensimmäinen ja toinen peto ovat itse asiassa yksi ja sama peto, mutta eri aikakausina. Islamin valta mureni ensimmäisen maailmansodan jälkeen, kun Osmanien eli ottomaanien turkkilainen maailmanvalta lakkasi olemasta, mutta nyt islam on uudelleen voimissaan ja islamistiset valtiot ovat liitossa keskenään hautoen juonia Israelia vastaan. (Psa 83:3-9; Hes 38-39.) Maasta nouseva toinen peto voi olla siis kuolinhaavasta parantunut islam. (Ilm 13:4,10-18.)

Tämän tulkinnan perusteella ei olisi tuleva mitään tiettyjä ihmisiä, jotka ovat Ilmestyskirjan ensimmäinen ja toinen peto vaan nämä ovat maailmanvaltoja, järjestyksessä seitsemäs ja kahdeksas. Kahdeksas peto on sama kuin seitsemäs eli kuolinhaavasta parantunut islam. (Ilm 19:7-11.) Tätä tulkintaa vastaan näyttäisivät kuitenkin olevan tietyt Raamatun jaksot, missä kuvataan lopun ajan petoa ja väärää profeettaa ikään kuin he olisivat joitakin tiettyjä ihmisiä, kaksi yksilöä. (2Tess 2:3-10; Dan 8:23-25; Ilm 13:11-18; 16:13; 19:19-21; 20:10.) Todennäköisesti pedot ovat myös yksilöihmisiä, jotka villitsevät pakanoita sotaan juutalaisia ja kristittyjä v vastaan pedon valtakunnan alueella.

Lisää vertauskuvien pohdintaa ja analyysia

Raamatussa on paljon kuvaannollista tekstiä ja kielikuvia, mitkä on vaikea ymmärtää. Jatkan yritystä, mutta ilman Karitsan apua ei Raamattu avaudu oikealla tavalla. (Ilm 5:1-14; Jes 29:11ss.)

Paljot vedet ja meri

Paljot vedet ovat kansanjoukkoja. (Ilm 17:15.) Portto istuu kansojen, väkijoukkojen, kansanheimojen ja kielien päällä. Kirjoitin edellä siitä, miten Israel on ripoteltu hajaannuksessa ja pakkosiirtolaisuudessa paljojen vetten päälle eli se on asunut kaikkien muinaisten suurvaltojen sisällä, heidän orjinaan. Sen lisäksi Israelin sijainti on näiden valtojen ikään kuin selässä Välimeren rannalla, mistä avautuu valtakuntien rajat jonkin matkaa etelään, itään ja pohjoiseen päin. Lännessä on pelkkä meri, mikä voisi olla ikään kuin pedon selän yläpuolella.

Meri on erikoinen ilmaisu Ilmestyskirjassa ja muuallakin Raamatussa.

Uudessa maassa ja uusissa taivaissa ei ole enää merta. (Ilm 21:1.)

Peto nousee merestä. (Ilm 13:1.) Taivaan neljä tuulta kuohuttaa suurta merta. (Dan 7:2.) Ja merestä nousee neljä suurta petoa. (j.3.) Tässä kohdassa meri on Välimeri ja pedot ovat sen rannoilla hallinneita muinaisia maailmanvaltoja.

Tuuli on vertauskuva enkeleistä ja hengistä. (Joh 3:8; Hebr 1:7.) Neljä enkeliä pidättelee maan neljää tuulta, ettei mikään tuuli pääsisi puhaltamaan maan päälle eikä meren päälle eikä yhteenkään puuhun. (Ilm 7:1.) Eräällä toisella enkelillä oli elävän Jumalan sinetti ja se pantiin Israelin sukukuntien pelastuneiden otsiin ennen kuin tämä enkeli sai vahingoittaa maata ja merta ja puita. (j.2) Puut ovat Raamatussa vertauskuvia kansoista. (Room 11:17-23; Luuk 21:29,30; Tuom 9:10,11; Hes 31:3; Hoos 9:10.) Myös yksilöihmisiä verrataan usein puihin: ei hyvä puu saata tuottaa huonoa hedelmää eikä paha puu tuottaa hyvää hedelmää. (Matt 7:15-20; 12:33-37.)

