Otettiinko Eenok ylös taivaaseen?

Suomentanut Petteri Haipola 25.7.2015  • Kirjoittanut United Church of God 25.1.2011

Alkuperäisteos "United Church of God, Heaven & Was Enoch Taken to Heaven?/ Hell, What Does the Bible Really Teach?"

Jotkut ihmiset uskovat, että 1. Moos. 5:24 ja Hepr. 11:5 kertovat Jumalan ottaneen Eenokin taivaaseen. Mutta sanotaanko näissä jakeissa todella niin?

1. Moos. 5:24 kertoo meille "Eenok vaelsi Jumalan yhteydessä; eikä häntä ollut, sillä Jumala oli ottanut hänet pois." Hepr. 11:5 lisää "Uskon kautta Eenok otettiin pois niin että hän ei näkisi kuolemaa, 'Eikä häntä löydetty, koska Jumala oli ottanut hänet pois'; sillä ennen kuin hänet oli otettu pois, oli hänellä todistus, että hän oli Jumalalle otollinen."

Jotkut tekevät erehdyksessä sen johtopäätöksen, että Eenok otettiin taivaaseen, mutta huomaa, että Raamattu ei missään kohdassa sano niin. Se sanoo yksinkertaisesti, että "Jumala otti hänet." Se ei sano tarkemmin sitä, mihin hänet oli otettu.

Jeesus kristus toteaa myöhemmin Johanneksen evankeliumissa, että "kirjoitukset eivät voi raueta tyhjiin" (Joh. 10:35), minkä yksi tarkoitus on kertoa, että yksi Raamatun kohta ei voi kumota toista Raamatun kohtaa."

Sama Johanneksen evankeliumi paljastaa hätkähdyttävän seikan, joka on hyvin olennainen tässä asiassa: ";Ei kukaan ole noussut ylös taivaaseen paitsi hän joka on tullut alas taivaasta, ihmisen poika, joka on taivaassa. (Joh. 3:13)

On selvää, että Jeesus kristus oli ainoa ihminen, joka oli noussut ylös taivaaseen. Sanonta "joka on taivaassa" kertoo meille, että Johannes kirjoitti tämän kohdan sen jälkeen, kun kristus oli palannut taivaaseen. Joten jopa niin myöhään kuin tämä lausunto oli kirjoitettu, ei kukaan muu ihminen ollut noussut ylös taivaaseen – ei edes Eenok.

Me luemme myöhemmin Eenokin kohtalosta jakeessa Hepr. 11:5: "Uskon kautta Eenok otettiin pois niin että hän ei näkisi kuolemaa, 'Eikä häntä löydetty, koska Jumala oli ottanut hänet pois'; sillä ennen kuin hänet oli otettu pois, oli hänellä todistus, että hän oli Jumalalle otollinen." Sana, joka on käännetty suomeksi "otettu", voi tarkoittaa myös "siirretty muualle". Ja the New American Standard Bible sanoo, että tämä oli tehty, "jotta hän ei näkisi kuolemaa" – mikä on parempi käännös kuin "ei nähnyt", niin kuin näemme heprealaiskirjeen samasta luvusta, että hän kuoli.

Huomaa jakeen 13 yhteenveto kaikista näistä uskovista miehistä ja naisista, jotka on tässä mainittu, mukaan luettuna Eenok: "Uskossa nämä kaikki kuolivat eivätkä luvattua saavuttaneet, vaan kaukaa he olivat sen nähneet ja sitä tervehtineet ja tunnustaneet olevansa vieraita ja muukalaisia maan päällä." Niinpä Eenok aivan varmasti kuoli niin kuin kaikki muutkin.

Miten sitten voi olla, että Eenok siirrettiin muualle, jotta hän ei näkisi kuolemaa? Jumala ei anna tapahtuneesta kaikkia yksityiskohtia, mutta joitakin vaihtoehtoisia skenaarioita on esitetty, eivätkä ne ole ristiriidassa sen tosiasian kanssa, että Eenok kuoli niin kuin Raamattu sanoo.

Voi olla, että Jumala siirsi Eenokin muualle, jotta häntä ei olisi tapettu jonakin tiettynä aikana – ehkä hän suojeli Eenokia marttyyrikuolemalta vihaisten vainoojien käsissä, jotka eivät pitäneet hänen julistuksestaan koskien tulevaa jumalallista tuomiota (katso Juuda 14-16). Jumala siirsi samalla tavalla Eliaan ja Filippuksen toiseen paikkaan maan päällä (katso 2. Kun. 2:11; Apt. 8:39)

Meidän tulisi toisaalta huomioida se, että Eenok kuoli nuorena verrattuna aikalaisiinsa – 365 vuoden iässä, kun häntä ennen ja hänen jälkeensä eläneet elivät yli 800 ja 900 vuotta. Tämän vuoksi jotkut ovat arvelleet, että Jumala "otti hänet" pois elämästä ennenaikaisesti, niin että hänen ei tarvinnut elää seuraavia vuosisatoja kurjassa maailmassa (vertaa Jesaja 57:1-2). Hänen seuraava hetkensä tietoisuudessa on ylösnousemuksen jälkeen. Tässä tapauksessa "jotta hän ei näkisi kuolemaa" viittaisi siihen, että hänen ei tarvitsisi kokea kuolemisen prosessia, koska hänen elämänsä päättyi välittömästi.

Kuitenkin, jotkut muut pitävät todennäköisenä, että Eenokin varhainen kuolema liittyy hänen kärsimäänsä vainoon, ja ovat tehneet johtopäätöksen, että Eenok murhattiin – marttyyrina julistuksensa vuoksi. Eenokin poisottaminen ja että häntä ei löydetty viittaisi sitten siihen, että Jumala oli siirtänyt hänen ruumiinsa pois ja haudannut sen itse – niin kuin tapahtui Moosekselle (5. Moos. 34:5-6)

Tässä tapauksessa, se että Eenok otettiin pois tai siirrettiin muualle jotta hän ei näkisi kuolemaa, on otettu irralleen omaksi asiakseen – että hän oli hengellisesti kääntynyt maailman teiltä Jumalan elämään, niin että hän ei näkisi lopullista kuolemaa tulijärvessä (vertaa Kol. 1:13; Joh. 8:51)

Meillä ei ole vielä tarpeeksi yksityiskohtia, jotta tietäisimme, mitä tällä on tarkoitettu. Mutta me tiedämme, että Eenok ei välttynyt kuolemalta. Hän kuoli eikä kukaan ihminen ole noussut ylös taivaaseen paitsi Jeesus kristus.

Lue myös: Menikö Elias ylös taivaaseen?

Sivun alkuun