Ensimmäinen Mooseksen kirja eli Genesis eli Bereshit

Luku 1

1. Elohim loi alussa taivaat ja maan.
2. Maa oli vailla muotoa ja tyhjä, ja pimeys oli syvyyden päällä, ja Elohimin Henki liikkui vetten päällä.
3. Ja Elohim sanoi: "Tulkoon valo!" Ja valo tuli.
4. Ja Elohim näki, että valo oli hyvä; ja Elohim erotti valon pimeydestä.
5. Ja Elohim kutsui valoa päiväksi, ja pimeyttä hän kutsui yöksi. Ja tuli ilta, ja tuli aamu, oli mennyt ensimmäinen päivä.
6. Ja Elohim sanoi: "Tulkoon ilmakehä vetten välille erottamaan vedet vesistä!"
7. Ja Elohim teki ilmakehän ja erotti ne vedet, jotka olivat ilmakehän alla, niistä vesistä, jotka olivat ilmakehän päällä; ja tapahtui niin.
8. Ja Elohim kutsui ilmakehää taivaaksi. Ja tuli ilta, ja tuli aamu, oli mennyt toinen päivä.
9. Ja Elohim sanoi: "Kokoontukoot vedet, jotka ovat taivaan alla, yhteen paikkaan, niin että kuiva tulee näkyviin!" Ja tapahtui niin.
10. Ja Elohim kutsui kuivaa maaksi, ja paikkaa, johon vedet olivat kokoontuneet, hän kutsui mereksi. Ja Elohim näki, että niin oli hyvä.
11. Ja Elohim sanoi: "Viheriöiköön maa vihreistä kasveista ja ruohoista, jotka tuottavat siementä, ja hedelmäpuista, jotka tekevät lajiensa mukaan hedelmiä, joissa niiden siemen maan päällä on!" Ja tapahtui niin.
12. Ja maasta kasvoi ruohoa ja vihreitä kasveja, jotka tuottavat siementä lajiensa mukaan, ja puita, jotka tekevät lajiensa mukaan hedelmää, jossa niiden siemen on. Ja Elohim näki, että se oli hyvä.
13. Ja tuli ilta, ja tuli aamu, oli mennyt kolmas päivä.
14. Ja Elohim sanoi: "Tulkoot valot ilmakehän päälle taivaalle erottamaan päivää yöstä, ja olkoot ne merkkeinä osoittamassa aikoja, päiviä ja vuosia,
15. ja olkoot valoina ilmakehän päällä taivaalla paistamassa maan päälle!" Ja tapahtui niin.
16. Elohim teki kaksi suurta valoa, suuremman valon hallitsemaan päivää ja pienemmän valon hallitsemaan yötä, sekä tähdet.
17. Ja Elohim pani ne ilmakehän päälle taivaalle, paistamaan maan päälle,
18. ja hallitsemaan päivää ja yötä, ja erottamaan valon pimeästä. Ja Elohim näki, että niin oli hyvä.
19. Ja tuli ilta, ja tuli aamu, oli mennyt neljäs päivä.
20. Ja Elohim sanoi: "Kuhiskoot vedet eläviä olentoja, ja lentäkööt siivekkäät olennot maan päällä, ilmakehässä!"
21. Ja Elohim loi suuret vesipedot ja vedessä kuhisevat ja matelevat elävät olennot kunkin lajinsa mukaan, ja siivekkäät lentävät olennot, kunkin lajinsa mukaan. Ja Elohim näki, että niin oli hyvä.
22. Ja Elohim siunasi ne ja sanoi: "Olkaa hedelmällisiä ja lisääntykää ja täyttäkää merten vedet, ja siivekkäät olennot lisääntykööt maan päällä!"
23. Ja tuli ilta, ja tuli aamu, oli mennyt viides päivä.
24. Ja Elohim sanoi: "Syntykööt elävät olennot maasta kukin lajinsa mukaan, karjaeläimet ja matelijat ja maan villieläimet, kukin lajinsa mukaan!" Ja tapahtui niin:
25. Elohim teki maan villieläimet kunkin lajinsa mukaan, ja karjaeläimet kunkin lajinsa mukaan, ja maan päällä ryömivät matelijat kunkin lajinsa mukaan. Ja Elohim näki, että niin oli hyvä.
26. Ja Elohim sanoi: "Tehkäämme ihminen kuvaksemme, kaltaiseksemme; ja vallitkoot he meren kalat ja taivaan siivekkäät olennot ja karjaeläimet ja koko maan, ja maan päällä ryömivät matelijat!"
27. Ja Elohim loi ihmisen omaksi kuvaksensa, Elohimin kuvaksi hän hänet loi; mieheksi ja naiseksi hän loi heidät.
28. Ja Elohim siunasi heidät, ja Elohim sanoi heille: "Olkaa hedelmällisiä, ja lisääntykää ja täyttäkää maa, ja tehkää se itsellenne alamaiseksi; ja vallitkaa meren kaloja ja taivaan siivekkäitä olentoja ja kaikkia maan päällä liikkuvia eläimiä!"
29. Ja Elohim sanoi: "Katso, minä olen antanut teille siementä tekevät kasvit maan päällä, ja puut, joissa on siementä tekevä puun hedelmä; olkoot ne ravinnoksi teille.
30. Ja kaikille maan eläville ja taivaan siivekkäille olennoille; ja kaikille, jotka maassa ryömivät ja joissa on elämän henki, minä annan vihreät kasvit ravinnoksi." Ja tapahtui niin.
31. Ja Elohim katsoi kaikkea, minkä hän oli luonut, ja katso, se oli sangen hyvää. Ja tuli ilta, ja tuli aamu, oli mennyt kuudes päivä.

Sivun alkuun | Seuraava luku | Edellinen luku