Danielin kirjan neljä petoa eivät nouse pelkästään merestä vaan myös maasta. (Dan 7:2,17.) Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, että meri ja maa tarkoittavat Ilmestyskirjassa samaa asiaa. Ilmestyskirjassa näillä sanoilla on ero. Meri tarkoittaa siellä pakanakansoja ja maa Israelia, pyhää kansaa. Kun enkelit kuohuttavat merta, niin se tarkoittaa sitä, että pakanakansat joutuvat kuohuksiin ja hyökkäävät Israelia vastaan. Lisäksi meri tarkoittaa kirjaimellisesti Välimerta, minkä jo edellä kerroin. Lopun ajan peto nousee Israelia vastaan Välimeren alueen maista, Turkista, Libanonista, Gazasta ja Libyasta. Toki hyökkääjiä tulee kaikilta ilmansuunnilta, mutta myös näistä Välimeren maista, jonka varrella ovat hallinneet kaikki muinaiset maailmanvallat.

Jakeessa Ilm 12:12 lukee sanatarkasti näin (sen osassa):

"Voi maan ja meren asukkaita, sillä paholainen on tullut alas teidän tykönne suurta vihaa pitäen, koska hän tietää hänellä olevan vain vähän aikaa." (Ilm 12:12.)

Tässä valitetaan sekä maan että meren asukkaiden kohtaloa. Taivaassa on hätä myös pakanakansojen sieluista: ei vain Israelin kohtalosta. Taivaan tavoite on pelastaa sieluja iankaikkiseen elämään, mutta monen israelilaisen tavoite on luoda vain maanpäällinen valtakunta, missä Israel on kansojen kuninkaana. Paholainen on kuitenkin kaikkien kansojen yhteinen vihollinen eikä tee eroa juutalaisen ja islamilaisen välillä juutalaisen hyväksi, kun lukee heille viimeistä tuomiota. Vain Jeshuaan Messiaaseen uskoneet ja Jumalaan turvanneet ihmiset pelastuvat. Heissä on elävän Jumalan sinetti riippumatta siitä, mitä etnistä taustaa he ovat: ismaelilaiset, egyptiläiset, arabit ja juutalaiset pelastuvat, jos heissä on Pyhä Henki. (Ilm 7:4; 9:4; Efe 1:13,14; Room 8:9.)

On syytä huomata, että vitsaukset kohtaavat vain niitä, jotka eivät pidä kiinni Jumalan käskyistä ja Jeesuksen todistuksesta. (Ilm 22:18,19; 12:17; 14:12.) Pedon valtakunnan aikana on kuitenkin pyhiä, jotka teloitetaan ja he kuolevat ruumiin kuoleman. (Ilm 14:13; 13:15; 20:4.) Uskovia kuolee mitä luultavimmin lopun ajan luonnonkatastrofeissa ja sodissa. Näin ollen vitsaukset koskevat myös yksittäisiä uskovia. He pääsevät parempaan ylösnousemukseen. Sakarjan kirjan mukaan vitsaukset kohtaavat erityisesti kansoja, jotka sotivat Israelia vastaan. (Sak 14.)

Ilmestyskirjan kymmenennessä luvussa on enkeli, jonka toinen jalka on maan ja toinen jalka meren päällä. (Ilm 10:2,5.) Tämä voi tarkoittaa sitä, että hänen toinen jalkansa on Israelin ja toinen jalka sen ympäröimien pakanakansojen päällä tai sitten ne ovat Välimeren saarten ja rannikkoalueen maiden päällä.

