Kuka on Jeesus?

12-02-2010, muokattu 3-12-2014Kirjoittanut Petteri Haipola

 

Jos olet kristitty ja etsit opetusta Jumalasta ja siitä, kuka ja millainen Jeesus kristus on, niin suosittelen sinua siirtymään suoraan sitä aihetta käsitteleville opetussivuille tästä linkistä.


Kristinusko eroaa kaikista uskonnoista siksi, että vain kristinuskossa on syntien sovitus ja syntien anteeksisaaminen Jumalan pojan uhrin kautta. On olemassa uskontoja, joissa uhrataan erilaisia uhreja epäjumalille, mutta ne eivät lepytä Jumalan vihaa, eivätkä tuo sovitusta synneistä. Siksi vain kristuksen kautta avautuu tie isän tykö taivaaseen, niin kuin on kirjoitettu:

"Jeesus sanoi hänelle: 'Minä olen tie ja totuus ja elämä; ei kukaan tule isän tykö muutoin kuin minun kauttani.'" (Joh, 14:6)

"Eikä ole pelastusta yhdessäkään toisessa; sillä ei ole taivaan alla muuta nimeä ihmisille annettu, jossa meidän pitäisi pelastuman." (Apt, 4:12)

Jeesuksen syntymä ja lapsuus

Jeesuksen syntymästä on kuvaukset Matteuksen ja Luukkaan evankeliumeissa. Ne vaikuttavat äkikseltään katsottuna hieman toisistaan poikkeavilta, mutta kun kertomukset yhdistetään, niin niistä saadaan melko ehyt kuvaus siitä, mitä Jeesukselle tapahtui parin ensimmäisen vuoden aikana. Tässä ei ole tarkoitus käydä kuvaamaan lähemmin niitä asioita. Sinulle riittää ensi alkuun tiedoksi se, että Jeesus ei ollut kuka tahansa ihminen, sillä hän sikisi pyhästä hengestä ja syntyi neitsyt Mariasta.

Neitseestä syntyminen on Jumalan tekemä ihme, joka on lopulta helppoa uskoa, jos vain tahtoa riittää. Jumala on luonut koko maailman näkymättömästä, joten neitseestä syntyminen on melkeinpä pieni ihme luomisen rinnalla. On sillä kuitenkin suuri merkitys uskon kannalta, koska se kertoo meille Jumalan rakkaudesta meitä kohtaan. Jumala rakastaa meitä, sillä hän antoi poikansa syntyä maailmaan ihmiseksi, jotta hän sovittaisi meidät Jumalan kanssa kuolemalla puolestamme Golgatan ristillä syntiemme tähden; kärsiäkseen rangaistuksen pahojen tekojemme tähden. (Jes. 53)

Jeesuksen lapsuudesta ei kerrota evankeliumeissa paljon muuta kuin että hän kävi vanhempiensa kanssa Jerusalemissa ollessaan kahdentoista vuoden ikäinen. (Luuk, 12:40-52.) Hän jäi silloin paluumatkalla epähuomiossa pois matkaseurueesta. Kun hänen vanhempansa etsivät häntä, niin Jeesus oli temppelissä keskustelemassa opettajien kanssa. Kaikki ihmettelivät jo silloin hänen ymmärrystään ja vastauksiaan. Jeesus osoitti jo nuorena olevansa erilainen kuin muut ihmiset, sillä hän tunsi kirjoitukset ja isän, vaikka ei ollut korkeasti oppinut teologi.

Jeesus kasvoi ja varttui viisaudessa, tiedossa ja Jumalan armossa. Hän oli kuuliainen vanhemmilleen, niin kuin lain mukaan kuuluukin olla. Jeesus ei tehnyt koskaan syntiä edes lapsena, vaikka muut lapset alkavat tehdä syntiä ja olla tottelemattomia hyvin pienestä pitäen.

