Raamatun opetusta ja opetuksia

Kirjoittanut Petteri Haipola  •  16.2.2010  •  Muokattu 18.9.2016

Raamatun tärkein sanoma on Jeesuksen kristuksen evankeliumi. Raamattu kertoo meille siitä, miten Jeesus on sovittanut meidät isän kanssa ruumiinsa ja verensä uhrin kautta, kuolemalla syntiemme sovitukseksi ja ikuiseksi lunastukseksi Golgatan ristillä. Jumala herätti Jeesuksen ylös kuolleista ensimmäisenä poisnukkuneiden joukosta. (1Kor 15) Jumala on uskonut valituille lapsilleen sovituksen sanan. Me pyydämme kristuksen puolesta: antakaa sovittaa itsenne Jumalan kanssa! (2Kor 5:18-21)

Jos sinä uskot sydämessäsi, että Jumala on herättänyt poikansa Jeesuksen ylös kuolleista ja tunnustat suullasi, että Jeesus kristus on herra, niin sinä pelastut! (Room 10:9-13) Uskoo tulee kuulemisen kautta, mutta kuuleminen kristuksen sanan kautta. (j. 17) Sinun ei tarvitse tehdä mitään sielusi pelastumisen eteen. Riittää, että pidät totena evankeliumin sanan ja olet pelastunut uudestisyntymisen pesun ja pyhän hengen uudistuksen kautta. (Tiit 3:5) Sinä kelpaat siitä hetkestä eteenpäin Jumalalle kristuksen ruumiin ja veren uhrin kautta, jonka kautta sinä olet täydellinen Jumalan silmissä. (Hebr 10:14-23)

Tätä uskon kautta saatavaa Jumalalle kelpaamista sanotaan uskovien slangissa "lahjavanhurskaudeksi". Sana vanhurskaus tarkoittaa oikeamielisyyttä ja kun puhutaan Jumalalle kelpaamisen perusteista, niin sillä tarkoitetaan meidän hyväksemme luettavaa kristuksen vanhurskautta, joka ei ole meidän omaa vanhurskauttamme. Kelpaat siis Jumalalle Jeesuksen täydellisyyden ja hänen täydellisen elämänsä uhrin kautta, et itsesi kautta. Iankaikkinen elämä on Jumalan armolahja, joten sitä ei voida ansaita teoilla. Jumala lukee sinun uskosi sinulle vanhurskaudeksi ja niin sinä pelastut ikuiselta tuomiolta.

Jos sinä uskot sydämessäsi Jumalan herättäneen ylös poikansa Jeesuksen ja tunnustat suullasi Jeesuksen kristukseksi ja herraksi, niin sinä pelastut, ja varjellut Jumalan vihalta, joka on tuleva tämän jumalattoman maailman ylle. Jos kuitenkin kiellät Jeesuksen ja Jumalan voiman (pyhän hengen kautta tulevan Jumalan voiman), niin Jeesus ei tunnusta sinua isän ja enkelien edessä, kun saapuu tuomitsemaan eläviä ja kuolleita. Kristus saapuu pelastukseksi vain omalle kansalleen, jotka odottavat häntä, mutta muille hän tulee tuomioksi ja tuhoksi.

Jumala on herättänyt Johannes kastajan kansalleen profeetaksi, jotta hän opettaisi sille pelastuksen tuntemista Jumalan kansan syntien anteeksisaamisessa. (Luuk 1:77) Me elämme nyt uuden liiton aikakautta, jolloin karitsan veri huutaa maasta parempaa kuin Aabelin veri Eedenistä karkoittamisen ja ensimmäisen murhan jälkeen. Aabelin veri huusi maasta kostoa Kainille, mutta kristuksen veri huutaa sovitusta ja syntien anteeksisaamista Jumalan kansalle.

Jumala tahtoo, että sinä pääsisit sovintoon hänen kanssaan; että eläisit sovussa Jumalan kanssa, etkä sotisi häntä vastaan alituisessa vihollisuudessa ja kapinamielessä. Jos uskot sovituksen sanan ja käännyt pois pahuudestasi, niin pääset sovintoon Jumalan kanssa ja sinulla on silloin rauha Jumalan kanssa. Jumala ei vaadi sinua enää tuomiolle synneistäsi vaan suojelee sinua ja varjelee sinut pahalta. Jeesus kristus on sinun puolustusasianajajasi Jumalan tuomioistuimen edessä, niin että saat kuulla vapauttavan päätöksen sinua koskevassa asiassa:

"Se ja se" todetaan täten syyttömäksi kaikkiin niihin rikkomuksiin ja synteihin, joista häntä on tämän tuomioistuimen edessä syytetty ja synti myös toteen näytetty. Minun rakas poikani on jo kärsinyt rangaistuksen tuomitun puolesta ja maksanut hänen velkansa [suorittanut lunastusmaksun]. Koska syytetty on uskonut minun poikani ruumiin ja veren uhriin syntiensä sovitukseksi, niin minulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin armahtaa hänet ja antaa hänelle kaikki mainitut synnit ja rikkomukset anteeksi.