Se, ettei enää ole oleva aikaa, viittaa Danielin kirjan aikamääreisiin. (Ilm 10:6; Dan 12:7,11,12; 7:25.) Profetiat toteutuvat ja aika käy vähiin ennen viimeistä tuomiota. Ajan loppuminen ei tarkoita kuitenkaan siirtymistä "ikuiseen nyt-hetkeen" tai muuhun sellaiseen olotilaan, missä ei aikaa enää mitata tai sitä ei ole olemassa. Raamattu ei tue tällaista näkemystä eikä ajatuksessa ole muutenkaan mitään koetuksen kestävää logiikkaa, vaikka tämän maailman viisaat ja jotkut uskovaisetkin kirjanoppineet tätä ajattomuuden teoriaa ovat puolustaneet. Ilmestyskirjan tapahtumat etenevät muuten aikajärjestyksessä vielä sen jälkeen, kun enkeli on julistanut, ettei aikaa ole enää oleva. (Ilm 10:2,5.) Aika ei siten pääty eikä lakkaa olemasta, mutta se käy vain vähiin ja lopulta päättyy profetioiden täyttymiseen, mistä alkaa uusi aikakausi ja vihdoin ikuisuus, millä ei ole loppua.

On oltava tarkka, ettei sekota toisiinsa ruumiin tuhoa ja kuolemaa sekä ikuista osaa Jumalan luona taivaissa. Ilmestyskirjan päättävä varoitus puhuu ikuisen pelastuksen menettämisen mahdollisuudesta ja yhdistää vitsaukset ikään kuin sielun pelastumiseen. (Ilm 22:18,19) Miten kirjaimellisesti vitsaukset olisi sitten ymmärrettävä? Ajatelkaa vaikka tulta suustaan syökseviä profeettoja, jotka lyövät vitsauksilla maata ja muuttavat vedet vereksi. (Ilm 11:1-6.) Tätä sanotaan seuraavassa jakeessa todistamiseksi, minkä jälkeen peto tappaa nämä profeetat. (j.7) Suusta lähtevä tuli onkin Raamatussa Jumalan sanan vertauskuva, joten tulta ja kuolemaa ei pidä tässä kohdassa välttämättä ymmärtää kirjaimellisesti. (Ilm 19:15,21; 1:16.) Jos tuli ei ole Jeesuksen suusta lähtiessään konkreettista tulta vaan Jumalan sanaa, niin miten sitten tulisi ymmärtää pedon tuho? (Ilm 19:19-21; 2Tess 1:3-10; 2:7-12.) Olemme jälleen sen vaaran edessä, että tulkitsemme kirjaimellisesti kohtia, mitkä on tarkoitettu vain kuvaannollisesti ymmärrettäviksi ja päin vastoin. Onneksi Raamatun kokonaisilmoituksen perusteella voimme uskoa, että Jeesus tappaa kirjaimellisesti Israelin kimppuun käyvät vihollisjoukot. (Hes 38:22; 2Tess 1:3-10; 2:7-12.) Se, että tämä polttava ja tuhoava tuli lähtee Jeesuksen suusta, tarkoittaa sitä, että tuomio tulee Jumalan sanan mukaan ja on kirjaimellinen ruumiin kuolema.

Vertaa profeettojen valtaan annettuja vitsauksia vesiä ja maata koskeviin vitsauksiin, niin huomaat niissä yhtäläisyyttä. (Ilm 11. ja 16. luvut) Luvun 16 vitsaukset ja vihan maljat ovat kuitenkin enkeleiden vuodattamia. Luvuissa 8–9 on mainittu myös vitsauksia, mitkä ovat seurausta enkeleiden puhaltamisesta pasuunoihin. Kuusi enkeliä on puhaltanut pasuunoihin ennen näiden kahden profeetan jälkeen tapahtuvaa seitsemättä puhallusta, mikä viitannee seurakunnan tempaukseen eli Kristuksen tulemukseen. (Ilm 11:15ss.; vrt. 1Tess 4:13-17; 1Kor 15:52,53.)

