Totuuden palasia 1 | 2 | 3

Totuuden palasia 3

Kirjoittanut Petteri Haipola  •  5. heinäkuuta 2009

Pyramidihuijaus

Jotkut supersaarnaajat saavat valtavan määrän lahjoituksia toimintaansa varten. Tätä tapahtuu erityisesti Amerikassa, mutta pienemmässä mittakaavassa myös Suomessa ja Euroopassa. Jos saarnaajalla tai hänen organisaatiollaan on esimerkiksi tuhat lahjoittajaa joka kuukausi, ja jokainen antaa keskimäärin 100 euroa kuukaudessa lahjana järjestölle, niin siitä kertyy 100 000 euroa kuukaudessa. Jos lahjoittajia on 10 000, niin kuukausitulot ovat 1 miljoona, jos lahjoittajia on 100 000, niin kuukausitulot ovat 10 miljoonaa, mikä tekee vuodessa 120 miljoonaa, ja kaikki tämä soveltuvin osin verovapaana tulona.

Amerikassa tällaisten tulojen saaminen on täysin mahdollista, sillä supersaarnaajat harjoittavat massamarkkinointia kristillisten televisiokanavien ja -ohjelmien sekä muun median kautta. He järjestävät massatilaisuuksia, joiden tuoton he saavat kulujen vähentämisen jälkeen itselleen. Suomessakin supersaarnaaja ja suosittu opettaja pääsee helposti yli sadantuhannen euron vuosituloihin, kun osaa vain markkinakikat ja mielenhallinan keinot. Karismaattinen johtaja ja taitava opettaja lyö helposti rahoiksi evankeliumin sanalla.

Menestysteologien joukossa on esiintynyt harhaoppia, jonka mukaan Jumala on luvannut antaa jokaiselle lahjoittajalle sata kertaa enemmän rahoja ja varallisuutta takaisin, kuin mitä he lahjoittavat. Jos nyt joku menee tähän vipuun ja huijaukseen, niin hän menettää rahansa, eikä saa mitään niiden vastineeksi. Tämä on klassinen muoto pyramidihuijauksesta, ja valitettavan monet seurakunnat ja kristilliset järjestöt tukevat niitä harjoittavia supersaarnaajia.

Kun joku antaa rahaa lahjoituksena evankeliumin työhön tai jollekin järjestölle, niin se raha ei synny tyhjästä, eikä tipu alas taivaasta. Raha menee näissä järjestelmissä aina alhaalta ylöspäin, eli organisaation johtajille. Kukaan ei anna rahaa lahjoittajille, ja niin se kaikki on pois heidän kukkarostaan. Pyramidin huipulla eli organisaation johdossa elävät rikastuvat lahjoittajien rahoilla, mutta lahjoittajat eivät saa mistään takaisin antamiaan rahoja ja varallisuutta. Tämä on heille oikein, sillä he ovat antaneet ahneuksissaan, eivätkä vakaasta sydämestä ja auttamisen halusta. He ovat halunneet itsekin rikastua evankeliumilla ja valheellisella lupauksella, mutta kun joutuivat huijauksen uhriksi ahneuttaan, on tämä ahneus koitunut heille synniksi ja lankeemukseksi.

Supersaarnaajat ja heidän järjestönsä lahjoittavat osan saamistaan lahjoituksista hyväntekeväisyyteen ja evankeliumin työhön, mutta pitävät huolen siitä, että elävät itse herroiksi saamiensa lahjoitusten turvin. Herra Jeesus on maksava heille heidän tekojensa ja rahanhimonsa mukaan.

Totuuden palasia 1 | 2 | 3

Sivun alkuun