Mikä usko on oikea?

Kirjoittanut Petteri Haipola 20. syyskuuta 2008  •  muokattu 18. tammikuuta, 2009.

Monet ihmiset kysyvät sitä, mikä usko on oikeaa uskoa: mikä usko johtaa taivaaseen Jumalan tykö ja pelastaa?

Vastaus tällaiseen etsintään on hyvin yksinkertainen: älä etsi sitä, mikä on oikeaa uskoa vaan etsi häntä, joka on ainoa elävä ja totinen Jumala. Kun olet löytänyt Jumalan, niin ala elää hänen tahtonsa mukaan eli tottele sydämen mielihalulla ja vapaaehtoisesti Jumalaa, niin olet oikeassa uskossa. Niin yksinkertaista se on.

Lyhin ja suorin tie Isän Jumalan tykö

Paras tapa etsiä Jumalaa on alkaa siitä, mikä on lähimpänä meitä. Tutki siis Raamatusta, onko sen ilmoittama Jumala ainoa elävä Jumala ja kaiken olevaisen Luoja, vai onko Luoja jonkin muun uskonnon tai uskomuksen Jumala? Huomaa, että Raamatun Jumala kertoo luoneensa kaiken, mitä on olemassa, joten hän ei ole ihmisten keksimä tai käsin tekemä epäjumala, jota pakanat ja vääräuskoiset palvovat. Tämän lisäksi Raamatun ilmoittama Jumala on ennustanut Pojastaan, joka sovittaa maailman synnit kuolemalla ristinpuulla ja nousemalla ylös kuolleista. Suhtautumisesi Jeesukseen Kristukseen ratkaisee lopulta sen, oletko Jumalan lapsi vai et, yhdessä sen kanssa, mikä on sydämesi asenne ja miten elät suhteessa syntiin sekä vanhurskauteen.

Ala tutkia Raamatun sanomaa Jeesuksesta Kristuksesta ja mieti, kuka hän on – kuoliko hän ristillä, nousiko hän ylös kuolleista, miksi hän kuoli, miksi hän nousi ylös, jne. On viisainta alkaa etsintä sieltä, mistä se on helpointa eli Raamatusta ja sen ilmoituksesta: onko Jumala sellainen, millaiseksi hänet Raamatussa kuvataan? Puhuuko Jumala Raamatun sanan kautta vai onko se ihmisten keksintöä? Tutki myös oman sydämesi asennetta ja tilaa: rakastatko syntiä enemmän kuin vanhurskautta, oikeamielisyyttä? Oletko tehnyt syntiä, rikkonut Jumalaa, lähimmäistä ja itseäsi vastaan, niin että synti syyttää sinua vasten kasvojasi – sinun on paha olla, omatuntosi ei ole puhdas.

Jos omatuntosi syyttää sinua ja kadut syntejäsi, niin voit saada syntisi anteeksi ja alkaa uuden elämän Jumalan lapsena, Jeesuksen Kristuksen omana. Sinun ei tarvitse jatkaa synnin tekemistä vaan voit päästä vapaaksi sinua sitovista syntisistä elämäntavoista: kiroilu, päihteet, huumeet, porno, aviorikokset, uhkapelit, valehtelu, rahanhimo, ahneus, kateus, väkivaltaisuus, anastamiset, varkaudet, ylpeys, itsekkyys, rakkaudettomuus, kostonhimo, viha, vihamielisyydet, anteeksiantamattomuus, katkeruus, noituus, epäjumalanpalvelus, väärät uskonlahkot, jne. Jeesus Kristus vapauttaa sinut täydellisesti isiltä peritystä turhasta vaelluksesta ja ohjaa sinun askeleesi Jumalan tahdon tietä kohti taivasta, joka on pyhityksen päämäärä, sielujen pelastus.

Raamatun kirjoittajat ja Jumala itse haluaa vakuuttaa sinut siitä, että Nasaretin Jeesus on Kristus ja Herra, Jumalan Pyhällä Hengellä voitelema koko maailman vapahtaja ja kuningasten Kuningas, herrojen Herra. Jos sinä kadut syntejäsi ja haluat muutosta elämääsi, niin pyydä syntejäsi anteeksi Isältä Jumalalta ja vetoa hänen Poikansa Kristuksen Jeesuksen tuomaan syntien sovitukseen hänen uhrikuolemansa kautta. Puhu sydämestäsi ja sydämessäsi Jumalalle, ja kerro, mitä sinä tahdot Jumalalta ja Jeesukselta Kristukselta. Jumala kuulee rukouksemme ja vastaa niihin ajallaan ja tavallaan.