Ilmestyskirjan vitsaukset on syytä tulkita kirjaimellisesti, mikäli ei löydy painavaa perustetta hylätä kirjaimellinen tulkinta. On vain osattava erottaa toisistaan ne kohdat, mitkä ovat kirjaimellisia ja mitkä kuvakieltä. Tämän lisäksi pitää pystyä rajoittamaan tapahtumat "Raamatun ajan maailmaan" eli Keski- ja Lähi-itään. Näin vitsaukset ovat enimmäkseen paikallisia eivätkä koko maapalloa koskevia. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö maailmassa silti tapahtuisi suuria luonnonkatastrofeja. Niitä tapahtuu ja olemmekin jo kokeneet osan niistä. (tulvat, hirmumyrskyt, tsunamit, maanjäristykset, tulivuorenpurkaukset, sodat, nälänhätä, rutto ja kulkutaudit)

Jos meri tarkoittaa kansoja, kansanheimoja, kieliä, sukukuntia ja väkijoukkoja (Ilm 17:15; 7:9.), niin uusissa taivaissa ja uudessa maassa ei ole enää jaottelua eri kansoihin, koska siellä on vain yksi kansa: Jumalan kansa. (Ilm 21:1.) Tämä voisi olla meren yksi selitys ja merkitys Raamatun kuvakielessä. Vaikka eri kansallisuuksia onkin olemasa taivaassa (Ilm 7:9.), niin Kristuksessa nämä yhdistyvät yhdeksi Jumalan kansaksi. (Kol 3:11.)

Jumalan valtaistuimen edessä on ikään kuin lasinen meri. (Ilm 4:6.) Johannes näki ikään kuin lasisen meren, tulella sekoitetun, ja niiden, jotka olivat saaneet voiton pedosta ja sen kuvasta ja sen nimen luvusta seisovan sillä lasisella merellä ja heillä oli Jumalan kanteleet. (Ilm 15:2.)

Saatana seisoo meren hiekalla. (Ilm 12:18; vrt. hiekalle rakentaminen, Matt 7:21-29.) Saatana vihaa Jumalan pyhiä ja valituita sekä antaa pedolle vallan käydä sotaa heitä vastaan ja voittaa heidät. (Ilm 13:1-10.)

Kymmenen kuningasta antavat voimansa ja valtansa pedolle, ja he sotivat Karitsaa (Jeesusta) vastaan, mutta Karitsa on voittava heidät, ja kutsutut ja valitut ja uskolliset voittavat hänen kanssansa. (Ilm 17:14.)

Polttamalla hiekkaa saadaan aikaan lasia.

Jos hiekka kuvaa pakanakansoja, jotka sotivat Israelia vastaan, niin silloin tuli polttaa heidät ja siitä muodostuu lasinen meri Jumalan valtaistuimen eteen ja pyhät ja valitut seisovat sen lasisen meren päällä voittajina, pahan voittajina. (Ilm 15:2) Poltettu hiekka voi kuvata myös valheen sanan varaan rakentamista. (Matt 7:21-29; vrt. 2Tess 2:3-12.) Valheen sana ei kestä tulen koettelua (1Kor 3:11-16.) vaan siitä tulee lasinen merki Jumalan sanan varaan rakentajien jalkojen alle ja Jumalan valtaistuimen eteen. (Ilm 4:6; 15:1,2.)

Jos tätä sovelletaan Jumalan seurakuntaan ja hengelliseen sodankäyntiin, missä ei käytetä perinteisiä aseita kuten tankkeja ja konekivääreitä, niin silloin Jeesukseen uskovaiset saavat voiton vihollisistaan, lihasta, maailmasta ja paholaisesta, niin että pääsevät ylösnousemuksen jälkeen hallitsemaan pakanakansoja yhdessä Kristuksen kanssa. (Ilm 5:8-10; 20:4-9.)