Jeesuksen sikiämisestä ja syntymisestä on hyvä tietää vielä se, että hänestä oli ennustettu Vanhan testamentin kirjoituksissa. Jeesuksessa täyttyivät kaikki messias-profetiat ja esikuvalliset lain käskyt. (Matt, 5:17-21; Luuk, 24:25-27, 44-46; Hebr, 10:7.) Uudessa testamentissa on mainittu monia profetioita, jotka saivat täyttymyksensä kristuksessa, mutta en käy tarkastelemaan niitä tässä lähemmin. Jumala antaa jokaiselle lapselleen tarvittaessa lisää ymmärrystä ja opetusta näistäkin asioista.

Jeesuksen julkinen toiminta

Jeesus alkoi saarnata Jumalan valtakunnan evankeliumia ollessaan noin 30-vuotias. (Luuk, 3:23) Hänen sukulaisensa Johannes kastaja oli valmistanut hänelle tietä ennen sitä, ja ennustanut, että hänen jälkeensä on tuleva Israelin kuningas ja messias, jota kansa oli pitkään odottanut. (Joh, 1:15-34) Valitettavasti kansa ei ottanut Jeesusta vastaan vaan valtaosa siitä hylkäsi hänet. Suurin osa Israelista ei vieläkään usko Jeesukseen messiaanaan, mutta lopun aikana yhä suurempi joukko heistä on kääntyvä takaisin Jumalamme tykö, ja vapahtajamme tykö, sillä niin on ennustettu. (Room, 11:24-31.)

Jeesus julisti evankeliumia kääntymyksestä Jumalan puoleen, syntien anteeksisaamista, hän opetti vanhurskaudesta ja Jumalan tahdon tekemisestä, hän paransi sairaita, herätti kuolleita ja teki monta voimallista tekoa, mutta silti hänen vihollisensa eivät uskoneet häneen. Niin kova oli joidenkin ihmisten sydän, että he tavoittelivat Jeesusta tappaakseen hänet, vaikka tämä oli tehnyt hyvän teon ja parantanut sairaan sapattina. (Luuk, 13:10-17; Joh, 9)

Samalla tavalla Jeesusta vihataan yhä vielä, vaikka hän ei ole enää fyysisesti läsnä keskellämme; ihmiset vihaavat Jeesuksen seuraajia, koska meissä vaikuttaa sama pyhä henki kuin hänessä vaikutti. Meitä pilkataan ja kiusataan, meille nauretaan ja meitä pidetään hulluina, uskoon hurahtaneina. Muslimimaissa ja kommunistisissa maissa kristittyjä vainotaan, pannaan vankilaan, heidän omaisuutensa ryöstetään ja heitä jopa tapetaan, jos he todistavat julkisesti Jeesuksesta ja opettavat Jumalan sanaa. Eivätkö jo nämä vainot kerro sinulle sitä, että Jeesus on jotakin aivan erityistä verrattuna keneenkään muuhun maailman merkkihenkilöön tai tavalliseen ihmiseen?

Jeesuksen kärsimys ja kuolema

Kun Jeesus oli tehnyt kaiken sen, mitä Isä oli lähettänyt hänet tekemään, alistui hän lopulta kuin uhrikaritsa hänelle varattuun osaan. Kirjakäärössä oli hänestä kirjoitettu ja ennustettu, että hän tulee kuolemaan syntisten edestä sovittaakseen kansan synnit kertakaikkisella uhrilla. Kristuksen Jeesuksen veri on lunastanut meidät isiltä peritystä turhasta vaelluksesta ja kuolleista töistä, niin että me voimme nyt palvella elävää Jumalaa kristuksen ylösnousemuksen voimassa, pyhässä hengessä.

Jeesus otettiin salakavalasti kiinni, kun hänen ystävänsä ja opetuslapsensa Juudas Iskariot oli kavaltanut hänet hänen vihamiehilleen, fariseuksille, kirjanoppineille ja ylipapille. Häntä kuulusteltiin ja pahoinpideltiin, ja esitettiin vääriä syytöksiä häntä vastaan, jotta olisi voitu näyttää hänet syypääksi syntiin, mutta hänestä ei löytynyt yhtään rikkomusta eikä syntiä. Jeesus tuomittiin syyttömänä ja viattomana uhrikaritsana kuolemaan syntisten puolesta, jotta meillä olisi rauha ja iankaikkinen elämä. Kiitos siitä karitsalle ja Jumalalle, joka on näin hyvin nähnyt meille tehdä!