Irrottakaa vangitun kahleet ja päästäkää vanki vapaaksi! Tapaus on loppuun käsitelty ja vapauttava tuomio on peruuttamaton. Puettakaa siis vanki puhtaisiin valkeisiin vaatteisiin ja avatkaa vankilan ovet, niin hän saa kävellä ulos vapauteen. Hänen syntinsä ovat anteeksi annetut ja hänen uskonsa on hänet pelastanut; menkööt Jumalan rauhaan, aamen!

Jos olet tullut armahdetuksi uskon kautta kristuksen vereen ja evankeliumin sanaan, niin olet saanut pyhän hengen sydämeesi uskossa kuulemisen kautta. Jumala vaikuttaa sinussa pyhän hengen kautta vanhurskasta mieltä ja Jumalan tahdon mukaista vaellusta. Jotta tietäisit, mitä meidän isämme tahtoo meidän tekevän, on sinun hyvä lukea Raamattua ja jonkin verran myös sitä selittäviä kirjoituksia. Ole kuitenkin tarkka kaiken oheislukemiston suhteen, sillä paljon on pahan puhujia, pettureita ja eksyttäjiä, jotka sanovat olevansa kristuksen omia, vaikka seuraavat vielä paholaista ja elävät synnissä. Koettele siis kaikki ja pidä vain se, mikä hyvä on. Älä seuraa pahaa vaan seuraa hyvää, sillä joka pahaa tekee, ei ole Jumalasta, mutta joka hyvää tekee, on Jumalasta.

Kotisivuillani on paljon erilaisia opetuksia uskonelämän eri alueilta. Voit käyttää niitä tukena ja apuna etsiessäsi Jumalan tahtoa, mutta älä kuluta kaikkea aikaasi opillisten asioiden tutkistelussa vaan muista elää tätä elämää: se on kristittynä Jumalan lapsena elämisen arvoista ja opilliset asiat tulevat vasta toisarvoisena mukaan uskovan kuvioihin.

Älä anna siis eksyttää itseäsi jatkuviin kiistoihin armosta, laista ja oikeasta pelastusopista, vaan usko herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut. Sielujen pelastumiseen riittää yksinkertainen usko ja syntien anteeksisaaminen. Siihen ei tarvitse olla kouluja käynyt ja oppinut kirkon mies eikä teologi. Kristuksen rakkauteen ja anteeksiantamukseen juurtuminen on uskossa tärkein asia, joten älä anna monenlaisten pelkojen eksyttää itseäsi. Sinulle riittää se, että pidättäydyt tekemästä syntiä ja elät Jumalan tahdon mukaan, rakastat lähimmäisiäsi tekemällä heille hyvää ja kohtelemalla heitä oikeamielisesti. Siihen pystyy jokainen, vaikka ei tietäisi kaikkia salaisuuksia eikä tuntisi kaikkia opin kohtia.

Oikean opin kautta ei löydetä elämää, mutta elämä johtaa oikeaan oppiin. Valitettavan monet ovat alkaneet kiistellä oikean opin puolesta kristittyjä vastaan, eikä edes heidän oppinsa ole oikea, vaan on nöyristelevä harhaoppi. Jumala sanoo heistä: Voi niitä joiden elämässä "oikea oppi" on korvannut elämän ja kristuksen eli pyhän hengen vaikutuksen meissä! He ovat jääneet ylpeydessään ja sydämensä kovuudessa paholaisen vangiksi tämän tahtoa toteuttamaan. He kiistelevät alituiseen laista, armosta ja oikeasta pelastusopista, ja ovat sanakiistojen kipeitä ja riidanhaluisia eripuran lietsojia veljien välille. He ovat omasta mielestään viisaita näsäviisastelijoita, jotka vääntävät vinoon kirjoituksia ja tulkitsevat ne päinvastoin kuin ne on tarkoitettu ymmärrettäväksi. Senkaltaisia karta.

Sivun alkuun