Ilmestyskirjan 10. luvussa on enkeli, joka seisoo toinen jalka meren päällä ja toinen jalka maan päällä. (Ilm 10:1-11.) Enkeli antoi Johannekselle kirjakäärön, minkä Johannes söi. Kirjakäärön maku oli suussa makea kuin hunaja, mutta syötyään kirjan hänen vatsansa karvasteli. Tämän jälkeen hän sai tehtäväkseen profetoida monista kansoista ja kansanheimoista ja kielistä ja kuninkaista. Tästä päästään jälleen viimeisen pedon valtakunnan ajan tapahtumien kuvaukseen luvussa 11 ja siitä eteenpäin.

Ilmestyskirjan 16. luvussa toinen enkeli vuodattaa maljansa mereen ja se muuttui ikään kuin kuolleen vereksi. (yksikössä: yksi meri) (Ilm 16:3.) Ja jokainen elävä olento kuoli meressä. Tässä kohden on vaikea ajatella meren olevan kuvaannollinen ilmaisu. Kirjaimellinen tulkinta voisi sopia Välimereen ja sen itärannikolle. Ilmestyskirjassa on jo aiemmin kuvattu vitsaus, missä tulena palava vuori heitetään mereen toisen enkelin puhaltaessa pasuunaan. (Ilm 8:7,8.) Tämä voisi olla kuvausta meteorin tippumisesta Välimereen. Raesateet kuvaavat muuallakin Raamatussa meteoreiden tippumista maahan, tarkasti maaliinsa. (Jna 10:11; Hes 38:22; 1Moos 19:24)

Jos Välimereen putoaa taivaalta meteori, niin se tarkoittaisi Kyproksen saaren ja Aigeian meren saarten pakenemista ja hukkumista veden alle. Näin tämäkin profetia voitaisiin ymmärtää kirjaimellisesti toteutuvaksi vihan maljaksi. (Ilm 16:20.) Samalla voidaan ymmärtää sekin, miten kansojen kaupungit kukistuvat samalla, kun Jerusalemia kohtaa hävitys. (Ilm 16:18,19; 17:15-18; 18:6-9.) Valtava maanjäristys pystyy tuhoamaan Israelin naapurivaltojen kaupunkeja satojen kilometrien alueelta. Kun tähän yhdistetään meteorisade ja myrsky, niin tuho on vielä suurempi. Perinteisiä aseitakaan ei pidä unohtaa, sillä niitä käytetään tehokkaasti viimeisissä kahakoissa pyhässä maassa ja sen lähistöllä. Sota päättyy lopulta siihen, että Jeesus ja hänen enkelinsä surmaavat Israelin viholliset, pedon alueen pakanakansojen sotajoukot. (Ilm 19:11-21)

Ilmestyskirjan 16. luvussa kolmas enkeli vuodattaa maljansa jokiin ja vesilähteisiin: nekin tulevat vereksi. (Ilm 16:4.) Tämä vitsaus koskettaa jälleen kerran pedon valtakunnan kansojen asuinalueita, ei koko maapalloa. Vitsaus voidaan uskoa kirjaimellisesti toteutuvaksi, joskin veden muuttuminen vereksi voi tarkoittaa veden saastumista siten, että sen myrkyllisyys tappaa vettä juovat ihmiset. Tämä ei olisi ihme, kun ajattelee kaikkia niitä katastrofeja ja sodankäyntiä lopun ajan kahakoissa. (vrt. koiruohosta karvaaksi käynyt vesi, Ilm 8:10,11.)

Jesajan kirjassa on mainittu Edomin valtakunnan tuomio. (Jes 34.) Edomin kansa on Jaakobin veljestä, Eesausta, polveutunut jumalaton kansa. (Mal 1:1-4.) Sen asuinsija on Kuolleen meren etelä- ja kaakkoispuolella. Kun tuomio kohtaa Edomia, niin silloin "Edomin purot muuttuvat pieksi ja sen multa tulikiveksi". (Jes 34:9.) Tämä voisi olla viittausta öljynsekaiseen paloon. Sodoma ja Gomorra sijaitsivat muinoin Edomista pohjoiseen ja ovat hukkuneet meteorisateessa syntyneen Kuolleen meren alle. (1Moos 16:27-28.) Sodoman alue oli ennen tuhoutumistaan täynnä "maapihkakuoppia", mitkä viitannevat jonkinlaiseen öljyesiintymään tai vastaavaan.