Jeesuksen kuolema tapahtui tarkalleen vanhan liiton esikuvien ja ennustusten mukaan. Tämä on hyvin vaikea ja tarkka opetusalue kenen tahansa ymmärtää, mutta jos tahdot, niin aiheesta löytyy jonkin verran kirjallisuutta, myös kotisivuiltani, niin että voit perehtyä aiheeseen tarkemmin ajan kanssa. Tässä yhteydessä ei ole tarve ymmärtää muuta kuin se, että Jeesus kärsi rangaistuksen syntiemme tähden meidän puolestamme. Meidän pitäisi kärsiä se itse, ellei Jeesus olisi kärsinyt sitä puolestamme. Jumala vapauttaa meidät kadotustuomiolta Kristuksen uhrin tuoman syntien sovituksen perusteella, kun uskomme häneen ja evankeliumin sanaan. Tässä on koko elämämme ja pelastuksemme perustus, joka erottaa kristityt kaikista muista ihmisistä ja Jumalan vaikuttaman uskon maailman uskonnoista.

Iankaikkinen elämä on vain niillä, joilla on poika. Kenellä ei poikaa ole, sillä ei ole iankaikkista elämääkään. (1Joh, 5:6-13)

Jeesuksen ylösnousemus kuolleista ja taivaaseen nouseminen

Jeesus oli itse ennustanut, että hänet annetaan pakanoiden käsiin ja surmataan ristillä. Hän oli myös ennustanut, että hän on nouseva ylös kuolleista kolmen yön ja kolmen päivän kuluttua kuolemastaan. (Matt, 12:40) Kun tiedämme kaiken sen, mitä Jeesus teki ja sanoi, niin hänen täytyy olla joko kylähullu tai Jumalan poika, eikö totta? Jos uskot, että hän on kuollut syntiesi tähden ja annat hänen tulla sydämeesi asumaan antamalla periksi taistelun häntä vastaan, niin sinä saat syntisi anteeksi ja elät iankaikkisesti. Eikö tämä olekin hyvä uutinen kenelle tahansa syntiselle, joka kaipaa Jumalaa ja armahdusta rikkomuksistaan?

Jeesuksen ylösnousemuksesta on monia silminnäkijöiden havaintoja ja todistuksia. Hän ilmestyi Jumalan edeltävalitsemille todistajille 40 päivän ajan ennen taivaaseen astumistaan. (Apt, 1:1-11; 10:34-42; 1Kor, 15:1-10) Evankeliumit ja Uuden testamentin muut kirjoitukset kertovat tarkemmin Jeesuksen ilmestymisestä ja taivaseen astumisesta. Meille riittää tässä vaiheessa se, että uskomme todeksi sen, mitä Jeesuksesta on kirjoitettu. Isä vahvistaa Jumalan sanan todistuksen sydämissämme sen hengen kautta, jonka hän on omille lapsilleen antanut. (1Joh, 3:23-24; 4:13-15; 5:6-13)

Jeesuksesta muualla

Vanhoilla kotisivuillani on seikkaperäisempi kertomus Jeesuksesta ja etenkin hänen kärsimyksiinsä ja kuolemaansa liittyvistä asioista. Ne ovat tärkein asia ymmärtää, koska syntien sovitus perustuu kristuksen ruumiin ja veren uhriin. Jumala on tehnyt meidät täydelliseksi kristuksen uhrin kautta, joten se on samalla meidän isälle kelpaamisen peruste. Lohdullista tässä on ymmärtää ja tietää se, että perustus on vahva ja luja, eikä sitä voi mikään murtaa. Isälle kelpaamisen peruste on alusta loppuun saakka kristuksen täydellisyys, joten me kelpaamme isälle niin kauan kuin kristuksessa olemme ja pysymme. Pelastus ei ole siten kiinni siitä, miten hyvin me onnistumme vaeltamaan. Pelastus on Jumalan lahjaa: armosta me olemme pelastuneet, uskon kautta, ettei kukaan kerskaisi itsestään.

Sivun alkuun