Millä tavalla Jumala vaikuttaa tahtomista ja tekemistä?

Kirjoittanut Petteri Haipola  •  12.5.2007

Millä tavalla Jumala vaikuttaa tahtomisen ja tekemisen? (Fil 2:13.)

Jos et tätä ymmärrä, niin eksyt. Luuletko, että Jumala tahtoo sinun puolestasi ja tekee sinun puolestasi? Näin luterilaiset ja eräät muut eksyneet sen tulkitsevat "ehdottoman armon" opin mukaan. Tämä on kuitenkin valhetta. (Jos armo olisi ehdoton, niin sitä ei voitaisi menettää eikä sen vastaanottamiseen voitaisi vaikuttaa.)

Jumala vaikuttaa tahtomiseen ja tekemiseen vetoamalla ihmisen omaantuntoon, tahtoon, järkeen ja tunteisiin sanansa kautta sekä Pyhän Hengen toiminnan kautta. (esim. Snl 1:20-32; Room 10:4-21; 2Kor 3:1-6; 4:1-7.) Hän ei tahdo puolestamme vaan vaikuttaa mieleemme samalla tavalla kuin muutkin tahtotekijät elämässämme. Tämän lisäksi Jumala antaa meille voimaa Pyhän Hengen kautta. Me voimme tehdä Pyhän Hengen voimalla Jumalan tekoa ja tallata vihollisen valtaa. (Room 15:17-19; 16:20.)

Oletko sinä uskonut enempiä ajattelematta nöyristelevän luterilaisen valheen asioista? Nyt kun olet lukenut oikean opin siitä, mllä tavalla Jumala vaikuttaa tahtomiseen ja tekemiseen, voitkin alkaa pelätä Jumalaa ja palvella häntä vilpittömin sydämin – ellet sitten paaduta sydäntäsi. Vai kerskaatko paatumisellasi niin kuin eräät tekivät ja pitivät sitä "puhtaana armona"? Naureskelivat jopa sillä, miten perkeleellisenä heitä uskovaiset pitivät. Se ei ole oikeasti mikään naurun asia. On hirveää, jos uskovaiset pitävät sinua perkeleellisenä, sillä heillä jos kenellä on hengellistä näkökykyä. (1Kor 2:6-16.) Jumalattomilla sitä näkökykyä ei ole.

Petteri Haipola 12.5.2007

Sivun alkuun