Ehkä Edomin tuhoutuessa sen maa palaa ja purot saastuvat öljystä? Öljyinen vesi on kuin verta, kuin kuolleen verta, ja tappaa kaiken elävän vedessä. Öljy palaa ja on kuin pikeä. Tämä voisi olla yksi selitys pedon valtakunnassa tapahtuvalle vitsaukselle, missä vedet muuttuvat vereksi, kuin kuolleen miehen vereksi, ja kaikki elävät olennot kuolevat vesistä. Sodassa voi käydä niin, että vesistö saastuu öljystä ja maakin palaa, kun öljyvarastot syttyvät tuleen vapautuessaan maan uumenista pommien räjähdellessä. Voi olla, että tämä on väärä tulkinta, mutta onpahan kuitenkin yksi tulkinta lisää monien yritysten joukossa.

Ilmestyskirjan 18. luvussa suuri Babylon tuhotaan eikä sitä enää löydetä. (Ilm 18:1-21.) Tuhon vertauksena käytetään myllynkiveä, joka heitetään mereen. (j.21) Tässä meri on kuvaannollinen ilmaisu, mikä käy ilmi jo tekstiyhteydestä. Sen sijaan saman luvun meret ja laivat ovat kirjaimellisia. Ne kertovat Babylonin kanssa kauppaan käyneiden kauppiaiden tuskasta heidän valittaessaan sen suuren kaupungin tuhoa.

Jos se suuri kaupunki on Jerusalem, niin kuin Ben Keshet tulkitsee, niin on outoa, ettei Jerusalemia enää löydetä. On siis oltava varuillaan, ettei tässä sittenkin tulkita liian kirjaimellisesti Raamatun kuvakieltä, jolloin portto menettää merkityksensä maailmanhistoriassa vaikuttaneena uskonnollisena järjestelmänä, minkä avulla on pyritty hallitsemaan kaikkien aikojen ihmisiä ja alistamaan heitä kuninkaiden valtaan pappien avustuksella. Tästä kansan sorrosta ja alistamisesta on myös muinainen Babylon tunnettu historian tietojen mukaan. (2300 – 539 eKr)

Viimeisellä tuomiolla meri antaa sen kuolleet tuomittavaksi, samoin kuin Tuonela ja Kuolema. (Ilm 20:13) Tässä meri on ymmärrettävä vainajien viimeisenä leposijana. Teksti tarkoittaa mereen haudattuja ihmisiä, jotka nousevat muiden kuolleiden ohella tuomittavaksi viimeisenä päivänä.

Ei ole väärin tulkita aina ensin kirjaimellisesti näitä vaikeita jakeita. Monta kertaa käy niin, että loppujen lopuksi kirjaimellinen tulkinta on kaikista selvin ja paras vaihtoehto, ainoa oikea tulkinta, vaikka sitä ei heti huomaa. Sitten on kuitenkin myös niitä kuvaannollisia ilmaisuja, mitä ei pidä ymmärtää lainkaan kirjaimen mukaan. Tällainen on esimerkiksi auringolla vaatettu vaimo ja kuu hänen jalkojensa alla. (Ilm 12:1.) Se on kuva Israelin kansasta ja sen 12 sukukunnasta, jotka asuvat pakanakansojen (kuu) keskellä ja voittavat lopulta heidät sodassa Karitsan avulla. (Ilm 17:14.)


Petteri Haipola, 25.-26. kesäkuuta 2007, päivitetty 16. huhtikuuta 2009.

Luettavaa

Sivun alkuun