Jos saat syntisi anteeksi ja Pyhän Hengen sydämeesi asumaan, niin tunnet sen sisäisestä rauhasta, joka tulee sydämeesi. Syytöksen äänet synnistä vaikenevat ja ymmärrät saaneesi kaikki syntisi anteeksi. Tästä alkaa pyhityksen tie, jonka aikana Jumala itse vaikuttaa sinussa tahtomista ja tekemistä, niin että hänen hyvä tahtonsa tapahtuu sinun elämässäsi. Jos olet aito uskovainen, niin et halua elää enää synnissä, vaan sinä vapaudut synnillisistä elämäntavoista ja pahoista riippuvuuksista mielenmuutoksen kautta Jumalan voimalla. Omaa voimaa et tarvitse, sillä uusi elämä Kristuksessa on kokonaan Jumalan lahjaa ja hänen voimastaan tullut uusi todellisuus elämässäsi.

Uskoon liittyy joitakin opillisia asioita ja tietoa, joista tärkein on oppia ymmärtämään se, kuka on Jeesus Kristus ja mitä hän on tehnyt meidän hyväksemme, jotta me voimme pelastua. Jos Jumala ei olisi lähettänyt ainoaa Poikaansa sovittamaan syntejämme Golgatan ristillä, niin me joutuisimme kärsimään rangaistuksen synneistämme itse. Viaton ja synnitön sijaiskärsijä ja sovittaja on välttämätön, jotta Jumala voisi antaa meille synnit anteeksi. Tässä on koko uskonelämän perustus ja turva: Jeesus Kristus on ristiinnaulittu ja kuollut puolestamme, ja Jumala on herättänyt hänet ylös kuolleista, niin ettei Jeesus enää koskaan kuole.

Jeesus istuu tällä hetkellä Isän Jumalan oikealla puolella Jumalan valtaistuimella ja on tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita Raamatun ennustusten mukaan. Jos olet Kristuksen oma eli jos sinussa on Kristuksen Henki ja Jumalan Henki asuu sinussa, niin sinä pelastut tulevalta tuomiolta ja saat armosta ikuisen elämän uudessa maassa ja uusissa taivaissa, jotka Jumala on tekevä pelastuneitten ikuiseksi osaksi. Jos et usko Jeesukseen Jumalan Poikana ja Messiaana, etkä ole kuuliainen hänelle, niin olet joutuva kadotukseen, jossa kärsit tuskaa ja vaivaa rangaistuksena syntiesi vuoksi. Tämä on Raamatun kiistaton ilmoitus ja Jumalan totista sanaa.

Jos uskot todeksi Raamatun ilmoituksen ja Kristuksen Jeesuksen evankeliumin, niin olet lähellä iankaikkista elämää ja kuolleiden ylösnousemuksen toivoa. Luovu nyt oman elämäsi määräämisoikeudesta ja anna elämäsi Jeesukselle, Jumalan haltuun. Ala totella Jeesusta vapaaehtoisesti kaikissa asioissa. Anna kastaa itsesi Herran Jeesuksen nimeen, sillä upotuskaste vedessä Herran nimeen kuuluu kaikille uskoville, eikä kastetta tule suorittaa ymmärrystä vailla oleville lapsille, jotka eivät voi vielä uskoa Jumalaan ja Jumalan Poikaan. (Apt 2:38-41; 8:5-40; 10:43-48.)

Mitä sanoisit siitä, jos Jeesus Kristus sanoisi sinulle:

"Sinun syntisi ovat sinulle anteeksi annetut. Mene rauhaan, sinun uskosi on sinut pelastanut!" (vrt. Luuk 7:48-50.)

Nämä Kristuksen Jeesuksen sanat ovat todellisuutta sinun elämässäsi, jos uskot häneen Herrana ja Jumalan Poikana, ja otat hänet vastaan henkilökohtaisena vapahtajanasi ja pelastajanasi siten, että avaat sydämesi hänelle ja annat hänelle määräysvallan elämästäsi. Luovut silloin oman elämäsi herruudesta ja alat totella Jumalaa omien mielihalujesi sijasta. Jumalan tahdon tekeminen omassa elämässäsi on parasta, mikä sinun rauhaasi sopii. Ota siis vastaan Jumalan armo ja anna sovittaa itsesi Jumalan kanssa, niin sinä pelastut, ja perhekuntasi, jos hekin uskovat Herraan Jeesukseen Jumalan vaikuttamalla uskolla.

Petteri Haipola 20. syyskuuta 2008, muokattu 18. tammikuuta, 2009.

Sivun alkuun